szakvizsga - "B" rész (büntető)

kondidori # 2010.08.31. 17:05

Sziasztok!

Komolyan nem akarom állandóan szétspamelni az oldalt a hülye jegyzeteimmel mint Pronyex, de egyszerűen szörnyű, hogy egyesek arra nem veszik a fáradtságot, hogy 3 oldalt visszaolvassanak, mert az már munka lenne bakker. Ezerszer jönnek elő ugyanazok a kérések.

Szabálysértési iratmintát találsz a www.jog.webatu.com-on.

ixxxi # 2010.08.31. 14:40

Sziasztok! Szabálysértési iratmintákat keresek. Tud valaki segíteni nekem? Előre is köszönöm.
X

Sz.Márton # 2010.08.31. 12:48

Azért ilyen helyzetben, még a bolt előtt "elsikkasztott" kabátot nem igen hallottam!

Életszerű felkiáltás, ha még látná a távolban azt akire rábízta:

Jajj, elsikkasztotta a kabátomat, ott fut azonnal fogják el!

Impossible # 2010.08.31. 12:41

Na ezért (is) utálom a büntetőjogot. :D

Kacsa1111 # 2010.08.31. 09:38

Kedves guba,

ezek a büntetősök sosem értették igazán a "pógárjogi" maszlagokat...:)))

Kacsa11

guba # 2010.08.31. 09:14

Ez a "rábízás" egyébként akkor is, ha rövid idejű, polgári jogi értelemben egy letét, a birtokhelyzetet tehát a felek erre vonatkozó szerződése alapozza meg. Egy jogszerű birtokos pedig eleve nem követhet el lopást, van ugyanis jogcíme, ami alapján magánál tartja a dolgot. Sikkasztást nyilván igen, ha megvalósul a sajátkénti rendelkezés.

guba # 2010.08.31. 09:08

Nem ismerem a Belovics könyvet, de kíváncsi lennék, hogy az elvételt, mint tényállási elemet a lopásnál (ami ugye kétmozzanatú cselekmény) ugyan hogyan magyarázza meg, egy rábízás esetén. A lopásnál éppen az elvétel az a többlet, ami alapján megkülönböztetésre kerül a sikkasztásról.

john36 # 2010.08.31. 08:50

Sziasztok,abban tudna valaki segíteni, hogy novemberre kértem időpontot, természetesen még nem vagyok beosztva, levél nem jött a KIM-től.
Viszont nagyon úgy néz ki, hogy akaratom ellenére, külső okok miatt nem fogok tudni se felkészülni, se vizsgázni menni, azaz halasztás lesz sajnos (még nem 100%, de majdnem).

Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor mi a teendő: írok egy levelet, hogy tegyék át tavaszra a vizsgát, de ilyen estben kell fizetni hasztási díjat (mivel még nem jött "behívó").

Köszönöm előre is!

dr. Juci # 2010.08.30. 19:44

Kedves Dr. Attika!

Nem akartam én lenni a 3., aki leírja, hogy lopás is csak akkor, ha van eltulajdonítási szándéka, mivel ezt már előttem legalább 2-en megtettétek, én már kvázi csak szavaztam a két bcs egyikére. A Belovics-könyv egyébként nem jogforrás ugyan, de tartalmilag kommentár-light, és az ilyen elhatárolásoknál jellemzően BH-kra hivatkozik. Elővenni most nem fogom, további kellemes szőrszálhasogatást...

Dr.Attika # 2010.08.30. 15:48

A Belovics könyv jogforrás? Biztos vagyok benne, hogy Belovics sem ezen történeti tényállást adta meg. Beidéznéd?

macii # 2010.08.30. 15:40

DR A. és DR. J!

A Belovics könyvben valóban lopásként szerepel.

Köszönöm a segítségeteket.

Gevi # 2010.08.30. 15:34

kondidori!Köszi a segítséget!

Dr.Attika # 2010.08.30. 15:10

dr. Juci! Ha nem sikkasztás, akkor lopás? Ne viccölj már ( Hofi Géza). Nincs bűncselekmény a közölt történeti tényállás alapján.

kondidori # 2010.08.30. 13:59

Szia Gevi!

Nyugalom, tudtommal semmilyen tétel se hiányzik a listádról. Évek óta ott van az a gépelési hiba, de az IRM v. KIM v. most épp a fene tudja minek hívja magát, nem igyekszik kijavítani.

Gevi # 2010.08.30. 13:12

Sziasztok! Segítségre lenne szükségem szabálysértési tételekkel kapcsolatosan: 30 és 35 között milyen tételek vannak?Most vettem észre, hogy hiányzik a tételsorból. Előre is köszi a segítséget

dr. Juci # 2010.08.30. 11:07

Szívesen, kedves n-betűs felhasználó :) A jogesethez pedig annyit, hogy szerintem is lopás lesz, ezt a véleményemet a Belovics-könyvre ill. Békés prof. előadására alapozom, miszerint a pillanatnyi rábízás nem szolgál alapul a sikkasztás megállapítására.

netusufloro # 2010.08.30. 11:02

Nnaa, most látom, hogy a régi jelszómat küldte meg a rendszer úgyhogy most a leánykori nevemen szerepelek.
Szóval köszi DR. JUCI!(Nnaa)

netusufloro # 2010.08.30. 10:57

Kedves dr. Juci!
Nem tudtam belépni a rendszerbe, úgyhogy egy kicsit megkésve, de annál nagyobb hálával köszi az infókat!

kondidori # 2010.08.30. 09:39

Bár van itten egy bh, hogy az ilyen pályaudvaros, wc-s rábízás, lopás.

kondidori # 2010.08.30. 09:27

Az idő rövidsége nem számít (kommentár). A lényeg a rábízás. A törvényi tényállásnak nem eleme a haszonszerzés, még az eltulajdonítás se feltétlenül, elég a sajátjakénti rendelkezés.

Szóval ha nem véletlenül "tűnt" el vele, akkor szerintem megáll a sikkasztás. Bár beismerem ez a két mondat, nem ad kimerítő tájékoztatást, a megbízott fickó szándékairól, az eset egyéb körülményeiről. De a vizsgán is csak úgy kérdezik, hogy az ilyen mi lehet, ha feltesszük, hogy bcs.

hunfrakk # 2010.08.30. 09:25

316. § (1) Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el.

317. § (1) Aki a rábízott idegen dolgot jogtalanul eltulajdonítja, vagy azzal sajátjaként rendelkezik, sikkasztást követ el.

macii # 2010.08.30. 08:52

Köszi.

Én is arra jutottam, hogy kb semmi. Sikkasztás biztos nem lehet, mert rövid időre, átmenetileg bízta rá.

Dr.Attika # 2010.08.30. 08:48

Szia macii!
Tehát a törvényi tényállásra.

Nos nem sikkasztás, ahogy kondidori "rávágta".

A történeti tényállásnak nincs szubszumálható büntető törvénykönyvi tényállása, mert nincs az "ultima ratio" elvének megfelelő elkövetői magatartás. Ehhez kéne többlet magatartás, minthogy szándékosság, eltulajdonítási célzat, haszonszerzésre törekvés stb.

Mi van, ha Y látva, hogy koszos a kabát, elvitte azt a tisztítóba, azzal a célzattal, hogy X-nek örömet szerez vele, ha kitisztítatja.

kondidori # 2010.08.30. 08:26

Sikkasztás.

macii # 2010.08.30. 07:58

Szia DR. A.!

A kérdés annyi, hogyan minősül Y cselekménye?

Köszi