Végrehajtási jogi fórum


Efhetven # 2013.07.10. 13:43

KBS!
Neki volt egy bíróság által jóváhagyott végzése, ami az ítélet erejével bír. Neked meg nincs semmid.

Bocsi a kekeckedésért, de pont ezt nem értem:
Egy későbbi polgári perben többek között kértem a váláskori egyezség megváltoztatását, amelynek a bíróság helyt adott. A végzésben ez szerepel: "a felek megállapodnak abban, hogy a ... jkv-ben foglalt egyezséget akként módosítják, hogy mind az alperes, mind a felperes (én), egyenként ..-..Ft-os törlesztő részletet havonta átutal a felperes nevén lévő XY Bankfióknál vezetett ..számlaszámra.
Ha már ezt nézzük, az általam indított perben nekem is van egy jogerős végzésem.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.10. 13:25

Neki volt egy bíróság által jóváhagyott végzése, ami az ítélet erejével bír. Neked meg nincs semmid.

Efhetven # 2013.07.10. 13:18

Tisztelt KBS!
Gondoltam, hogy ezt fogod válaszolni, de légyszi, ne hagyj hülyén meghalni!:) Én nem értem, hogy miért adhatott be ő, és miért nem adhatok be én, amikor a két eset csaknem azonos, legalábbis nem látom a különbséget. Ha röviden felhomályosítanál, talán könnyebben fizetném be helyette, azaz előlegezném meg neki a tartozását.
Köszi

Judith56 # 2013.07.10. 13:01

Köszönöm a gyors választ.Kértem végrehajtást,ha igaz szeptemberre tűzte ki a végrehajtó,de úgy kell rugdosni hogy tegyen valamit. Áprilisban a bíróság elrendelte a végrehajtás folytatását,de ha nem zaklatom telefonon,szépen csendben sunyít.

Lo Hengrin # 2013.07.10. 12:42

Sziasztok! Vettem egy ingatlant, melyet végrehajtási jog terhel. Ki akarom fizetni a tartozást a végrehajtónak, aki nem engedi, mondván, hogy csak az eredeti adós fizethet, én nem. Az adós nincs sehol, én pedig mindenképpen tehermentesíteni akarom az ingatlant. Tényleg csak az adós fizethet? Nem mindegy a végrehajtónak, hogy én, mint jelenlegi tulajdonos fizetek-e, vagy az adós? Megköszönöm, ha valaki tud segíteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.10. 12:14

Judith, ugye nem vársz pontos számítást? Olyan 800K lehet a kamat. Miért nem kérsz végrehajtást?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.10. 12:12

én is adhatok-e be vele szemben közvetlen bírósági letiltó végzési kérelmet, mivel itt aztán tényleg egyértelmű a szerződésszegés?
Nem. Sőt, fizetési meghagyást is csak akkor kérhetsz, ha előbb megfizeted a rá eső részt is a banknak.

Judith56 # 2013.07.10. 12:10

Van egy jogerős ítélet,amiben én vagyok az alperes.

"A bíróság kötelezi a felperest,hogy 30 napon belül fizessen meg használati díj jogcímén az alperes részére
1.919.187-forintot,és ennek 2008.január 1. napjától a kifizetés napjáig járó, a késedelemmel érintett naptári félévet megelőző napon érvényes jegybanki alapkamat mértékével megegyező késedelmi kamatot."
Kérdésem: Hol tart most ez az összeg ? Nem kaptam meg belőle eddig egy fillért sem.

Előre is köszönöm!

Efhetven # 2013.07.10. 11:44

Üdv!
Négy éve elváltam, van egy jelenleg is közös tulajdonban lévő házunk, amelyre jelzálogkölcsönt vettünk fel. A válóper során készült jkv. illetve végzés a következőket tartalmazza:
"a feleknek a .. Bankkal szemben ..-ig havonta ..Ft fix havi törlesztő részletük áll fenn, amelyet akként viselnek, hogy havonta a felperes (volt feleség) utalja át a törlesztőrészletet a pénzintézet részére, és erre tekintettel az alperes (én) havonta a felperes folyószámlájára átutal ..-Ft-ot."
Mivel a nő rendszeresen vagy teljesen, vagy részben elmulasztotta a befizetést, a megállapodásban szereplő fizetési rendtől eltérően nem fizettem az ő saját számlájára, hanem közvetlenül a "pénzintézet részére" utaltam, hogy legalább a saját 50 %-omhoz biztosan hozzájusson a bank, és ne nőjön a hátralék. Megjegyzem, ez a számla a saját nevemen lévő lakossági folyószámla, ahonnan a hitel törlesztése folyik.
Az utalási rend megváltoztatása miatt a volt feleség bírósági letiltó végzést adatott ki, amely csont nélkül jogerőre emelkedett, így a már egyébként befizetett részleteimet utólag tőlem letiltották, és neki utalták, amit ő "lenyelt". Ezt azóta már bíróságon rendeztük.
Egy későbbi polgári perben többek között kértem a váláskori egyezség megváltoztatását, amelynek a bíróság helyt adott. A végzésben ez szerepel: "a felek megállapodnak abban, hogy a ... jkv-ben foglalt egyezséget akként módosítják, hogy mind az alperes, mind a felperes (én), egyenként ..-..Ft-os törlesztő részletet havonta átutal a felperes nevén lévő XY Bankfióknál vezetett ..számlaszámra". A törlesztés ugyanis még jelenleg is innen történik.
Csakhogy a volt feleség, aki a kölcsön adóstársa, többhavi elmaradásban van, így a számlán hátralék van, sőt nő, és a bank engem, mint adóst zaklat naponta.
Kérdésem:

  • mivel a nő a végzésben foglalt egyezséget megszegte, én is adhatok-e be vele szemben közvetlen bírósági letiltó végzési kérelmet, mivel itt aztán tényleg egyértelmű a szerződésszegés? Ugyanis tartok attól, hogy előbb ki kell fizetnem a nő tartozását, amit azután fiz. meghagyással próbálhatok meg behajtani rajta. Ezt pedig nagyon nem szeretném, mert akármilyen indokkal úgyis ellentmond.

Ha neki annak idején elfogadta a hazugságát a bíróság, akkor nekem a jogos kérelmemet vajon elfogadja-e?
Köszönöm, és várom a felvilágosítást!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.08. 17:50

A végrehajtótól kell kérni. És meg kell neki fizetni a még meg nem térült költségét, díját.

Crystalheart # 2013.07.08. 17:48

Üdv!

Volna egy olyan kérdésem, hogy milyen kérvényt kell ahhoz írni, hogy gyermektartási ügyben megszüntessük a végrehajtást? Mi vagyunk a végrehajtást kérők, másfél éve jelentettük a fél évre visszamenőleges igényünket a gyermektartásdíjra (apám eközben már évek óta el-elmaradt, egy súlyos, nehéz anyagi helyzet vitt minket rá a lépésre), azóta az elején leemelt a végrehajtó egy bizonyos összeget az adós számlájáról, azóta persze semmit, mert nem tesz rá újabb pénzt. Az eljárás így megrekedt, a végrehajtó az adóstól levont pénzekkel csak a saját költségeit fedezi. Nem akarjuk a végrehajtót hizlalni pusztán bosszúból, így le akarjuk mondani az egészet, ennél rosszabb már úgysem lehet a helyzetünk e tekintetben. (Nagyszerű a szabályozás e téren, mert ha valakinek tényleg ettől függ a megélhetése, mert mondjuk ott marad egy babával meg három kisgyerekkel, az a bíróság felől éhen is halhat ennyi idő alatt.) Tehát még egyszer felteszem a kérdést, milyen kérelmet, levelet, akármit kell írni és elküldeni a bíróságnak, hogy megszüntessék az eljárást? És jelenthet ez nekünk akármilyen költséget?

A választ előre is köszönöm!

gerbera317 # 2013.07.08. 16:16

Hivatalból nem teszi meg a bíróság?

Mit?

megint nekem kell kérni a folytatást?

Ha a bíróság felfüggesztette a végrehajtást, előfordulhat, hogy elmulaszotta a felfüggesztést megszüntetni. Ezt legkönnyebben úgy tudhatod meg, hogy megkeresed a végrehajtót, és megkérdezed, megszüntették-e a felfüggesztést. Ha igen, akkor mindjárt sürgesd meg a végrehajtót a folytatás végett. Ha nem, akkor pedig kérd a bíróságot, hogy szüntesse meg a felfüggesztést.

A kérdéseidből megítélve te olyan lehetsz, aki kedveli a szemrehányósdit. Úgyhogy akárhová is írsz majd, tartsd meg magadnak, amit gondolsz, mert itt elsősorban te mulasztottál, amikor nem kérted azt, amit kérni kell. A kérelem tehát célirányos legyen, rövid tényismertetéssel, az intézkedés iránti kérelemmel, minden méltatlankodást mellőzve.

Judith56 # 2013.07.08. 15:23

Hivatalból nem teszi meg a bíróság?

Judith56 # 2013.07.08. 15:22

Annak ellenére hogy a bíróság állíttatta le a végrehajtást a perújrafelvétel beadásakor,megint nekem kell kérni a folytatást?

gerbera317 # 2013.07.08. 14:29

Akkor az elrendelt végrehajtásnál kérni kell a végrehajtás folytatását, ahol pedig még nincs végrehajtás, ott el kell rendeltetni.

Judith56 # 2013.07.08. 14:22

2011-ben jogerőre emelkedett ítélet van,hogy a volt férjem tartozik nekem 2 millió forint használati díj megfizetésével. Plusz a közös lakásunk árának 53 %-ával.Nem történt semmi. Árverést kértem a lakás eladására,ami 4 éve üresen áll. Közben perújrafelvételt kért,ami szintén el lett utasítva,fellebbezési lehetőség nélkül,ez év január 22.-én.Akkor le állíttatta a bíróság az árverést.Már az az ítélet is jogerős. Azóta megint nem történt semmi.9 évig folyt a vagyonmegosztási per. Fél éve jogerős minden ítélet ,még sem történik semmi. Nekem nincs munkám,58 éves vagyok,a 81 éves Édesanyám tart el. Mit lehet ilyenkor tennem?

gerbera317 # 2013.07.08. 14:21

van-e olyan testület aki ellenőrzi...?

Van. A jogosult házastársa.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.08. 08:04

???
Inkább a konkrét problémádat add elő.

Judith56 # 2013.07.08. 07:15

Annyit szeretnék kérdezni,hogy van-e olyan testület aki ellenőrzi,hogy a jogerős bírósági ítéletek végre is vannak hajtva? Pénzbeli tartozás ki van-e fizetve,vagy egy végrehajtás meg lett-e tartva? Kösz.

gerbera317 # 2013.06.18. 13:03

Ezt már máshol megkérdezted, és választ is kaptál rá.

Illuminata # 2013.06.18. 10:15

Tisztelt Fórumozók!

Nekem az lenne a kérdésem, ha vh-i eljárásban a díjjegyzékben szereplő intézkedés ellen végrehajtási kifogást nyújtok be, de az illetéket nem rovom le a beadvánnyal egyidejűleg, akkor a bíróság fel fog hívni a megfizetésre? Ugye nem kerül elutasításra a beadvány?

Köszönöm előre is.

GNapocska # 2013.05.07. 22:03

neo0425 ha még olvasod: nekem is volt ilyen, nekem sikerült felhívni őket telefonon, és kiderült, hogy a telefonszám (évekkel) korábbi tulajdonosának van náluk tartozása. Ezután barátságosan elbúcsúztunk egymástól és nem zavartak többet.

ius latratus # 2013.05.03. 17:26

"Fizetni nem tudtam azóta sem.Ráterhelhetik a szüleim házára ha oda vagyok bejelentve?"

Nem.

sos02 # 2013.05.03. 14:51

Tisztel Fórumozók

Segítséget szeretnék kérni a következő ügyben.Felmondott autó hitelemet már átadták a végrehajtónak 2007-ben vagy 2008-ban most pontosan nem emlékszem.Fizetni nem tudtam azóta sem.Ráterhelhetik a szüleim házára ha oda vagyok bejelentve?

Előre is köszönöm.

sos02 # 2013.05.03. 14:51

Tisztel Fórumozók

Segítséget szeretnék kérni a következő ügyben.Felmondott autó hitelemet már átadták a végrehajtónak 2007-ben vagy 2008-ban most pontosan nem emlékszem.Fizetni nem tudtam azóta sem.Ráterhelhetik a szüleim házára ha oda vagyok bejelentve?

Előre is köszönöm.