Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


alsovonal # 2020.03.14. 07:57

tényleg van másik ingatlanjuk, ahova költözhetnének, a férfinak már az a város van a facebook-on is beírva.

akomadi

Micsoda komoly következtés. Bravó! Egyébiránt, azt ír ki oda a felhasználó, amit akar.

drbjozsef # 2020.03.13. 18:10

akomadi,

Az idők végezetéig nem, egy-két hónapot még igen, de már nem sok mindennek van halasztó hatálya. Tavasszal elindul a végrehajtó is kilakoltatni, sorra kerültök ti is, ha máshogy nem megy, jön rendőr is.

Kérdés, mi marad addigra az ingatlanból...

akomadi # 2020.03.13. 17:25

drbjozsef Mindegy mopst már, úgysem tudnék elérni semmit. Még a végén kiderül, hogy soha nem fognak elköltözni. Bár már nem tudom, még mit találhatnak ki a kilakoltatási moratórium után. Remélem utána már nem kérhetnek haladékot valamilyen ürüggyel. Sajnos azt nem írják sehol, hogy lenne valami határidő, amíg ki kell a vh-nak őket költöztetni vagy húzhatják az idők végezetéig.

drbjozsef # 2020.03.13. 13:17

Sajnos a lakcím és az árverezett ingatlan lakottsága nincs kapcsolatban egymással (bár a moratórium esetén akár hivatkozni is meg lehetne próbálni ilyesmire, de nem hinném, hogy eredményre vezetne).
Tudod hányan nem a lakcímükön laknak? Százezrek. (Pl. óvoda/iskola/munkahely/háziorvos/parkolásiengedély/utazásikedvezmény/stbstb miatt)

Amúgy se érne semmi érdemlegeset.
Miből gondolnád azt, hogy nem lakik más az ingatlanban?

akomadi # 2020.03.13. 10:12

Ja, hogy a konkrét kérdésedre válaszoljak nem csak a trükközésre. Szóval igen, most már megnézném licitálás előtt az adós lakcímeként megadott tulajdoni lapot és ha nem az adós nevén van az ingatlan, akkor nem licitálnék. Mert ezek szerint a megadott lakcímére nem várható, hogy elköltözzön a bentlakó. Bár el tudom képzelni, hogy a végrehajtó hibázott, ha pedig így rendben van a kamarának, akkor pedig változtatni kellene ezen és intézzék el, hogy ne lehessen fals lakcímet megadni az árverési hirdetményben.

akomadi # 2020.03.13. 09:49

drbjozsef
Nézd, van az adósnak egy háza, amit árvereznek, ő életvitelszerűen ott lakik, sőt a mai napig ott lakik, eszébe nics elköltözni, de mégsem ennek a háznak a címét adják meg az árverési hirdetményben, hanem egy másik településen lévő ingatlan címét, ami egy rokona tulajdonában van. Ez egyértelmű megvezetés. Én azért licitáltam erre a házra, mert láttam, hogy másik lakcíme van az adósnak, egyébként eszembe sem jutott volna. Szerintem itt a vh is hibás, mert ő nagyon jól tudta, hogy az árverezendő házban laknak. És még a betyárbecsület sincs meg bennük, mert a becsérték feléről indult a licit, majdnem a becsértéket megkapták a házért, mégsem akarnak költözni. És a vh most azt mondta, hogy nehogy azt higgyem, hogy ő május elején már költözteti is őket. Már eleve az is nonszensz, hogy nem várható el, hogy a (volt) adós az általa megadott lakcímére elköltözzön. Tőlem elvárnák, hogy az utcára menjek lakni, ha már eladtam volna a lakásomat, mert aláírtak egy papírt, hogy február 29-ig kiköltöznek.

drbjozsef # 2020.03.13. 06:34

akomadi,

Jó, most hagyjuk azt, hogy ez mennyire "trükközése". Szerinted az. De azt megkérdezném : ha lekéred a másik ingatlan tulajdoni lapját is, azzal mit kezdtél volna?

benö1 # 2020.03.12. 16:48

Köszönöm gerbera317!

akomadi # 2020.03.12. 15:21

A jövőben licitálni szándékozók (nem a szakértők) részére!
Azt szeretném tanácsolni az árverésen licitálni készülőknek, hogy figyeljenek a trükközésre. Én ugyanis bedőltem egyfajta trükknek. Az adós lakcímeként egy rokona lakcímét adta meg, annak ellenére, hogy az árverezett ingatlanban lakott és a mai napig ott lakik. Tehát egyértelműen arra játszott, hogy azt higgyék a licitálni készülők, hogy a ház könnyen költözhető, mert vagy máshol lakik már vagy tulajdonában van a lakcímeként megadott másik ingatlan. Én sajnos bedőltem, végig azt hittem, hogy a megadott lakcímre költözik és nincs szükség a kilakoltatási moratórium kivárására. A másik probléma ezzel, hogy az árat is sikerült ezzel a módszerrel feltornázni, mint esetemben is volt, jóval a kikiáltási ár felett kelt el az ingatlan, többen licitáltunk. Most már tudom, hogy le kellett volna kérni a lakcímként megadott tulajdoni lapot is, de hát kezdő voltam meg maradok is. Csodálom, hogy a kamara lehetővé teszi az ilyen trükközést.
Kérem, hogy a szakértők ne kutyázzanak, csak tanácsot szerettem volna adni a licitálni készülőknek.

gerbera317 # 2020.03.12. 14:18

Azt a földhivatal kéri. A végrehajtó nem köteles ilyen xarságokkal foglalkozni, de nem is tiltja meg neki senki, hogy az árverési jegyzőkönyvben a vevőt úgy szerepeltesse, ahogyan a közjegyzők is teszik: "X.Y., aki nyilatkozata szerint magyar állampolgár...".

benö1 # 2020.03.12. 11:18

Tisztelt Szakértők,
A tulajdonjog földhivatali bejegyzésvel kapcsolatban kérdeznék.
A vh. megküldte az iratokat a földhivatalnak,aki hiány pótoltatott az állampolgársági nyilatkozat hiánya miatt.
Mióta kell árverési vétel tulajdonjog bejegyzése esetén állampolgársági nyilatkozat?

akomadi # 2020.03.12. 10:56

Gerbera317 A B 400-ast nekem kellett kitölteni, a vh a haszonélvezeti jog levételéhez szükséges dokumentumot felejtette al beküldeni a földhivatalnak. Mármint igazolnia kellett, hogy a haszonélvező is felelős a tartozásban, tehát le lehet venni a haszonélvezeti jogot. És igen, nekem is jött róla értesítés, másképp hogyan tudnék róla. De ezek már rendben vannak, a nevemen van az ingatlan, csak ugye a költözéssel lesz probléma.

gerbera317 # 2020.03.12. 10:33

Látom, senki kedvéért nem kívánsz észre térni, úgy-e? Ha ez itt műtő lenne, az orvosok nagyjából most adnák fel a harcot...
Egyébként pedig semmi közöd hozzá, mi történik a vételárral. Azt még jegyezzük meg hozzá, hogy a végrehajtó nem "visszatartja" a lelépési pénz összegét, hanem az minden mást megelőz, még a végrehajtási költségeket is.
A földhivatalhoz is elmulasztott dokumentumot beküldeni, amiről kijött nekem is értesítés.
Aha. Ha a végrehajtó elmulasztotta "értesíteni" a földhivatalt, akkor az honnan tudta, hogy téged értesíteni kell bármiről is? Egyébként, valószínűleg a B400-as nyomtatványt hiányolja a földhivatal. Az meg nem a végrehajtó mulasztása...
A többi állításodat meg nyugodtan elfelejtheted.

akomadi # 2020.03.12. 09:23

Grave7
Azt nem tudom, hogy feladta-e a végrehajtó, de hogy én nem kaptam meg és értesítést sem kaptam, az biztos. De ti biztosan jobban tudjátok. A földhivatalhoz is elmulasztott dokumentumot beküldeni, amiről kijött nekem is értesítés. Nem tudom, mitől vagytok ilyen biztosak benne, hogy a halasztásról viszont 100 %, hogy küldött.
Azt is olvastam egyébként, hogy a vh. visszatarthatja az ingatlan vételárának egy részét, hogy kiköltözzenek a lakók. Egyébként tényleg van másik ingatlanjuk, ahova költözhetnének, a férfinak már az a város van a facebook-on is beírva.

Grave7 # 2020.03.12. 09:07

@akomadi: Tévképzeteid vannak.

Attól még, hogy te nem vetted át a levelet, azt bizony feladta postára a végrehajtó.

Az 50%-os minimálár nem akkor van, ha van más ingatlana az adósnak. Vht. 147. § (2)-(3) bek., de úgysem fogod elolvasni és értelmezni.

Május elején az időpont kijelölése és a kiértesítés várható, így a kilakoltatás május vége, június (stb.), attól függően, hogy sorrendben hány db más eljárás előzi meg ezt a végrehajtást.

Az a szimpatikus, amikor valaki nem kötekedik, hanem olvas és értelmez.

gerbera317 # 2020.03.12. 09:05

Nem küldött halasztásról értesítést.
Ezt csak te állítod, baxi.
És van másik ingatlanja a bentalakónak, legalábbis lakcímének az van beírva.
Most itt nem erről van szó.,
És az árverési licit is a becsérték féláráról indult.
Ezt meg ki kérdezte?
itt csak az a szimpatikus, aki üzleti, aki...
Nem. Van az értelmes kérdező, meg az olyan, akiből hiányzik az értelem, még többedszeri ráhatást követően is. Utóbbiakat egy idő után kilöki magából a fórum.

wers # 2020.03.12. 09:03

Persze látom má, itt csak az a szimpatikus,”.....

Pl. az, aki minden sorát elolvassa a válasznak. Figyelmedbe ajánlom:

Február 29. már elmúlt. Ideje volna megkérdezni a végrehajtót, hogy teljesült-e a 154. § (1) szerinti feltétel, mert ha igen, akkor átadhatja az ingatlant.

Megkérdezted a végrehajtót? Tedd azt.

akomadi # 2020.03.12. 08:51

Nem küldött halasztásról értesítést. És van másik ingatlanja a bentalakónak, legalábbis lakcímének az van beírva. És az árverési licit is a becsérték féláráról indult. Persze látom má, itt csak az a szimpatikus, aki üzleti, mondjuk ki nyerészkedési célból vesz ingatlanokat árverésen. Aki szükségből, mert más utat nem talál, az pedig szemét.

gerbera317 # 2020.03.12. 08:40

Na, frankón betenyereltél a két összetartozó poszt közé. Sebaj, talán így is érteni fogod.
Ellenben föl kéne hagynod a f@aszságok írkálásával. A végrehajtó nem hazudott neked, hanem te véded a saját mulasztásodat üres állítással. A végrehajtó szükség esetén be tudja bizonyítani, hogy küldött neked halasztási jegyzőkönyvet, és onnantól bizony te leszel a - mondjuk így - hazug.
Február 29. már elmúlt. Ideje volna megkérdezni a végrehajtót, hogy teljesült-e a 154. § (1) szerinti feltétel, mert ha igen, akkor átadhatja az ingatlant.

gerbera317 # 2020.03.12. 08:34

Na jó, nem összefésültem, hanem csak összeollóztam őket, tehát lehetne még finomítani rajta, de a lényeg talán kiviláglik ebből is.

akomadi # 2020.03.12. 08:32

Én az éber kómás fiamat ápolom, a szomszéd kerületbe sem tudok elmenni, nemhogy vidéken házakat nézni. Azért, hogy ne a lakásba legyünk állandóan bezárva vettem árverésen házat, máshogy nem tudtam volna. Nem nyerészkedési célból próbáltam az árverést és nyilván soha többé nem teszek ilyet. Most hívott a vh, hogy nem adja át a a házat a kilakoltatási moratórium alatt és az sem úgy van, hogy május elsején, hanem majd akkortól még nem tudom, mit kell intézni, ezt nem mondta. Most már azt is tagadja, hogy van a bentlakónak másik ingatlanja, pedig van, az árverés is úgy volt, hogy a becsérték feléről indult a licit, meg lakcímnek is be van írva egy másik ház címe. A férfinak már az a cím van beírva Facebook-on. Lehet, hogy időközben átiratták egy rokon nevére, nem tudom. Ráadásul azt hazudja a vh., hogy küldött nekem a moratóriumra halasztásról értesítést. Ilyet nem kaptam. Közben meg múlt héten pedig küldtek postán egy dokumentumot, melyben a bent lakók közül valaki leírta, hogy február 29-én elhagyják az ingatlant.
Akkor ilyenkor mikor várható a kiköltöztetés, ha még május elején sem?

gerbera317 # 2020.03.12. 08:32

Ha összefésüljük a 154. és 154/A. §-okat, akkor nagyjából ez jön ki:
Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek az árveréstől számított 30. napig, ha a végrehajtó ennél hosszabb határidőt adott a vételár megfizetésére, eddig az időpontig, jogorvoslat előterjesztése esetén pedig az erről szóló határozat rendelkezése szerint a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. napig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek. Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó az árverésen megvett ingatlant átadja az árverési vevőnek.
Csak a jogalkotó tudja, miért nem így fogalmazta meg a jogszabályt. Habár, a jelenlegi formájában is egész’ jól érthető, úgyhogy miért ne...

drbjozsef # 2020.03.12. 07:35

akomadi,

Az árverés nem való az amatőröknek. Főleg olyanoknak, akik nem ismerik az eljárási szabályait, és az árverési vétel kockázatait. Így jártál. Legközelebb MÁP+-t vegyél, ne ingatlant árverésen.

akomadi # 2020.03.11. 18:54

Jól van, tényleg nem annyi, diszkalkuliás vagyok meg ideges is. Most már hiába vettem meg a házat, úgysem költözhetünk, április 30. messze van, koronavírust sem valószínű, hogy túléljük.

Grave7 # 2020.03.11. 18:41

Szóval szerinted szeptember 20. + 60 nap = november 5.

Nincsenek szavak.