szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

dfrm1983 # 2015.01.19. 08:55

Sziasztok!
Április 10-én megyek C-ből.
Természetesen én is az ATES jegyzetből szeretnék készülni, mert ódákat zengenek róla.
Az a nagy problémám, hogy a közös e-mailről csak olyattudtam letölteni, amely 2013-mas.
A kérdésem az volna létezik-e ennél frisebb, hatályosabb verzió?

dfrm1983 # 2015.01.19. 13:22

Kedves Ates!

Gondoltam néked is címzek egy üzit, hiszen Te vagy az "illetékes"
Esetleg volna hatályosított jegyzeted?
Ezer köszönet és hála volna érte!!!!!

sylver24 # 2015.01.20. 09:55

Akik egy hatályos Ates jegyzetre várnak, felesleges, én ősszel abból tanultam, csak pár szervezet létszám adatát kellett megnézni a neten, h most épp mennyi, a többi teljesen jó. Ezen az oldalon néztem: europa.eu

Piroska2 # 2015.01.20. 12:22

sylver24

A 2013. februári kidolgozásra utaltál, amelyik 112 oldalas?
Átnéztem, az a jelenlegi EU tételsor szerint kidolgozott.

sylver24 # 2015.01.20. 12:47

Piroska2: Igen, a 2013. februáriból tanultam.

Obó # 2015.01.24. 08:46

Sziasztok!

A héten voltam C-ből írni és szóbelizni (2015.01.23., Kúria) is.

Az írásbelin nagyon sokan voltunk, alig fértünk el a teremben.

Alkotmányjog-Közigazgatási jogból írtam.

Feladatom:
A Kormány az alábbi országos népszavazásra vonatkozó kérdést nyújtotta be az NVB-hez: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar zászló tartalmazza a címert is?" Hitelesíti-e az NVB a kérdést? Indokolja meg és milyen szempontokat vizsgál a kérdés hitelesítésekor?

Válasz röviden:
Nem hitelesíti, mert a magyar zászlót az Alaptörvény szabályozza, így ha az országos népszavazás érvényes és eredményes lenne, ebből következően az Országgyűlésnek jogalkotási kötelezettsége keletkezne, amely jelen esetben az Alaptörvény módosítását jelentené. Az Alaptörvény pedig rögzíti, hogy az Alaptörvény módosítására vonatkozó kérdést tiltott tárgykör. A mérlegelési szempontokat a népszavazási törvény és az Alaptőrvény tartalmazza.

A szóbeli bizottsága (dr. Kovács András György elnök, dr. Hunyadi-Buzás Ágnes és dr. Schanda Balázs) nagyon rendesek voltak, a vizsga szerintem inkább egy komolyabb szakmai beszélgetés volt egyes témákban. Abszolút jó benyomásokat szereztem.

Kérdéseim:

• az országos népszavazás szabályai, a köztársasági elnök közvetlen választása tárgyában benyújtott kérdésre adott OVB és AB határozatok
  • az NVB döntései elleni jogorvoslati lehetőségek
  • a vélemény-, a sajtó-, és a vallásszabadság egymáshoz való viszonya, meddig terjed a sajtószabadság, hol húzódnak az alkotmányosság határai, mikor merülhet fel a büntetőjogi szankcionálás
  • a hatósági ügy fogalma
  • a köztestületek meghatározása, fajtái, eljárásai, tevékenysége
  • a belföldi jogsegély fogalma, esetei, határideje, kivételek a kötelező teljesítés alól
  • elsődleges és másodlagos jogforrások elhatárolása, jellemzése, felsorolása
  • az Alapjogi Charta jelenlegi helyzete
  • a közvetlen hatály
  • az EJEE és az EU kapcsolata, problémái
  • a munkaszerződés megkötése, tartalma
  • a szabadság típusai, mértéke
  • a betegszabadság és a táppénz közötti különbség
  • a táppénz jogosultság feltételei, mértéke, időtartama.

Kalappal mindenkinek! Jó felkészülést kìvánok!

Erika777 # 2015.01.24. 21:47

Sziasztok!

Legfrissebb ATES jegyzetet tudna nekem valaki küldeniC részből? Nagyon megköszönném. E-mail címem: erika77703@freemail.hu

Sok sikert mindenkinek!

Erika

mbc8px # 2015.01.25. 19:19

Sziasztok !

Volt valaki januárban? Osszatok meg tapasztalatot, élményt...köszi

GHajni12 # 2015.01.26. 09:44

Sziasztok!
Én múlt hét hétfőn voltam alkotmány-közigből írásbelizni.
Feladat: jegyző birtokvédelmi ügyben tanút hallgat ki, jkv-t vesz fel, melyet a tanú aláír. Egy hét múlva tanú visszatér és kéri, had nézzen bele a vallomását tartalmazó jkv-be, mert már nem emlékszik, hogy mit adott elő és az ügyfél kérelmét is áttekintené. Jegyző a kéréseket elutasította, mert a tanú nem ügyfél és nem rendelkezik iratbetekintési joggal. Értékelni kellett a jegyző eljárását.
Nyilván részben járt el jogszerűen, hisz a Ket. alapján a tanú a saját irataiba bármikor betekinthet. Erről részletesen rendelkezik a Ket. Azaz a tanú vallomásáról felvett jegyzőkönyvet a tanúnak meg kellett volna mutatnia.
Szóbelizni szerdán délután voltam a Legfőbb Ügyészségen. Csatlakozom az előttem szólók többségéhez, nagyon szimpatikus, segítőkész volt a bizottság.
Alk-közig: munkaköröm kapcsán önkormányzat szervei, polg hiv irányítás, vezetés, Ket szakhatóság
Munkajog: munkaviszony alanyai, vezető állású munkavállaló sajátos jogi helyzete,
Eu: főtanácsnok kapcsán mi jut eszembe, a bíróság eljárásai, semmisségi eljárás
Eü, tb nem volt.
30 perc volt
Csak tőmondatokban kellett válaszolni, rávezettek a válaszra, segítettek ahol kellett.

kisvami # 2015.01.27. 13:34

Sziasztok, nagyon megköszönném, ha részemre is elküldené valaki a vegyes2015 ates kidolgozott tételeket. Címem: vamos.adrienn@chello.hu
Jó tanulást Mindenkinek!

dfrm1983 # 2015.01.28. 20:10

sziasztok
végre sikerült beszereznem a szükséges könyveket, ha vkinek vmilyen anyag kell vmely tételhez, nyugodtan szoljon....dialog és novissimás könyvből tudok szkennelni....
természetesen ingyen én bérmentve
sikeres felkészülést mindenkinek

van esetleg aki 04.10.én megy???

Flóra84 # 2015.01.29. 11:29

Sziasztok!

Nekem is átlökné valaki az atest?
köszi szépen
címem: fogastimi@gmail.com

Alexisszil # 2015.01.30. 18:26

Sziasztok!
Legyen szíves valaki nekem is elküldeni az Ates féle 2015 vegyes kidolgozott tételeket. Köszi.

kitlánka # 2015.02.01. 15:01

Sziasztok!

Valaki lenne olyan kedves és átküldené nekem is a hatályos Ates-féle jegyzeteket (2015)?

E-mail címem:

bszaboeniko@hotmail.com

Nagyon köszönöm!

Enikő

pajerattika # 2015.02.01. 21:09

Sziasztok!

Én február 25-én megyek a C részből. Hálás lennék, ha valaki nekem is átlőné a legfrissebb Ates jegyzetet. Szuper lenne, ha valóban létezne a 2015-ös verzió:) Az email címem: dr.pajer@gmail.com.

Köszi és üdv!

dalida23 # 2015.02.02. 10:53

Sziasztok!
Nekem is átküldené valaki az Ates legfrissebb (2015) verzióját?
Email címem: dalida23@freemail.hu
Előre is köszönöm és sok sikert mindenkinek!
üdv, Dalida

besaj # 2015.02.02. 13:14

Kedves Fórumozók!
SOS Segítséget szeretnék kérni, ma voltam munkajog-tb-ből és a jogesetemmel kapcsolatban szeretnék megerősítést vagy kiegészítést kérni, mielőtt szerdán megyek szóbelire.
MV-t üzemi baleset éri, súlyos sérülést szenvedett, a balesetet követő naptól 1 évig baleseti táppénzen van, majd eredeti munkakörében dolgozik tovább. Ezalatt belső sérülése kiújul, így úgy dönt, közös megegyezéssel megszünteti munkaviszonyát pont 3 évvel a baleset után. Ezután rokkantsági ellátást kap, de mivel ez alacsonyabb összegű mint a korábbi jövedelme, levélben kéri a MT kártérítése keretében az ellátás és a korábbi jövedelem különbözetét havi szinten megtéríteni. MT a kérést arra tekintettel utasítja el, hogy az elévülési idő 3 éve eltelt, nem érvényesítheti az igényét.
Feladat: bírósági döntés
Mt. 175.§ (1)(3) alapján szakaszos elévülésre hivatkozva sztem nem elkésett az igényérvényesítés,a 3 év a rokkantsági folyósításától számít, így a MT objektív felelőssége miatt az elmaradt jövedelemnek a rokkantsági ellátással csökkentett összegét megítéltem. Jó így? Volt más releváns tényező (pl. korábbi táppénz vagy, hogy közös megegyezéssel szűnt meg?) Előre is köszönöm.

gittus22 # 2015.02.03. 08:27

Sziasztok!
Én is szeretném a C kidolgozott tételsort. Elsősorban az EU rész kéne!!! Nagyon köszönöm előre is. :)
Brigi

dfrm1983 # 2015.02.03. 08:43

sziasztok!
Kb egy hónappal ezelőtt írtam itt a fórumon, kérdezve,h.létezik-e hatályos ATES. Ezt sokan úgy értelmeztétek, h. létezik, van hatályos ATES jegyzet. És sokan írtok, h. küldjem meg.
Nem én vagyok ATES, és nincs hatályos ATES jegyzet, legalább is nálam biztosan.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.02.03. 11:15

ha nincs beleírva semmi sem, és nincs benne kommentár, bh., akkor be lehet vinni.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.02.03. 17:29

a színes kihúzásokért most hétfőn biztos, hogy nem szóltak :)

Petra_ # 2015.02.09. 12:13

Sziasztok!

Én ma írtam alkotmány-közigből, és ez volt a kérdésem:
A családok védelméről szóló tv. egyes paragrafusa keletkeztethet-e olyan szabályozást, amely a gyermekek utáni családi támogatást fennálló házassághoz köti?

A kiszínezett jogszabályokért nem szóltak semmit itt sem.

Nem megy valaki most csütörtökön szóbelizni?

csbetti84 # 2015.02.15. 10:59

Sziasztok!

Eladnám a következő Novissimás könyveimet. Szerintem érthető, könnyen tanulható belőle az Alkotmányjog és az Európai Unió joga (különösen a jogesetek).

Dr. Jeney P.-Dr. Kende T.-Dr. Lövenberg V.: Európai közösségi jog 2500 Ft

Dr. Csink Lóránt: Alkotmányjog (Alaptörvény és Alkotmány összehasonlítása)2500 Ft

Érdeklődni lehet a csbetti84@gmail.com e-mail címen.

Csibe1986 # 2015.02.15. 19:20

Sziasztok!

Sikeres vizsga után eladóvá vált Alkotmányjog (Második kiadás) című jogi szakvizsga könyvem. A kézirat 2014. augusztus 31-én lett lezárva, nagyon hasznosnak bizonyult a felkészülés során, mivel igen terjedelmes jogszabály tömeg van megadva a tételsorban az egyes alkotmányjogi tételekhez, ez a könyv pedig teljesen a tételsor szerint halad. Érdeklődni e-mailben lehet.

Sok sikert a vizsgákhoz!

peponen # 2015.02.18. 12:56

Sziasztok!

Én is az ATES-féle jegyzetet szeretném elkérni, mert a közös emailben nem találom.

Nagyon hálás lennék, ha valaki átküldené erre az email-címre: gyarfas.daniel@drsziklai.hu

Előre is köszönöm.