szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Timililla # 2011.10.10. 15:03

Gratulálok Textilhal!!!

Meg kell mondanom, szerintem egyáltalán nem voltak könnyűek a kérdéseid, és még ilyen részletesen is kérdezték, nem semmi, minden elismerésem!

A munkajogi kérdések nálam is felmerültek, mint drkrisztinél, de ezek szerint tanuljuk meg azt is, ami kimaradt, miért is ne, annyi időnk van úgyis:-)

drkriszti # 2011.10.09. 18:06

Köszi az összefoglalást, hasznos lesz, ha már mind a 3 szabályozást megtanultam. :)

Az én vizsgám még odébb van: nov. 21. írásbeli (alk-közig), és nov. 23. szóbeli. :/

Textilhal # 2011.10.09. 17:33

Igen, arra gondoltam.:-)

Egyébként amit erről (a folyamatán kívül) érdemes megjegyezni, hogy ha Mt. hatálya alá tartozó munkáltató jogállása változik meg, akkor megszűnik a munkaviszony, de továbbfoglalkoztatási kötelezettség van főszabály szerint. Ugyanígy megvan a továbbfoglalkoztatási kötelezettség Kjt. hatálya alá tartozó esetén, viszont Ktv. hatálya alá tartozónál NINCS, ott eldöntheti, hogy továbbfoglalkoztat-e, avagy sem. Ez a fő vonal, de azért nézd meg a részletszabályokat, nem olyan vészes, csak elsőre kicsit soknak tűnik. Ja és persze ellenőrzés gyanánt is, nem biztos, hogy én jól értelmeztem.:-)

Kitartás...mikor is vizsgázol?

drkriszti # 2011.10.09. 17:25

Textilhal, köszönöm a válaszokat. :)

A tanuljam, vagy ne tanuljam dilemmám kezd eldőlni abba az irányba, hogy inkább igen, bár, hogy mikor, az még azért kérdéses... :/

A kormánytisztviselőket tanultam ma, bár elég hézagosan, főleg a tételsor szerint "kiemelten" kezelt témákra fókuszálva, de bevallom az illetményrendszer szabályait képtelen voltam bevenni... :/

A válaszodban említett munkáltatói jogállásváltás alatt azt érted, amikor a munkáltató egésze, vagy egy része más munkáltatóhoz kerül át, aki átveszi a munkavállalókat, és pl. a közalkalmazott jogviszonya átalakul kormánytisztviselői jogviszonnyá? Mert ha nem erre, akkor kérlek világosíts fel...

Textilhal # 2011.10.09. 17:08

Hm...azért ez elgondolkodtató, hogy egy 2009. végén hatályon kívül helyezett jogszabályhely miért is képezi a vizsga tárgyát...továbbá, hogy a vizsgáztató miért beszél róla jelen időben... Mindegy.

A kérdéseidre:

1. Én is voltam hasonló dilemmában, többek között a távmunkával is, meg a munkáltatói jogállásváltozással (mert a tételsor szerint csak a jogutódlást kell tudni), de arra jutottam, hogy mivel lényeges jogszabályról van szó és nem egy mellékes dologról, így megnézem inkább azokat is, amik a tételsor szerint szigorúan véve nem kellenek. Nézd át azért azokat is, miket nem fed le. Konkrétan nem tapasztaltam és nem is hallottam, hogy ezeket kérdezték volna, de nem lehet tudni. Bár, valaki épp nemrég írta itt, hogy idén vizsgázott és a munkáltatói jogállásváltozásról volt szó csak, szinte semmi másról.
  2. Kormánytisztviselőket az én vizsganapomon a másik bizottság kérdezett, a konkrét kérdést nem tudom sajnos. A tételsor szerint "különös tekintettel" vannak felsorolva a kiemeltek, ha jól emlékszem. Én a magam pesszimista hozzáállásával az egészet tanultam...nem mintha túl sokat fel tudtam volna fogni a különféle tanácsadók pozíciójából és juttatásaiból.
  3. MK-KK ügyben szerintem simán elég, ha a lényegét tudod, az az, amire kíváncsiak szerintem.
drkriszti # 2011.10.09. 13:41

Textilhal!

Jól tudod, amit tőled kérdeztek kivételként az a szabály 2009.12.31-től hatálytalan, AB határozat helyezte hatályon kívül.

drkriszti # 2011.10.09. 13:39

Sziasztok!

Munkajoggal kapcsolatban lenne pár kérdésem:

1. Nem tétel, de kellenek-e a távmunkavégzés, illetve az iskolaszövetkezet és tagja között fennálló munkaviszony szabályai?
  2. A kormánytisztviselőkről elég-e annyit tudni, amit a tételcím kér - jogviszony létesítése, módosítása, megszüntetése, tartalma, szakmai vezetőkre vonatkozó közös szabályok -, vagy kell az egész törvény, pl. államtitkárokra, politikai főtanácsadókra, tanácsadókra vonatkozó szabályok is?
  3. Az MK Állásfoglalásokról elég csak tudni a lényeget, pl. MK 18.= munkavállalót szabadság a további munkaviszonya után is megilleti, vagy kell az egész MK?

Köszi a segítséget!

Textilhal # 2011.10.09. 08:19

Köszönöm a gratulációkat!

Hekate, a bizottság tagja két középkorú hölgy és egy fiatalember volt, a két hölgy közül a munkajogos kérdező ügyvéd, ahogyan a férfi is, az elnök pedig, aki az alkotmány-köziget kérdezte...nem emlékszem.:-(

Hát basszus, én is láttam, mennyire nincs már hely, én egyébként december közepén szerettem volna menni B-ből. De ez már esélytelen és mivel meg kell várnom, amíg az eredményemet beviszik elektronikusan és csak azután tudok jelentkezni, ezért asszem az egész december ugrott, mert az a 4-5 hely szépen elúszik addig szerintem. Egyébként kérdeztem a lányokat az irodában a szakvizsga napján, azt mondták, egy hét alatt beviszik az eredményeket a rendszerbe (az elsőt nekem anno 3 és fél hétbe került...), és hiába adok be addig is papír alapon jelentkezést, nem tudom meggyorsítani azzal sem a dolgot. Úgyhogy nagyon úgy fest, hogy marad a január, pedig de szerettem volna úgy karácsonyozni, hogy ez már nem lebeg a fejem fölött...

Egyébként szerintem az a létszám, ami az elektronikusban meg van adva, az a teljes létszámot jelenti. Szerintem, de ha valaki mást tud, ossza meg velünk.

Egy kérdés. Rosszul tudom, hogy 2009. decembere óta nem hatályos a munkáltató kárfelelősségénél az a szabály, mely szerint legfeljebb 10 főt foglalkoztató magánszemély munkáltató csak vétkesség esetén felel? Én úgy tudtam, hogy ezt 2009. december 31-én hatályon kívül helyezték, de a vizsgáztató kérdezte, mint kivételt, én ugyan elmondtam, mert tudtam, hogy van (illetve volt) ilyen, de ő úgy beszélt róla, hogy még most is. S féltem, hogy én vagyok hülye és elnéztem valamit, úgyhogy nem mertem szólni. Én tévedek, még most is él a szabály???

Hekate, majd a B-n eszmét cserélünk büntető ügyben a továbbiakban (miből tanulni, mikor vizsga, stb).:-)

hekate # 2011.10.08. 15:24

Textilhal nagyon nagyon ügyes vagy!!! Gondoltam rád és szorítottam!
Hallod nagyon durva amiket írtál, ennyi embernek nem sikerült????? És ennyi mindent kérdeztek???? Kik voltak a bizottság tagjai???
Akkor ezek szerint én össze tehetem a két kezem, mert nálunk azért nem volt ilyen durva a dolog, meg a kérdések sem! Pedig én is a KIM-be voltam, úgy látszik akkor erre nem lehet adni, hogy ki hova kerül, akkor jó vagy rossz bizottság lesz!
Mégegyszer nagy gratula és találkozunk a bünti fórumon. Amúgy erről jut eszembe! Nem tudom, te mikor akartál menni büntiből, de én december utolsó hetében és az online rendszer szerint nincs már hely csak legkorábban dec.7-én utána meg január 18-án! Most azt nem tudom, hogy ezek csak az online jelentkezőket jelenti vagy a teljes létszámot! Ha valaki tudja írjon!

drkriszti # 2011.10.08. 15:03

Hekate, Textilhal! Hatalmas gratula a sikeres vizsgához!! Jó példák vagytok, és légyszi járjatok vissza buzdítani, kérdésekre válaszolni. :)

Textilhal # 2011.10.08. 09:39

Eszembe jutott még egy: Ket.-ből az eljárás akadályozása, eljárási bírság és annak összegei, mikor mennyi és mikor lehet a törvényinél több (végrehajtásnál ha a teljesítési költség 1%-a meghaladja a törvényi határokat, akkor ennek az 1%-nak az összege lesz a bírság). Más egyelőre nem ugrott be.

Textilhal # 2011.10.08. 08:03

Éééééés...SIKER!!!:-)))

Kim-ben voltam, C-részből két bizottság volt. A "nyerési arány" sajnos elég rossz, ugyanis legjobb tudomásom szerint a két bizottságnál összesen kilencen voltunk, az enyémben ebből hatan és csak egy fiatalember és én jártunk sikerrel. A másik bizottságnál azt hiszem senki, de ezt csak fél füllel hallottam. Többen voltak egyébként olyanok is, akiknek nem csak egy, hanem több nem sikerült. Szóval, nem volt egy jó széria a tegnapi.:-(

A bizottságot illetően azt tudom mondani, hogy elég alaposak voltak, nagyon sokat kérdeztek és nem feltétlenül az egyszerűbb dolgokat. Munkajogból a hölgy eléggé TB-központú volt, sokaknak ez nyomta rá a bélyeget a vizsgaeredményre... De egyébként kérdezett Mt.-t és (tőlem legalábbis) közszolgálatot is, úgyhogy ezúton jelzem, tanuljatok Ktv.-t és még Kjt.-t is, sőt, a másik bizottság úgy hallottam kormánytisztviselőket is kérdezett...

Kérdéseim (amire emlékszem, nagyon sok volt és utolsó voltam, szóval már nagyon zsibbadt):

• Munka: munkáltató kárfelelőssége, általános, speciális, kivételek, miért felel, hogyan, mikor (szóval oda-vissza és a törvényt szó szerint kellett (!!!), alaposan és részletesen), közszolgálati jogviszony létesítése (kik között, hogyan, milyen feltételekkel, hogy indul, milyen időtartamra, kivételek, megszüntetés, minden oda-vissza itt is), hozzátartozói nyugellátások felsorolása, majd az özvegyi nyugdíj kivesézése, de teljes mértékben, kinek, mikor, hogyan, mennyi, milyen feltételek, százalékok, időtartam, de tényleg minden!
  • Alkotmány-közig: választási szervek (milyen szervek vannak, kikből és hogyan állnak össze, mi a feladatuk, döntéseik ellen milyen jogorvoslat, kifogás, fellebbezés, mikor, hová - ergo itt is minden), polgármester-alpolgármester (hogy jön létre a jogviszony, melyiket hogyan választják, alpolgármesternél új szabályok, azaz nem-képviselőtestületi tag is lehet és visszahívható)...alkotmányból még volt valami, vagy Ket., de esküszöm, hogy nem jut eszembe...
  • EU: munkavállalásnál a közszolgálati kivétel elemzése, jogesettel és a szempontok kifejtése, német állampolgár kitoloncolható-e a M.K. területéről kábszer miatt, ha már büntetést is kapott, ez is jogesettel, európai ombudsman, s még valami, ami ugyancsak nem jut eszembe.:-)

Velem alapvetően normálisak voltak, nem volt ugyan vicces hangulat, szerintem már a végére fáradtak voltak ők is (hát még én...), és nagyon sokat kérdeztek, tényleg, és azonnal kellett a válasz, kicsit sürgettek is. Ugyanakkor nem volt az, ami azért általában bejön, hogy ha látták, hogy tudom, akkor leállítottak. Itt most TÉNYLEG kíváncsiak voltak és hagytak mindent végigmondani, nem lőttek le, csak ha már mindent kielemeztem (mármint amit én tudtam).

Nos, a fenti sorrendben 5-5-4 lett az eredményem, ami nagyon jót tesz a lelkemnek, különösen ennél a bizottságnál, s mert igazán sokat készültem. Kemény volt, tényleg, s bár a büntetőn még nem vagyok túl, de azt mondom, ez a vegyes a legneccesebb és erre kell a legtöbb idő, és ne hagyjatok ki semmit, de tényleg semmit. Legalább átolvasás és fogalom-szinten jó tudni mindenről egy keveset. S a legsajnálatosabb tanulság: igenis kell az a fránya TB-jog, mármint muszáj megtanulni!:-(

Most megyek a B-fórumra, de azért ide is vissza-vissza nézek majd és kérdezzetek nyugodtan, ha tudok, szívesen segítek.

Kitartás és hajrá mindenkinek, ha ezen túlestek, akkor már nagy baj nem lehet!:-)

hekate # 2011.10.07. 15:03

basszus az eu-t nem írtam le tényleg :) látszik, hogy fáradt voltam :)
Szóval eu-ból a személyek szabad mozgásának korlátai, és az eu véleményező, tanácsadó szervei volt a kérdésem!

Hajrá Textilhal!!!
Köszi Timililla!!!
Sok sikert kívánok mindenkinek!

Timililla # 2011.10.06. 20:18

Gratulálok Hekate!

Irigyellek, ügyes voltál! Úgy látom szerencsére rendes bizottságot kaptál!

Én még gyüröm az anyagot november közepéig!

Textilhal # 2011.10.06. 18:36

Hurrrááá! Királynő vagy, gratulálok!!!:-)))

Teljesen kész vagyok és sokkos állapot, üres a fejem, totál hülye vagyok...

EU-ból nem is kérdeztek tőled???

Jajj, de jó neked, kicsit irigyellek (na jó...nem kicsit), alig várom már, hogy holnap este legyen. Basszus. Azt sem tudom, mit nézzek még át (jó lenne mindent, de lehetetlen, meg azért aludni is kellene pár órát.)

Holnap nem biztos, hogy gépközelben leszek emberi időben, úgyhogy lehet, hogy a beszámolóm szombatra marad, de nem mulasztom el, ígérem.

S ha sikerül...akkor találkozunk a B-fórumon, mert nekem is az jön és én is decemberre tervezem...nah, de előbb ezen legyek túl...

hekate # 2011.10.06. 18:22

SIKERÜLT!!!!
Na szóval a KIM-be voltam. Vizsgáztatók: elnök és a közig-alkotmány kérdező is alkotmánybírósági tanácsadó, munka-tb-ből meg egy ügyvéd volt.
Kérdéseim:
munka: munkajogviszony megszüntetése, megszűnése, vezető és vezetőnek minősülő közti különbség, vezetőnél az eltérő szabályok, özvegyi nyugdíj (de az csak azért volt, mert tb-ből írtam, mástól nem kérdeztek)
közig/alk: országgyűlési biztosok, polgármester felelősségre vonása, választójog (hallod textilhal, ez volt az utolsó kérdésem :), pont amit nem akartam
Elég érdekesen kérdeztek és egyszavas válaszokra voltak kíváncsiak, tehát nem kifejtős kérdések voltak.

Amit még tudok, akik előttem voltak azoktól ezeket kérdezték: végrehajtási kifogás, alkotmánybíróság hatásköre, Egyenlő Bánásmód Hatóság, Lisszaboni szerződés, más most nem jut eszembe.

Textilhal!!! Nagyon nagyon szorítok és holnap írd meg a beszámolódat, biztos sikerülni fog!!! HAJRÁ!!!

Én köszönöm mindenkinek a támogatást és az infokat, nagyon sokat segített!
Még nem döntöttem el, de levileg úgy van, hogy decemberbe megpróbálom a büntetőt, úgyhogy megyek abba a forumba!!!
Köszönöm mindenkinek és kitartás!

drkriszti # 2011.10.06. 05:44

Hekate, minden rendben lesz!! Ügyes leszel!! Szorítok!!! :))

hekate # 2011.10.05. 22:30

A jelszó hajrá!
Holnap írok, nagyon nagyon izgulok, nem tudtam mindent átnézni és ez rossz érzést kellt bennem, úgy érzem nem tudok semmit :(
Rég izgultam már ennyire :(
SZORÍTSATOK!!!

drkriszti # 2011.10.05. 18:01

Micsoda gyűjtőmunka folyik. :) Mondjuk így könnyebb, mint kapásból, nekem úgy tuti nem ment volna. :( És azért valljuk be egy ilyen kérdés feldobni nem túl korrekt dolog...:/

Gaius1982 # 2011.10.05. 17:58

Én is találtam alkotmányjogból :)

1989. évi II. tv.
14§ (4)
Társadalmi szervezet bejegyzése:

A bíróság legkésőbb a kérelem érkezésétől számított hatvan napon belül köteles dönteni a nyilvántartásba vételről vagy a kérelem elutasításáról....

(5) Ha a bíróság a (4) bekezdés szerinti döntési kötelezettségének határidőn belül nem tesz eleget, a bíróság vezetőjének a határidő lejártát követő nyolc napon belül meg kell tennie a szükséges intézkedéseket a kérelem elbírálása érdekében.

drkriszti # 2011.10.05. 17:07

Találtam még a 60 napra alkotmányjogból is, pedig tök véletlenül csaptam fel a könyvet. :)

"Alkotmányjogi panasz benyújtására a jogerős határozat kézbesítésétől számított 60 napon belül van lehetőség."

Textilhal # 2011.10.05. 16:32

6 hónaphoz még (Ket.):

• kézbesítési vélelem megdöntésére is 6 hónap a jogvesztő határidő;
  • ha az eljárás hatósági közvetítő igénybevétele miatt kerül felfüggesztésre, ennek max időtartama 6 hónap;
  • továbbá ha az eljárás felfüggesztésére az ügyfél kérelmére kerül sor, akkor 6 hónap elteltével az eljárás megszűnik, ha az csak kérelemre indulhatott.

60 napra azon kívül amit Dr. Kriszti írt, én a magam részéről nem tudok mást.

Hekate, holnap gondolok rád, ügyes legyél (az leszel!!!) és várjuk nagyon a beszámolót. Tudod, a jelszó: HAJRÁ!!!:-)))

Timililla # 2011.10.05. 16:31

Köszi Kriszti! Hirtelen azt se tudtam, melyik témakörben keresgéljek, alk. vagy közig:-)

szandrus # 2011.10.05. 16:20

Köszönöm Leslie Winkle!

Leslie Winkle # 2011.10.05. 12:50

Szandrus!

Nincsen egységes formanyomtatvány, bár nagyobb munkáltatóknak általában van kialakult mintaszövege, amivel igazolják a joggyakorlat idejét.