Szia!
A szakvizsga nem úgy múködik, mint az államvizsga vagy szigorlat, kollokvium. Az IM által egadott tételsorokhoz lell jegyzeteket készíteni és az ott megadottakat áttanulmányozni. A párod kapni fog 10-20 kérdést és ezekre kell válaszolni.
szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)
Sziasztok,
a párom szeptemberben vizsgázik a "C" részből, neki szeretnék segíteni a felkészülésben. Az EU-hoz keresek kidolgozott tételeket a bűnügyi együttműködés, valamint az aktualitások témakörben.
Amennyiben valaki tud segíteni, kérem jelezze a bihari@szeged.lombard.hu e-mail címen! Előre is köszönöm!
Szia Kedves Szakvizsgázó!!!
Köszönöm szépen a választ.. Korábban már nézegettem azt az oldalt. de ki is ment a fejemből!!!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Szia
Timi! Lehet, hogy itt te is találsz anyagot: www.jog.webatu.com, nálunk a szakvizsgához az A rész keretén belül kellett a csődtörvény és társai, esetleg ott érdeklődj!
Sziasztok!
EU-ból szerintem mindenképpen a Dialogos könyv a jobb, persze az új dolgokkal együtt. A két hasábos itt találhat: www.jog.webatu.com
Sziasztok!
Tudom, nem jó helyen érdeklődök...
Kereskedelmi jog II. c tárgyból megyek vizsgázni a jövő héten, és csődjoghoz csak törvényem van, illetve a versenyjoghoz sincs nagyon anyagom..
Tudna nekem segíteni esetleg valaki?
Mondjuk aki nem régiben államvizsgázott?? Tudom, a szakvizsga teljesen más tészta...
Itt nincsenek fent esetleg kidolgozott tételek??
Nagyon megköszönném a segítséget...
Előre is köszönöm Mindenkinek!
Üdvözlettel: Timi
Kedves Bubu2!
Hol van fönt neten az a kéthasábos anyag?
Én a novissimásból tanultam, és nem volt rossz, de nem voltam elájulva tőle. Ha gyorsan akarsz tanulni, akkor a kéthasábos jegyzetet ajánlom, ami fönt van a neten. Nekem végig az volt a bajom az eus anyaggal, hogy Lisszabon óta már egyik könyv sem hatályos, a tételsorról már nem is beszélve... Innen-onnan kellett összeszedni a dolgokat.
Mármint Dialogost :)
A Diaglógust ugyan nem ismerem, de a Novissimás szerintem túlontúl részletes. Én elvesztem az intézményi résznél a kétszázezer albizottságban, cooeperben, titkárságban stb. Szerintem gyors ütemű tanulásra nem alkalmas.
Szerintetek Eu-ból melyik könyv használhatóbb a Novissimás vagy pedig a Dialogos? Ugyanez a kérdés a többi tárgyból is.
Úgy látszik tényleg bizottságfüggő, és aki az OIT-ba kerül, az jól jár!:)
Sziasztok! Tegnap az OIT-ban, az 1-es teremben és környékén sem bukott senki. Egyik tárgyból sem. Mindenki színes papírral távozott.
Könnyű nem volt, de meg lehet csinálni. Mindenkinek jó nyaralást. :)
Köszi, hogy írtatok, gratula. :)
Sziasztok!
Végre végeztem én is a szakvizsgákkal.:)))
Én az Oit-ban maradtam, I.ajtó, nagyon-nagyon rendes bizottságnál. Utolsóként negyed 3 körül mentem be, tehát nagyon pörgött a vizsga. Már előtte is mondták, hogy nagyon rendesek.
Kérdéseim:
MT: üzemi tanács, átirányítás, kiküldetés-kirendelés, esélyegyenlőségi terv, leltárfelelősségi megállapodás
TB: szülői nyugdíj
Itt a tételsort nézegette a hülgy, és kérdezgetett, meg kérdéseket tett fel, de pl üzemi tanácsból is csak néhány mondat kellett
Alk-közig: Közigből nem volt kérdésem (úgy tudom senkinek sem)
önkormányzatoknál, mit csinálok, ha észlelem, hogy alkotmányellenes, ezzel kapcsolatban sok gyakorlati kérdés (de sztem azért mert fogalmazó vagyok), meg, ha bíró vagyok, indulhatok-e ogyi képviselők választásáan.
A többiketől: egyesülés, állampolgársági eljárást ilyemiket kérdeztek, szóval csak alap dolgokat.
EU: Lisszaboni szerződés miylen intézményi változásokat hozott, mi mikor leszünk soros elnök, Eurojust.
Akitől jogesetet kérdeztek, ott is alapvetőt (Cassis de dijon stb)
Szóval tényleg rendesek, mindenki jó jegyeket kapott, én 3 db 5 öst:) Aki OUT-ban másik bizottságánl volt ott is rendesek voltak, senkisem bukott meg.
Kitartás a többieknek, és utána szép nyarat!!!:))
Sziasztok!
Ma voltam szóbelin LÜ-n.
Kérdéseim:
Munka, tb.:
mv-i jogellenes mviszony megszüntetés, próbaidő, részleges érvénytelenség, osztott munkaidő, munkaidőkeret, baleseti táppénz, öregségi nyugdíj
EU:
elfogatóparancs, másodlagos jogforrások, EKB
Alk, közig.:
területszervezési eljárások, Ket-anyanyelv használat, ügyintézési határidőbe mi nem számít bele, önk. társulások
Ennyire emlékszem, bizottság nagyon rendes volt, ha ment, nem hagyták végigmondani. Gyakorlati példákból vezették le a kérdéseket. Csak jókat tudok mondani.
Holnapra mindenkinek egy kalappal!
Nagyon bízom benne, hogy mindenki, aki ma volt, átment, és csak azért nem írja meg a fórumra a jó híreket, mert kimerülten sörözik valahol és nagyon örül. :)
A mai írásbeli se volt horror, tényleg századszor is ugyanazokat a feladatokat adják, néha darabokban, megrágott, összefirkált papíron.
Én sem gondolom, hogy nagyon fogják kérdezni az aktualitásokat, de legalább tudni, hogy lesz változás, nem árt. Nekem a kezembe nyomták az új törvénytervezeteket és módosításokat, nem nagyon néztem én utána jobban...
Nem tudja valaki véletlenül, hogy az OIT-ban kik szoktak vizsgáztatni? Mert oda osztottak be (könyvtár?), én meg eléggé meglepődtem, mert bíróságot, ügyészséget vártam.
Mindenkinek kitartást a hajrában. :)
Nyugi. Nem hiányos csak nem jön elő most a tudás. A vizsgán bizonyosan.
Sok sikert.
Jó hallani pozitív tapasztalatokat!
Nekem ez lesz az utolsó vizsgám szerdán, de most érzem a leghiányosabbnak a tudásom, minden csak kavarog bennem...
Gratula. Bizonyosan sikerülni fog a bünti is.
Sziasztok!
Én pénteken voltam az LB-n alkotmány-közigből (ami márciusban nem lett meg), sikerült :)
Nagyon rendesek voltak, összehasonlíthatatlan volt a LÜ-s bizottsággal.
Csak a választójog alapelveit és a választások "tipusait" kérdezték (ogy.-i képviselők, EU parl. képviselők, helyi önk. választások), meg a jegyző feladatait.
Sztem max. 10 percet voltam bent.
Talán szeptemberben folytatom is a büntivel... :)
Sziasztok!
Én a múlt héten írtam és szóbeliztem, szerencsére pozitív tapasztalatokat gyűjtve, így felbátorodtam a következőre is. :) (Írásbekiről tapasztalatot lásd korábban.)
Osztom a sok előttem szóló véleményét, hogy a felkészülés tényleg egy horror,(egyszerűen mire a végére érsz, fogalmad sincs az elejéről) de a vizsga korántsem az. Persze ez bizottság-függő is. Én a LB 130-ban voltam, nagyon segítőkészek és kedvesek voltak, és pl. sokkal többre értékelték a tudásomat, mint én, mert én alig engedtem volna át magamat...
Munkajogból tanulmányi szerződés jogeseten keresztül, munkaszerződés kötelező és nem kötelező elemei, írásbeliség. Tb: ki a biztosított (és ennyi!!!).
Alkotmány: OGY-ről mindent, más most nem is jut eszembe. Közig: jogorvoslat és döntés-felülvizsgálat, csak felsorolva, aztán válasszak egyet, és arról részletesen.
EU: EP-ről mindent, irányelv vertikális és horizontális hatálya, letelepedés szabadsága.
Úgy láttam, tényleg nem arra mennek rá, hogy az ember tudja-e a legapróbb részleteket, inkább, hogy átlátod-e a dolgokat. Nekem, mint első alkalmas vizsgázónak ez volt a fő konklúzió.
Ja, és nem gondolnám, hogy direkt rámennek a napokban változott dolgokra!
Kitartást mindenkinek és egy nagy kalappal!
Ez lesz majd valamikortól, de nem tudom mikortól.
Kiváncsi vagyok mennyire mennek rá az aktualitásokra, mert szerintem egy vizsgára készülőnek vizsga előtt néhány nappal nincs ideje egész nap a netet bámulni, mi módosult:)
20. § (1) Az országgyűlési képviselők száma legfeljebb kettőszáz. A nemzeti és etnikai kisebbségek képviseletére további, legfeljebb tizenhárom országgyűlési képviselő választható.
(2) Az országgyűlési képviselők általános választását - az Országgyűlés feloszlása vagy feloszlatása miatti választás kivételével - az előző Országgyűlés megválasztását követő negyedik év április vagy május hónapjában kell megtartani.
(3) Az országgyűlési képviselők tevékenységüket a köz érdekében végzik.
(4) Az országgyűlési képviselőt - az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvényben szabályozottak szerint - mentelmi jog illeti meg.
(5) Az országgyűlési képviselőt a függetlenségét biztosító javadalmazás illeti meg. Az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvény elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.
(6) A képviselő nem lehet köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság tagja, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, az Állami Számvevőszék elnöke, alelnöke és számvevője, bíró, ügyész, közigazgatási szerv alkalmazottja - a Kormány tagja és az államtitkár kivételével -, továbbá a Magyar Honvédség és a rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagja. Törvény az összeférhetetlenség egyéb eseteit is megállapíthatja.
(7) Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02