szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

replika # 2011.03.21. 17:24

sziasztok

mai írásbeli kérdés (tán még nem volt itt)

közt. elnöknek feljegyzést készíteni a felmerülő alkotmányossági kérdésekről, mit javasolok, ha Ptk.t úgy módosítják, h. ogy.képv-kről + ogy. által választott személyekről + közt. e. által kinevezett személyekről készített karikatúrákat előzetesen be kell az érintetteknek mutatni, és ha tiltakoznak, nem lehet közölni.

remélem segít a készülésben + esetleges vélemények is érdekelnek

dottore_etti # 2011.03.21. 12:35

Az alábbi kéréshez kapcsolódva:

Ha valakinek megvan már kidolgozva a C2/11. Az emberi jogok nemzetközi védelmének rendszere c. tétel, legyen szíves, tegyen hasonlóképpen. Köszönöm nagyon.
Üdv, E.

dottore_etti # 2011.03.21. 12:22

Sziasztok!

A C2/9. A házasság és a család alkotmányos védelme c. tételhez kérném a segítségeteket. Van valakinek esetleg kidolgozott?
Ha igen, legyen szíves, küldje el az info@jogiszaki.hu-ra feltöltésre, vagy privátban küldje meg.Nagyon nagy köszönet. Üdvök, jó tanulást, E.

smiling_sun # 2011.03.21. 09:55

Az alábbiakra tekintettel gondoltam, megosztom tapasztalataimat...
Az elsők között voltam, aki már az online rendszeren jelentkezett. Még január végén leadtam a jelentkezést, majd egy hát múlva vissza is igazolták a joggyakorlatomat, és előjelentkezhettem a vizsgákra. Megkaptam azonnal a kódot, átutaltam a számlára a vizsgadíjat, és úgy egy hét múlva rendben is találtak mindent. Ennek megfelelően kivettem a szabadságom, majd szerencsére a szabim első napján bevittem az igazolásokat és a diplomámat a Szalay utcába. Ahol azzal fogadtak, h. nincs meg az aktám, tehát nem vagyok regisztrálva (mindez egy hónappal azután, h. jelentkeztem és visszaigzoltak). Tény, h. nem kaptam még írásos értesítőt, de mivel online jelentkeztem, nem is vártam ilyet. A kiscsaj, aki ügyintéző, csak mondta a magáét, h. de nem vagyok regisztrálva, és nem tehetnek róla, h. nem működött a rendszer, és a korábbi kolleganője mindent összekutyult...nyilván, én meg hajtogattam, h. jelentkeztem egy hónapja, küldtek kódot, befizettem, visszaigazoltak. Totál kétségbe estem, h. mi lesz most, ha nem férek be a már lefoglalt vizsganapra, mikor pár napja már keményen tanulok, és ugye a szabit is kivettem... Szerencsémre jött egy tapasztaltabb kollega, aki belépett a rendszerbe, látta, h. ott vagyok, és mindent rendben talált, ráadásul végignézte a vizsgalistát és még befértem a megjelölt napokra. Annyit kellett tennem, h. átküldtem még neki emailben a vizsgadíj befizetéséről szóló banki igazolást. Szóval vigyázzatok még azzal az online regisztrációval! Inkébb telefonáljatok rájuk!

fdori # 2011.03.19. 18:58

Kedves Szabi!

Én is kb. 3hete próbálkozom az online módszerrel, de én telefonon sem értem el őket. E-mailt írtam nekik 2hete, semmi válasz.
Szerencsére én be tudok sétálni:):), jövő héten hétfőn vagy kedden bemegyek és akkor szeméyesen megkérdezem, h mire kell még ennyit várni.
Az infókról majd beszámolok.

Ha gondolod, küldd el az adataid nekem, és rákérdezek a tedre is!!

Dóri

Dr. Szabi # 2011.03.19. 10:36

Köszönöm!

Hát igen... a besétálós módszer nálam nem működik, merthogy Kaposvárról kéne besétálnom. :)
No akkor az lesz, hogy még egyszer felhívom őket, oszt' rákérdezek, hogy mimerrehogyan.
Tényleg abszurd 2011-ben, hogy egy általam egy rubrikába beírt időintervallumot heteken keresztül kell ellenőrizgetni...

Szabi

kondidori # 2011.03.19. 10:29

Szia Drada!

itt megtalálod:
http://jogiszaki.hu/index.php?…

EU_ jog kidolgozott nevű file-ban a 64-65. tétel.

Zsezse26 # 2011.03.19. 09:53

Magam részéről javaslom a "klasszik" formát...
Én besétáltam-személyesen leadtam amit kell-és minden ment a maga útján...
Abszurd, h az elektronikus út százszor lassabb...és már több helyen olvastam, h bizonytalan is...de szívesen olvasnék végre elégedett e-úton jelentkezőkről is:)

Dr. Szabi # 2011.03.19. 08:05

Sziasztok!

Kb. 3 hete próbálok jelentkezni "onlány" a jogi szakvizsgára. Első jelentkezésem lenne, így aztán most kell nyilatkoznom a gyakorlati időmről, stb. A honlap azt írja, hogy a gyakorlati idő ellenőrzése után kapok egy megerősítő e-mail-t, és utána tudok előfoglalni időpontot. Most már 3 hete nem jeleznek vissza, hogy elfogadják-e végre a gyakszi időmet. Felhívtam őket, azt mondták, folyamatosan ellenőrzik a jelentkezéseket. De úgy mégis meddig várjak, hogy időpontot tudjak foglalni???

Van erről a jelentkezési formáról valakinek tapasztalata? Vagy inkább egyszerűen válasszam a jól bevált klasszik formát?

Köszi előre is!

drada # 2011.03.18. 15:17

eu tételsor 54.tétel mi is ez pontosan?
Légyszi segítsen aki tud! előre is köszönöm

drada # 2011.03.18. 15:15

eu tételsor 54. tételhez mi is kell pontosan?
Aki tud légyszi segítsen! Egyre bizonytalanabb vagyok, vagy nem?:-) ahogy olvasom az újabb beszámolókat, mindig megrémülök, hasonló probléma miatt, hogy tételsor szerint tanuljak-e?

TRami (törölt felhasználó) # 2011.03.18. 08:47

Próbaidő alatti terhességnél meg lehet szüntetni a munkaviszonyt, és mivel nem kell indokolni, nem lesz jogellenes, hogy terhes volt az illető (azaz nem jelent védelmet).

Zeezee, ha ez neked megnyugtatást jelent, az én bizottságom nagyon rendes volt, és itt sem olvastam emberevőkről :).

Zeezee # 2011.03.17. 22:36

kondidori köszi:) találtam közben:) rendi vagy

drgabi

Az Európai Unió működését három demokratikus alapelv határozza meg: a demokratikus egyenlőség, a képviseleti demokrácia és a részvételi demokrácia elve.

A Lisszaboni Szerződés mindhárom elvet megerősíti. A demokratikus egyenlőség elvét azáltal, hogy előírja: az Unió intézményeinek minden európai polgárt egyenlő figyelemben kell részesíteniük. A képviseleti demokrácia elvét azáltal, hogy kiterjeszti az Európai Parlament hatáskörét, és biztosítja, hogy a nemzeti parlamentek hangsúlyosabb szerepet kapjanak az Unió munkájában. Végül a részvételi demokrácia elvét azáltal, hogy új mechanizmusokat vezet be a polgárok és az intézmények közötti kommunikáció elmélyítésére (ilyen újdonság például a „polgári kezdeményezés”).

A Lisszaboni Szerződés ezenfelül világosan meghatározza az Európai Unió és a tagállamok közötti viszonyrendszert.

A nemzeti parlamentek hangsúlyosabb szerepe
A Lisszaboni Szerződés elismeri és megerősíti a nemzeti parlamentek szerepét, és – a közösségi intézmények hatáskörének sérelme nélkül – nagyobb részvételi lehetőséget biztosít számukra az Unió munkafolyamataiban.

A szerződés egyik új rendelkezése világosan meghatározza a nemzeti parlamentek Unión belüli jogait és kötelességeit. A rendelkezés értelmében a nemzeti parlamenteknek joguk van arra, hogy tájékoztatáshoz jussanak, ellenőrizzék a szubszidiaritás elvének betartását, részt vegyenek a szabadság, a biztonság és a jog érvényesülése terén végzett értékelő eljárásokban vagy a szerződések felülvizsgálatában.

A Lisszaboni Szerződés főként a szubszidiaritás ellenőrzése terén hoz előrelépést. Az elv értelmében azokon a területeken, amelyek nem tartoznak kizárólagos hatáskörébe, az Unió csak abban az esetben járhat el, ha a közösségi szinten végrehajtott intézkedés hatékonyabb megoldást jelent, mint a tagállami szintű fellépés. A nemzeti parlamentek a szerződés értelmében jelezhetik, miért ítélik adott esetben úgy, hogy egy bizonyos javaslat nem felel meg a szubszidiaritás elvének. Az eljárás ezután két lépésben folytatódik:

Amennyiben a nemzeti parlamentek egyharmada úgy ítéli, hogy a kérdéses javaslat nem felel meg a szubszidiaritás alapelvének, a Bizottságnak felül kell vizsgálnia javaslatát, melyet ezt követően fenntarthat, módosíthat vagy visszavonhat.
Amennyiben a nemzeti parlamentek többsége úgy találja, hogy a javaslat nem felel meg a szubszidiaritás elvének, és a Bizottság ettől függetlenül fenntartja javaslatát, különleges eljárás indul. A Bizottság köteles megindokolni, miért döntött javaslata fenntartása mellett. Ezt követően az Európai Parlament és a Tanács határoz arról, folytatható-e a jogalkotási folyamat.

http://europa.eu/…index_hu.htm itten van részletesen, szerintem ez elég mert bakker az EU is egy külön szakma.. :)

drgabi # 2011.03.17. 21:33

köszönöm a választ. még egy kérdés (és biztos lesz még több is)nemzeti parlamentek szerepe a jogalkotási eljárásban? van ebbe valami beugratós?

kondidori # 2011.03.17. 20:58

Zeezee!

Feladatokat találsz a jogiszaki.hu-n.

Zeezee # 2011.03.17. 19:57

drgabi

a KIM honlapján van fenn az új tételsor
ettől függetlenül szerintem a vizsgáztatók nem biztos, h nézik.. vagy nemtom..

drgabi # 2011.03.17. 19:47

sziasztok! valaki tudna segíteni,hogy akkor most milyen tételsorból kell készülni c résznél?
láttam,hogy valakitől számvevőszéket kérdezték eu-ból, pedig az elvileg nincs benne az új tételsorban.

Zeezee # 2011.03.17. 19:07

hm sok hasznos dolgot találtam, a következő kettő vizsgánál már korábban felnézek ide.. most már megpróbálom összeszedni a gondolataimat.. hat napom van rá.. de szuperek az itteniek, meg az infok is

ImreLacka # 2011.03.17. 18:03

Nem felmondanak, hanem megszüntetik a munkaviszonyt.
De önmagában a terhesség miatti munkaviszony megszüntetés is jogellenes, még próbaidő alatt is.

etyidr # 2011.03.17. 17:47

Trami!
Ugye nem a helyes válasz.
Próbaidő alatt terhesnek is felmondhatnak.???Ugye?,

Zeezee # 2011.03.17. 16:16

Hello!

Gondoltam benézek.. kár volt.. :)))) kissé megijedtem ... tanultam (tényleg) sokat.. de olvastam a kérdéseket és köbö 3/4-e ugrott be elsőre.. nyugtassatok meg, hogy nem emberevők..:)

Ja és nekem ez lesz az első vizsga jövő7en.. van esetleg valaki aki munkából írt? elláthatna jótanácsokkal..

Köszi:)

miaszösz # 2011.03.17. 10:44

Sziasztok!

Valaki tudna segíteni abban, hogy melyik könyveket érdemes beszerezni a C részhez?

TRami (törölt felhasználó) # 2011.03.15. 19:21

Ha sikerül, megpróbálom felidézni a kérdéseket én is.
Jogorvoslatok a Ket alapján (kihez, mennyi idő, ha felettes szerv megvolt, akkor hova...)
Köztisztviselők
Információs alapjogok
Ombudsmanok, különleges jogkörök - a Jövő generációk ogy biztosával kapcsolatosan milyen különleges jogkörei vannak
Jegyző és polgármester: feladatok, munkáltatói jogkör...
Tb-ből korkedvezményes nyugdíj és nyugdíjról még egy-két dolog (életkori határok...)
Munkaviszony mikor szűnik meg törvény erejénél fogva
Próbaidő Mt és Ktv
Van-e védelmi helyzet próbaidő alatt (felmondhatsz-e annak, aki akkor jelenti be, hogy terhes)
Eu Tanács
Jogforrási rendszer

És még sokan mások :)))

Magdelene # 2011.03.13. 07:31

Sziasztok,

én is pénteken voltam az OITban, nagyon rendes bizottságnál. Ez volt a három közül a legjobb hangulatú vizsgám, pedig ettől tartottam a legjobban...

Kérdéseim (amikre emlékszem):

• előzetes döntéshozatal iszonyat részletesen (de tényleg)
  • Bizottság jogalkotói hatásköre
  • tulajdonhoz való jog, ABHkon keresztül, milyen alkotmánymódosítás volt ezzel kapcsolatban mostanában (AB hatáskörének szűkítése)
  • Alkotmánybíróság, hatáskörei, tagok jelölése régen és most
  • jegyzőről minden
  • munkajog: egy jó hosszú és bonyolult jogeset, érintve érvénytelenség, megtámadás, leltárfelelősség, mvállaló károkozása.

Mindenkinek gratula aki túl van rajta, aki meg még előtte annak kitartás!

Jackie Brown # 2011.03.11. 22:52

Sziasztok!

Kérdések, amiket tőlem kérdeztek, illetve amiket a folyosón hallottam:

Munkajog: rendes felmondás, végkielégítés, szabadság kiadása részletesen, apukát megillető munkaidő-kedvezmény, tb ellátások felsorolása, ki bírálja el az egészségkárosodás mértékét

Alkotmány, közig: gyülekezési jog korlátai, kormányhivatalok, hatósági ellenőrzés, ki segít az OGY-nek a ktsgvetés véleményezésével kapcsolatban, az önkormányzat tisztségviselői, kik gyakorolnak hatósági jogkört az önk-ban, állampolgárság

EU:tanácsadó szervek az EU-ban, kik a tagok, mi van, ha nem veszik figyelembe a véleményüket, mi van, ha ki sem kérik, ezzel kapcsolatosan a Lisszaboni szerződés újítása, kölcsönös elismerés elve, comitolgy, európai elfogatóparancs

Sok sikert mindenkinek!