Az Európai Parlament kedden jóváhagyott egy irányelv-javaslatot, aminek célja a szellemi tulajdon szigorúbb védelme az Európai Unióban. A várakozásoknak megfelelően a jogszabály nem fogja kriminalizálni az mp3-ak töltögetésének gyakorlatát, az államokra bízva, hogy pontosan hogyan lépnek fel a fájlcserélgetőkkel szemben.

Az Európai Bizottság eredeti, még tavaly beterjesztett jogszabály-javaslata egy picit keményebb volt. Szerepelt benne a büntetőjogi fellépés lehetősége, noha bizottsági illetékesek hangsúlyozták, hogy az otthoni felhasználókat ez semmi esetre sem érintette volna.

“Hatalmas különbség van aközött, ha valaki nyereségvágyból sokszorosít egy CD-t, vagy letölt pár mp3-at otthoni hallgatásra. Ezt mi is tudjuk” – mondta Jonathan Todd szóvivő az Indexnek telefonon. Az irányelv szövege explicite kimondja, hogy azok ellen nem lehet fellépni, akik “jóhiszeműen”, saját használatra töltenek le zenét a hálóról.

A jogalkotási folyamat során a javaslatot még jobban meggyengítették, végül teljesen kivéve belőle a büntetőjogi felelősségre vonás lehetőségét. A tagállamok képviselői első olvasatban azzal érveltek, hogy az EU csak egészen speciális körülmények között hozhat olyan törvényt, amiben ilyesmi szerepel. Ez ugyanis elsősorban az államok jogköre

Bővebben:
http://index.hu/eu/eump3/