büntetlenül hibázhat - e a hivatal


holélünk? # 2013.11.13. 11:55

besszerrita

Átírták, mint ahogy más esetekben is átírják, nyilván, ahol a tulajt a legvégén meggyepálhatják.

wers # 2013.11.13. 11:48

Mi az az egyszerű kezes?

Mi az a sortartási kifogás?

(csak, hogy ne hülyen haljak meg, bár lehet, ez rajtam már nem segít)

holélünk? # 2013.11.13. 11:46

gerbera317
lásd praetor, minden iraton megadtam a lakcímemet, de ide nem jött semmi
Az hogy a szerencsétlen umbucman sóhivatallá változott elég nagy baj, de mint írtam a teljes sötétben próbáltam kideríteni, h mi történik, és sehonnan nem kaptam értelmes, érdemi választ. A közjegyzőnek törvény írja elő, h be kell kérnie minden dokumentumot, hogy elindíthassa az eljárást. Az, hogy kapott egy összeget és egy nevet vagy tulajdoni lapot kevésnek tűnik.

holélünk? # 2013.11.13. 11:36

preator
Egyszerű kezességet vállaltam. Úgy tudom, ilyen kezességnél először azon kell megkísérelni a behajtást, akinek a nevére szól a számla. Egyébként a távhó törvény is ezt mondja ki, h a tulaj egyszerű kezes, nem tulaja válogatja, h kire mit alkalmaznak.
Nem kételkedni kellett volna, hanem ellenőrizni, az adatokat amikor nem kereste jelzéssel visszamentek a tértivevények, amikor egy tulajdoni lap alapján gondolják megtudni valakinek a címét (?!?!). Amikor már mint kötelezett jelzem, hogy semmit nem kaptam és a címemet is megadom, és még mindig semmi?? Minden Főtáv dokumentumon is ott van a lakcímem, ha valaki úgy érzi arra szükség lehet. Estleg a fizetési meghagyás kiállítása előtt bekéri azokat a jogalap és a lakcím ellenőrzésére? Hiszen mások is kiadják a lakásukat, akkor nyilván nem laknak ott. Annál többet tenni, mint a lakcímnyilvántartásban állandó lakcímmel rendelkezni, ahova minden hivatalos és nem hivatalos küldeményt küldeni kell, nem tudok.

gerbera317 # 2013.11.13. 11:13

Ha kezes vagy az ügyben, a fizetési meghagyás kézbesítése során azt a lakcímedet kell figyelembe venni, amit azon az iraton közölsz, amelyikben a kezességet is vállaltad, vagy ha azt követően jelentettél be változást, akkor azt.

Ha erre a címre ment a fizetési meghagyás, majd a végrehajtási iratok is, de te azokat nem kerested, akkor sem a kézbesítési vélelmet nem tudod megdönteni, sem a port nem tudod senkin elverni, csakis magadon.

Ha a szolgáltató a fizetési meghagyáshoz nem azt a címedet adta meg a közjegyzőnek, amiről hivatalos tudomása (szerződés vagy későbbi bejelentés) van, akkor helye van kézbesítési vélelem megdöntésének. De a közjegyző és a végrehajtó akkor sem hibáztak, bármennyire is ragaszkodsz ehhez a téveszméhez, és főleg nincs még mindig helye elporolásnak.

kezesként semmilyen jogom nincs

Dehogynem, csak józannak kell lenni, és mindenek előtt azt vizsgálni, nem te mulasztottál-e, mivel a polgárjog nem engedi meg a saját mulasztásra hivatkozást. A józanságról annyit, hogy például az umbucmant simán kihagyhattad volna az egészből - hadd ne kelljen elárulnom, mit gondoltam rólad, amikor ezt megláttam...

-praetor- # 2013.11.13. 11:09

Ne menjünk el egy "apró" részlet mellett. Mit értesz az alatt, hogy "helytállást" vállaltál a végrehajtással érintett időszakban?
Ha készfizető kezességet vállaltál, akkor egyetemeleges kötelezettek vagytok a bérlővel, vagyis a jogosult bármelyőtöktől követelhet. Nem követelheted, hogy az egyenes adóson (ő a bérlő) hajtsák be a követelést. Annyit követelhetsz, hogy amit helyette kifizetsz, azt térítse meg neked.

Ami az eljárást illeti: a jogszabályi feltételek fennállása esetén kézbesítési vélelem megdöntése iránt lehet kérelmet benyújtani, perújítással lehet támadni a fizetési meghagyást. A jogszabályi feltételek fennállása esetén, amit azért nem fejtek ki, mert ha kezes vagy, akkor ha tetszik, ha nem, tartozol a követelt összeggel és kár a fenti eljárásokra pazarolnod az időd. Egyetlen dolgot tehetsz: fizetsz és behajtod az egyenes adóstól az összeget, amit kifizettél.

Ami az eljárásban részt vevő "hatóságokat" illeti: mindegyik a rendelkezésére álló adatok alapján jár el. Sem a közjegyző, sem a végrehajtó nem köteles kételkedni abban, hogy a nekik megadott lakcím valós -e. Nyilván, ha kétségük merül fel, más a helyzet, de milyen okból kellett volna kételkedniük?

holélünk? # 2013.11.13. 10:49

Capisca
1, A kiadott lakás címére küldtek mindent, különben megkaptam volna
2, u.a a fizetési meghagyás
3, 2011. óta nem jártam ott, a bérlő utalja a bérleti díjat, közüzemi számlák minden bérlőnek a nevére kerülnek, ez kiderül már az első posztból
4, a számlákat a bérlő fizeti
Ha van is a lakásban valaki, semmi köze hozzám, nem rokonom, nincs meghatalmazása és nem áll egyetlen HATÓSÁG alkalmazásában sem, hogy az én problémámmal bajlódjon
Mint írtam, majdnem két hónapig azt sem tudtam, milyen végrehajtás folyik ellenem. A végrehajtó annyit mondott, h a DHK kérte az eljárást. Azonnal a bírósághoz mentem a kézbesítési vélelem megdöntéséért, és akkor még a DHK telefonos információja alapján úgy tudtam, h ők semmilyen végrehajtást nem kezdeményeztek ellenem (egy nap 2x is hívtam őket, hogy valóban így van-e). A bíróság intézkedett is, elutasította a végrehajtás felfüggesztését, holott mint utóbb kiderült, nincs jogköre a közjegyző által intézett ügyben. Hívtam a közjegyzőt, aki telefonon egy szó nem sok nem mondott az ügyről. Azonnal küldtem neki az ajánlott levelet, kértem az infót, majd több mint egy hónapig nem kaptam választ. Akkor újra hívtam. Hárította a MOKK-ra, hogy náluk érdeklődjek. Ott derült ki, hogy miután neki küldött borítékon és a levélben az aláírásom alatt is megkapta a lakcímemet, még mindig nem gondolta, hogy oda kellene küldeni a nekem szóló küldeményeket. A közjegyzőnek ellenőriznie kellene a kapott adatokat, nem?
Jelzem mindenkinek, hogy a Főtáv felvilágosított, hogy sem én sem a bérlő nem áll szerződésben velük, kizárólag a társasház!
És még egyszer: kezesként semmilyen jogom nincs??? Azonnal egy végrehajtási eljárásban kell találnom magam??? Annak is már a foglalom és kivonom és árverezem szakaszában??? És senki nem hibázott??? Minden jogszerű???

capisca # 2013.11.13. 10:07

Ez nem fenyegetés ez a realitás kedves holélünk.

  1. A Főtáv számlákat hová küldték? A kiadott lakásodra vagy a te címedre?
  2. Milyen címre küldték a fizetési meghagyást?
  3. 2010 óta nem jártál a kiadott lakásodban?
  4. A Főtáv számlákat azóta hogyan fizeted?

Én valószínűsítem a kiadott lakásod címére küldték a fizetési meghagyást, de nem volt ott senki a postás nem kereste jelzéssel vitte vissza a közjegyzőnek az értesítést.

Ilyenkor a kézbesítési vélelem szabályai állnak fenn, miért nem nyújtasz be kérelmet a kézbesítési vélelem megdöntése iránt a közjegyzőnek.

Egyébként a közjegyző és végrehajtó nem hibázott, ők a kapott adatok alapján küldték ki a papírokat neked. A kérdés az, hogy ahhoz a címhez amire küldték volt-e neked közöd.

Te vagy szerződéses kapcsolatba a FŐTÁV-val nem a bérlő, kivéve, ha a közüzemet átírtattátok a nevére. Ilyenkor nincs kezesség, neked kell fizetned és te követelheted utánna a volt bérlőn a befizetni elmulasztott díjakat.

holélünk? # 2013.11.12. 14:47

Igazából itt némi támogatásra számítottam, de az eddigi két hozzászólás inkább fenyegetésnek tűnik. Kíváncsi lennék, hogy
- van-e jogszabályi háttere annak, hogy az ellenem indított és a tudtom nélkül lefolytatott eljárás csak jogszerű lehet, és akkor mondjuk úgy, hogy csak így lehet jogszerű, mivel:
A végrehajtó és a közjegyző nem hibáztak, annyi bizonyos.

- és milyen jogszabály alapán lehet valakit, aki egyszű kezesként áll be a sorba, megfosztani attól a jogától, hogy élhessen a sortartási kifogással, hogy aztán csak csodálkozhasson, amikor egy kakukk miatt viszik mindenét.

holélünk? # 2013.11.12. 14:20

Kovács_Béla_Sándor
Miért lenne ez tévedés?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.12. 13:28

az pedig kizárt, amíg be nem bizonyítják, hogy a bérlőmön nem behajtható
Ragaszkodhatsz ehhez a tévedésedhez, de aztán ne csodálkozz.

holélünk? # 2013.11.11. 21:07

Amikor a kocsim foglalásáról értesített az okmányiroda. Számomra felfoghatatlan, hogy a közjegyző kiállíthat fizetési meghagyást anélkül, h ellenőrizné a jogalapot, illetve küldheti a leveleit anélkül, h ellenőrizné a lakcímet. Valószínű akad még néhány szakszerűtlen kifejezés, ha jobban menne a dolog nem kérdeznék itt.

gerbera317 # 2013.11.11. 20:53

És kin akarod elverni a port? A végrehajtó és a közjegyző nem hibáztak, annyi bizonyos. Más hivatal (egyébként nem hivatal, hanem hatóság) pedig nincs a történetben, úgyhogy a topikcím eleve nem helytálló. Végül hogyan értesültél a végrehajtásról?

holélünk? # 2013.11.11. 20:51

Közben tovább keresgélek,és találtam vmit. Legalább annyi választ kérnék, hogy az ügyemben az alabbi bekezdés alkalmazható? A bíróság helyett már a közjegyző járt el.

Az a fél, akinek a bíróság előtti eljárás tisztességes lefolytatásához való jogát az eljárt bíróság megsértette, objektív szankciót nem követelhet, azonban sérelemdíjra és kártérítésre igényt tarthat, feltéve, hogy a sérelem a jogorvoslati eljárásban nem orvosolható.

holélünk? # 2013.11.10. 16:48

Tisztelt Fórumozók!
Végrehajtási eljárásban elkövetett jogsértések miatt szeretnék kártérítési perbe bonyolódni, ha van rá lehetőség. Azt hiszem a résztvevők szinte mindegyike hibázott, én pedig két hónapon keresztül próbáltam kideríteni, hogy mi történik. Ha van lehetőség a perre, kérem segítsen(ek). Előre is köszönöm.
A részletek nagy vonalakban:
Egy 2009-2010-ben a lakásomban lakó bérlő által felhalmozott távhő tartozás miatt végrehajtás van folyamatban ellenem. A végrehajtásról 2013.szeptember 12-én értesültem, a részleteket egészen november 04-ig nem tudtam kideríteni. A nov. 4-én kézhezkapott fizetési meghagyásból kiderült:

  • a Főtáv valószínűleg nem adta meg az állandó lakcímemet a DHK-nak és/vagy
  • a DHK nem adta meg az állandó lakcímemet a közjegyzőnek, ezért (a közjegyző előtti történéseket csak gondolom)
  • a közjegyző és a végrehajtó is rossz címre küldte a leveleket
  • a rendezetlen számlák a bérlőm nevére szóltak, én a végrehajtásban érintett időszakban helytállást vállaltam, ennek ellenére
  • a közjegyző szerződő félként és nem kezesként kódolt a fizetési meghagyáson
  • időközben a lefoglalt gépkocsimat már kivonták a forgalomból, így nem tudom eladni
  • az eljárás során más ingóságot nem foglaltak (eddig),de végrehajtási jogokat már bejegyeztek ingatlanra
  • a létező minden fórumhoz fordultam – közjegyző, MOKK, bíróság, ombudszman-eddig nem sikerült az eljárást legalább felfüggeszttetni
  • a mai napi állás szerint a közjegyző épp a végrehajtót vizsgálja, hogy megállapítsa fel lehet-e függeszteni az eljárást (!?!?)
  • én fizetni biztos nem fogok, mert akkor elismerem a tartozást, az pedig kizárt, amíg be nem bizonyítják, hogy a bérlőmön nem behajtható