Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


gerbera317 # 2019.02.14. 09:59

@peggy
Az adósoknak azért van ügygondnokuk, mert ismeretlen helyen vagy külföldön tartózkodnak. Valószínűleg nem is tudnak az árverésről. Logikus, hogy nem fognak kifogással élni (az ügygondnoknak meg nem ez a dolga), és elhordani sem fognak az ingatlanból semmit.
A birtokba vételt illetően tévedsz. A törvény nem ír olyat, hogy csak az árveréstől számított 30 nap elteltével veheted birtokba az ingatlant. A törvény azt írja, hogy az adósnak addig kell kiköltöznie, és biztosítania a végrehajtónak, hogy átadja az ingatlant. És ha ez a feltétel teljesül, akkor a végrehajtó átadja az ingatlant. De ez nem zárja ki, hogy a vevő már korábban birtokon belülre jusson. Lásd még az előző hozzászólásomat.

gerbera317 # 2019.02.14. 09:53

Biju! Ha az ingatlan üres, és van hozzá kulcsotok, akkor gyorsan hajrá, birtokba venni, zárat cserélni, és reménykedve indulni az árverésen! Ha ti nyeritek az árverést, akkor már csak egy sima 154. § szerinti átadás kell. Ha meg esetleg más nyeri az árverést, akkor átadjátok neki, vagy ellenszegültök - kinek mi tetszik. A végrehajtók álma, hogy minden árverés ilyen legyen, hogy a vevő már birtokon belül van.

peggy99 # 2019.02.14. 09:26

Sziasztok!

Elolvastam az előző hozzászólásokat.de nem találtam meg a kérdésemre a választ.
Tényállás: Árverésen vettünk egy 1/1-es nem lakott ingatlant.Az ár kifizetésre került.Ha jól értem. akkor ha minden simán megy és senki nem támadja meg az árverést, akkor az árverés lejárati napjától 30 nap letelte után birtokba vehetem az ingatlant.
Kérdésem: Ha el szeretném kerülni, hogy a tulajdonos vagy bárki más mondjuk ne hordja el a tetőt, vagy ami mozdítható megtehetem, hogy mondjuk még a lejárat előtt birtokba veszem? Lecserélem a zárat, vagy ilyesmi.
Annyit tudok a tulajdonosokról, hogy nem elérhető senki, és ügygondnokuk van. Ez bármiben nekem nehezítheti a dolgom, mint vevőnek? Értem ez alatt, hogy várható, hogy fellebbeznek? Ez a kérdés azért merült fel bennem, hogy az ügygondnok intézkedik ügye helyettük, de h szabályos minden megkeserítheti a mi életünket?

Előre is köszi!

Biju # 2019.02.14. 08:57

Drbjózsef, ezek szerint ti sem hallottatok még ilyenről. Érdekes helyzet. Azt sem tudom mi legyen a közművekkel?

drbjozsef # 2019.02.14. 06:30

Biju,

tényleg fura helyzet, de ha nekem lenne egy végzésem, hogy birtokba vehetem az ingatlant (jelentsen ez bármit is), akkor én tuti hogy beköltöznék, ne valami jogcímnélküli, vagy az adós valakije tegye meg. Onnan nehéz lesz kirobbantani, ha birtokon belül van.

Ha meg más nyeri a licitet, akkor kiköltöztök, mintha ott se lettetek volna, aztán vegye birtokba ő ahogy tudja. Esetleg hagyhattok cetlit, hol talál meg a kulcsért, hogy ne kelljen feltörnie, de végülis ez már nem a ti gondotok akkor.

drbjozsef # 2019.02.14. 06:23

Szofimanka,

egészen 18 hozzászólást kellett volna csak visszaolvasnod.

gerbera317 2019.02.02. 19:26

Amint a tulajdoni lapon is rajta vagy, elindítod a lakcím fiktiválási eljárását, és akkor a lakcímét is megszüntetik.

Biju # 2019.02.13. 22:35

Tisztekt Szakértők!
Végrehajtást kérők vagyunk (faktoring cégen keresztül banki tartozást vettünk meg) A végrehajtó még nem írta ki az árverést, de folyamatban van, úgy értesültem már minden akadály elhárult, így hamarosan sor kerül rá. Az igatlan üres, kulcs nálunk van. Bármikor be tudunk menni a lakásba. Van egy bírósági végzésünk, miszerint birtokba vehetjük az ingatlant. A faktoring cég és az ügyben eljáró ügyvéd is erre bíztat.
Kérdezem, találkoztak-e már ilyen esettel? Mi történik, ha árverés előtt beköltözünk a végrehajtó tudta nélkül? Természetesen tudjuk, hogy az árverés kétesélyes, nekünk is licitálnunk kell, és veszíthetünk is. Akkor nyilván kiköltözünk. Nekünk furának tűnik a helyzet.

Szofimanka # 2019.02.13. 22:21

Kedves fórumozók, a segítsegeteket kérném...
Megnyertem liciten egy nyaralót, amivel mondhatni szerencsém van mert egy picit ismerem az előéletét.
Szóval ez a nyaraló egy ikerház egyik fele teljesen külön ingatlan külön kert külön bejárat, viszont osztatlan közös tulajdon. A másik résznek van 3 tulajdonosa.
Én a  4:8 - ad részt az ikerház egyik felét vettem meg. A birtokba vétel hogy zajlik ebben az esetben, a tulajdonos társakat is értesiti a végrehajtó illetve a tulajoknak is jelen kell lenni a birtokba vételnél? Vagy nekem kell velük a kapcsolatot fölvenni?

Továbbá hallottam olyat hogy a végrehajtó nem nagyon szereti az ingatlanokat birtokba adni, gyakorlatilag az árverési vevőnek kell ezt megoldani, tényleg igaz ez az állítás?

Valamint az adósról annyit tudok hogy az ingatlanba van bejelntve viszont a tényleges lakhelye valahol máshol van, (ezért gondolom eddig nem nagyon sikerült őt előkeríteni), ilyenkor hogy találja meg a végrehajtó? Ha sikerül nekem mondjuk a telefonszámát megszerezni az segítség lehet? Esteleg volt már valakinek hasonló tapasztalata?

Ja és mégegy, az ingatlan nyaraló, bár az adós oda van bejelentve, a kilakoltatási moratórium nyaralóra is vonatkozik?...ergo ápr. 30-ig tehetletlen vagyok, és nem tudom birtokba veni az ingatlant, hiába tudom bizonyitani hogy nem él ott életvitel szerűen?

Előre is köszönöm a segítséget.

gerbera317 # 2019.02.13. 12:00

Ja, hogy nem értetted a választ?

Atti74 # 2019.02.13. 09:41

Igen, de a három adós hányada együttesen kiadja a teljes ingatlanrészt. Köszönöm!

gerbera317 # 2019.02.12. 14:12

Igen. Egyébként pedig "részilletőség".

Atti74 # 2019.02.12. 13:57

Sziasztok!

"XY és XZ adósok a ... + ... + ... arányú tulajdoni részilletékességre bejegyzett holtig tartó haszonélvezeti jogukkal felelnek, így az ingatlan beköltözhetően kerül árverésre."

Ez azt jelenti, hogy sikeres árverés esetén az adósok hsazonélvezeti joga törlődik? Köszönöm!

Anka9 # 2019.02.11. 15:54

Köszönöm a választ. Jelenleg úgy állunk, hogy a volt adóssal pár héttel ezelőtt(amikor már a Földhivatalnál is a nevemre írták) odamentünk a szóban forgó lakáshoz azzal a céllal, hogy birtokba adja nekem. Akkor láttuk, hogy az ajtó be van zárva. Mivel ő senkinek nem adta a lakást használatba, ezért bementünk és meglepődve láttuk, hogy bútorok vannak bent. Lefényképeztünk mindent, majd saját zárral lezártuk a lakást. Utána derítettük ki, hogy hajléktalanok bútorai vannak bent, akik akkor külföldön tartózkodtak.Jelenleg is az én zárammal van lezárva. Akkor most kinek van joga ott tartózkodni? Bemehetnek és lakhatnak ott továbbra is, vagy esetleg csak a holmijukért kell beengednem őket?

gerbera317 # 2019.02.11. 15:17

@Anka
Te nem rakhatod ki a jogcím nélküli lakót, de a végrehajtó kirakhatja. Még a moratórium sem számít, mivel a bentlakó nem a tulajdonos, de még csak a használatra jogosult tulajdonos társ jogán sem lakik ott, hanem önkényesen foglalta el a lakást. Persze, hogy mindehhez mit szól a végrehajtó, megint egy más kérdés.

gerbera317 # 2019.02.11. 15:14

@spilo

Tehát még nem is volt meg az árverés? (Bárki bármit állít, az árverés napja az árverési jegyzőkönyv aláírásának a napja).
Még mindig elbeszélünk egymás mellett.
Azt kell nézni, mi áll a tulajdoni lapon és az adó- és értékbizonyítványban, és ahhooz képest mit tartalmaz a hirdetmény.
Ha a tulajdoni lapon vagy az adó- és értékbizonyítványban olyan áll, hogy "beépítési tilalom" vagy "építési magasságkorlátozás", vagy bármilyen korlátozás, ami azután nem szerepel a hirdetményben, akkor a hirdetmény hiányos volt és megtévesztő. Ha ilyen különbség nincs, akkor bukta van. Egyébként pedig alá kell írni az árverési jegyzőkönyvet azzal, hogy az árverés nyertese eláll a vételtől + annak indoklása, és követli vissza az árverési előleget. A jegyzőkönyv tartalmazza azt is, hogy a végrehajtó ennek a követelésnek eleget tesz-e vagy sem. Ha eleget tesz, akkor jó, ha nem, akkor ott a végrehajtó által is aláírt jegyzőkönyv, ami ellen máris lehet benyújtani a vh-kifogást.

spilo # 2019.02.11. 14:39

Tisztelt Gerbera!
Köszönöm a bíztató választ! Az árverés vége múlt pénteken volt, és az árverési jegyzőkönyvet jövő hétfőn kell aláírni. Mi 2 napja néztük meg a telket, és mivel lehetetlen megnézni mindent, amire licitálunk, meglepődtünk, hogy magasfeszültség alatt fekszik, amit az árverési jegyzőkönyben nem jelzett a végrehajtó. A becsérték magasfeszültség nélkül lenne helytálló, de így szerintünk eladhatatlan.
Üdv: Spilo

Anka9 # 2019.02.11. 14:30

Üdv! Érdeklődnék. Vásároltam egy ingatlan 1/2 tulajdoni részt lakottan árverésen. Az ingatlan 2 külön bejáratú lakásból áll. Az egyik lakásban lakik a másik 1/2 rész tulajdonosa, az általam vásárolt lakásba pedig az árverési idő alatt beköltözött egy hajléktalan család. A tulajdonostársamat (80 éves néni)félelemben tartják,fenyegetik, ő pedig semmit nem mer tenni ellenük. Nem hajlandóak kiköltözni az "én" lakásomból arra hivatkozva, hogy mivel 1/2 tulajdoni részt vettem lakottan, ezért a néninek joga van az én lakásom használatára is, ebből kifolyólag nyugodtan lakhatnak ők ott, mert a néni "megengedi". Mit lehet ilyenkor tenni? Kitehetem őket a lakásomból?

gerbera317 # 2019.02.11. 13:04

Az ilyesminek már az árverési hirdetményből is ki kell derülnie. A hirdetményt aligha tudtad volna megtámadni, ha az nem volt megtévesztően hiányos, meg egyébként sem. Ha mégis hiányos volt, magát azárverést támadhattad volna meg azzal, hogy azt megtévesztő hirdetmény alapján tartották meg, mert a hirdetményben nem voltak feltüntetve az ingatlan lényeges jellemzői, és így sikrrel kérhetted volna az árverés megsemmisítését.
Nem derül ki az előadásodból, mitől számítva telt el a jogvesztő határidő. Valószínűleg nem hirdetményt akartál írni, hanem árverés(i jegyzőkönyve)t. Ha a hirdetmény tartalmazott minden lényeges adatot, akkor az árverést semmilyen jogcímen nem támadhatod meg sikerrel.

spilo # 2019.02.11. 12:22

Tisztelt Szakértők!

Abban szeretném kérni a segítségeteket, ha lehetséges egyáltalán, hogy elkövettem egy olyan orbitális hibát, hogy nem néztem meg a kiszemelt telket élőben, és az árverés után derült ki számomra, hogy magasfeszültségű vezeték miatt nem lehet rá építeni. Tudom, hogy ez teljesen az én hibám, de valószínű a végrehajtó sem tudta ezt, ezért a valós piaci becsértéke az ötödét sem éri a kikiáltási árnak.
Ezt csak az árverési hirdetmény kihirdetését követő 15 napon belül tudtam volna megtámadni, vagy most az árverés után is meg tudom esetleg valamilyen indokkal, vagy így jártam, és ezzel nincs mit tenni, max. nem befizetni a pénzt, és elbukni az előleget?
Előre is köszönöm a segítséget, és légy szíves mellőzzétek, hogy aki ilyen hülye megérdemli megjegyzéseket, mert így is már annak érzem magam.

Köszönettel: Spilo

gerbera317 # 2019.02.10. 19:24

begépelem a döntés nagy részét
Ha a "döntés" az árverés megsemmisítése volt, akkor abból egy szót sem gépeltél be, de még csak utalást sem rá. Bocs.
Az indoklásról sem tudom elhinni, hogy abban a bíróság ilyet írt volna: „a végrehajtó tulajdonképpen szinte szándékosan, a törvényeket megsértve, kikerülve járt el”. Nem másoltál be ide semmit, hanem a saját fejed után menve újrafogalmaztad az egész tényállást, de még véletlenül sem jól. Lásd be, ha az érdekel, hogy „ennyi szakmaiatlanság belefér egy végrehajtó munkájába?”, akkor akkor esetleg le kellene írni, mi történt. Mert a semmiről nehéz véleményt alkotni. Ha tehát ennyire érdekel a dolog, akkor először is olvasd el a bíróság indoklását (értsd: az árverést megsemmisítő végzés indoklását), és ha még mindig marad kérdésed, akkor lehetőleg abból idézz, és lehetőleg ne újrafogalmazva.
mert ugye ez nem a laikus átlagembernek való, nehezen érthető
Aki árverési vételre adja a fejét, az többé nem laikus.

vesztes vevő # 2019.02.10. 12:30

Tisztelt Gerbera Úr.
begépelem a döntés nagy részét és abból ki tudja talán hámozni, mert ugye ez nem a laikus átlagembernek való, nehezen érthető.
üdv
VVevő

gerbera317 # 2019.02.08. 15:30

elsőfokú döntés lehangoló volt
Ha a bíróság "döntést hozott", akkor miért a te saját, kesze-kusza szavaiddal írod le, mi történt? Miért nem a bíróság mondatait használod? A lényeget pedig egyáltalán nem írod, csak hogy "jogos volt", a többit úgy kell kikövetkeztetni, hogy valószínűleg megsemmisítették az árverést.
Tehát mi történt?

vesztes vevő # 2019.02.08. 15:21

Tisztelt Fórumtársaság.

Azzal a kérdéskörrel fordulok Hozzátok, miszerint még tavaly árverésen leütöttem egy nagy értékű ingatlant. Ezt követően az adós, keresve egy nagyon jó ügyvédet megtámadta a jegyzőkönyvet.
Sajnos jogosan.
Hosszú lenne leírni, mi mindennel támadta meg de a lényeg úgyis most jön. És annyi elég a talán érdemleges válaszhoz Tőletek.

A járásbíróságon született elsőfokú döntés lehangoló volt, mert a végrehajtó tulajdonképpen szinte szándékosan, a törvényeket megsértve, kikerülve járt el.
súlyosan törvénysértő módon nem zárta le az árverés befejezése előtt a licitnaplót.
erre azért lett volna szükség, mert:
alapeljárást indítók mellett volt még 3 banki bekapcsolódó, akiknek egy részével megállapodott az adós, míg mások esetében nem került sor a végrehajtásba bekapcsolódó költség érdemi megállapítására, jelzésére. Az elsőszámú végrehajtást kérő igénye pedig kielégíésre került.
A kérdésem, hogy most mitévő legyek.
Én nem fellebezhetek meg semmit úgy tudom. Ugyanakkor a végrehajtó munkája a döntésből kiviláglik hogy bizony teljesen szakmaiatlan.
Mit lehet esetleg ilyenkor tenni?
A végrehajtó tárja szét kezeit, a pénzemen még mindig ücsörög, és azt mondva, majd minden fillért visszautal. Persze, ez mind jó és szép, de azért ennyi szakmaiatlanság belefér egy végrehajtó munkájába? Nem azzal van a bajom, hogy nem kapom meg z ingatlant, hanem az, hogy egy év alatt köszönhetően a végrehajtó munkájának, sikerült a városban fellelhető ingatlanpiacon elinflálnia 20%kal a pénzemet.
Köszönettel.
N.Z.

Bahamut # 2019.02.04. 16:05

Rendben, köszönöm Mindenkinek a segítséget!

Dr.GL # 2019.02.04. 13:21

Bahamut! Ha lakatlan az ingatlan és Neked van bejárásod, cseréltess zárat és kész. Említetted, hogy megtudtad nézni belülről.