szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

drkriszti # 2013.11.28. 07:30

Dini, ja de, 5-én jön. :-) Annyira a 6-a van bennem, hogy már ez se megy, pedig Memolife-ot is szedek. :-D A piros ruhás Télapò nekem 6-án kèk papírt hoz, és pont. Egyszerűen nem lehet másképp. :-)

Vasy, nagy-nagy gratula Neked is!! :-) Melyik maradt utoljàra?

Vasy09 # 2013.11.28. 08:28

drkriszti: köszi szépen! A polgárt hagytam a végére! De az majd csak tavasszal lesz, szerintem áprilisban! Meglátjuk, hogy tudok elszabadulni a munkából.

Közben eszembe jutott, hogy alkotmányból még megkérdezték az Ügyésség felépítését, illetve hogy a nyomozási feladatkörén belül miket csinálhat! :)

Borsopanna # 2013.11.28. 19:36

Kedves Mindenki! :)

Ahogy ígértem, a beszámoló a tegnapi vizsgáról: LFÜ, 329.
Sajnos nem emlékszem mindenre, írom, ami megmaradt:

Munka-tb:

• tanulmányi szerződés, felek kötelezettségei, mi minősül megszegésének, külön kérdezte: mvó megszegi -e a tanulmányi szerződést, ha reggelente szokásosan elkésik a munkából?-> igen!
  • határozatlan idejű munkaviszony felmondása, mtó felmondása milyen legyen (hogy néz ki formailag, tartalmilag). Perceket töltöttünk el egy szóval: mit jelent az okszerűség követelménye?
  • milyen jogalap szerint lehet levonni a munkabérből?

Félreértettem, mert azt hittem, a 18,5%-nyi levonást akarja hallani, de nem. Arra gondolt, hogy mi alapján van levonásra lehetőség: jogszabály, mvó hozzájárulása, jogerős bírói döntés alapján.

Alk-közig:

• állampolgárság megszerzése, ius soli-sanguinis, melyik országokban alkalmazzák, nálunk melyik van, (sanguinis, de 2 esetben kisegítő jelleggel a soli), majd áttértünk a honosítási eljárásra (feltételei, és azt kérte, hogy az 5 évvel járó eseteket soroljam fel.)
  • ombudsmanok (örült, hogy mondtam, átalakították az eddigi 4-es rendszert, most 1 van 2 helyettessel + NAIH. Elmondtam, kihez milyen terület tartozik.). Ki fordulhat hozzá, milyen szervek ellenében vizsgálódhat, milyeneket nem vizsgálhat.
  • konstruktív bizalmatlansági indítvány (ogy. képviselők 1/5-e, Ogy.elnökhöz, szavazás, eredménye). Kérdezte, hogy nálunk mikor volt ilyen, mi történt akkor.

EU

• EU Tanács (felépítése, Min. Tanácsa szekcióit soroljam fel, Coreper I,II, soros elnökség mi mikor, most ki, kinek adjuk át, mi a trojka.)
  • irányelvről mindent kért

(Bonifacci ügy)

Összességében véve ez volt a leggyorsabb vizsgám (30 perc), normális, kedves emberek vizsgáztattak. Köszönet mindenkinek a sok kedves szóért! :)
Végezteeeem! :)))

Legyetek nagyon ügyesek és tartsatok ki, mert én évekkel ezelőtt őszintén hittem, hogy nekem sosem lesz meg a 3 szakvizsga, meg sem próbálom. Nem így lett :)

Vasy, szívből gratulálok!

Dini, lesznek még mélypontok, de azok azért vannak, hogy legyen miből felállni!

Krisztikém, téged meg már hajt a tudat, hogy utolsó, és meg is lesz a jutalmad, csak bírd ki még.

Vukka: a rajzot sosem felejtem... :)) Többit privátban :)

Még jövök! :)

Vasy09 # 2013.11.28. 21:46

Borsopanna: Köszönöm szépen, és természetesen hasonlóan érzek én is! Ami a copfot illeti, épp nem volt kéznél! :)) Örülök, hogy végeztél, irigyellek. Remélem nekem is meglesz előbb utóbb.

Goyes # 2013.11.29. 07:27

Sziasztok!

Lenne olyan kedves valaki, hogy elküldi nekem az ATES féle jegyzetet?

Nagyon szépen köszönöm!

e-mail cím: drnagygabor85@gmail.com

vali777 # 2013.11.29. 16:46

Sziasztok!

Megkérhetnék valakit, hogy küldje el nekem az Ates féle jegyzetet C részből? Előre is köszönöm.

E-mail címem: pet.v@freemail.hu

vali777 # 2013.11.29. 16:49

Sziasztok!

Megkérhetnék valakit, hogy küldje el nekem az Ates féle jegyzetet C részből? Előre is köszönöm.

E-mail címem: pet.v@freemail.hu

dini4 # 2013.11.29. 21:11

Vasy: Neked is nagy gratula! Most egy kicsit pihenj rá a következőre. Ott már nagy lendületet ad az is, hogy az utolsó!! Köszönjük, hogy megosztottad a kérdéseket!

Kriszti: Remélem minden OK, és haladsz terv szerint, vagy terven felül! A kék papírt pedig megkapod, mert gondolom egész évben jó kislány voltál. :)

Borsopanna: Milyen volt az első nap az iskolában, akarom mondani az új munkahelyen?
A gyerekek gondolom nagyon boldogok, hogy visszakapták az anyukájukat!

Vukka: Indult a polgár - projekt tegnaptól?

Vukka # 2013.11.30. 08:08

Dini: igen, fájó szívvel, de átlavírozok az "A" fórumra, kinyomtattam, ez is térdig ér. Írja, ha bármi van, mélypont, szárnyalás, bármi... :)
Vasy, gratulálok én is, azért azon a copfon kellene még dolgozni ;)
Kriszti, hajrá, kék papírt hoz a Mikulás!
BP: kicsit összeszaladtak a dolgok, de én is jelentkezem nálad.
Jó volt veletek készülni!
A többieknek pedig sikeres felkészülést, sok az anyag, de meg lehet csinálni! ADD EL A LOVAT!

Vukka # 2013.11.30. 08:11

Goyes: valahol itt a fórumon találsz egy gmailes közös emailt, ott fent volt az összes Ates jegyzet. Sok sikert a vizsgához!

Borsopanna # 2013.11.30. 12:56

Sziasztok! :)

Dini: köszönöm a kedves kérdéseidet :) Munka jó, még nincs rutinom, de igyekszem, hogy gyorsan belejöjjek. A gyerekekkel lenni SZUPER! :)))) Nekem őket nélkülözni volt a legnehezebb a 3 vizsga alatt. Dehát jónak mondom ez... Te hogy vagy, hogy állsz? Jut idő ismételni? Dec. 4.? Kicsikédre vigyáz valaki, vagy egyedül vagy vele? Lelkiállapotod? Egyet ne felejtsd el: mindig fel a fejjel!!!

Vasy: persze, a kifogások... :D Te figyelj, fogsz végezni. Hamarosan. Jó lesz :))))

Mindenkinek szép hétvégét, jó készülést kívánok!
És ahogy a barátnőm írá az utolsó napokban: "tudom, hogy kivagy, de NE lépj át a fénybe! Ezt a pár napot még bírd ki!". :D

Vasy09 # 2013.12.01. 09:14

Borsopanna, Vukka, dini4 köszi nektek a bíztatást, a kitartó sorokat! :) Remélem, hogy az utolsóhoz is erőt adnak majd! :) Szerintem lassan én is benézek a polgáros részbe, bár áprilisig még van időm! :) Amennyiben nem beszélnénk már, mindenkinek kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánok! :)

Goyes # 2013.12.02. 14:46

Vukka: köszi szépen, megtaláltam a közös e-mailt, de sajnos nem tudok belépni :-(

Továbbra is nagyon hálás lennék, ha az Ates féle jegyzetet (C részből) valaki elküldené nekem a drnagygabor85@gmail.com címre.

vali777 # 2013.12.03. 18:02

Sziasztok!

A közös g-mail hogyan tudom elérni?

vali777 # 2013.12.04. 19:38

Én sem tudok belépni a közös e-mailre, úgyhogy megköszönném, ha valaki mégis elküldené nekem a jegyzetet a pet.v@freemail.hu címre.

Borsopanna # 2013.12.04. 20:04

Dini, hogy vagy?

Borsopanna # 2013.12.06. 14:21

Dini, adj életjelet!

iusmousse # 2013.12.06. 20:47

Sziasztok!

Ma voltam C-ből, és ímé a kérdések (a közös think-tank-be), legalábbis, amikre emlékszek:

Munka - kormánytisztviselői jogviszony megszüntetése (mivel én is közszférában dolgozok);

• egészségbiztosítási ellátások felsorolása, baleseti táppénz, rehabilitációs ellátás bővebben

Alk. - köztársasági elnök ki lehet, megválasztása (2/3- az összes képviselő számának 2/3-a -> ennek nyomán az önkormányzati képviselő testület minősített többsége: valamennyi képviselő 50%+1), megszüntetése, feladatkörei
Közig eljárásban bizonyítékok felsorolása, ezeket az ügyfél hogyan ismerheti meg (értesítés, betekintés).

EU - uniós polgárárság - nemzetit kiegészíti, töbletjogosultságok
kötelezettségszegési eljárás, ki kezdeményezheti, mi a menete a Bizottságtól a Bíróság eljárásának végéig (fizetési szankció 2 típusa)
szubszidiaritás, arányosság definiálása.

Ezek voltak nagyjából, összességében kellemes emlék marad a vizsga. Tudtam rá készülni, és elégedett vagyok az eredménnyel. Akinek hátra van, kitartás kívánok, és (ahogyan az korábban a B résznél tapasztaltam) itt is nagyon hasznosak a GYIK-ek, a fórumról és a Novissima oldaláról. Nekem sem újdonságokat tettek fel.

Hajrá-hajrá mindenkinek! ;)

iusmousse # 2013.12.07. 09:16

+1 kérdés, ami eszembe jutott:
munkajogi igény elévülése - különösen a szakaszos elévülés. (Ehhez a jogiforumon megtalálható, dr. Kajtor Gergely által készített publikációt nagyon ajánlom, mert - ahogy mások is említik, rövid és összeszedett).

Letti87 # 2013.12.07. 09:54

Sziasztok!

Hétfőn megyek alkjog-közig írásbelire és annyi lenne a kérdésem, hogy elég a ,,fontosabb" jogszabályokat bevinnem a vizsgára? Mert nagyon sok tartozik a témához és csomó mindent könyvből tanultam... Köszi előre is az infót!

dini4 # 2013.12.07. 17:51

iusmousse: Gratulálok és köszi az infot!

Borsopanna: Aranyos vagy, hogy eszedbe jutottam, még élek, de már alig...., de a gebe most úgy érzem megdöglött :) Bővebben priviben majd, már készültem írni :)

drnyuszi # 2013.12.07. 18:47

Sziasztok! most végeztem az A-val, és a következőnek ezt tervezem. Van aki februárban jön szintén? sorstárs?

Letti87 MINDEN jogszabályt vigyél, a kicsiket is...én dec 2-án voltam gt-ből, és ott is szüksége volt alkotmányból az egyik lánynak valamelyik kis jogszabályra!

Vukka # 2013.12.07. 22:06

Dini, kitartás, veled vagyunk!

drkriszti # 2013.12.09. 18:04

Hogy ment Dini? Gondoltam Rád! :)

Vukka # 2013.12.11. 16:49

Diniiiii?????