szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

dr. Juci # 2011.03.08. 13:05

Szia Drada!

Panaszeljárás a kötelességszegési eljárásban van, amikor tagállam nyomja fel a másik tagállamot a bizottságnál, hogy nem teljesíti a szerződésekből fakadó kötelezettségeit, a megsemmisítési és semmisségi eljárás pedig egy és ugyanaz, pont ma olvasgattam ezeket a fincsiségeket ismét, mindkettőt az EUMSZ-ben találod illetve a www.nemzetkozijog.hu oldalon van viszonylag jó jegyzet a Bíróságról, az is tárgyalja.

drada # 2011.03.08. 12:41

Sziasztok!

Ismét kételyekkel teli indult a mai nap is! Szóval az eu tételsor 15. tételénél a panaszeljárás, illetve a megsemmisítési eljárás alatt(18. tétel) a semmiségi pert értjük? Előre is köszönöm

kondidori # 2011.03.08. 10:45

mamhaaa!

Lehet hogy bennem van a hiba, de most meg nem is találom a fiókban. Dobd át légyszi az info@jogiszaki.hu-ra.

mamhaaa # 2011.03.08. 07:33

Ja, látom...tényleg rosszul küldte el először, de most már jó!

mamhaaa # 2011.03.08. 07:31

Pedig nálam jó!!! Pdf fájlok, és akinek eddig küldtem, annak jó volt! Kell Acrobat Reader a gépre, h meg tudd nyitni!

mamhaaa # 2011.03.08. 07:30

Rendben, elküldöm!

kondidori # 2011.03.08. 00:32

Sziasztok!

Lassan éledezik a jogiszaki.hu. Az A szekció és az összes eddig összegyűjtött írásbeli feladat már teljesen elérhető.
Kedd este a többit is feltöltögetem, amig a ház "ura" focimeccsen lesz.
Nagyon pepecs meló, egyesével kell mindent helyreállítani.

Annak, aki a gmail fiókba feltöltötte a kommentárokat, remélem olvassa ezt:

• Hibás a file-k csomagolása, nem lehet őket megnyitni. Valószínűleg a feltöltés közben volt vmi malőr. Légyszíves küld el újra őket, ha tudod.
mamhaaa # 2011.03.07. 19:49

Bárkinek bármilyen tétel kell, csak írjon! Szívesen segítek!Tanulni úgyis mindenkinek magának kell!

drzsu16 # 2011.03.07. 14:47

Sziasztok, én is elküldtem mindent a gmail-es címre, ami le volt töltve a gépemre, közig, eu, tb-ből!

TRami (törölt felhasználó) # 2011.03.07. 14:42

Üdv Mindenkinek!

Mai írásbeli kérdésem:
OVB hitelesíti-e a köv kérdést tartalmazó aláírásgyűjtő ívet?
Az egyházak normatív ktgvetési támogatást a jövőben az alapján kapjanak, hogy a népszámlálás során hányan vallották magukat ahhoz a felekezethez tartozónak.

Szembe szomszéd ugyanez a kérdés, téma, hogy a MK kilépjen-e az Európai Unióból.

R

drada # 2011.03.07. 07:27

Etyidr!

Igazad van nem mentség a baba, de tény, hogy befolyásolja a tanulás intenzitását!:-) Az én kisfiam is hasonló korú(21 hónapos), és nagyon nem szereti ha tanulok.

De tényleg megéri!

drada # 2011.03.07. 07:25

Köszönöm szépen dr. Juci, akkor ezt fogom tenni, amit javasoltál. Én április 6-án megyek.

Bocee # 2011.03.06. 18:30

Hát reméjük ez a könyv is elegendő lesz.. van még egy dialog campus-os hasonló könyv is, csak nem hiszem, hogy kijön elsejéig annak a hatályosított kiadása...

gajuma # 2011.03.06. 17:14

Bocee,

Én is abból tervezek készülni. Javaslom olvasd hozzá a 2010.-es lezárást követő jogszabályváltozást. pl.: Ütv. Abtv...

Magdelene # 2011.03.06. 17:10

Sziasztok, gondoltam spórolok mindenkinek egy-két órát és leírom, hogy a kormányhivatalos tételhez (C/39) ezeket nézzétek:

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…

2011. jan. 1-től ez a hatályos, nem a 214/2010 Krendelet, amit a tételsor hivatkozik (és egyéként a címét is rosszul írja).Mire kibogoztam, hogy most mi van, elment a fél délutánom...grrr...

Bocee # 2011.03.06. 16:47

Sziasztok!

Én április 1-jén megyek a vegyesből, és az lenne a kérdésem, hogy altományjogból a Csink Lóránt féle 2010-es lezárású 180 oldalas könyv szerintetek elegendő-e?

Üdv,

Bocee

etyidr # 2011.03.06. 14:43

Sziasztok!
Én is belépek soraitokba!
Légyszíves kedves dr. Juci, tedd elérhetővé számomra a letöltött anyagokat és a saját kezed munkája isnagy segítség lenne.Nem mentség, -de befolyásolja a tanulást - a 2 éves lányom. Amúgy a vizsgán kívül-ez is reklám-gyereket érdemes nevelni.:))
Ez lesz az első vizsga, és még azt sem tudom mire számítsak, bár benyomásaim vannak, hála a fórum aktív tagjainak.
dottore etti!
én akkor és abból megyek...
A hivatkozott linkeket én sem tudtam elérni.

dr. Juci # 2011.03.06. 09:44

Kedves etti!

Feltölteni csak a gmail-es fiókba tudsz a jogiszaki.hu rendbehozataláig, onnan pedig kétféleképpen szoktak eltűnni az anyagok: a jogiszakira történő feltöltés után kondidori törli őket, ez a normál eset, a másik esetben viszont "jószándékú" látogató törölget "csak úgy"... Nekem eu-s és sajtószabadsággal kapcsolatos anyagok és egy alkotmány-közig GYIK kidolgozás van lementve a jogiszakiról, ha bármelyikre szükséged van, privátban jelezd és átküldöm, az oldal megjavulásáig nagyjából ezt tudjuk tenni. Eu-ból - figyelem, ez itt a reklám helye ;) - ajánlom saját kezem munkáját, a tételsoron szereplő valamennyi jogesetből készült rövid összefoglalót (cirka 30 oldal word-doksi).

dottore_etti # 2011.03.06. 08:50

Kedves Dr Juci, drada és többiek!

Új fórumozóként írok, gratulálok mindenkinek az eddigi munkájához, szuper a fórum!
Nagyon tanulságos információkat osztotok meg, remélem, én is a köz segítségére lehetek. Azonban a linkekkel, valamint a gmailes címmel (szakvizsgazok) kapcsolatban bajban vagyok. Egyrészt a gmailből eltűnek az eddig elküldött anyagok. Köszönettel tartozom én is a jószándékú kollégának. Másrészt a fórumon említett linkek nem működnek (mindegyik errort jelez: www. jogiszaki.hu..., webatu, http://jog.byethost5.com/index.php… ) mi a módja, hogy hozzáférjek, feltöltsek a tárhelyre? Privátban vagy itt a fórumon jelezzük egymás felé a linket?

Április 4-én (írásbeli - munka) és ápr. 8-án mennék "C" szakvizsgát tenni. Kérlek, jelezzenek nekem vissza privátban, akiknek hasonló dátumok szerepelnek a naptárjában:)

Nagyon köszi mindenkinek.
Üdv,
etti

dr. Juci # 2011.03.05. 14:32

Kedves drada!

Lejjebb már betettem egy linket ide a fórumba, ahonnan le tudod tölteni mindkét szerződést pdf-ben. A két tétel címe alapján szerintem arra kíváncsiak, hogy milyen területeket szabályoz a két szerződés, nézd meg a fejezetcímeket, meg nagyjából azt, hogy mi tartozik alájuk, akkor szerintem kapsz egy képet a dologról. Én sem csípem az ilyen tételeket, ahol kb. a tartalomjegyzéket kell elmondani, de sajna evvan... Mikor vizsgázol?

drada # 2011.03.05. 08:42

Sziasztok! és segítség!

Eu tételsor 3-4. tételéhez nem tudna valaki segítséget, kidolgozott tételt vagy bármit?
Előre is köszönöm, az a baj, hogy minél többfelé olvasok annál bizonytalanabb vagyok.

Dr.Borsika # 2011.03.04. 09:47

Kedves Kondidori!
Köszönöm a választ, szorítok, hogy mielőbb helyre
lehessen hozni az oldalt! (Májusban megyek C-ből és most töltögetném, szedegetném össze az anyagot)

kondidori # 2011.03.03. 13:56

Valami jóindulatú hackerbácsi/néni megtámadt bennünket, estére megpróbáljuk helyreállítani az oldalt.
Addig türelmeteket kérjük.

Dr.Borsika # 2011.03.03. 11:08

Sziasztok!

Nem tud valaki esetleg arról, hogy mi történt a jogiszaki.hu oldallal? Sehogy sem tudok "odatalálni" a "jogbyethehost "-link sem jó már, mi lehet ennek az oka?

csaba26 # 2011.03.02. 15:37

Sziasztok!

Múlt héten voltam vegyesből. LB.

Alkotmányjog-közig:

• Alkotmánybíróság hatáskörei oda-vissza.
  • Milyen alkotmánymódosítás történt ezzel kapcsolatban mostanában?
  • Kormányhivatalok feladatai (itt elég volt az Ötv végén levő részt elmondani).

Munkajog:

• Milyen jelentősége van a 70. életévnek?
  • Ehhez kapcsolódott, hogy mi az a lex szapáry? Na ezt nem tudtam, de a lényeg hogy a miniszterelnök felmentést adhat a 70. életév betöltése esetén is, tehát nem szűnik meg a jogviszony a törvény erejénél fogva.
  • Próbaidő az MT-ben, Kjt-ben, Ktv-ben. Mi van, ha felveszek valakit és a próbaidő második hetében kamuból elmegy betegszabira? Mondhatom-e neki, hogy nem kell többet bejönni? Mondhatom.
  • Baleseti táppénzről mindent. Mikor nem jár 100%?

EU:

• Történeti részből volt pár kérdés
  • Parlament felépítése, működése
  • Milyen elnökséget lát el Magyarország most? Ennek mi a lényege, milyen feladatokkal jár ez stb.
  • Letelepedés szabadsága. Mikor mit lehet korlátozni? Mi van a családtagokkal, főleg a 21 év feletti gyerekekkel?

Rendesek voltak, nem volt nehéz (így utólag persze, előtte szénné idegeskedtem magam...) Sok sikert mindenkinek!