szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Dr.Attika # 2010.09.09. 14:28

Mai C-s kérdések:

• Rendkívüli munkavégzés szabályai.
  • Munkaszerződés alakiság , érvényesség.
  • Rendkívüli felmondás.
  • Egyesület alapítható-e egypárt rendszer visszaállítására. ( Nem, mert az Alkotmány pártokról rendelkezik.)
  • EU:előzetes döntéshozatali eljárás.
  • Közig hivatal hatásköre.
Agnes_Martins # 2010.09.07. 13:53

Kedves Emma, nagyon szepen koszonom a biztato sorokat. Meglatom, hogy a nap vegen en is azt mondom-e majd, hogy "kellemesek" voltak a vizsgak (egyekent, vizsgaval osszefuggesben a "kellemes" jelzot csak itt a szakvizsgaval kapcsolatos forumokon latom! :) Sot, volt mar olyan is, aki "vidamsagnak" minositette a vizsgakat. Meglatjuk.
Megegyszer, koszonom szepen az informaciokat es szivbol gratulalok a sikeres vizsgadhoz.

Agnes

cicmic # 2010.09.04. 11:53

Kedves Hunfrakk!

Az Alk. könyvet kölcsönbe kaptam én is, azonban az eu-s a sajátom. Fénymásolás erejéig kölcsön adom, ha szeretnéd, mert másnak is szüksége van rá.

Üdv, cicmic

emma # 2010.09.04. 09:38

Kedves Ágnes!

Általában azt szokták mondani, hogy egy éved rámegy a szakvizsgázásra. De ha ügyes vagy, nem kell 12 hónapot rászánnod! Attól függ, mikor kérsz, és mikorra kapsz időpontot. Tavaly ilyenkor adtam be a jelentkezést, és csak decemberre kaptam időpontot, aztán áprilisban volt következő vizsgám, és tegnapelőtt az utolsó.
De ismerek olyan kollégát is, aki tavaly szeptemberben-októberben volt az elsőn, aztán februárban a másodikon, és még júniusban kapott időpontot az utolsóra.
Ha te is minél előbb túl akarsz esni rajta, akkor a sikeres vizsga után amint tudsz, jelentkezz a következőre!
Sok sikert és kitartást kívánok neked, és persze a többi felkészülőnek is.Nehéz lesz a felkészülés, ezen nincs mit szépíteni, a vizsgák viszont akár kellemesek is lehetnek. Nekem nagyon jó véleményem van az összes bizottságról, akiknél vizsgáztam, százszor pozitívabb volt a hozzáállásuk, segítőkészségük, mint annak idején az államvizsgáztató tanáraimnak. Ezúttal tényleg arra voltak kíváncsiak, hogy tanultam-e, átlátom-e az anyagot és megpróbálták kihozni belőlem a maximumot.

üdv.Emma

hunfrakk # 2010.09.03. 15:00

Akinek megvan a Dialog-Campus-os EU és/vagy az Alkotmányjog könyv, az legyen szíves jelezze.
Megvásárolnám vagy bérbe venném (ha nincs nagyon összefirkálva...)
Köszönöm!

Agnes_Martins # 2010.09.03. 13:55

Minden sikeresen vizsgazottnak szivbol gratulalok!A meg vizsgazoknak hajra!
Azokhoz fordulok kerdesemmel, akik mar mindenen tul vannak:idealis esetben mennyi idot vesz igenybe a szakvizsgazas "bokkenomentes" lebonyolitasa? Irsabeli napjatol az utolso szobeliig mit szamoljak?
Koszonom a segitseget.

Agnes

cicmic # 2010.09.03. 12:08

Ja azt elfelejtettem, hogy Alkotmányt a Dialógos könyvből tanultam, persze a hatályos jogszabályokkal együtt, Közig csak tv.; Munkajogot csak tv., tb-t pedig a webautos 2010-es rövidítettből.
EU-t Dialógos könyvből, és a végét pedig az internetes anyagból.

Üdv

cicmic # 2010.09.03. 12:04

Sziasztok!

Én tegnap voltam az OIT-ban C-ből, s sikerült, ezennel végeztem!!!

A mi csoportunkban senki sem bukott meg, jó hangulatú, kellemes vizsga volt, s mindenki így érezte.

Kérdések, amire emlékszem:
Alk.: állampolgárság, köztársasági elnök, képviselő testület
Munka: fiatal munkavállaló, elévülés
EU: jogforrások, mulasztási eljárás, Vajnai ügy, uniós állampolgárság

Ennyire emlékszem.
Aki készül, kitartást, a tegnapi csapatnak gratulálok.

kondidori # 2010.09.02. 14:36

Persze lehet optikai tuningolni a dolgot (szép keret). Csak mégis olyan kiábrándító. Minden lacafaca nélkül az utolsó vizsgán a kezedbe nyomják azt a papír lapot.

lewho # 2010.09.02. 14:05

Azért azt a "vackot" szépen be lehet keretezni, s fel lehet lógatni (Lógjon!:)) az irodában... Akkora címer vagyon rajta, mint ide Kisvárda!

kondidori # 2010.09.02. 13:43

Ott helyen kapsz egy tollal kitöltött A4-es vackot. Az ember azt hinné, hogy ha már ennyit gürizik érte, legalább valami bizonyítvány fomrája van a papírnak.

Dr.Attika # 2010.09.02. 13:41

Szia Viola!
Köszönjük az info-t. Én jövő héten csütörtökön megyek. Máris megkönnyebbültem.
Kérdés: ott helyben kiadják a szakvizsga bizonyítványt vagy küldik postán?

Viola568 # 2010.09.02. 12:59

Sziasztok!

Tegnap voltam vizsgázni és ez volt az utolsó!!!Munka 5,alkotmány és eu 4 lett.Az OIT-ban voltam és nagyon rendesek voltak.Végre túl vagyok rajta:-))
A kérdéseim:
Munka:rendes felmondás,munkaszerződés 3 kötelező eleme,miről kell tájékoztatni még a munkavállalót,szabadság kiadásának rendje,napok,pótszabadság,szakszervezet,üzemi tanács,
TB:öregségi,korkedvezményes nyugdíj,hogyan akarják a korhatárt változtatni,gyed,gyes
Alkotmány:köztársasági elnök kiket nevez ki,alkotmánybíróság,ket ügyintézési határidők,szakhatóság,fellebezés,újrafelvételi eljárás,bírósági felülvizsgálat
EU:Bíróság munkanyelve,milyen bíróságok vannak,eljárások részletesen:semmiségi,mulasztási stb.

Sajna csak ennyire emlékszem,mert rengeteg kérdés volt,de segítettek.Nagyon jó vizsga volt:-)
Sok sikert mindenkinek!

kondidori # 2010.09.01. 15:59

A munkaidőnél néztem a Novissimás könyvet, meg az alkotmányjogot is N. könyvből tanultam.

hunfrakk # 2010.09.01. 15:44

Köszi az infót.
És volt olyan, amiból vmilyen könyvet néztél?

kondidori # 2010.09.01. 15:33

A törvény. Abból a borzalomból bőven elég az is. A Dialóg könyvét nem ismerem, de nekem a Novissimás iszonyat tömény volt, plusz infot a törvényen kívül nem nagyon tartalmazott. Gyakorlatilag csak az eu nyugdíj/tbszabályait tanultam abból.

hunfrakk # 2010.09.01. 15:15

TB-ből mi a jobb
a Novissimás vagy
a Dialog Campus-os szakvizsgakönyv?

Sajnos a Dialog Campus-os EU már nem kapható sehol...

Funnygirl # 2010.08.31. 14:36

Sziasztok!
Dialóg Campus-os EU könyvet és Novissimás Alkotmányjog könyvet vennék szakvizsgára! Akinek megvan valamelyik, írjon a timcsy@gmail.com címre.
Köszi!
Timi

Bmisa # 2010.08.24. 13:23

Szerintem terjedelmében a legnagyobb anyagrész.
Én három hetet szánok rá, 2010.09.23-ra van behívóm.
A jogszabályok a jogtárban megvannak és nagyon hasznos dolgok vannak az alábbi linken: http://jog.byethost5.com/

Sikeres felkészülést!

BM

vizsgázólány # 2010.08.24. 12:48

Üdvözlök mindenkit!

Az lenne a kérdésem, hogy erre a részre kb mennyit kell tanulni, mennyi a felkészülési idő? És miből tanultatok, illetve tanultok?

Nagyon köszi, ha válaszoltok......!!!!! :-)

hardtrader # 2010.08.24. 12:03

köszönöm Thetys

hunfrakk # 2010.08.23. 15:47

Nem baj, köszi.

Bmisa # 2010.08.23. 15:31

Hát ennyit a KIM Jogi Szakvizsga Osztály ügyintézőjéről.
Nincs más információm, mint ami a irm.gov.hu oldalon van.

BM

hunfrakk # 2010.08.23. 14:56

Kedves Bmisa!
Te (vagy bárki más) megtalátátok a 2010-es szakvizsga tételeket a KIM vagy az IRM honlapján?
Én csak a "régit" látom.

Thetys # 2010.08.19. 14:34

Hardtrader ha 12.00-re kaptál időpontot, és nem vm hátsó utakon jutottál az infóhoz, akkor még nem tudhatod, hova vagy beosztva. 12.00 OIT, ott megmondják 13.00-ra hova tovább. Amúgy 1,1a,1b,1c szobák tuti nyerők, aranyos vizsgáztatók vannak. Akikkel ott vizsgáztam Alk.ból mind önkorit kérdeztek (de ugye ez nem főszabály).
EU lisszaboni módosítások, intézmények feladtai, eljárások, magyar ügyek. TB kell, de csak a lényeg pl. mi a táppénz, hogy számítják!