szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

drkriszti # 2011.10.05. 11:06

Timililla!

Lehetséges válasz a hat hónapra:

• Ket. 66. § (4) bekezdés: Az igazolási kérelmet a mulasztásról való tudomásszerzést vagy az akadály megszűnését követő nyolc napon belül, de legkésőbb az elmulasztott határnaptól vagy az elmulasztott határidő utolsó napjától számított hat hónapon belül lehet előterjeszteni.
  • Ket. 112. § (2) bekezdés: A hatóság az újrafelvételi kérelmet érdemi vizsgálat nélkül elutasítja, ha a határozat jogerőre emelkedésétől számítva hat hónap eltelt.

Talán válasz a 60 napra: Ket. 33. § (1) bekezdés és (7) bekezdés: A határozatot, az eljárást megszüntető végzést, valamint a másodfokú döntést hozó hatóságnak az első fokú döntést megsemmisítő és új eljárásra utasító végzését az (5) bekezdésben meghatározott időponttól számított harminc napon belül kell meghozni és gondoskodni a döntés közléséről. Az eljáró hatóság vezetője - ha azt törvény vagy kormányrendelet nem zárja ki - az ügyintézési határidőt annak letelte előtt indokolt esetben egy alkalommal, legfeljebb harminc nappal meghosszabbíthatja

szandrus # 2011.10.05. 09:39

Még egy olyan technikai kérdésem lenne, hogy a joggyakorlat igazolását valamilyen formanyomtatványon kell benyújtani, vagy a munkáltató írja meg az igazolást?

Timililla # 2011.10.05. 09:33

Moly01 köszi szépen, most már kezdek egyenesbe jönni ezzel a dologgal, ez nekem nagyon katyvasz volt idáig!

Attigirb!
Leírnád pontosan mire gondoltak a 60 nap és 6 hónappal kapcsolatban? Vagy, akinek így kapásból eszébe jutott a megoldás!

Köszi nektek!

drkriszti # 2011.10.05. 09:28

Csilla007!

Első olvasás után nem igazán vágtam, hogy mi a helyzet a jogesettel, de átgondolva, szerintem jó a megoldásod, bár azt nem tudom, hogy annak idején az Áe. a jogorvoslati lehetőségeket miként szabályozta. Tanulság, hogy még Áe-t is vinni kell az írásbelire! :/

Bírósági végzést nem hiszem, hogy készíteni kellett, végülis nem Pp-ből írásbeliztél. :)

Szóbelizni mikor mész? Kérlek írd majd meg, hogy jó lett-e a megoldásod! :)

Csilla007 # 2011.10.05. 06:51

Kérlek Benneteket segítsetek nekem is, ha tudtok!

attigirb # 2011.10.04. 20:02

Sziasztok, anno felkészüléskor minden egyes blokk előtt fogtam magam és szántam rá időt/energiát hogy kiszedjem a fórumozók tapasztalatait innen, szépen kigyűjtöttem az összes eddig előforduló kérdéseket, amiket megosztanak itt velünk a sorstársak, és arra gondolok most hogy végeztem mindennel és zsebemben a szakvizsga megosztom veletek remekbe szabott tapasztalataim a C résszel kapcs. (az A ás B már megosztva korábban)Szóval kérdések:
1./ Alkotmány-közig: mi jut eszébe a 60 napról, mi a különbség a bizottság és a frakció között, mi jut eszébe a 6 hónapról, mit csinál a jegyző, mire nem jogosult az alpolgármester, hol van aljegyző, mit tud az esélyegyenlőségről mondjon hozzá AB határozatot is
2./ Munka: szabadság, fizetés, gyes-gyed, mennyi most a minimálbér és mennyi % a táppénz
3./ EU: áruk szabad mozgása, előzetes döntéshozatali elj., letelepedés szabadsága.
Nagyon nagy megkönnyebbülés és öröm hogy sikerült, megvan és hogy nem nyomaszt hogy még mennyi vizsga áll előttem emiatt, tényleg nem volt egyszerű mutatvány, de főleg a tanulás időszaka a nehéz, a vizsga nem annyira ha fel van készülve 8amennyire csak tud) rá az ember VÉGE VÉGRE! :)))
Mindenkinek aki most készül, kesereg hogy ekkora mennyiséget nem lehet megtanulni, annak biztatásul mondom, hogy csak egyszer kell túl lenni rajta és hogy nagy öröm ha vége, kitartást és sok erőt a tanuláshoz!
Brigi

Moly01 # 2011.10.04. 19:52

Kedves Timililla!

Az EU Bírósági eljárásoknál azt kell tudni, hogy melyiket milyen indokból indítják, ki indítja, kivel szemben és melyik eu bíróságon. (Nálunk konkrétan az egyes bíróságok hatásköreit kérdezték, hogy melyik mikor jár el.)
Az előzetes döntéshozatal ugye kivétel, mert az igazából nem is igazi peres eljárás.
A mulasztási, semmisségi közvetlen kereset, ott a határidőkre kell odafigyelni, mert a mulasztási: 2 hónapja van a mulasztó uniós intézménynek, hogy orvosolja a mulasztást, ezt követően 2 hónapon belül lehet az eljárást megindítani vele szemben.

A semmisségi per a tudomásszerzés/kihirdetés/közzétételtől, tehát az esettől függően 2 hónapon belül indítható meg.

A kikényszerítésinél kell a Bizottság előtti formális, az indokolt vélemény után pedig a Bírósági szak.

Valóban az írásbeli és szóbeli szakaszok a közvetlen kereseteknél mind egyformán alakulnak.
Kivétel a sürgősségi előzetes döntéshozatal.
Remélem sikerült segítenem.
Sok sikert!

Timililla # 2011.10.04. 19:27

Valaki segítsen azzal kapcsolatban , amit kérdeztem Eu-Ból!!!!!!!!

Légyszi!!

hekate # 2011.10.04. 19:24

Köszi Timililla :)

Én megpróbálok mindent, ami tőlem tellik! Mivel most tudatosodott bennem, hogy, ha munkából nem sikerül, akkor ismételnem kell az írásbelit, így nekiálltam a munkatörvénykönyvének ezerrel, amiből alig emlékeztem valamire :(
szandrus nem gondolkoztál az új szakvizsga gondolatával? Ha köziggel akarsz kezdeni, ott már választhatnál, hogy eu-ból vagy közig-alkotmányból mész, tehát az egyiket ki tudnád hagyni! Ennyivel kevesebb lenne.

Moly01 # 2011.10.04. 18:00

Sziasztok!

Könnyes búcsút vennék Chronowski Nóra:Alkotmányjog és közigazgatási jog I. Dialóg Campus Kiadó 2011. kiadású jó állapotban lévő könyvemtől.

4480,- Ft volt eredetileg, én 3000,- Ft-ért válnék meg tőle + postaköltség.

Akit érdekel emailben egyeztethetünk és Szegeden személyesen átveheti, vagy postai utánvétellel küldöm.

A tételsor első felét én kizárólag ebből tanultam, az összes alapjog, a választási rendszer és az AB. határozatok is benne vannak.

Üdv: Moly

Csilla007 # 2011.10.04. 14:50

Azt a megoldást írtam, hogy a 2. fokú határozatot illetően már elkésett a keresetlevele, mivel azt 30 napon belül kellett volna benyújtani. A végrehajtást foganatosító határozat ellen pedig még nincs lehetőség bírósági felülvizsgálatnak, mivel nem merítette ki a fellebbezési lehetőségeket. A fentiek miatt a bíróság a keresetlevelet idézés kibocsátása nélkül végzéssel elutasította. Emellett még leírtam, hogy akkor még az Áe. volt hatályban és nem a Ket.
Szerintetek a bírósági végzést is el kell ilyn esetben készíteni? Mondjuk én megpróbáltam, de nem biztos, hogy minden benne van aminek kell.
Előre is köszönöm a segítséget!

Csilla007 # 2011.10.04. 14:45

Tegnap voltam én is írásbelizni alk. közigből. Leírnám a jogesetet és amennyiben tudtok segíteni, kérlek írjatok, mert már egyáltalán nem vagyok abban biztos, hogy jót írtam-e.
A 2. fokon eljáró építésügyi hatóság a szórakozóhely kerthelyiségében engedély nélkül épített pavilon bontását elrendelő jegyzői határozatot 2004. július 02. napján kelt és az ingatlan tulajdonosával 2004. július 07-én szabályszerűen közölt határozatában helybenhagyta. Az e határozat végrehajtását foganatosító jegyző 2004. 08. 05-én közölt határozatával az ügyfelet végrehajtási bírsággal sújtotta. Az ingatlan tulajdonosa augusztus 15-én benyújtott keresetlevelében mind a bontásra kötelezést helybenhagyó 2 . fokú határozat, mind a bírságot kiszabó hat. bírósági felülvizsgálatát kéri.
Fejtse ki milyen tartalmú döntést hoz a bíróság! mutassa be részletesen a döntés indokait!

szandrus # 2011.10.04. 12:21

Sziasztok!
December környékén szeretnék menni a c részből, elsőként ebből. Eddig a közigazgatásban dolgoztam, így közigből szeretnék írásbelizni, talán ez menne a legjobban. Valaki tud esetleg tanácsolni valamit? Elektronikusan hogy jelentkezzek? Látom, hogy meg van bontva. Vagy egy napon van minden?előre is köszönöm

Timililla # 2011.10.03. 20:18

Sziasztok!

Rég nem jelentkeztem, de az alkotmányjog tanulásán túl vagyok legalább, ez is valami.

Hekate, túl vagy az írásbelin, éljen, éljen!Már csak egy picit kell kibírnod!Ügyes leszel!

Kérdésem lenne mindenkihez, Eu-val kapcsolatban, amit most kezdtem el.A bírósági eljárási tételek (15-18) között csak a fogalmi különbség van?Mert mindegyik közvetlen kereset, aminek a szabályai ugyanazok. Csak ennyi lenne a különbség köztük? Az Eu honlapjáról néztem meg őket, de elég röviden írnak róluk. Elég ennyi illetve az írásbeli és szóbeli szakaszuk?

Köszi mindenkinek!

Timililla # 2011.10.03. 20:18

Sziasztok!

Rég nem jelentkeztem, de az alkotmányjog tanulásán túl vagyok legalább, ez is valami.

Hekate, túl vagy az írásbelin, éljen, éljen!Már csak egy picit kell kibírnod!Ügyes leszel!

Kérdésem lenne mindenkihez, Eu-val kapcsolatban, amit most kezdtem el.A bírósági eljárási tételek (15-18) között csak a fogalmi különbség van?Mert mindegyik közvetlen kereset, aminek a szabályai ugyanazok. Csak ennyi lenne a különbség köztük? Az Eu honlapjáról néztem meg őket, de elég röviden írnak róluk. Elég ennyi illetve az írásbeli és szóbeli szakaszuk?

Köszi mindenkinek!

Pippa # 2011.10.03. 20:10

Sziasztok!

Gratula Hekate és köszi az infókat!
Mivel az írásbelire és a szóbelire külön jegyet kapsz,
ha az írásbelid sikerül, a tb-munka szóbelid nem, a másik 2 szóbelid is sikerül, akkor csak az egy szóbeli vizsgát kell megismételned - szerintem.

A kormányzati portálra felrakták az új jogi szakvizsga rendelet tervezetét:

http://www.kormany.hu/…tervezet.pdf!DocumentBrowse

Lehet véleményezni :)

Textilhal # 2011.10.03. 20:06

"Több tárgy sikertelensége esetén az írásbeli vizsga megismétlendő. Megismétlendő az írásbeli vizsga akkor is, ha a jelöltet abból a tárgyból utasítják pótvizsgára, amelyből írásbeli vizsgát is tett."

"Ha a jelölt a szóbeli vizsgán egy vizsgatárgyból nem felel meg, pótvizsgának, több vizsgatárgy elégtelensége esetén ismétlővizsgának van helye. A második pótvizsga sikertelensége esetén az adott részvizsgát meg kell ismételni. A pótvizsgát és a megismételt írásbeli vizsgát a sikertelen vizsgától számított minimum 30 nap, maximum hat hónapon belül le kell tenni, ellenkező esetben - amennyiben a jelölt a mulasztás elfogadható indokát nem igazolja - az egész rész ismétlendő."

hekate # 2011.10.03. 19:22

Húzzunk bele!!! Hajrá!!! :) Már csak pár nap!!!
Köszi drkriszti :)
Lenne még egy kérdésem: ha szóbelin mind a 3 tárgyból meghúznak akkor ugye ismételni kell az írásbelit, ez tiszta sor. De mi van akkor, ha csak abból húznak meg, amiből az írásbelit írtad (nekem munka-tb-ből) és a másik kettő sikerül, akkor is újra kell írnom az írásbelit??? Ha igen akkor szóbelin már csak munka-tb-ből kell mennem vagy mind a 3 tárgyból újra?
Ma ezt hallottam és ezen beparáztam, mert én utááállloom a munkát és ha ez miatt kell újra írnom az írásbelit és könyörögnöm megint a tb tételekért akkor fejbe lövöm magam :(
Valaki válaszoljon pls!

drkriszti # 2011.10.03. 18:40

hekate, szuper, hogy túl vagy az írásbelin, ügyesen megoldottad!! :)

Textilhal # 2011.10.03. 18:21

Na, izgultam érted, gratulálok, ügyes vagy és túl vagy az első megmérettetésen! Azért ez nem semmi, hogy így kell kihúzni belőlük egy TB-tételt...

Én is KIM-ben szóbeliztem A-ból, földszint nemtom hányas szobában. Két bizottság volt, egy jobbra, egy balra. Remélem minden rendben lesz, csütörtök, ugye?

"Nőstényhal" vagyok...aki nagyon fáradt és kimerült.

Hajrá, húzzunk bele az utolsó napokban/órákban és aztán váltsuk meg a világot!

hekate # 2011.10.03. 18:08

Sziasztok!

Na túlestem az írásbelin, tb-t húztam, de nem volt egyszerű eljutnom odáig. A munka-és tb jogosokkal együtt mentem ki tételhúzásnál és velem is a munka tételekből akartak huzatni (amibe mellesleg nem volt egy db tb tétel sem) Mondtam, hogy én tb-t akarok húzni, de azt mondták egybe van a munkával, addig könyörögtem, míg végül megengedték, hogy tb-t húzzak, amit egy külön mappából vettek elő. Tehát jó hír a munkajogosoknak, hogy a munkajog tételek közt nincs tb tétel, a tb-seknek rossz hír, hogy könyörögni kell egy tb tételért.
Jogesetem: munkavállaló üb-t szenved, baleseti táppénzt kap, mert nem viselte munkája közben a védőszemüveget, mert az kényelmetlen volt neki, ezért a szemébe ment valami, A munkáltató tudta, hogy nincs rajta szemüveg, de nem foglalkozott vele. Fizetési meghagyást kapott az eb-től és bírósághoz fordult a fizetési meghagyás hatályon kívül helyezésért. Írjak elsőfokú indokolt ítéletet! A csavar az volt benne, hogy előtte volt polgári bíróságon, ahol kármegosztást állapítottak meg neki a közrehatásuk alapján.
Megoldás: kk 25, a kármegosztás ellenére, a munkáltatónak megtérítési kötelezettsége van, a kk 25 alapján nincs jelentősége, hogy a munkavállaló közrehatott a baleset bekövetkeztében, akkor is teljes megtérítési kötelezettsége van a munkáltatónak. A keresetet elutasítottam!
A jogeset fennt van a jogiszakin!
A KIM-be fogok vizsgázni, akinek bármilyen infója van róla írja meg légyszi!!!
Textilhal igen Istennő vagyok :) vagyis leszek ha levizsgáztam :)
És neked ikrád van, vagy tejed? :D én nem jöttem rá az írásaidból :)

Textilhal # 2011.10.03. 14:57

DrKriszti, talán az segíthet, igen, hátha nem folyik annyira össze a sok infó...

Én terveztem egy táblázatot, ami összehasonlító és áttekintést ad az eltérésekről, hasonlóságokról, s nem is annyira ritka azonosságokról. Nos, fejben megvan. De nem jutott időm rá, hogy el is készítsem, gyanítom, hogy péntekig már nem is fogom.:-(

Textilhal # 2011.10.03. 12:09
Kiszi # 2011.10.03. 12:03

A szakvizsgára valaki tudna küldeni egy pontos linket, hogy hol van a HIVATALOS tételsor? KIM-es oldalon, sehol sincs, pedig a polgárost még anno megtaláltam. Mintha eltűnt volna a netről, vagy csak én vagyok béna... Bárhogy guglizom, nem találom, csak a Novissima oldalán találtam rá.
Félek, hogy nem megbízható, meg ez januári. Bár talán év közben nem variál(hat)nak rajta, ugye?

Előre is köszi!

drkriszti # 2011.10.03. 10:41

bogarock: én alk.-közigből csak és kizárólag az új Dialóg könyvet tanultam, se többet, se kevesebbet. Majd meglátjuk mire lesz elég, de én többet képtelen vagyok befogadni. :/

Textilhal: munkából még nem tartok az általad említett tételeknél, de jó lesz akkor vigyázni velük, ha ennyire keverhetőek. Az talán segít valamit, ha nem egyszerre tanulom őket, hanem pár nap különbséggel? :/