Sziasztok!
A segítségetekre lenne szükségem, március végén megyek szakvizsgázni büntetőből, bv-t választottam írásbelire. A bv tanulása közben elég érdekes dologra bukkantam, de előfordulhat, hogy az én készülékemben van a hiba, de én ellenmondást fedeztem fel a törvényben rögzítettek és egy BH-ban foglaltak között az EVSZ alkalmazása során. Szerintetek is van ellentmondás? Írom a lényeget.
Bvtvr 28/A§ (2) bek. f) pontja szerint (Az enyhébb végrehajtási szabályok nem alkalmazhatók, ha) bíróság jogerős ítéletében fegyházbüntetésre elítélt a szabadságvesztés fokozatának enyhítésével (Btk. 46. §) tölti börtönbüntetését.
Ennek ellenére az enyhébb végrehajtási szabályokról rendelkező 7/A§ (3) bekezdésénél meg ott egy BH ennek ellenkezőjéről:
BH1996. 181.
I. Az elítélt javára az enyhébb végrehajtási szabályok engedélyezésének nem akadálya az, hogy a bíróság a jogerős ítéletében fegyházfokozatot állapított meg, de a büntetés-végrehajtási bíró őt börtönfokozatba átsorolta; ez utóbbi fokozatban azonban az elítéltnek legalább 6 hónapot ténylegesen le kell töltenie ahhoz, hogy az enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazhatók legyenek [Btk. 46. § (1) bek., 1979. évi 11. tvr. 7/A. § (1) bek., 28/A. § (1) bek.].
Szerintetek nincs ellentmondás? Vagy csak én nem értek valamit? Illetve létezik, hogyha a végrehajtás fokozatának enyhítésével eredetileg fegyházas már eltöltött 6 hónapot a börtön fokozatban, akkor már lehet alkalmazni az EVSZ-t a fenti kizáró rendelkezés ellenére???? Vagy a „börtönfokozatba átsorolta” kifejezés nem egyenlő a „szabadságvesztés fokozatának enyhítésével” ?
Remélem érthető voltam, bocsi, ha nagyon kusza....
Nagyon szépen köszönöm előre is a segítségeteket!!!!!