szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Vukka # 2013.11.15. 20:08

Dini, Nyuszifull, Nagyevi, Borsopanna, először is köszönöm a sok bátorítást, az elmúlt napokban nagyon sokat jelentett, hogy nem vagyok egyedül, eléggé túlfeszítettem a húrt...
No. Át kellett baktatnom a Kossuth térre a KIM-be, a bizottság nagyon kedves volt, mindenkiből megpróbálták kihúzni legalább a 2-est, volt akiből nem sikerült, de ő tényleg nagyon nem tudta. Mindenki kb. egy órát volt bent. Sok kérdést kaptam, röviden kellett mindről beszélni.
Alkotmány-közig: egészséges környezethez való jog, környezetvédelmi törvény alapelvei, innen tulajdonjog és a korlátozható alapjogok. Bíróságok szervezete. Ket-ből nagyon sok kis kérdés, kézbesítés, hatósági bizonyítvány, hatáskör, illetékesség fogalma, döntés közlése, értesítés, ezeket főleg példákon keresztûl.
Eu: Európai Tanács-Tanács elhatárolás, irányelv, nemzetközi jog-eu jog elhatárolás, Cassis, tőke szabad mozgása.
Munka: munkaviszony alanyai, pihenőidő, szabadság, munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás.
TB:tb ellátásra jogosultak és az ellátások, szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló EK rendelet alapelvei, miért volt szükség rá (+~+}~{^}>,*{) :))) és még az özvegyi nyugdíj. A lóért 3X4-est kaptam. Sold out!

Borsopanna # 2013.11.15. 20:28

Kedves Vukka,

Jim Carrey-t idézném: bí-ííí-éjjj-jutiful!!!! :))))))
Nagy alvást, gyors regenerálódást, 0-24 családozást kívánok neked! :)))

Vasy09 # 2013.11.16. 14:13

Gratulálok én is mindenkinek! De irigyellek benneteket! Remélem nekem is meglesz 27-én!

Borsopanna: köszi, azt hittem, hogy mindenhol a zóld a tuti! :) De akkor majd kiderül. Bár nekem mindegy, csak legyen meg! :)

drkriszti # 2013.11.16. 18:04

Borsopanna, nekem van még 3 hetem, ebből 1 hét meló, 2 hét szabi. Ez idő alatt kell a Pp-t, illetve a Gt-ből még 1-2 kimaradt tételt elsajátítanom, na és az ismétlés...:/

A 2. nap után is tök jó az EU? :)

hardanger # 2013.11.16. 18:18

Sziasztok!

15-én én is sikeresen levizsgáztam, ezzel befejeztem a szakvizsgát.
Én az OBH-n vizsgáztam.
Megpróbálok pár kérdést összeszedni, ami felmerült.

Munka-TB:

• mikor jár végkielégítés, mikor nem jár végkielégítés
  • munkabér védelme
  • mit tehet a munkavállaló, ha nem kap munkabért, hova fordulhat
  • egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai csak felsorolni

Alkotmány-közig:

• határozatok tartalmi elemei végig, rendelkező rész, indokolás
  • alapjogok korlátozása, hol van az Alaptörvényben, mi a fejezet címe
  • önkormányzati rendelet Alaptörvényből
  • AB hatáskörei, alkotmányjogi panasz

EU:

• büntetőügyekben együttműködés
  • Europol, Eurojust, csak egy-egy mondat kellett róluk
  • Ír gázolós ügy
  • Európai ombudsman, intézkedései, az ajánlástervezet-re volt kiváncsi a vizsgáztató

Ennyire emlékszem. A bizottság nagyon rendes volt, nagyon jó jegyek születtek, 6-an vizsgáztunk, az első vizsgázó bukott csak.
Tapasztalatként annyi, hogy ennél a bizottságnál nagyon kellettek az alapjogok, szinte mindenkitől kérdezték, Alaptörvénnyel is nagyon képbe kellett lenni, meg úgy egyébként az összefüggésekkel. Alkotmányjogból és EU-ból lapozgatták a tételsort és aszerint kérdeztek.

Jó tanulást és sok sikert mindenkinek a vizsgákhoz!

Borsopanna # 2013.11.17. 09:44

Hardanger: hurrá, nagyon ügyes vagy, szívből gratulálok! :) Köszi, hogy megírtad a szép kérdéseidet! VÉGEZTÉL, de jó!!! :)
Van valami plusz jó érzése az embernek?

Amikor a barátnőm végzett, mámoros hangulatban vágtázott kifelé az épületből. Örömében kihajította az első utcai kukába az összes nála lévő jegyzetét. Üres táskájával, nagy boldogságával ment ki az állomásra: felült a vonatra, zötyögött haza. Az úton telefonált, örömködött, aztán igen gyorsan lefagyott az arcáról a jókedv, amikor rájött, hogy kölcsönjegyzet volt... :DDDD

OFF
Kriszti: 2 hét Pp-re, plusz Gt. lyukak tömködésére szerintem nagyon jó! Ügyes vagy! A Pp. ismerős lesz a Be. miatt, csak annál jobb, emészthetőbb (nekem). Menni fog ez! :) Nézz fórumos kérdéseket önellenőrzésnek, nagyon hasznos!

ON
EU: eleje fúj, majdnem kihajítottam. Nehéz volt belejönni, elszöszmötöltem az intézményekkel. Melyik hogy, hol, mit, hogyan... Ma már majdnem kedvelem, holnap befejezem. Majd 27-én döntöm el, végül megszerettem -e. :)

Mindenkinek hasznos napot! :)

Vukka # 2013.11.17. 13:10

Sziasztok!
Gebefényezéshez: Munkajog elévüléshez adalék, csak pár oldal és nagyon jó!
PKKB-s bíró publikációja a témában. Sokszor találkoztam a kérdéssel a gyakran ismételtek között, én ebből tanultam.
Letölthető innen: http://www.jogiforum.hu/publikaciok/541
Kitartás!

dini4 # 2013.11.17. 17:24

Sziasztok!

VUKKA: Hatalmas gratula, gyönyörű eredmény! Remélem sikerült az első körös pihenés és megkönnyebbülten, boldogan várod az ünnepeket! Köszönjük a kérdéseket és a linket, tényleg jó.Azért ha időd engedi, nézz be néha :) A polgárt mikor tervezed? Tudom, hogy lehet most ilyet kérdezni????? :)

Hardanger: Szintén gratulálok, csodálatos érzés lehet túl lenni ezen az egészen! Köszönjük, hogy megosztottad a kérdéseket!

Borsopanna: Nagyon jól haladsz, gratula, úgy látom még gyorsabb is a tervezettnél. Én ma álltam csak neki a közignek, mert ráadásul a férjem is elutazott egy hétre, úgyhogy az esti műszak az enyém. Csak a KET-et nézem. Már nem emlékszem hány napot is írtál erre. Önkormányzatot sikerült átvenned?

Jó tanulást és pihenést!

Hanna007 # 2013.11.19. 16:46

Sziasztok!

Valaki el tudná nekem küldeni az ATES féle jegyzetet?

Nagyon köszönöm!

e-mail cím: kissjudithanna@gmail.com

dini4 # 2013.11.19. 22:55

Borsopanna: Remélem minden OK, kicsit eltűntél. Remélem továbbra is sikerül tartani a tervet!

Borsopanna # 2013.11.20. 08:35

Sziasztok! :)

Dini: de aranyos vagy, hogy érdeklődsz! :) Nem tűntem el, csak megpörgettem ezt a pár napot, innentől már ez lesz 27-ig. (Este 10 után értem haza tegnap is, nem láttam a gyerekeimet sem, mert már rég aludtak. Már úgy hiányoznak! Nekem ebben ez egészben ez a legnehezebb, nem a tanulás. A gyerekek nélkülözése.)
Viszont jövő héten ilyenkor már a vonaton ülök. Várom. :)

Te hogy vagy? Hogy állsz? Mit tudtál már átvenni? Picikéd? :) Férjurad mikor jön haza? Mondtad, hogy elutazott. Mindenhez van cuccod? Gebéd állapota? :)

Hanna! Ment a mail! :)

Hasznos napot mindenkinek: kitartááás, küzdeleeeem! :)

nagyévi # 2013.11.20. 09:50

Borsopanna kitartás! Már csak egy hét van hátra és hidd el röpülni fog az idő. Hogy állsz? Mivel végeztél már? Mindjárt vége és aztán az összes szabadidőt a gyerkőcökkel töltheted. Nagyon sok kitartást neked és mindenkinek aki felkészül éppen a megmérettetésre.

MMiklos # 2013.11.20. 17:21

Sziasztok!

Megosztom veletek a szakvizsga tapasztalataimat, ha már egy-egy itt olvasott "gyakori kérdés" nálam is előkerült.

Írásbeli - munkajog:
Munkavállaló több, mint 12 hónapja szakszervezeti tag. Munkaviszonyát a munkáltató a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartására hivatkozással szüntette meg, mondván munkáját figyelmetlenül, pontatlanul végzezte, és ezen nem változtatott többszöri felszólításra sem. Munkavállaló szerint azonban a szakszervezeti tevékenységével függ össze a felmondás. Ön mit döntene?

Megoldás: a kérdésben annyi a csavar, hogy a tényállás nem tartalmazza, hogy a munkavállaló az Mt. 273.§ (3) alapján kijelölt szakszervezeti tisztségviselő-e. Én biztosra mentem és leírtam, hogy először is nyilatkoztatnám erről a munkavállalót, majd a tényállás alapján vélelmezném, hogy a válasz nemleges, tehát ki lehet rúgni. Erre mondta azt később a vizsgáztató, hogy "jól kivágtam magam" és hogy ezen a tényálláson többen el szoktak vérezni.

Szóbeli:
Legfőbb Ügyészségen volt (kisebb meglepetés, C vizsgánál ritka), de mindhárom vizsgáztató nagyon rendes volt. A kérdések:

Munka:

• Felmondás alaki és anyagi követelményei (indokolási kötelezettség, az indokok jellemzői, felmondás gyakorlása, felmondási védelmek);
  • Tanulmányi szerződés (szabályai, formaisága, a felek kötelezettsége, szerződésszegés);
  • Munkabérből levonás (mi alapján, mennyit).

Közig/alkotmány:

• Köztársasági Elnök (követelményei, jelölése, választása, tisztségének megszűnése - külön rákérdeztek, hogy ki képviseli a váadt megfosztásnál);
  • Felfüggesztés;
  • Szakértő igénybevétele (mikor kell, mikor lehet, ki lehet szakértő).

EU

• Szolgáltatások szabad áramlása (4 szabadság, ezzel kapcsolatos jogeset: Luisi és Carbone);
  • Előzetes döntéshozatal (ki jogosult megindítani, milyen esetekben, ki bírálja el, Cartesio ügy, részletesen).

Eredmény: 5-5-5. Látható, elég alapvető kérdések voltak. Elsősorban jogszabályból, másodsorban Ates jegyzetből (vigyázzatok, a munkajogi része elég hiányos!!), harmadsorban meg gugli segítségével tanultam, Mt kommentárt csak párszor kellett néznem. Jön még a polgár és a bünti.

Borsopanna # 2013.11.21. 07:36

Sziasztok! :)

Nagyévi: angyal vagy, köszönöm a kedves szavidat! Abszolút kitartok és várom a megváltást! :)
Te hogy vagy? :)

Miki: szívből gratulálok! :) Köszi, hogy megírtad a beszámolót. Sok szerencsét kívánok a másik két vizsgához is! :)

Dini, jelentkezz! :) Mi újság?

Mindenkinek szép napot kívánok, tanuljatok ügyesen!

Borsopanna # 2013.11.21. 10:18

Gyerekek!

Vukka írta, hogy a Kossuth téren hirdették ki a vizsga napján délben, hogy hol fog szóbelizni. Én eddig a Szalay utcai épületbe mentem helyszínhirdetésre.
Kossuth v. Szalay? Szalay v. Kossuth?
Nehogy az legyen, hogy rossz helyre megyek, Navrasics Tibor meg kávéval, sütivel vár bennünket...

PGabe # 2013.11.21. 10:22

Borsopanna, szerintem csak rosszul olvastad, nem azt írta, hogy a Kossuth térRŐL a KIM-be, hanem a Kossuth térRe (gondolom már vizsgázni). Szalay utca a kiindulópont, bár már túl vagyok mindhármon, de sajna nem három megjelenéssel, viszont minden alkalommal Szalay utcába kellett mennem.

Borsopanna # 2013.11.21. 11:20

Na, most még1x elolvastam Vukka hsz-ét és tényleg!
Köszi a választ, Gabi! :) És szívből gratulálok, amiért már végeztél! :) Istenem, milyen jó érzés lehet... :)

Vukka # 2013.11.21. 15:40

Borsopanna! :)) Szalay-Szalay-Szalay-Szalay...

dini4 # 2013.11.22. 20:34

MMiklós, én is gratulálok és köszönjük, hogy megosztottad kérdéseket!

Borsopanna: Kicsit eltűntem, nekem most jött el a pont, amikor kiborultam. Ma befejeztem a KET-et, elkezdtem az Alkotmányt. Viszont úgy érzem, hogy nagyon elfogyott az energia, plusz az EU-ból pl. már mintha semmire nem emlékeznék :(
Ráadásul a kislányom ma megtette az első 2 önálló lépését, és én lemaradtam róla :(

Szóval nem éppen a legjobb napjaimat élem....

Te hol tartasz? Elkezdted az ismétlést? Szépen jönnek vissza a dolgok?

Anyagom a munka 56. tételhez nincs, ha jól emlékszem.

Na, visszatérek még az Alaptörvényhez :)

Mindenkinek kitartás! Magamnak is :))

Vukka # 2013.11.22. 20:47

Dini! Néha nagyon nehéz, sok a mélypont, úgy érzed keveredik az egész, vagy nem emlékszel semmire. Velem is így volt. Nézd vissza, miket írtam... :) Menni fog és utána minden idődet a kisasszonnyal töltheted. Én mindig arra gondoltam ilyenkor, hogy értük csinálom, és ez sok erőt adott. Picilányt puszilgasd meg, holnap majd neked fog tipegni. Kitartás! :)

Borsopanna # 2013.11.23. 08:41

Kedves Dini,

megértem, hogy eleged van, megértem, hogy inkább a picikéddel szeretnél lenni és tudom, hogy legszívesebben kihajítanád az anyagot az ablakon, amiért "lemaradtál az első két lépéséről".
Hidd el, hogy a következő 8234871234876 lépésénél meg ott leszel mellette, fogod a kis kezét és majd' elolvadsz a boldogságtól! :)
Az a bajod most, hogy eddig vele voltál 0-24-ben, összenőve, mint két kis dióbél a dióhéjban. Most a tanulás miatt ebből sajnos le kellett venni, de csak átmenetileg! :)
Gondold azt, amit Vukka is, és amit én is. Ez az egész dolog most egy ÁTMENETI időszak. Azért csinálod, hogy a végén legyen a kezedben egy lehetőség, amit annak idején kihasználhatsz, hogy a kicsikédnek adhass vele pluszokat. Értük csináljuk! :)
Elhiheted, hogy a kicsikéd úgy élvezi, hogy apával van, hogy csak na! :) Az enyémek speciel olyan önállóak lettek az elmúlt 3 hét alatt, hogy csak pislogok. :)
Szóval nincsen semmi baj, csak hiányoznak a gyerekeink, ami tök normális. :)
A szakvizsgázás egy előrelépési lehetőség, amit mi választottunk, mi akartunk, és éppen ezért meg is fogjuk csinálni! :)
Lehet nyavalyogni: 2 perc/nap. Utána összeszeded magad, megrázod magad, és nyomod tovább a tanulást!
Adjon erőt anyukám mondása: "annyi h*lyének sikerült ez már, fiam, nehogymár pont neked ne sikerüljön!" :D
Ezt küldöm neked: :)))))))))))))))))))
Fel a fejjel, gyerünk, előre! :)

Borsopanna # 2013.11.23. 15:47

Dini, hogy vagy? Adj életjelet! :)

dini4 # 2013.11.23. 16:16

Sziasztok!

Köszi, a bátorítást, jól esett és kezdem összekapni magam...
Persze, tudja az ember, hogy ez átmeneti állapot, csak vannak napok, amikor kicsit nehezebb megélni. Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki küzd ezzel :)

Alkotmányjog alapjogok részénél járok, van mára még egy pár :(

Borsopanna: hol tartasz az ismétlésben? Már csak pár nap és VÉGE! Kitartást és sok energiát Neked is!

És Fifijognak is, azt hiszem ő most megy :)

drkriszti # 2013.11.23. 16:31

Borsopanna, az írásodbòl én is merìtettem némi erőt, bár igaz, hogy a cìmzett konkrétan Dini volt. :-) Pròbàlom én is azzal nyugtatni magam, hogy ez az àllapot már csak 12 napig tart, aztàn egy életre vége. :-)

Kitartást Nektek, meg mindenkinek, aki a C-re készül, és erre jár! :-)

Borsopanna # 2013.11.23. 19:50

Halló Dini és Kriszti! :)

Dini: nagyon jó, hogy összekaptad magad, akkor most már újra lehet menni felfelé! :) Ügyes vagy! :) Le lehet ülni, de csak ritkán és rövid időre. :) Csak szólj és dobjuk a mentőmellényt! :)

Délután kezdtem az önkormányzatokat, holnap bármi van, végig kell érnem rajta, és akkor hétfő-kedd teljes anyag ismétlése. Várom a szerdát! :) (Szerda estét.)

Kriszti: a Télapó látja ám, hogy milyen aranyos, szorgalmas kislány vagy és gyönyörűszép cetlit fog neked ajándékozni! Így tovább, ügyesen, kitartóan, mindig fel a fejjel! :) Még pár nap és VÉGE! Ez adjon erőt.

Elköszönök, megyek haza. Aludjatok jól és nagyot! :)