Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


nonolet # 2018.02.27. 07:53

brobi33

Egy szűk idősáv az amikor kérheted a kilakoltatást.
Akkor kérd!!!

Előtte még és utána MÁR hiába kéred...

gerbera317 # 2018.02.27. 08:02

Nem ez volt a kérdése. Hanem, hogy mikor tűzi ki a végrehajtó.
Kérni főszabály szerint árverés + 30. napot követő 15 napban lehet. Ez tolódhat a fizetési határidővel vagy a jogorvoslat jogerős elbírálásával együtt.
Ettől elválik a kilakoltatás kitűzésére, illetve a moratórium miatti elhalasztására irányuló intézkedés. Ez az az bizonyos jegyző + 60 nap.

brobi33 # 2018.02.27. 08:35

Köszönöm a válaszokat!
A törvényi részekkel tisztába voltam csak a gyakorlati megvalósulása érdekelt, hogy mennyire és hogyan valósul ez meg a gyakorlatban.

bagira8 # 2018.02.27. 10:15

Kedves Mindenki!

Szeretnék részt venni egy ingatlan árverésen, amit most hirdetnek meg másodszor, ebben lenne szükségem tanácsra.
Az első árverés nyertese az ingatlan szomszédságában lakik, de nem fizette ki a vételárat - gondolom a tulajdonos lehet az ügy mögött, nem hiszem, hogy szórakozásból ez bárkinek is megérné.
Emiatt kicsit szkeptikus vagyok, hogy vajon mennyire lehet problémamentes az eljárás, ha sikerül megnyernem az ingatlant, így szeretném feltérképezni a lehetőségeket, hogy mit tudok tenni akkor, ha megtámadják az eredményhirdetés utáni 15 napban, illetve nem tudom, mire kell még számítanom, hogyan tudja megnehezíteni a tulajdonos az ügyet.
Mindenképpen megvárnám a 15 napot és csak azután fizetném ki a vételárat, de tudom, hogy ha megtámadják is, az nem mentesít engem a fizetési kötelezettségem alól.
El tudom valahogyan kerülni, hogy bent ragadjon a pénzem egy ingatlanban, amihez talán évekig nem tudok hozzájutni? Van erre valamilyen mód? Elállás, érdekmúlás, bármi?
Beszéltem többször a végrehajtó irodával telefonon és egyszer egy hölgy azt mondta, hogy nem végrehajtóként, hanem magánemberként azt javasolja, hogy keressek másik ingatlant, ez túl problémás...

Köszönöm a válaszokat!

gerbera317 # 2018.02.27. 11:33

Az árverést nem csak a "tulajdonos" támadhatja meg, hanem bárki más is. Ha megtámadják, arra kell számítani, hogy a kifogást elbírálják. Első fokon, majd ha kell, másodfokon is. A "tulajdonos" másként is keresztbe tehet a vevőnek: nem költözik ki. Mindez a téli (illetve politikai) moratóriummal kombinálva jelentősen elhúzhatja időben a tényleges birtokba lépést.
Nincs két egyforma ügy, ezért nincs értelme előre kérdezgetni, hogy mire számíthatsz. Általában és nagyjából ezekre. De akár arra is, hogy megnyered az árverést, kifizeted a vételárat, 30 napon belül az adós ki is költözik, te pedig birtokba lépsz. Bármi előfordulhat. Éppenséggel az előző árverést sem támadta meg senki, hanem egyszerűen csak nem fizetetett a vevő. Na?

bagira8 # 2018.02.27. 13:07

@gerbera317: köszönöm! Ha simán megy, akkor fizetek és örülök természetesen. :)
Igazából az érdekelne, hogy ha valami közbejön, és elhúzódik több hetekig vagy akár évekig, van-e valamilyen lehetőségem elállni és hozzájutni a pénzemhez.

colle # 2018.02.27. 14:08

Gerbera317

Azt nem tudom, hogyan fogja megmagyarázni a bíróság a felfüggesztést, ha utóbb úgy határoz, hogy a bérlő kifogása alaptalan.

A bíróság közben úgy határozott (másodfok), hogy a bérlő kifogását elutasította, a kifogás alaptalan. Az elsőfokú bíróság az eljárást a VHt. 49. & (1) bekezdésére hivatkozva függesztette fel.
Ebben le van írva, hogy járásbíróságnak nem kell mérlegelnie, hogy a kifogás előreláthatólag alapos lesz vagy sem.

A fentiek alapján miért írtad, hogy kíváncsi leszel, hogy ezt a helyzetet a bíróság hogyan fogja megmagyarázni? Kérdésem nem kötekedés.

u.i.: Egyébként brutál dolog, hogy a Vht-ban semmi olyan nincs ami a vevő érdekeit képviselné. Érdekmúlást és semmit sem vesznek figyelembe. :(

Gondolom most jön majd a második kör. A fentiekkel a bérlő még csak az árverési hirdetményt támadta meg. Ezzel az ügyet elhúzta pont 1 évig. Ha a jegyzőkönyv újra jogerős lesz, akkor ugye Ő is, vagy más is újra megtámadhatja a dolgot valami kamu dologgal, amivel ismét el tudják húzni egy ideig. Rosszul gondolom?

Köszönöm a válaszod!

gerbera317 # 2018.02.27. 14:18

járásbíróságnak nem kell mérlegelnie, hogy a kifogás előreláthatólag alapos lesz vagy sem.
Nem kell, de mérlegelheti: 49. § (1) Ha a végrehajtható okirat vagy a végrehajtó intézkedése ellen jogorvoslattal éltek, a jogorvoslatot elbíráló bíróság a végrehajtást felfüggesztHETi.
Nem kell magyarázkodnia (az csak egy fordulat volt a részemről), kárfelelősséggel sem tartozik. De simán dönthetett volna úgy is, hogy nem függeszti fel a végrehajtást.
Most akkor arra koncentrálj, hogy minél előbb megkapd végre azt az ingatlant. Az adóson (illetve az alaptalanul kötekedő bérlőn) pedig irgalmatlanul el kell verni a port, és amíg él, üldözd a kárigényeddel.

Grave7 # 2018.02.27. 14:27

@bagira8: Nem, nincs ilyen lehetőség, hogy elállsz és a befizetett előleget is visszakapod.

.
@colle: Az árverési jegyzőkönyvet már nem tudja megtámadni, ha annak kelte után 3 hónapon belül nem élt kifogással. Most már a végrehajtótól kell kérned (szükség esetén sürgetned), hogy a lehető legkorábbi időpontra tűzze ki az ingatlan kiürítését (ha lakóingatlan, akkor május 2.).

colle # 2018.02.27. 14:47

Gerbera317

A végrehajtó majd most fogja megküldeni újra az immár jogerős árverési jegyzőkönyvet, ugyanis amikor az árverést felfüggesztették, akkor kérte, hogy küldjem vissza a jegyzőkönyvet, mert tévesen lett rajta feltüntetve a jogerő. Amennyiben a bíróság az érverést jogerősen helyben hagyja, az árverési jegyzőkönyvet újra meg fogom küldeni az Ön részére a jogerőt kijavító jegyzőkönyvvel együtt.

Én úgy értelmezem (lehet rosszul), hogy támadható a jegyzőkönyv, ugyanis az még csak most lesz majd jogerős. A másik, hogy a bérlő az árverési hirdetményt támadta meg, nem a jegyzőkönyvet. Én úgy értelmezem, hogy a jegyzőkönyvet a következő körben simán támadhatja. Mi a véleményed?

Az adóson milyen módon és mekkora kárigényt érvényesíthetek?

Köszönöm szépen!

gerbera317 # 2018.02.27. 15:52

A bíróság nem hagy jóvá semmiféle árverést. Hogyan írhat ilyet a végrehajtó? (Mondom, hogy eltöketlenkedte neked ezt az egészet. Ezek szerint ott folytatja, ahol abbahagyta?) Azzal, hogy az árverés ellen előterjesztett kifogást elutasította a bíróság, az árverés (illetve az annak az eredményét megállapító jegyzőkönyv) jogerőssé vált. Az nagyon gáz lesz, ha ehelyett a végrehajtó most fog készíteni egy árverési jegyzőkönyvet, ami ellen jogorvoslatot enged. Ha ezt megteszi veled, akkor jövő ilyenkor sem lesz a tiéd az a k.szott ingatlan. Viszont akkor már rajtad a sor, hogy vh-kifogással támadd a végrehajtó töketlenkedését, azt követően pedig akár kártérítést is követelj tőle.
Az adóson, illetve az ő jogán ott lakó, alaptalanul akadékoskodón az igazolható károdat követelheted. Papír-ceruza-számológép. Esetleg Excel. Ne én mondjam már meg, hogy mennyi az!

colle # 2018.02.28. 09:34

Gerbera317

Ahhoz mit szólsz, hogy a bérlő kifogását a Járásbíróság elsőfokon elutasította. Erre fellebbezett a bérlő, hogy volt egy korábbi bérleti szerződés is már. Majd ugyanaz a bíró aki elutasította a bérlő kifogását, felfüggesztette az eljárást a bérlő kérésére amíg döntést nem hoz a másodfok. (Ekkor kapta meg a bérlő a kilakoltatásról a papírt. Gyorsan berohant és kérte a felfüggesztést.) Ebben mi a logika, hogy elsőnek elutasítom a beadványát a bérlőnek, majd kérésére meg felfüggesztem az eljárást... Te érted? :)

gerbera317 # 2018.02.28. 09:59

Nem értem, és ne is kelljen értenem. Szerezd meg végre azt az ingatlant, és zárd le ezt a témát!

maacska # 2018.03.03. 11:25

Kedves Fórumtársak, kedves Gerbera!

Vásároltam egy ingatlant árverésen fél éve. A vételár kifizetésre került, a tulajdonos fellebbezett. Még nem kaptunk semmi értesítést az ügyben.
Megkeresett a tulajdonos, hogy amennyiben fizetek neki bizonyos összeget, visszavonja a fellebbezést.
Lehetséges ilyen? Visszavonhatja a fellebbezését? Amennyiben igen, a bíróságot keressük ez ügyben?
Véleményed/tudásod szerint, ha jegyzőkönyvbe vesszük, hogy átadja az ingatlant 2 tanú jelenlétében, ezzel a jegyzőkönyvvel felkeressük a bíróságot, hogy visszavonja a fellebbezést, akkor működhet a dolog? Lehetséges az, hogy meggondolja újra magát, és újra fellebbezhet?

Köszönöm a tájékoztatást!

gerbera317 # 2018.03.03. 17:44

Nem fellebbezett. Kifogással élt.
Kérdezd a végrehajtót (ne valamelyik alkalmazottját, hanem legalább a helyettesét!), szerinte mennyire alapos az adós kifogása. Ha az a válasz, hogy "tuti, hogy el fogják utasítani", akkor ne engedj az adósnak.
Egyébként, ha eláll a kifogástól, már nem gondolhatja meg magát.

maacska # 2018.03.03. 20:01

Köszönöm Gerbera!

A végrehajtónál a jogásszal beszéltem. Arra nem adott választ, hogy a kifogása mennyire helytálló, viszont annyit mondott, hogy a ház mindenképpen az enyém lesz, csak idő kérdése. Ugye a bíróság döntése után akár újra beadhatja a kifogást másodfokon is. Akkor tovább húzódik az ügy. Ezt szeretném lerövidíteni. Annyit mondott még, hogy az eljárás folyamata nem változik, az időt meg kell várni míg hivatalosan lefolyik az ügy. Engem az érdekelt - amire választ is kaptam -, hogy meggondolhatja-e magát? Ezt a választ köszönöm!
Illetve, ha aláírja az ingatlan átadásról az általam írt jegyzőkönyvet 2 tanú jelenlétében, azt a végrehajtónak adjuk be vagy a bíróságra menjünk be a tulajjal?
Köszönöm a választ!

gerbera317 # 2018.03.03. 21:18

Mi köze az ingatlan átadásához a végrehajtónak, amíg nem a tiéd az ingatlan?

maacska # 2018.03.04. 05:42

Hm...nem tudom. :(
Tulajdonjog bejegyzés után gondolom.

Tulaj vissza akarja vonni a kifogását. Bíróságra menjen visszavonni a kifogást?
Írjunk ingatlan átadási jegyzőkönyvet?
Ezekenek semmi értelme, vagy így indulhatna a tulajdonjog bejegyzése a végrehajtó által a bíróság döntése után?
Köszönöm.

nonolet # 2018.03.04. 07:41

A tulaj csak leakar húzni, ne foglalkozz vele.

A vételárat utaltasd vissza, amíg nem lesz "jogerős" az árverési ügy.
Tudtommal erre van mód...

gerbera317 # 2018.03.04. 08:32

Ha fizetsz a lelépésért az adósnak, a legfőbb feltétel az legyen, hogy adja át az ingatlant. Onnantól édesmindegy, hogy visszavonja-e a kifogását, vagy valamikor majd elutasítják.

maacska # 2018.03.04. 08:49

Köszönöm Gerbera,
Köszönöm Nonolet.

Akkor alá íratom vele a jegyzőkönyvet az átadásról, és bemegyünk a bíróságra. Ha erre hajlandó, megkapja a pénzt. Ha nem, akkor hagyom az egészet és majd visszautasítja a bíróság.

gerbera317 # 2018.03.04. 09:13

Nem éred. Neked most egyedül a kszott lakás a fontos, hogy birtokon belül legyél. Egyszerűbben fogalmazva: a zárcsere a lényeg, és hogy a zár kulcsa a tiéd legyen. Vágod? Utána én már ne se mennék a bíróságra a paraszttal: intézze egyedül. Azt még elárulnám neki, hogy a kifogást a végrehajtónál kellett előterjeszteni, és az elállásról is nála kell nyilatkozni.

maacska # 2018.03.04. 09:25

Köszi Gerbera!

Vágom.

Rajta leszek a zárcserén.

:)

maacska # 2018.03.05. 16:53

Köszi Gerbera!
Megvan a kulcs.

gerbera317 # 2018.03.05. 17:11

Na, ha ez a FB, lenne, most kapnál egy lájkot.
Most jön az, hogy - így vagy úgy - jogerős legyen az árverés, és onnantól elteljen 30 nap. Akkor bejegyezteti a végrehajtó a tulajdonjogodat, te pedig bejelented neki, hogy az adós kiköltözött, és kéred a 154. § (1) szerinti intézkedést.