Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


akomadi # 2020.03.11. 12:30

Tisztelt Szakértők!
Ezt hogy értik, ami a végrehajtási törvény 154. § (2)-ben van, hogy "Az ingatlan után az adó és más köztartozás az árverési vevőt az árverés napjától terheli." Ha nem fizetik a rezsit, akkor nekem kell állni?
Én már kérdeztem itt, elnézést is kérek, de nem értem a végrehajtást.
Én 09. 20-án fizettem ki az ingatlan teljes árát, szerintem a kilakoltatási moratórium életbe lépéséig (nov. 15) ki kellett volna a végrehajtónak a bent lakókat költöztetni. Még ugye kilakoltatási moratórium van még mindig, mikor írtam a végrehajtónak e-mailt, hogy arról sem értesített, hogy halasztás lépett volna életbe, akkor gyorsan kiment valaki és aláiratott a bentlakóval egy dokumentumot, hogy febr. 29-ig kiköltözik. Ez valószínűleg nem történt meg, mert hiába telefonálok a vh irodába, hogy leadták-e a kulcsot, mindig leráznak, hogy nem tudják, majd ekkor meg ekkor telefonáljak, akkor persze megint nem tudják. E-mail-re nem válaszolnak. És akkor ugye ezek szerint engem fog terhelni a rezsiköltségük, amit valószínűleg nem fizetnek? Bár a 154 paragrafus (3) pontjában az van, hogy az ingatlan után bérösszeg jár. Most, ha nekem károm lesz, hogy nem költöztette ki őket a végrehajtó, akkor nem a végrehajtónak kellene felelni érte?

tarapara # 2020.03.10. 20:04

gerbera317

Köszönöm a hasznos tanácsokat. Egy kört mindenféleképpen megér, elég nagy összegről van szó.

gerbera317 # 2020.03.10. 12:04

OFF Legyél következetes: a végrehajtást a végrehajtó foganatosítja, nem pedig az irodája. A miniszter a végrehajtót nevezte ki a bíróság mellé, nem pedig az irodáját. Az irodát, mint gazdasági társaságot, amelynek kereteiben a végrehajtó a végrehajtói tevékenységét végzi, a végrehajtó alapítja a kinevezését követően. A kártérítési pereket is sokan már ott elbukják, hogy a végrehajtói irodát perlik, és ezzel nem a megfelelő személy ellen indított per már véget is ér. ON
A végrehajtó döntése, hogy enged-e fizetési haladékot vagy sem. Mivel a végrehajtó a vételár beszedésével semmivel sincs előrébb, ha jogorvoslati kérelem érkezik, a jobb belátóképességgel rendelkezők legalább 30 napot engednek, éppen azért, mert a problémád általánosan közismert a végrehajtók között is. Hogy a Radics miért nem enged, az az ő dolga. Tény viszont, hogy ő már akkor doctor iuris volt, amikor kétszáz végrehajtó még csak a gondolattal sem barátkozott.
Kérd vissza a megfizetett összeget a végrehajtótól, és ha nem adja, próbálkozz meg egy kifogással. Az esélyeket ne kérdezd, mert nem tudok precedensről. Ha az adós kifogását hamar elbírálják, te a kifogásodtól bármikor el tudsz állni. Ha viszont a tiedet bírálják el előbb, akkor már lesz egy precedens, és a pénzedet is visszakapod. Vagy csak simán lesz egy precedens...

tarapara # 2020.03.10. 11:26

gerbera317

Eddigi árveréseim adtak egy „ál-rutint”, nem volt olyan tapasztalatom, hogy a végrehajtó személyének különösebb jelentősége lenne egy árverés kiválasztásánál. Előismeretek nélkül futottam bele a Radics irodába, persze hogy ledöbbentett, hogy ilyen iroda egyáltalán létezhet. Mea culpa, saját hibámból tanulok.

Hogy 15 napon belül kell megfizetni a vételárat az egyértelmű.
„Az árverési vevő köteles a teljes vételárat az árverési jegyzőkönyv aláírásának napjától - ha pedig az árverést jogorvoslattal támadták meg, a jogorvoslatot elbíráló határozat rendelkezése szerint annak jogerőre emelkedésétől - számított 15 napon belül befizetni…”

Amit nem értek: A törvény szerint a 15 nap pont ugyanakkora súllyal indul az aláírástól, mint a jogerős végzéstől. A két határidő között a jogorvoslat beérkezése tesz különbséget, semmi más.
A gyakorlatban ehhez képest akkor miért a végrehajtó és egy halasztás dönt? Ezt nem értem.

Esetemben is beérkezett a kifogás, a vht. pedig egyértelműen fogalmaz ilyen esetben a 15 nap honnan indul. Szeretnék a jogszabály adta lehetőségemmel élni, de nem tudok. Azt nem értem, hogyan akadályozhat meg ebben a végrehajtó szubjektív döntése.

gerbera317 # 2020.03.09. 22:33

a vht. nem szabályoz le jobban egy ilyen volumenű kérdést, mint egy ingatlan vételárának a kifizetése
Tévedsz, mert szabályozva van: a vételárat 15 napon belül meg kell fizetni. Ez a szabály, akár hiszed, akár nem. Ezt kell alkalmazni. A két hónapig terjedő haladék csak adható, és nem kötelezhető a végrehajtó az alkalmazására. A Radicsról meg eleve illik tudni, hogy ő nem ad haladékot. Tehát nála ez nem zsákbamacska.
Akinek ez nem tetszik, ne vegyen részt az árverésein. Aki meg nem tudta, az most megjegyzi magának.

akhilleusz48 # 2020.03.09. 22:20

tarapara
eddig mindig megkaptam a halasztást más végrehajtóknál ennél most nem.természetesen az irodában szóvá tettem,de miután percek alatt többen a "segítségére" siettek az ügyintézőnek és lincshangulat volt kialakulóban ezért jobbnak láttam beletörődni és belátni,hogy van ilyen is...

tarapara # 2020.03.09. 20:15

akhilleusz48
Megértem a hozzáállásodat. Szerintem is alapvető érdeke a vevőnek, hogy ne menjen szembe a végrehajtóval. Azzal is egyetértek, hogy ha árverésen vásárolok, tudomásul veszem, hogy a törvényi rendelkezések miatt a vételár befizetése és a birtokba kerülés között sok idő eltelhet.
Amit inkább méltánytalannak érzek, hogy a vht. nem szabályoz le jobban egy ilyen volumenű kérdést, mint egy ingatlan vételárának a kifizetése. A hosszú bírósági eljárási idők miatt gyakorlatilag egy személyi döntésre bízza a halasztás megadás / meg nem adásával egy ingatlan vételárának a sorsát, ahogy te is írtad akár 1 évre, sok esetben valóban akaratlanul is de megkárosítva ezzel a vevőt. És természetesen arra sincs garancia, hogy a végén az árverés nem semmisül meg (bár ez nem jellemző).

tarapara # 2020.03.09. 19:24

Kedves Fórumozók!

Az előző hozzászólásomban a kérdésem az alábbi 3 határidő összeegyeztethetőségére vonatkozik:

  1. A vételár hátralék megfizetésének határideje a jegyzőkönyv aláírásától számított 15 napon belül.
  2. Az árverés jogorvoslattal való megtámadásának beérkezési határideje (a jegyzőkönyv aláírásától számítva akár 45 nap).
  3. Ha érkezik jogorvoslati kérelem, akkor a vételárhátralék fizetési határidő a jogorvoslat elbírálásának jogerőre emelkedésétől 15 nap.

Laikusként úgy értelmezem, hogy az 1-es határidő a 2-es eset fennállása esetén a 3-as határidőre módosul, de nem tiszta a kép, mert az 1-es és 2-es pontban rögzített határidők nem illeszkednek egymáshoz. Ha a végrehajtó nem adja meg a kért halasztást, úgy elveszítettem a vételár előleget amennyiben 15 napon belül nem fizettem be a vételár hátralékot. Ha viszont ezt követően beérkezik a halasztó hatályú kifogás, akkor a 3-as pont szerint újra határidőn belül kerültem?

Válaszotok sokat segítene az ügyemben!

akhilleusz48 # 2020.03.09. 19:15
tarapara csak a saját tapasztalatom tudom leírni.velem ugyanez történt 2019.április közepén.a halasztást nem kaptam meg és a pénzt(26millio)be is fizettem a végrehajtó számlájára. ezt annak tudatában,hogy már tudtam a bentlakótól,hogy kifogást nyújt be.Mikor megtörtént mások tanácsára sem kezdtem el hőbörögni,hogy küldjék vissza a pénzt(levonva a 10%)..24 millio nem kis pénz,akár meg is forgathattam volna addig.de úgy voltam vele,hogy ezt most benyelem és szépen kivárom
  • a végrehajtó nem hibázott, a bent lakó max időt húzni tud mondjuk egy évig a pénzem nem veszett el.ott csücsül a letéti számlán.tudtam mit csinálok mikor így vettem házat..fél év a minimum,hogy megkapom és a maximum 1-1,5 év..(így saccoltam magamban)..ezeket mérlegelve,átgondolva kivártam az időt...na most ott tartok,hogy jogerőre emelkedett,várom a végrehajtótól a jogerőst.....és majd 2 hónap van még a téli moratóriumból(fél évig úgyse lehet kirakni senkit)
tarapara # 2020.03.09. 09:25

Sziasztok!

Ingatlan árverésen a vételár megfizetésére halasztást kértem végrehajtótól az árverés nagy értéke és az adós előrelátható kifogása miatt, vht.149.§(2) alapján. A végrehajtó (Radics iroda) nem adott halasztást, döntését nem indokolta. A vételárat 15 napon belül befizettem, és pár nap múlva a kifogás is beérkezett.

Mivel a jogorvoslat benyújtása után a befizetési határidő a jogorvoslat elbírálásához igazodik, kérhetem e a végrehajtót, legyen szíves a vételárhátralékot visszautalni, mert a teljes fizetési határidőt szándékozom kihasználni? Van ennek jogalapja? Egyáltalán hogyan lehet ezt a határidőt kihasználni, ha a végrehajtó nem ad halasztást a 15 napon túl, a kifogások zöme pedig ezután érkezik be?

Válaszotokat előre is köszönöm!

Bagi83 # 2020.03.07. 22:26

Köszönöm a tanácsokat.

Hétfőn személyesen besétálok hozzájuk. Úgy csak nem ráznak le olyan gyorsan. Nekik púp a hátuk, nekem meg minél hamarabb kellene. Valahogy csak megegyezünk.

dr_Egyed_Zoltán # 2020.03.07. 21:10

Az MNV is alig várja, hogy átadhasssa..... csak púp a hátukon, a sok agyonterhelt kényszer-örökség. Nekik egy gonddal kevesebb....azt csináld, amit gerbera317 írt.

drbjozsef # 2020.03.07. 15:16

Bagi83,

Kérdezd meg tőlük, de ha tényleg nincs senki, akit birtokháborítanál ezzel, és elengedhetetlennek tűnik az állagmegóvás miatt, akkor én speciel bemennék. Ha nem muszáj, az épületbe nem.

Azt tenném, hogy vinnék vagy két barátomat, körbefényképezném a házat, leírnám mit látok, ezzel felvéve egy jegyzőkönyvet, a két barát tanúként aláírja, és megcsinálnám, amit feltétlenül szükséges.

Aztán majd csak lesz valami.

Bagi83 # 2020.03.07. 15:05

Köszönöm a választ!

Bemehetek a kerítésen belülre ha még nem adták át?

gerbera317 # 2020.03.07. 08:18

Mire fel ez a sok felkiáltójel? És mire fel ez a sok "felé"?
Nem fog téged keresni a kutya sem. Neked kell az MNV Zrt. helyi (megyei) kirendeltségét megkeresni, és előadni, hogy most vettél árverésen egy ingatlant, a M.Állam a tulajdonos, és jelezni, hogy birtokba vennéd az ingatlant. Erre majd ügyintézőhöz kapcsolnak, aki mindenekelőtt az ingatlan címét fogja tőled kérni, esetleg a végrehajtási ügyszámot, majd megbeszélheted vele a részletet. Ez kivételesen olyan ügyintzézés, ahol az alapokat telefon útján is le lehet fekteni.
Érdemes még tudni, hogy az MNV egy nagyon lusta szervezet, ahol 9 és 11 között lehet csak hatékonyan bármit is intézni, azon kívül csak "most nincs a helyén" választ kapod, bárkit is keresel.

Bagi83 # 2020.03.07. 06:29

Sziasztok!

Jogerőre lépett az árverés 1/1 hányad /vételár megfizetve/.
A vh a napokban megküldte számomra az eredeti árverési jegyzőkönyvet, ill a földhivatal felé a szükséges papírokat!
Magyar állam az adós! A vh azt mondta, hogy a napokban keres majd valaki telefonon az ingatlan átadása miatt!
Már várom egy pár napja a hívást! Ez egy lakatlan ház! A kérdésem az lenne, hogy bemehetek-e telekhatáron belülre ameddig nem adják át? Ill van-e jogszabály arra, hogy mennyi időn belül kell átadniuk? Az ingatlan állapotának megóvása érdekében. Van egy pár db tetőcserép amit meg kellene igazítani, mert szét ázik a ház! Vályog építésű
és a víz az ellensége!

Előre is köszönöm a választ!!

wers # 2020.03.03. 10:14

Gyanítottam, hogy te viccnek szántad. Az a gond, hogy a kérdező komolyan gondolta.

Tud bosszantani, hogy mi minden eszük be jut az adósoknak, ahelyett, hogy önként teljesítenek. Csak akkor kapnak észbe, mikor már a házukat fenyegeti a veszély

Pethical # 2020.03.03. 09:59

Viccnek szántam :)

wers # 2020.03.03. 09:43

Pedig nem is lenne rossz ötlet. :-)

Az adósnak joga van ill. lett volna kifizetnie az adósságát. Minden hókuszpókusz nélkül.

Sőt, ezt megtehette volna végrehajtás nélkül is, önként.

(félreértés ne essék, nem akarom elvenni a végrehajtók munkáját)

Pethical # 2020.03.03. 09:38

Pedig nem is lenne rossz ötlet. :-)
Ilyenkor előkerülnének a dugipénzek, megvenné az adós az ingatlant, majd utána jöhetne újra az árverés a fennmaradó tartozás miatt. :D

Wagner úr # 2020.03.03. 09:29

:)))))

gerbera317 # 2020.03.02. 11:19

Milyen jogai vannak egy árverés alatt álló ingatlan tulajdonosainak?
Megilletik a tulajdonost illető jogok.
Hogyan lehet az adósnak megvásárolnia?
Sehogyan.
Van-e lehetősége kifizetni a kikiáltási áron árverezés alatt álló ingatlant?
Nincs.
köszönöm
Szívesen.

Nikcsi9417 # 2020.03.02. 11:09

Sziasztok!

Milyen jogai vannak egy árverés alatt álló ingatlan tulajdonosainak? Hogyan lehet az adósnak megvásárolnia? Van-e lehetősége kifizetni a kikiáltási áron árverezés alatt álló ingatlant? Előre is köszönöm válaszaitokat!

gerbera317 # 2020.03.02. 11:01

A végrehajtást kérőt miért akarod felkeresni? Ennyi erővel a sóhivatalban is kereskedhetnél.

Tapirus # 2020.03.02. 10:59

Tisztelt fórumozók,

Sikeres ingatlanárverés után vagyok vevőként, a kérdésem hogy ilyenkor nekem kell felkeressem a végrehajtást kérő személyt, hogy megbeszéljük a birtokba adás részleteit?
Az ingatlan beköltözhetőként volt árverezve, nem tudom hogy laknak-e benne. (valószínűleg nem)

Köszönöm,