A terrorizmus elleni harc nem jogosít fel a humanitárius jog megsértésére – áll az Izraelben fogva tartott palesztinok helyzetével foglalkozó EP-állásfoglalásban. A képviselők üdvözlik a 198 palesztin szabadon engedését. A parlament a palesztinokat a terrorizmus elleni fellépésre, Izraelt pedig a nemzetközi normák teljes mértékű tiszteletben tartására szólítja fel.

Az EP csütörtökön 416 igen, 136 nem, 61 tartózkodó vokssal megszavazta a szocialista, a liberális, a zöldpárti, és az egyesült baloldali képviselőcsoport közösen benyújtott állásfoglalás-tervezetét az izraeli börtönökben fogva tartott palesztin foglyok helyzetéről.

A szöveg szerint „Izrael az elmúlt években számos, a polgári lakosság ellen irányuló halálos terrortámadást szenvedett el”, azonban „a terrorizmus elleni küzdelem nem jogosít fel a humanitárius jog megsértésére”.

Tizenegyezer palesztin izraeli börtönben

„Ma is több mint 11 ezer palesztint, köztük több száz nőt és gyermeket tartanak fogva izraeli börtönökben és büntetőintézetekben”, ezen túl „a megszállt palesztin területekre vonatkozó izraeli katonai rendeletek alapján a palesztin gyermekeket 16 éves koruktól felnőttnek tekintik, és az ilyen gyermekeket gyakran nem megfelelő körülmények között tartják fogva” – áll az állásfoglalásban.

Az EP üdvözli a 198 palesztint szabadon bocsátását

A képviselők ugyanakkor üdvözlik, hogy „augusztus 25-én az izraeli kormány jó szándéka jeléül és a kölcsönös bizalomépítés jegyében 198 palesztint szabadon bocsátott”, és „az izraeli és a libanoni kormány a közelmúltban pozitív lépéseket tett a foglyok elhunyt izraeli katonákra történő cseréje ügyében”.

Adminisztratív letartóztatási parancs

Az állásfoglalás emlékeztet: Izraelben mintegy ezer foglyot „adminisztratív letartóztatási parancs” alapján, fellebbezési joggal, de vádemelés, tárgyalás és a védelemhez való jog nélkül tartank fogva, és ezeket a parancsokat „akár évekre meg lehet hosszabbítani, ami néhány esetben meg is történik”. A képviselők által hivatkozott „emberi jogi jelentések szerint a palesztin foglyokat durva bánásmódban részesítik, és kínzásnak vannak kitéve”.

Az Európai Parlament „felszólítja Izraelt, hogy tartsa be a fogva tartás minimális normáit, állítsa valamennyi fogva tartottat bíróság elé, vessen véget az adminisztratív őrizetbe vétel alkalmazásának, és vezessen be megfelelő intézkedéseket a kiskorúakkal, valamint a foglyok látogatásával kapcsolatban a nemzetközi normák teljes mértékű tiszteletben tartásával”.

Palesztin fellépést a terror ellen

Az állásfoglalás ugyanakkor „felhívja a Palesztin Hatóságot, hogy tegyen meg minden erőfeszítést és akadályozza meg, hogy elsősorban a korábbi fogva tartottak, és különösen a gyerekek erőszakos vagy terrorcselekményeket hajtsanak végre”. A képviselők továbbá „lépések megtételére szólítják fel a Hamászt és Izraelt az izraeli Gilad Salit tizedes azonnali szabadon bocsátásának érdekében”.

Izraelnek be kell tartania nemzetközi kötelezettségeit

Az EP elismeri Izrael biztonsággal kapcsolatos jogos aggodalmait, és úgy véli, valamennyi fogolynál „teljes mértékben tiszteletben kell tartani a jogállamiságot, mivel egy demokratikus ország számára ez döntő lépésnek számít”.

A parlament végül „hangot ad azon meggyőződésének, hogy az EU és Izrael közötti kapcsolatok fejlesztésének összefüggésben kell állnia azzal, hogy Izrael betartja-e a nemzetközi jogszabályok által előírt kötelezettségeit”.