Szisztok!
Próbálok mindenre válaszolni:)
OIT-ban voltam, nem lenne szép ha leírnám kinél, meg igazából mindegy, mert ugye a vizsganapján derül csak ki h ki kihez kerül:)
Szóval uniós jogból minket csak jogesetekből faggatak, de nem azokból amik a tételsorban voltak, hanem pl. nálam egy nem létező irányelvet, amit nem ültetett át Magyarországon egy önkori, arról kellett nyilatkoznom, h én magánszemélyként mi tehetek ilyenkor. Mondtam én mindent vertikális közvetlen hatályt, bíróság felépítését stb. semmi nem volt jó.:(azért próbáltam mindent mondani h lássa a cenzor h én igenis tanultam, de tudjátok 20 perc ilyen faggatás, és az előtte lévő alk-közig-munka után csöppent le voltam már fáradva. Küzdöttem, bár azt nem értem egy kirúgásért miért kellett 20 percig kérdezni.
Tanulásról:miután nekem ez lett volna az utcsó vizsgám, tudtam h képtelenség ennyit belepakolni a fejembe ezért igyekeztem nem elveszni a részletekben, felosztottam az anyagot h egy nap hány tétel utolsó 2 nap meg ismétlés ezerrel (bár közben is folymatosan ment az ismétlés).
Azt is megtanultam itt a végére, h a kardinálsi trveket (itt pl ket) az egészet meg kell tanulni, mert megint belefutottam, hogy egy olyat kérdeztek, ami elméletileg nem volt megadva.
Egyébként én megmondtam a cenzornak - miután az új jatból próbált kérdezni - h a régi van megadva, szerintem az ember igenis kinyithatja a száját, természtesen udvarisan, de a szakvizsgára igenis sokat készül az emeber és egy leblokklás miatt ne kelljen már attól tartania h kivágják.
Sok sikert mkinek!!! meg persze kitartást!
szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)
Szia, Bojtárlány!
Sajnálom az EU-dat, tényleg ez a baj, hogy sok vizsgáztató nem veszi figyelembe, hogy melyik területen mozgunk és ott is csak pár éve, meg egyszerűen képtelenség 100%-ban felkészülni egy olyan vizsgára, aminek a témaköréhez esetleg nincs is közöd! Még ha van akkor is, 3-4 évnyi gyakorlat úgy 30 évnyivel szemben...
Amúgy hol volt ez a bizottság? Csak a mihez tartás végett. OIT? FB?
Megkérdezhetem, hogy miket kérdeztek, hogy megbuktatok?
Kár... h azt hiszik, hogy minden terület szakjogászának kell lennünk!!
Szia Bojtárlány!
Szerintem kaphatsz még időpontot május végére, vagy junius elejéra, de az a legjobb, ha ügyfél fogadási időben bemész személyesen az időpont miatt. Én is voltam benn, és igen rendesek, segitőkészek voltak.
A 2 hét tanulás kapcsán kérdezném, hogy megosztanád-e velünk, hogy milyen módszerrel tanultál? (többször elolvastad, vagy visszamondtad stb...)
szia
Sziasztok!
nem szeretnék senkit ijeszgetni, nekünk - a viszgatársaimmal - nem volt szerncsénk az eu viszgáztatóval. Őszintén bármiből tanulhattam volna, akkor is bukok/bukunk.
Viszont én az egészre 2 hetet tanultam (a másik kettő meglett)és annyi elég. Ami fontos volt és nézzétek meg az új jogalkotásról szóló törvény (tételsorban a régi volt)mert azt mindenkitől megkérdezték.
Más: nem tudja vki, hogy ha hétfőn jelentkezek akkor május végére kapok még időpontot eu pótviszgára?
Szia pukkandúr!
Írtam imélt!
Üdv
Eladnám 2010-es Várnay-féle EU-s könyvemet!
Ki van benne húzva a lényeg sárga szövegkiemelővel, így ha kevés időd van, kincset ér.
Amúgy szép állapotban van, 5 napot volt forgatva.
Minden tétel, sőt a jogesetek is megtalálhatóak benne.
Ára 3500Ft + Postaköltség. (Eredeti ára 6300Ft volt.)
http://www.168ora.hu/…k-74183.html
Zlinszky prof. az új alaptötvényről
Szia Dorka,
akkor te jóval utánam mész. Én ugyan így vagyok, ahogy írtad, nekem 2-2 és fél hetem volt az A-ra és a B-re is és én is szűzen kezdtem hozzá és hogy is mondjam, totál leamortizáltam magam a végére. A C-re én is többet akartam hagyni, de nem jött össze és sajna ez nem olyan mint a másik kettő, hogy fogom a törvényt és tanulom, legalább is az EU nem olyan. A másik kettőnél csak törvényt tanultam és az bőven elég volt. Amúgy nekem az a fő problémám, hogy van tételsor szerinti dialog-campus (?) könyv az EU-hoz is, de kb. 2 hét múlva jön ki, naz nekem már késő. Alk+közighez én is megvettem a könyvet és nagyon jónak tűnik.
Azért tippeket továbbra is várok (várunk), hogy miből lehetne abszolválni az EU részt a vizsgán (részemről beérném egy 2-sel is)...
Köszi, jó tanulást mindenkinek!
Szia Missosa! Én kb 6 hét múlva megyek, júniusra jelentkeztem, úgyhogy elvileg még van időm, viszont az előző szakvizsga felkészülésemkor (B rész) csak 3 hetet tanultam, úgy, hogy előtte bele sem néztem az anyagba (majd megpusztultam, bár sikerült, de lehetett volna jobb is) így ezt a hibát nem akarom még egyszer elkövetni, nem akarom végigidegeskedni a felkészülést, így előre tájékozódom, összeszedegetem az anyagokat, ilyesmi...
Soknak tűnhet a három hét, de szerintem előtte legalább olvasgatnom kellett volna, nem pedig tök szűzen elkezdeni. Így erre most hagyok időt, informálódok...bár még sokkal okosabb nem lettem. Közig-alkotmányból megvettem a dialog-campus felkészítő könyveket, jónak tűnnek. Eu-ból viszont teljesen paff vagyok...
Munka-Tb-t jogszabályból fogom tanulni. Szóval háromból kettő körvonalazódik...
Dorka, te mikor mész vizsgázni? Én ma kezdek tanulni, így alakult, és alig 2 hetem van az egészre (igaz, nem jó ez a módszer, mert totál ki vagy a végére). A többiből is így voltam, azok meg lettek, de ezzel az EU-val nekem is teljes a káosz! A ki-miből tanul(t) engem is erősen érdekelne! Köszi
Sziasztok! Többen írtátok, hogy eu-ból túl részletes a Blutman könyv, így arra jutottam, hogy nem érdemes rászánnom az árát, így viszont tanácstalan vagyok, hogy miből készüljek..A Várnay-könyvet már egyetemen is rühelltem, sztem abból képtelenség tanulni (tudom, hogy 2010-ben kijött az újabb változata, bár nem tudom mennyiben változott szerkezete). A szükséges jogesetek - ha jól értem a hozzászólásokból - a zanza-verzióban nincsenek mind benne...
Bár van több kidolgozott eu-anyag is a jogiszakin (52 oldalas, 70 oldalas, ezeknél több oldalas), ti melyikből tanultok (tanultatok)? Jó lenne átmenni ezen a vizsgán, de már teljesen tanácstalan vagyok a felkészülést tekintve.....
Jajaj kb 4-5 hét múlva megyek én is a vegyesből, még értesítőt nem kaptam
utolsó vizsga lesz, de az előbbi hozzászólást olvasva egy kicsit nem inkább nagyon megrettentem ettől az EU-tól , amúgy sem a szívügyem,
nyugtassatok meg,hogy azért ezt a részt nem miden vizsgabiztos veszi ennyire véresen komolyan.
már ha van valakinek jobb tapasztalata
esetleg mi az a rész amire nagyon rámennek belőle?
dehát ha jogesetet kapok, basszus
Üdv
Beáta
ja az eus pasi 5/4 kidobott
Sziasztok!
Ma voltam OIT-ban a vegyesből és hát, szóval...EU-ból visszatapsoltak:( a másik két hölgy korrekt volt
Na lássuk a kérdéseket:
Munka: tanulmányi szerződés, pihenőidő, árvaellátás
Alk: új JAT-ból jszmódosítás, Alkotmány-Önkormányzat kapcsolata, Polgármesteri Hivatal
Eu: semmi tételes, bonyolult jogeset amit nem értettem
Castor, felmentési idő csak munkáltatói rendes felmondásnál van. Drukkolok, hogy jó hangulatban érd a főnököt és sikerüljön a közös megegyezés :)
Alkományból a Novissimás könyv teljesen jó, ebben ugyan nincs már benne a közig rész, de azt lehet és haladósabb is törvényből tanulni.
Sziasztok!
EU-ból, a Blutman könyvet nem ajánlom a felkészüléshez, ahogy már az korábban is szerepel, átfoghatatlan, 20-30 oldalakról oldalanként 1-2 mondatot kell kihalászni, megtanulni, nehezen áll össze a tételekhez szükséges anyag. Én abból tanultam, de nem jött be, meglett a vizsga, de a rászánt energia nem állt arányban a jeggyel. Tanuljatok kidolgozottból, de sok minden változott és a kidolgozottak többségében még a régi szabályozás van!
Amiben a könyv viszont jó, hogy nagyon sok eset benne van részletesen (de csak lényegi részekkel). Én a jogiszaki.hu-ról a "zanza" verzióból tanultam az eseteket, ez sokat segített, volt azonban, ahol nem volt a kidolgozottban a tényállás és kérdezték.
Sok sikert mindenkinek! :o)
Még egy kérdés: ha rendes felmondással szüntetem meg a munkaviszonyomat és 30 nap felmondási idővel engednek el, akkor is él a felmentési idő? azaz hogy a felmondási idő felére a munkavégzés alól fel kell menteni a dolgozót? Vagy ez csak akkor él, ha a munkáltató mond fel?
Köszi dr.Juci!
Én is arra gondoltam, hogy holnap beszélek a főnökömmel, mert ugye jövő héttől szabin lennék...az új meló mindenképp a vizsga után kezdődik. 24 nap szabim van, amiből 14 maradt...ha a jövő hetit nem vonom le belőle. Nem tudom hogy mennyire lesz rugalmas a főnököm, elég hangulatember.
Szia Castor!
Szerintem próbálj elérni a főnöködnél egy közös megegyezéses munkaviszony-megszüntetést. Az időarányos szabid jár, azt vedd ki, és ha ez nem fedi le a tanulással töltött időt is, akkor a "tanulós napok" előtt szűnjön meg a mostani munkaviszonyod, és utána kezdődjön az új.
Sziasztok!
Kaptam ma egy állásajánlatot, holnap vagy jövő hét elején beszélnem kell a főnökömmel a felmondásról és hogy mikortól tudok eljönni a cégtől. Annyi a problémám, hogy jövő hétre szabit vettem ki és még május 9-12 közt is arra lenne szükségem, mert vizsgára készülök. Ez most elég fura helyzet, hogy intézzem szerintetek a felmondást, hogy ne szívjam meg? Jövő héten az új helyen meg várják a válaszom, h mikortól tudok menni, június 1-vel jó lenne kezdeni ott.
Valaki segítsen, mert a szabadnapok is kellenek a tanulás miatt. Mi a megoldás?
Kedves Igamed!
Az EU 30. tételhez a Várnay-könyv szerint:
1. Elsődleges jogforrás:
- alapszerződések (jegyzőkönyvekkel és csatlakozási szerződésekkel)
- uniós jog alapelvei
2. Másodlagos jogforrás:
- rendelet
- irányelv
- határozat
- ajánlás
- vélemény
Másodlagos nem lehet ellentétes az elsődlegessel.
A nemzetközi szerződéseket is jogforrásnak tekinti, az az elsődlegessel nem lehet ellentétes, de a másodlagossal szemben elsőbbséget élvez.
Jó tanulást!
on-line is lehet jelentkezni, ha jól tudom
az európai unió joga megvan, de nem a legújabb kiadás
Kérem, ha valakinek már felesleges bocsássa rendelkezésemre az alábbi könyvet:
Szalayné Sándor Erzsébet, Mohay Ágoston, Karoliny Eszter, Komanovics Adrienne, Pánovics Attila
Az Európai Unió joga
Természetesen nem ajándékba kérem.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02