szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

malborghetta # 2010.03.01. 19:04

arvanzs! fel a fejjel! azért 2 megvan és nagyon szép eredménnyel! gratulálunk! a kérdéseid pedig elég rosszindulatúak...

lillee # 2010.03.01. 19:00

Thetys: igen nekem is az első... minden lehet, lehet együtt leszünk... majd addig még irkálunk.

Arvanzs: ne búsulj, a következőre már menni fog! A javát letudtad, mostmár ezen is túl leszel...
Miket kérdeztek Tőled? Örülök hogy írtál, már hiányoltunk...

arvanzs # 2010.03.01. 17:50

Köszi az együttérzést, április végén remélem kifogok egy rendes EU-s vizsgabiztost!!! Jobb lett volna egyben letudni :((

Thetys # 2010.03.01. 17:35

Szia Arvanzs!!! Nagyon sajnálom :-(((( Kívánok hasonló jókat, ennek a kis ..... ügyvédecskének. (Akinek valószínű lövése sincs az igazi gyakorlati, magyar jogról). Mi tudjuk, hogy nem rajtad múlt.

arvanzs # 2010.03.01. 17:06

Sziasztok!

Most lett lelki erőm írni de leírom nektek a tapasztalatokat. Szóval az én vizsgám érdekesen alakult, munkajog írásbeli:5, munkajog szóbeli:5, alkotmány-közig.:4, és EU jog: meghúztak!!!! És ettől vagyok elkeseredve egy kicsit mert nagyon nem találtam jogosnak!
Az eredményed 60-70%-ban a Bizottságtól függ, alig van különbség 1 és 5 között, jóindulattól függ az egész.
Munkajog: az írásbeli ítéletem nagyon tetszett a vizsgabiztosnak, ezt ott akkor olvasta és közben kérdezgetett. Munkaszerződés tartalmi elemei, formai követelmények, tanulmányi szerződés. Alig pár mondat után elégedetten szólt, hogy neki elég lesz.Nagyon kedves volt.
EU: Lisszaboni szerződés de nem az alapok hanem, hogyan változtatta meg a szerződések szerkezetét,semmi plusz infoval csak így odavágva, majd szabadságjogok és Bossmann ügy de mindezek abszolút gyakorlatban nem alapként, bármit elkezdtem a témáról nem kellett neki csak amit ő akart volna hallani az lett volna jó. (egy EU szakjogász ügyvéd volt, nem érdekelték az alapok)Nem segített, nem vezetett rá (az 5-ös munkajog után sem)Hiába mondtam el rengeteg érdemi infot(alapszerződések dátumokkal,Lisszaboni szerződés melyikeket gyúrta át, hogy s mint...), nem értékelte :((
Alk.-közig: Önk.bevételei,vagyona, tételesen, szakhatóság a közigazgatásban, szakértő a közig.ben
Igazából a két hölgy nagyon jóindulatú és rendes volt, nekik eszükbe sen jutott volna a maguk részéből kirúgni valakit is de a fiatal EU ügyvéd úr, hááát, őt senkinek sem ajánlanám, nagyon rossz fej volt!
Hajrá mindenkinek, az írásbelitől egyáltalán ne féljetek, a szóbelire meg készülni kell és kifogni egy jó bizottságot!!Nem az a jellemző ami velem történt!!Sok szerencsét és kitartást!!

Thetys # 2010.03.01. 08:42

Lillee, neked is ez az első? Akkor sanszos a 12-e. Lehet együtt megyünk. miből írsz (ha ez az első)?
Hülye közig. Tudom, hogy nem vagyok normális, de direkt 2x húztam át. Most olyan színes, mint egy kisiskolás rajza... de semmire nem emlékszem belőle.

lillee # 2010.03.01. 08:20

Sziasztok!
Thetys Neked is szép napot! Engem is értesítettek, hogy az általam adott időpontba nem fértem be... de április első hetén benne leszek...
Jó huzogatást... :))

Thetys # 2010.03.01. 08:01

Jó reggelt! Hétvégén lettem felvilágosítva, hogy ápr. 5-ére várhatom én a behívót... Húsvét lesz. :-)
Lilee én is ilyen túlpörgött vagyok.
A héten munkajogozni szeretnék (huzigálni). Ebben nagy bizodalmam van, hogy legalább a felére lesznek sejtéseim.
Szép napot!

lillee # 2010.02.27. 19:53

drzd
Köszönöm a biztatást, kitartok éééén, csak már annyira nyomaszt ...
:)

drzd # 2010.02.27. 17:28

Lillee!

3 hetet tanultam, azt viszont reggeltől estig (ennyi szabit kaptam). Az ismétlésnél azonban olyan volt mintha még nem is láttam volna sok mindent...
tárgyanként 5 nap és az ismétlés

Senki nem bukott a csoportból, a mellettünk lévőböl sem, és ott az OIT-ban büntiből sem aznap..

kitartás!!!

hunfrakk # 2010.02.26. 19:32

az én nagy dilemmám
miből írjam az írásbelit

munkajog vagy alkotmányjog

.....

lillee # 2010.02.26. 18:39

drzd!
Gratulálok!!!! :)
Tudsz valakit, akinek nem sikerült?
Mióta tanultál?
Én két hónapja tanulok, egyre intenzívebben (ahogy már közeledik a behívóm) de már nem tudom azt, amit két napja ... para, para

piczur # 2010.02.26. 18:21

Úgyszintén gratula drzd! :))

Thetys # 2010.02.26. 16:35

Drzd!!! Gratulálok!!!
Egyrészt jó, hogy pozitívakat írtok, de tényleg iszonyat ez a felkészülés. Mit, mennyit, hogy...

drzd # 2010.02.26. 15:34

Sikerült, túl vagyok!!!!! (már csak bünti és kész...)

OIT-ban voltam, 3 hölgyből állt a bizottság, nagyon rendesek voltak.
Kérdéseim:

Mt: szabadság megszakítása, fiatalkorú munkavállaló, munkaidő kedvezmény különböző csoportjai, TB: özvegyi nyugdíj, és ez a élettársaknál hogy alakul (volt valami törvény módosítás álítólag ebben a tárgykörben..)

Alkotmány: állampolgárság, hol teszik le az esküt, polgármester, népszavazás előtti eljárás menete, alkotmányjogi panasz, közig: védett tanú-hatósági tanú különbség

EU: kivételek a szabad mozgás alól, miben van a közrend, közegészségügy kivételi lehetősége szabályozva (kerethatározat), ügyvédi letelepedés feltételei

egyiket sem kellett végigmondani, amit nem tudtam arra rávezettek, a lényeg, hogy ha nem is tudod a választ, valamit mondjál

a felkészülés egy rémálom, de a vizsga nem olyan gáz, sok kitartást Nektek..

lillee # 2010.02.26. 15:13

Ahha! Köszi Esztus! :)
De akkor a "lakcimkártyája" igazából településkártya!
Köszi!

Esztus # 2010.02.26. 11:55

Lillee!

Hátha emberközelibb a magyarázat leírom a hajléktalanokat akik csak településre vannak bejelentve:
Ez a "településszintű" bejelentkezés úgy működik, hogy az embernek valamikor - ha más nem születésétől kb. 18 éves koráig- (amíg ki nem dobják otthonról:)van pontos lakcíme. Ha valahonnan kijelentkezik kötelező másik lakcímet megadnia. Ha nem tud, netán ott ahol lakott már bizonyos ideje nem tartózkodik életvitelszerűen, és a lakcím tulajdonosa fiktívvé nyilváníttatja a lakcímét a delikvensünknek, akkor az illetőt akkor is azon a településen kell nyilvántartani ahol az utolsó érvényes lakcíme volt, de nem lakcímen, hanem "településszinten", azaz annyi a címe hogy: "Nyúl Géza, Kisnyunnyogó" Igaz értesítőt nem tud kivinni neki a postás a szavazásról, de ha lakcímkártyája van, és elmegy szavazni akkor szavazhat.
nekünk már volt hasonlóban részünk itt az önkormányzatnál. (fiktívvé nyilvánításban)

Remélem ez segített :)

Páá, jó hétvégét Esztus

lillee # 2010.02.26. 10:43

Thetys :))))
De Te legalább lightosan huzigálsz... :)))) én meg igyekszem az agyam bugyraiba ezt a sokmindent eldugdosni, csak a gáááz az, hogy előhozni meg nem tudom... :(

Thetys # 2010.02.26. 08:08

Sziasztok!
Lilee, mikor olvastam a kérdésed, az első reakcióm az volt, hogy "mér szavazhatnak?" kb. ennyire vagyok otthon a témában.
Drzd! nagyon drukk!!! Ügyes leszel!!!!

lillee # 2010.02.26. 01:08

drzd... Hát persze, mi együtt tudunk érezni mindenkivel... "sorstársak" vagyunk...
Biztosan sikerülni fog a vizsgád! Drukkolunk!!!!! :)
Cserébe várunk beszámolót, és a hozzászólás elejére egy "SIKERÜLT"-et!

Arvanzs nem írt! :( Remélem nincs baj... Vele...

lillee # 2010.02.26. 01:02

drzd :)) Köszi, de yóóó! :))

drzd # 2010.02.25. 21:14

Szia Lillee!

Találtam egy OVB állásfoglalást:

A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény végrehajtásáról szóló 146/1993. (X. 26.) Korm. rendelet 36. § (4) bekezdése szerint "Az ideiglenes szálláshellyel sem rendelkező hajléktalan személynek lakóhelyeként azt a települést (fővárosi kerületet) kell bejelentenie, ahol szokásosan megtalálható. A nyilvántartásba ebben az esetben a bejelentett település neve (a fővárosban a kerület megjelölése) mellett "lakcím nélküli" bejegyzést kell tenni."

Az Országos Választási Bizottság álláspontja szerint a Ve. 102. § (1) bekezdésében meghatározott "lakosságszám" fogalom alatt a település azon lakosainak összességét kell érteni, akik a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény és az annak végrehajtásáról szóló 146/1993. (X. 26.) Korm. rendelet által támasztott feltételeknek megfelelő érvényes lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkeznek.

Az Országos Választási Bizottság értelmezése szerint ebbe a körbe tartoznak azok az ideiglenes szálláshellyel sem rendelkező hajléktalan személyek is, akik a személyiadat- és lakcímnyilvántartás szerint legalább települési szintű lakóhellyel rendelkeznek [Korm. rendelet (36. § (4) bekezdés)].

Ezek szerint szavazhatnak, ha van ilyen "települési lakcímkártyájuk...

szorits, holnap megyek...

lillee # 2010.02.25. 19:58

Szerintem ők nem szavazhatnak, mert nincs lakcímük nem? Van egy ilyen gyik...

lillee # 2010.02.25. 19:54

Segítsetek! A hajléktalanok szavazásáról mit tudtok?
:(

lillee # 2010.02.25. 17:51

Arvanzs! Reméljük jelentkezel itt nekünk... Drukkoltunk Neked is! Biztosan túl lettél rajta sikeresen, mi meg várjuk a vizsgán kapott kérdéseidet és tapasztalataidat. :)