Az Országgyűlés a legsúlyosabb bűncselekmények miatt kiszabott határozott tartamú szabadságvesztések esetében kizárta a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét.

A képviselők 165 igen szavazattal, egyhangúlag hagyták jóvá Varga Judit igazságügyi miniszter javaslatát a hozzátartozók sérelmére elkövetett súlyos személy elleni erőszakos bűncselekmények áldozatainak fokozottabb védelméről.  

Az elfogadott változtatások alapján a bíróság a feltételes szabadságvesztés alól nem kizárt esetekben – például a hozzátartozók sérelmére elkövetett súlyos erőszakos bűncselekményeknél – is csak kellően alapos vizsgálat mellett, egyedi mérlegelés után engedheti meg a feltételes szabadságra bocsátást.

Amennyiben a bíróság elrendelte a feltételes szabadságra bocsátást egy súlyos, személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetője esetén, akkor kötelező pártfogó felügyeletet elrendelnie, valamint – technikai eszközzel történő ellenőrzés mellett – kötelező távoltartást is megállapítania az áldozatok védelme érdekében.

A hozzátartozók sérelmére elkövetett kevésbé súlyos, de személy elleni erőszakos bűncselekmények esetén szintén kötelezővé vált a pártfogó felügyelet elrendelése, a távoltartás pedig csak indokolt esetben mellőzhető.

A módosítások emellett a korábbinál szélesebb körben írnak elő kötelező pszichiátriai gyógykezelést.

Varga Judit egy korábbi nyilatkozatában közölte, a törvényjavaslattal a kormány célja az, hogy a győri kettős gyermekgyilkossághoz hasonló tragikus eseteket megelőzze. “Szeretnénk, ha soha többet nem lenne emiatt hasonló tragédia, ezért szeretnénk szigorítani a törvényen, a feltételes szabadságra bocsátás feltételeinek szigorításával” – fogalmazott.