szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

replika # 2011.04.06. 09:49

sziasztok

én is leírom a szóbeli kérdéseimet:

Alk.közig: orsz. népszav - hogyan kezdeném el, jogorvoslatok; alpogármester vál., megszűnés; igazolási kérelem
Munka, tb.: felmondási védelem, korlátozás, felmondás fő szabályai; rehabilitációs járadék - milyen szervhez fordulnék, milyen szervek vesznek részt
Eu: szubszidiaritás fogalma, milyen lehetőségek vannak ennek biztosítására, itt a nemzeti parlamentek új hatásköréről külön - erre még nincs itthon a konkrét eljárás kidolgozva, h. az Ogy. miként érvényesítheti ezt a jogát (ezt a cenzor mondta); a közvetett hatály fogalma; és egy jogeset, de inkább az érdekelte, hogyan kutatnám fel az EiB vonatkozó gyakorlatát, ha vmire szükségem lenne

nekem ez votl az 1., és télleg nem olyan a hangulata, mint az egyeteminek:)

további jó felkészülést, vizsgát mindenkinek!

smiling_sun # 2011.04.05. 06:39

Szia etyidr!

Írásbelire tőled függ, szerintem elég egy fél órával előbb odaérni, de ha igazán jó helyet akarsz, akkor mondjuk 3/4 órával. Alakulnak a csoportok, ahogy egyre több ember érkezik, később is tudsz helyet módosítani.

Szóbeli előtt meg olyan 15-20perccel előbb bőven elég, ha odaérsz.

Kriszti83, gratulálok! Viszont a "Izgulni felesleges nem esznek meg, HA úgy is érzed (komoylan azt hittem alkjogból, hogy meghúznak) hogy nem produkáltál túl jól, akkor is meglesz!" Sajnos nem tudok egyetérteni, én mást tapasztaltam: még ha úgy is érzed, h. megvan, kirúghatnak...Én az LÜn voltam, nem sikerült, és még meg is alázott az elnök, pedig a kérdések több, mint felére jól válaszoltam, a maradékot meg kihúzták belőlem...izgulni viszont tényleg nem kell, mert sajnos nagyrészt NEM RAJTATOK múlik (én 3 hetet maximálisan végigtanultam), túl sok a tőlünk független faktor (bizottság, kérdések, lelkiállapot, stb.)
Sok sikert mindenkinek, én ismét nekifutok májusban, remélem, több sikerrel.

etyidr # 2011.04.02. 10:05

Sziasztok!
Grata Kriszti.
Segítségül felhívnám a figyelmet a 2010. évi CXXX tv-re, nincs benne a tételsorban!!!
közjogi szervezetalakító eszközt hoz létre.

Mennyivel hamarabb érdemes megjelenni, írásbeli, ill. szóbeli előtt?? fél óra, óra, van regisztráció??

Kriszi83 # 2011.04.01. 07:32

Sziasztok!
Mivel sokat segített nekem ez a fórum, és siekresen túl vagyok az első vizsgán, a legkevesebb, hogy megosztom veletek a tapasztalatom.
Írásbeli: mj. Nagy Ilona, ezt már leírtam fentebb, mivel ítéletet kellett írnom, teljesen ebből indultunk ki (a feladatok megoldását, ott kapták kézhez a vizsgázatók, nagyon képben lehettek (Sicc!) a terhességgel kapcsolatban egy csomó kérdés. Be kell e jelenteni a mv.-nak ho terhess, a helyes válasz (én nem ezt mondtam) igen, ok, rendeletetésszerű joggyakorlás, együttműködési kötelettség. felmondási tilalmak egészségüggyel kapcs. ekkor mikor kezdődik a felmondái idő. Kjt. Ktv. tb-ből SEMMI.
Alkog. KE feladat az önkormányzatokkal kepcs, minden Ogy, Ab hogy jön képbe, társulások az önkormányzatoknál, ki miért, milyet. ÁSz (!!!) mindent, hány év, ki váalszt, mit csinál, pártokkal, önkorikkal összefüggésben is (összeségben ez ment a legrosszabul, de 4-est paptam) Ja, KEt, adatok zárt kezelése
Öösszességében itt sztem gázok voltak a kérdések.
Eu ez volta legjobb és nagyon aranyo néni volt bent. Európai Bíróságről minden, irányelv, rendelet (röhejes) Mi jut eszembe a Cartesio ügyről.
Összesében ,4,4, 5.
Izgulni felesleges nem esznek meg, HA úgy is érzed (komoylan azt hittem alkjogból, hogy meghúznak) hogy nem produkáltál túl jól, akkor is meglesz! Hajrá mindenkinek.
)cuccokat tudok küldeni, ha kell)
Kriszti

Dóri31 # 2011.03.30. 09:25

Helló Mindenkinek!

Múlt hét szerdán, 23-án túlestem a vizsgán, ez volt az utolsó, a jegyek 4, 5, 5. El se hiszem még hogy vége ennek az egésznek, még most is örömködök.

Nagy segítség ez a fórum és a jogiszaki is, köszi mindenkinek aki oszt meg infót és anyagot!
Kondidori és Mamhaaa köszi a válaszaitokat a kérdéseimre!

Az alábbi kérdéseket kaptam:

• ki lehet munkáltató, munkavállaló (életkorra vonatkozó szabályok), mszerz kötelező elemei, miről nem mondhat le (mbér, személyiségi jogok védelme), táppénz, árvaellátás,
  • adatvédelem (személyes adat, különleges adat), átláthatatlan polgár-átlátható állam és célhoz kötöttség elve, nemzetközi jog-belső jog viszonya,
  • Törvényszék (alapítás, hatáskör módosítások), mondott egy ügyszámot mit tudok meg belőle (C Bíróság, T Törvényszék, F Közszolgi Tszék, az évszám a lajstromozás időpontja), a tőke szabadsága. Mástól kérdezték a bűnügyi együttműködést (részletesen), EU 27 tagállama csatlakozási sorrendben.

Ket-et és Önki törvényt tőlem nem is kérdeztek. OIT-ban voltam, 3 hölgy volt a bizottság, ha tudtam leszálltak a témáról és jött a köv kérdés de ha nem tudtam, újra kérdeztek másképp szóval rendesek voltak. A lényeget akarták tudni. Megkérdezték ki mivel foglalkozik és abba az irányba mentek el. Más bizottságban keményebbek voltak, ott volt Ket kérdés, abból felsorolások is. Kell kemény tanulás és tudás de sok függ a vizsgáztatóktól...

Mindenkinek nagy kalappal és kitartás!!
Sikerülni fog!! :-)

drgabi # 2011.03.29. 18:56

kondidori!
Köszi!

kondidori # 2011.03.29. 15:21

A törvény szerint szerintem jár neki a munkabér, de ha nem kérte a keresetbe a vagyoni rendezést, akkor azt csak úgy magától nem itéli meg a bíróság.

etyidr # 2011.03.29. 14:54

a tb 68-as tételben mi akar lenni a részleges tartás mellett?
És a 77-es tétel? mondjam ha kérdezik a 67-eshez vonazkozókat?
Kriszti szerintem is jár az elmaradt munkabér, és megemlíteném a joggal való visszaélést.
Mert munkára rendelkezésre állt a nő, de a munkáltató nem adott állapotára tekintettel neki való munkát. A nő a visszautasítással csak a jogával élt. A munkáltató pedig visszaélt és a hátrányos megkülönböztetés is említeném/ez azért nem a részeg mv esete/és az esélyegyenlőség megsértését is.

Kriszi83 # 2011.03.29. 06:53

Sziasztok!

Megosztanám veletek a tegnapi munkajog kérdésemet, és megerősítést is kérnék.

102. Nagy Ilona mv.-t arra utasítja a mt-ja (Vas Kft.) hogy 2006. jún. 19-től osztott munkaidőben dolgozzon. A nő hoz egy máj. 20-i dátumú terheshgondozói igazolást, hogy állapotos, ezért nem járul hozzá az ilyen munkaidőben való foglalkoztatáshoz. A mt-ó s munka megtagadásánek minőúsíti és rendkívüli felmondással megválik tőle. A nő kéri a bíróságtól a munkaviszonyba való visszahelyezést. Feladat írj első fokú ítéletet.

íén azt írtam, hogy vissza kell helyezni amunkakörébe, mivel ezt kérte, és osztott munkaidőbe a nő terhessége má-tól a gyerrek 1 éves koráig csak hozzájárulása esetén foglalkoztatható, ilyen indokkal nem áll meg arendkívűli, szóval jogellenes.
Amit nem tudok, megítélnem neki elmaradt munkabért a 100. § (7) alapján de nem tudom, ezt jól tettem-e , mert nem volt végülis benne a jogesetben. Hm

Azért vagyok bizonytalan, mert ez a kérdés kering ugyan a neten, de a válasz hozzá szerintem rossz (rendes felmondásnál a felmondási tilalmakra hivatkozik.)

Egxyébként A4-es világos sáérga lapon vannak a kérdésdek, kicsit át is látsznaka, főleg az, h mennyxire hosszú, én rövidebbet választottam

OIT fsz 1/b-ről valaki tud valamit?
Előre is köszi, jó készülést mindenkinek, áldom a LUSERS mANUAL készítőjét!

Kriszti

kondidori # 2011.03.28. 20:21

drgabi!

A jogiszaki-n eddig is volt fenn hozzá anyag, de most még dobtam fel egy-két dolgot.

drgabi # 2011.03.28. 19:53

Sziasztok! tudna valaki segíteni az eu-s rész 39;40-es tételeinél

drada # 2011.03.28. 18:02

Engem is érdekelne az eu tételsor 11. tétele engem is érdekelne kidolgozva, ha esetleg valakinek megvan! Előre is köszönöm!

kondidori # 2011.03.26. 22:55

Zezzee azt mondta, hogy a 109. feladatot húzta. Az írásbelin!!!!!!!!!!!!!!!!! Nem a szóbelin.

adventure # 2011.03.26. 22:41

Zezzee írta alább, hogy 109-es tételhúzás. Ezek szerint "C"-n tételhúzás van vagy bizottságfüggő?
Ez nem egészen világos, írjatok erről, köszi.

Zeezee # 2011.03.26. 19:08

vagyis.. van közighivatal, csak integrálódott.. :) ugyanúgy ahogy a többi is, plö földhivatal, mezőgazdasági szakig. hivatal, egészségpénztár stb.

A kormányhivatal működtethet ügyfélszolgálatott, ez az integrált ügyfélszolgálat, ettől függetlenül a szakig.szerveknél ugyanúgy lehetnek ügyfélszolgálatok további osztályok, de ezek ügyrendjét vagy SZMSZ-t a kormányhivatal hagyja jóvá..

na befejeztem az okoskodást, ha tévedtem valamiben, akkor sorry :)

Zeezee # 2011.03.26. 19:04

még valami: láttam egy kérdést, hogy akkor közighivatalok is, meg kormányhivatalok is vannak-e?

csak Kormányhivatal van, a közighivatalok ugye regionálisak voltak, tavaly megyei szintűre módosították őket, így integrálódtak aztán jan. 1-el a kormányhivatalokba. Ezért van az Ötv-ben is a kormányhivatal törvényességi felügyelete, mivel az korábban a közighivatalok feladata volt.

Zeezee # 2011.03.26. 18:58

Ja és látom a kormányhivatalokkal van aki hadilábon áll

van egyszer a 2010. évi CXXVI. törvény
a 288/2010. Korm.r.
és az Ötv végén a törvényességi felügyelet.. 96 vagy 98. §-nál kezdődik

meg érdemes felnézni a KIM honlapjára

Zeezee # 2011.03.26. 18:33

Sziasztok!

Nagy parák közepette csütörtökön megvolt a szóbeli, sikerrel:)ja és 7főn meg az írásbeli munkajogból. Köszönöm a hasznos dolgokat még egyszer:)

Munkajogból a 109-es feladatot húztam, a vezető állású munkavállalós cucc.

Szóbeli a KIM-ben volt, tüneményes bizottsággal.. :)
Az írásbelivel kezdtük, plusz próbaidő az Mt-Kjt-Ktv-ben, Tb-ből: a saját jogú nyugellátások, ezen belül az öregségi nyugdíj, rokkantsági nyugdíj,
Euból: Bíróság szervezete, előfoglalás, szubszidiaritás, letelepedés szabadsága, ennek korlátai, Van Duyn-ügy
Alkotmány: jogalkotás az Alkotmányban, Eu-klauzula, önkormányzatok hatáskörei, kötelező feladatok, közterek elnevezése: Elvis Presley-tér.. :)
Közigből a határozat tartalma, bizonyítási eszközök, jogorvoslat első fokon

Rohadtul izgultam, de nem kellett volna, nagyon emberséges, rendes bizottság volt.

Viszont.. az OIT-nál szerdán ilyenek voltak (ezt mesélték), hogy plö Közigből: van egy másodfokú határozata, mit csinálna vele?
Euból: sorold fel a 27 tagállamot csatlakozási sorrendben meg hány csillag van az EU-zászlón :)

No most ennyi ugrott be:)

ja a zászlón 12 csillag van:)

bat79 # 2011.03.24. 20:07

Mai szóbeli kérdések:

Közig: hatósági igazolvány fogalma, ki nem adása (megtagadása) esetén külön határozat meghozása

Alk.jog: alapjogok korlátozása - az AB a szükségesség-arányossági tesztet honnan vette (Emberi Jogok Európai Bíróságától)

EU jog: uniós polgárok szabad tartózkodása - milyen iratokat kell bemutatni a másik tagállamban (személyi, útlevél), harmadik állambeli családtagnak: azonosító iratok + vízum, ha az adott országra vonatkozóan szükséges

Munkajog: tanulmányi szerződés (pl. nem volt elég elmondani, hogy két munkáltató esetén be kell jelenteni a másik munkáltatónak a tanulmányi szerződést, hanem azt is tudni kellett, hogy "írásban" és "előzetesen").
Munkajog eset: egy részeg traktorvezetőt hazaküldenek, aki orvoshoz megy és táppénzre íratja ki magát. A munkáltató rendkívüli felmondással felmond neki - megteheti-e annak ellenére, hogy felmondási védelem alatt áll. Válasz: igen, mivel a felmondási védelem csak a rendes felmondás esetén alkalmazható.
Ha a felmentési idő előtti utolsó napon a munkáltató és a munkavállaló elszámolnak egymással, és kifizetésre kerül a felmentési időre járó átlagkereset, és a mvállaló a következő napon munkaviszonyt létesít - vajon vissza kell-e fizetnie a felmentési időre járó átlagkeresetet. Válasz: nem, de köztisztvelő esetén, ha közszolgálati jogviszonyt létesít, akkor igen.

TB: árvaellátás szabályai. Azt is kérdezték, hogy amikor rokkantság miatt időbeli korlát nélkül jár az árvaellátás, vajon mikor kell a megrokkanásnak bekövetkeznie. Válasz: az árvaellátás folyósításának ideje alatt, ugyanis ha az árvaellátás már nem jár, akkor rokkantság esetén nem éled fel.

dr. Juci # 2011.03.24. 17:33

Smiling_sun!

A 214-est hatályon kívül helyezték! Azt hiszem, a 288/2010-es van helyette, jogtár megmondja, ha rákeresel a kormányhivatalra.

kondidori # 2011.03.24. 09:18

Sziasztok!

Egy kérdésem van:

Ha x pert nyer munkaviszony jogellenes megszüntetése miatt, de ebben a perben nem terjesztette elő az igényét az elmaradt munkabérre.
Utóbb követelheti-e az elmaradt munkabérét is a pervesztesen?

smiling_sun # 2011.03.23. 17:27

oké, találtam valamit:
Az Országgyűlés november 16-án fogadta el a kormányhivatalokról szóló törvényjavaslatot, amely szerint a fővárosi és a megyei közigazgatási hivatalok jogutódaként jöttek létre január 1-jén a kormányhivatalok, amelyekhez tizennégy területi államigazgatási szerv integrálódott. Idetartoznak egyebek mellett a területi igazságügyi hivatalok, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatalok, a földhivatalok, a regionális egészségbiztosítási pénztárak és a nyugdíj-biztosítási igazgatóságok, a regionális munkaügyi központok és munkaügyi felügyelőségek, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság regionális felügyelőségei, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal regionális irodái, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat regionális intézetei, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságai, a Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális igazgatóságai, valamint az Oktatási Hivatal regionális igazgatóságai.
DE akkor a "kormányhivatalokra" vonatkozó, egyébként közighivatalokat szabályozó és hatálytalan 214/2010. Korm.r. minek van a tételsorban!?!
kérdeztek már egyáltalán valakitől erre vonatkozót?

smiling_sun # 2011.03.23. 17:22

dottore_etti, ma elküldtem a jogiszakira a tételt, remélem, hamarost fent lesz! csatoltam hozzá környezethez való jogot is.:)

Lenne egy kérdésem: nem tiszta számomra, h. most kormányhivatalok vagy közighivatalok vannak-e???!?!? vagy mind a kettő létezik?! tudna valaki segíteni?
köszi!

drgabi # 2011.03.21. 20:28

Zeezee!
utólag is köszi

bat79 # 2011.03.21. 20:05

Mai írásbeli kérdés:

Aláírásgyűjtő ív hitelesítése az OVB részéről az alábbi szöveggel: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyar Köztársaság zászlajában szerepeljen a magyar címer?"

Feladat: Hitelesítheti-e a kérdést az OVB. Milyen kérdéseket kell mérlegelnie?

Véleményem szerint helyes megoldás: az Alk. taxatíve felsorolja a tiltott népszavazási kérdéseket (költségvetés, OGY feloszlatása stb.) Ennek ellenére az AB mindenkire kötelező értelmezése szerint ezeken kívül az Alk.-ból levezethetőek további tiltott kérdéskörök is, ilyen az Alk. módosítása. Ugyanis az Alk. módosítás az OGY kizárólagos hatásköre, meghatározott eljárás betartása mellett, ezt nem vonhatja el tőle a népszavazás. Mivel az aláírások számától függően lehet számítani arra, hogy akár 200 ezer aláírás összegyűlik és így ügydöntő, azaz az OGY-re kötelező lenne a népszavazás eredménye, ezért ilyen kérdés népszavaztatása az alkotmánymódosítás hatáskörét vonná el az OGY-től.
Mivel a MK zászlajának megváltoztatása az Alk. módosítását jelenti, ezért népszavazásra ez a kérdés nem bocsátható. (Annak nincs akadálya, hogy az OGY által elfogadott de még ki nem hirdetett alkotmánymódosító tv.-t megerősítésként népszavazásra bocsásson - referendum.)
(Az AB valamikor 1999-ben és 2001-ben döntött így a sorkatonai szolgálat eltörlése, ill. közt. eln. közvetlen választására irányuló kérdések kapcsán, ill. még egy vagy két hasonló döntésében - lásd a tételsorban a népszavazásnál megadott abhatározatokat)