kasszáció


BataG # 2018.01.26. 06:04

Gerbera317:
Választ köszönve,
...
amit írsz, én is úgy vélem, (már ami válaszod 3-4-5-6 sorát illeti), ... node...
mivel a vh. visszavonási kérelmet első fokon elutasították,az elsőfokú elutasításkor elfogadottnak hitt ~jogerőszemlélet ~'égisze' alatt; s mire a másodfok dönt, bejön az új szellő a jogerő megítélése körében - s ezért hát úgyebár nem közömbös, hogy a jogerő terén a t. másodfok osztja-é az elsőfok által már felismerni merészelt valós jogerőidőpontot (ami a vh. elrendelés utáni, hóónapokkal), vagy sem.
S a másodfok 'eltáncol', nem érzékeli az (általam vélt) problemát, mondván lényegében kb., hogy ... az elsőfok döntése utáni 'fejlemények' indifferensek, neki az elsőfok döntése helyességét köll megítélnie. S ezügyben bejön a kérdés,hogy:

  • a jogerő beállta időpontja számít, releváns; avagy
  • a helyes (való) jogerő-időpont felismerése (belátása) dátuma, az arról való tudomásszerzés.

És e körben jönnek az elkent válaszok, s fölmerül,hogyan lehet élére állítani a kérdést, mi a megfelelő fórum,és eljárás erre. ????????????

Vadsuhanc:
És mi történik, ha egy napon van a jogerősítés és a végrehajtás elrendelése?
Nyilván nem tőlem vársz választ, de ... a 'jogerősítés' vélhetőleg a jogerő beállta utáni, ergó a vh.lap kiállítás vélhetőleg az időben későbbi, következésképp Gerbera válasza látszik alkalmazhatónak, vagy alkalamazandónak.
A végrehajtást kérő személyében változás történik. A jogutódlásról hozott végzés a mai napon lesz jogerős és a mai napon el is rendelik a végrehajtást!
Enneknem értem mi köze az általam fölvetettekhez,... de itt mi a ~problematikus?
(Meg ... én megtörtént dologok alapján kérdezek,Ha csekélységem ilyen kérdést fölvetne, ami a jövőre irányul, ... az, mint fiktív (vélt, jövőbeni, nemvalós) probléma,... hát nem tudomkapnék-e reá valaszt...)

Vadsuhanc # 2018.01.25. 23:05

És mi történik, ha egy napon van a jogerősítés és a végrehajtás elrendelése?

A végrehajtást kérő személyében változás történik. A jogutódlásról hozott végzés a mai napon lesz jogerős és a mai napon el is rendelik a végrehajtást!

Ez így helyes?

gerbera317 # 2018.01.25. 22:27

Nem szégyellen, ebből csak az utolsó kérdésedet értettem meg, azt is csak félig, mert jól kezded a kérdést, aztán teljesen rosszul fejezed be.
A végrehajtás elrendelésének három feltétele, hogy a végrehajtandó határozat marasztalást tartalmazzon, és legyen jogerős (vagy előzetesen végrehajtható), és a teljesítési határidő eltelt legyen. Ahogy írod, ha a jogerő beállta időpontja későbbi egy adott marasztalásra, mint a végrehajtható okirat kiállítása időpontja, akkor azt a vh-lapot a törvény megsértésével állították ki, tehát vissza kell vonni.

BataG # 2018.01.25. 22:05

Gerbera317:
Evidens amit írsz, és - én úgy érzem - éppen ez indokolja az általam feltett kérdéseket.

Záradékolt ítéleti példányon a záradék tartalmát (jogerő-időpont adattartalmát) egy későbbi (évekkel későbbi) végzés szerinted simán felülírja, és ennek ekkénti értelmezése elvárható (pusztán a tartalom szerint), akkor is, ha a későbbi végzés nem is említi a korábbi jogerő-megállapító végzést, meg a záradékolt ítéleti példányt ?
És néha a 'jogerősítő' végzés is értelmezésre szorul.
Gondolom a Pp. 230/A.§ ban nem véletlenül írja a tv., hogy mi a tanusítás módja.

Ha a jogerő beállta időpontja későbbi egy adott marasztalásra, mint a végrehajtható okirat kiállítása időpontja, lehet ok a kérelmezett visszavonás mellőzésére ?

gerbera317 # 2018.01.25. 21:52

Nos, az a bíró, aki ezt annak idején nem tudta rómán, ma nem lehetne bíró. Szerinted?

BataG # 2018.01.25. 21:48

Gerbera317:
Hát igen, az értelmezés szabadsága.
De, ... adott esetben, mint pl. bíró, egy ilyen érvelést elfogadnál ?
Annyira egyértelmű, hogy már szabályozni sem kell ?

gerbera317 # 2018.01.25. 21:43

Ezt nem feltétlenül jogszabály mondja ki, hanem ez egy igen-igen régi jogelv, amiről a római jogtól kezdődően lehet a szakirodalomban olvasni.

BataG # 2018.01.25. 21:40

Az újabb végzés érvényteleníti a korábbit.
Immaculata:
Erre írnál jogszabhelyet, ami alapján ez evidens ?

Immaculata # 2018.01.25. 21:29

Az újabb végzés érvényteleníti a korábbit.

Immaculata # 2018.01.25. 21:26

Írjál csak BataG, nekem tetszik.

BataG # 2018.01.25. 21:04

Hát ez a legegyszerűbb, lesajnálni, lesajnálni, ... ciffrába meg pepitába.

Problematika (csak, hogy egyeseknek 'tetszen'):
Vh .lap visszavonási kérelem, elsőfokon elutasítva.
Fellebb.

  • Időközben az elsőfok jogerőszemlélete egy felismeréssel változik. Az új elsőfokú szemlélet szerint a jogerő időpontja a vh.lap kiállítás utáni időpontra tevődik. Erről végzést is hoz.-

Vh.lap visszavonás körében másodfokú döntés. Elsőfokot helybenhagyja, lényegében jogerőssé teszi az elutasító (vh.lap visszavonást megtagadó) döntést.
Másodfok leírja indoklásként, hogy:

  • nem feladata a jogerő vizsgálata, e körben álláspont megfogalmazása;
  • a jogerő kérdése nem tartozik szorosan a vh.lap visszavonás körében hozott elsőfokú döntés elleni fellebb elbírálása körébe;
  • a vh.lap visszavonása körében hozott elsőfokú döntés meghozatala időpontja után beállt bármely változás nem veendő figyelembe.

Elsőfok meg - bár kiadta a végzését az új jogerőszemlélete szerint - , de az előző 'jogerősítő' végzését, a korábbi időponttal meg nem módosította, nem vonta vissza, régi záradékolást sem módosította. Kettő jogerőidőpont van lényegében megállapítva, s mindkettő irat hatályos közokirat. (Jogerőszemléletben beállt változás ideje alatt nem történt új ítélet, vagy hasonló új határozat.)
Kedves ObudaFan, hát ezért a kérdések.

Dr.Attika # 2018.01.25. 19:46

BataG nem a válaszra kíváncsi. Őt teljesen kielégíti ha kérdéseit a jogifórumon felteheti.

gerbera317 # 2018.01.25. 19:20

Ehh, BataG. Ha valami új nick-kel írna, akkor is tudnánk, hogy ő az. :-)

Vadsuhanc # 2018.01.25. 18:56

ObudaFan véleményét és kérdését kiegészítve tulajdonképpen milyen végzésnek a jogerejét vitatod?

ObudaFan # 2018.01.25. 17:08

Nem állítom, hogy mindenben értem, mit kérdezel, de ha a másodfokú bíróság szerint az a határozat, aminek a fellebbezéserol döntenie kellene, már jogerős, akkor nyilván érdemi vizsgálat nélkül kell elutasitania a fellebbezést.

ObudaFan # 2018.01.25. 17:08

Nem állítom, hogy mindenben értem, mit kérdezel, de ha a másodfokú bíróság szerint az a határozat, aminek a fellebbezéserol döntenie kellene, már jogerős, akkor nyilván érdemi vizsgálat nélkül kell elutasitania a fellebbezést.

BataG # 2018.01.25. 08:12

Amennyiben időben változik az eljáró elsőfokú bíróság ~jogerő-szemlélete, a jogerő körében elfoglalt álláspontja, ... helytállónak tűnik-e a másodfokú bíróság azon álláspontja, mely szerint a végrehajtási lap visszavonására előterjesztett és elsőfokon elutasított kérelem fellebbezési eljárásában lényegében érdektelen a jogerő vizsgálata (újraértékelése) a fellebbezés elbírálűsa körében, hiszen a másodfoknak csak azt kell vizsgálnia, hogy az elsőfokú döntés meghozatalakor irányadó tényeknek az (az elsőfokú döntés) megfelelt-e, ... s később beállott bármilyen változás érdektelen ?
Igaz-e ez a helytálló (valós) jogerő-időpont (t. bíróság általi, az elsőfokú döntést követő) feliserésére is ?