Egyre több ügyvéd használja az új típusú, idén júniustól kibocsátott igazolványfajtákat. Az újfajta igazolvány új külsőt és új tartalmat is jelent. Az Üttv-vel és az igazolvány rendelettel (15/2017. (XI. 30.) IM rendelet) összhangban az ÁNY Biztonsági Nyomda 2018. júniusa óta már csak ilyen újfajta igazolványokat állíthat elő.

Az új fényképes igazolványok is laminált tokban készülnek, méretük azonos a korábbi igazolványtípus méretével (90×60 mm + laminálás), számos biztonsági elemmel megerősítve (így például UV lumineszcens festékkel, guilloche mintával stb.).

A legfontosabb változás, hogy a címe már egységesen, minden nyilvántartotti forma esetén “ügyvédi tevékenységet gyakorló igazolványa”. A fényképes előlap jobb felső sarkában az igazolvány sorszám szerepel, a bal alsó sarokban pedig a kamarai azonosító szám (KASZ), ami a nyilvántartottat valamennyi ügyvédi kamaránál egyedileg azonosítja. Az adatlapon szerepelnek még az ügyvéd személyazonosító adatai, valamint a kamarai neve, és a KASZ-tól jobbra az illetékes területi kamara neve, valamint az igazolvány típusa (ügyvéd, ügyvédjelölt stb.).

A kamarai jogtanácsosok és kamarai nyilvántartásba vett jogi előadók is ilyen igazolványt kapnak. Ügyvédi irodai tag ügyvéd és európai közösségi jogász esetén az igazolvány hátoldalán szerepel az ügyvédi iroda neve, egyéni ügyvéd esetén az “egyéni ügyvéd” megjelölés.

Ügyvédjelöltek, alkalmazott ügyvédek, alkalmazott európai közösségi jogászok, külföldi jogi tanácsadók esetén egy, a kamara által kézzel kitöltött pótlap is készül, amely rögzíti a munkáltató nevét. Kamarai jogtanácsosok és jogi előadók esetén, valamint ügyvédek és európai közösségi jogászok esetén nincsen pótlap.

Az újfajta igazolványnak sincsen lejárati ideje, azonban az érvényességét (visszavonását, elvesztését stb.) ellenőrizni lehet a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján (egyelőre csak a régi típusú igazolványokat lehet a honlapon ellenőrizni, az újfajta igazolványok ellenőrzése szeptember hónap végétől lesz lehetséges).