szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

lillee # 2010.03.10. 11:34

Thetys szia! Van már behívód? Nekem még mindig nincs, pedig már nagyon fogy az időnk húsvétig... :)))
Egy napon hívtak minket telefonon... ha jól tudom.

szigiri1 # 2010.03.10. 11:16

Az MK 5. csak ötletelés. Piczur köszi a jogesetet, nagyjából az MK 5.-ben foglaltakat konkretizálja, de neki fel sem mondtak, mert hát munkába sem állt. A munkaadó is csak a kár megtérítését kérte.

Amit beírtam a feladatban csak ennyi van a lapon. A változó munkahely már lehet csak túlbonyolítása és ugye az esetet nem szabad kiegészíteni tovább bővíteni "milenneha"-val. csak valóban felmerül a kérdés, hogy az ügynöki munka nem lehet-e változó munkahely. De elég idegesítő, mert eddig senki nem tudott rá választ adni.

Mondjuk az is érdekes, hogy ha nincs igaza a munkavállalónak, akkor mit írsz? Rendben, viszem a pénzt egy nokiás dobozban holnap, vagy mit?!:)

Mellesleg most látom a jogeset nem említi azt sem, hogy a munkabérben megállapodtak volna.:) de gondolom az csak mellékes, mert akkor nem fogadja el a fószer az állást.

Thetys # 2010.03.10. 09:55

Sziasztok!
Nekem ez a jogeset nem tiszta. Ahogy Szigri írta, abba pl. nem volt benne, hogy változó munkahelyről lenne szó. (A hivatkozott MK5 a jogeset része volt, vagy csak már az ötletelés?). A logikám az, hogy szóban megállapodtak a munkavégzés helyrél, határozott időtartamról, egyéb feltétekeről, és azt a munkáltató felrúgta. De ez így meg egyszerűnek tűnik...
Másik, hogy a jogtárban ha rákattintok az MK 5-re, akkor ezt hozza ki: " MK 148 munkajogi tartalmú kollégiumi és tanácselnöki értekezleti állásfoglalások felülvizsgálatáról. A hatályon kívül helyezés illetve módosítás az érintett állásfoglalásoknál feltüntetve, átvezetve"
(A tételsorban több MK-ra is ezt hozza ki)
Lilee - ha ezt kérik EU-ból, akkor én bukom. Lehetetlenség megtanulni.

piczur # 2010.03.09. 23:24

Sziasztok!

A Változó munkahelyes írásbelihez találtam egy BH-t.

"BH 2000. 173

Ha a munkaadó a munkavállalót bizonyíthatóan változó munkahelyre alkalmazta, és az ilyen formában történő foglalkoztatása a munkaköre jellegéből is következik, a munkavállaló alaptalanul tagadja meg a munkavégzést más munkahelyen. Az e magatartására figyelemmel közölt rendkívül felmondás nem jogellenes [Mt. 96. § (1) bek. a) pont]."

Rövid vélemény (ami lehet, hogy nem jó, de engem is összezavar pár dolog): Elviekben szóban is létrejött a munkaszerződés (megállapodtak minden lényeges elemben, plusz, ha minden igaz a 76/B.§ (3) szakasz szerint az első munkavégzési helyről is tájékoztatta),és a munkavállalónak tudnia kellett - a munka jellegéből, és időtartamából is- hogy változó munkavégzési helyre köti meg a szerződést. Talán a fenti BH is szóba jöhet, és persze az MK 5. is.Ha állandó munkavégzési helye lenne Bécs, akkor nem jönne létre, de elhangzott, hogy 6 hónapig lenne csak ott. Egyelőre csak gondolkodom a jogeseten,ez is egy verzió :)

Van valakinek észrevétele?

lillee # 2010.03.09. 22:52

Arvanzs, ja és ezt végig lehet vezetni minden változást a Bizottságtól kezdődően... nagyon sok, és többnyire 2014-től lesznek változások... amit már a most aláírt Lisszaboni szerződés tartalmaz...

lillee # 2010.03.09. 22:43

Szia Szoja!
Hááát itt tanulni kell mindent, ... mert vannak akik a vizsgán "megmutatják", ... persze nem a mi térfelünkön ülve... :(

lillee # 2010.03.09. 22:39

Kedves Arvanzs!
Most, hogy áttanulmányoztam 1X az EU-t, megvilágosodott már előttem, hogy Tőled mit várhatott az EU-s vizsgáztatód:
Ugyanis a Lisszaboni szerződésről nem csak azt a "keveset" kell tudni, ami mondjuk a dialóg könyvek végén van, hanem azt is, hogy most miután hatályos lett, hogyan fog változni minden... pl 2017-ig. A Parlamentnél és a Tanácsnál bazi sokmindent... és az az érdekes, hogy most még a hatálybalépésétől függetlenül a régi él, a Nizzai szerződés szerintiek.
Úgyhogy elég gáz, hogy ilyet kérdeztek Tőled, mert ez nagy kutató munkák árán jött elő nekem is, a jegyzetek erről mindenhol mélyen hallgatnak.

A Nizzai szerződés szerint ami még mindig életben van (ez a szabálya) a minősített többségi szavazáshoz legalább 255 szavazat kell, igy a blokkoló kisebbség szavazat száma 91.
A Lisszaboni szerint 2014-ben lép életbe majd ez a rész, de még akkor is kérhetik a tagállamok, hogy bizonyos kérdésben a Nizzai szerint szavazzanak...
Ha nem kérik, akkor a kettős többség érvényesül, ami 55 % támogatást jelent, de el kell hogy érje a tagországok lakosságának 65 %-át. A blokkoló kisebbséget pedig nem alkothatja négynél kevesebb tagország.
Szintén a Miniszterek Tanácsánál létrehozza a 10. tanácsi formációt... elveszi az Általános Ügyekből a Külkapcsolatokat, és ebből csinálja a 10.-et Külügyek Tanácsaként.
Lehet hogy mostmár nincs szükséged erre, és megtaláltad már azóta, de mikor én is megláttam ezt az össze-visszaságot, eszembe jutottál, hogy ezt kérdezte Tőled akkor... és szerintem ezt senki nem tudja igy, már csak azért sem, mert nem aktuális ez a része, meg a rengeteg mindent tanulva örülünk, ha egyáltalán a Lisszaboni szerződésről valami eszünkbe jut...nem az, hogy mi lesz 2017-ben...
:(

szigiri1 # 2010.03.09. 18:04

Thetys: valami ilyesmire jutottunk mi is, de azért ez a változó munkahelyes dolog elég bizonytalanná teszi az egészet.
mindenesetre aki munkajogból megy, számítson rá, hogy húzhatja.

Thetys # 2010.03.09. 12:49

Blizzard:
www.jog.webatu.com = http://jog.byethost5.com/
Nézd át. Sokan ajánlgatják a kéthasábos ("szegedi") kidolgozást, nekem spec. nem jött be. Sok anyag van fenn.

Lilee - elkezdtem, de itt az elején ez a hülye sok szerződés, meg intézmények. Most agy nélkül huzigálok.. annyira nem bírok rákoncentrálni. (Meg ugye este vannak jó kis sorozatok a tv-ben :-))

Szigri - nekem fogalmam sincs. Első ráérzés, hogy létrejött szóban, de az ott meghatározott feltételekkel, tehát az új változatra nincs megállapodás, ergó nincs szerződés, nincs követelés.

blizzard # 2010.03.09. 12:36

Sziasztok! Jó jegyzet, amiből lehet/érdemes tanulni, hol lelhető fel a neten? Most nem 4000 forintos, 600 oldalas tankönyvre gondolok, hanem használható jegyzetre. Kösz a segítséget.

lillee # 2010.03.08. 15:59

Thetys
Nekem a végén már nagyon rossznak hat ez a sok jogeset, és frankón a tételsorban is benne van a négy alapszabadság részben. :(

Szigiri1
Szóban létrejött szerintem, csak 3 napon belül a munkavállaló kérésére írásba kell foglalni. Ilyenkor van az, hogy csak a munkavállaló hivatkozhat érvénytelenségre 30 nap elteltével nem?
Írd be lécci a helyes választ, bár én nem munkából megyek, hanem közigből meg alkotmányjogból.

Lehet teljesen rosszat írtam... :D

szigiri1 # 2010.03.08. 15:06

Thetys: én alkotmány-közigből írtam és emlékeim szerint a tételhúzató néni tőlem azt is megkérdezte, hogy melyiket "szeretném" nem akarom írni és mikor mondtam elém tolta az egyik kupacot (és az volt amit szerettem volna). Szóval szerintem ez a választósdi csak a felügyelő jófejségén múlott.

szigiri1 # 2010.03.08. 14:42

Szakvizsga jogeset volt

Külkereskedelmi cég által meghirdetett állásra jelentkezett üzletkötő. Sikeres interjú alapján kedden szóban megállapodtak, hogy Bécsben kell dolgozni, 6 hónapig, az anyagi juttatások is kedvezőek és a hazalátogatásra havonta egyszer lesz lehetőség.
A munka sürgős, ezért a szerződéskötés napjaként csütörtököt jelölik meg úgy, hogy következő hétfőn délelőtt 10kor kell Bécsben kezdeni.
Csütörtök 8kor megjelenik az ember aláírni a munkaszerződést. Közlik vele, hogy a szóbeli megbeszéléshez képest annyi változás van, hogy nem Bécsben, hanem Tuniszban (Tunézia) kell jelentkeznie. Így nem írja alá az ember a szerződést.
Egy hét múlva ajánlott levelet kap, amelyben 200.000,- Ft megfizetésére hívják fel (ennyi kára származott a cégnek abból, hogy nem írta alá).
A feladat az ügyvezetőnek szóló válaszlevél megírása.

Szerintetek mi a megoldás? Nem jött létre az írásbafoglaláskor, mert a munkavégzés helyében nem állapodtak meg.

Vagy létrejött, mert változó munkavégzés és csak az elsőt kell megjelölni, aztán meg úgy változtat, ahogy akar a munkaadó (MK. 5.).

Valaki?

Thetys # 2010.03.08. 14:18

Sziasztok!
Szoja, igen. Elvileg megkérdezik, hogy melyiket szeretnéd, és úgy adnak írásbeli kérdést. DE! Kollégám Tb-t kapott, pedig munkajogot akart írni. Belekeveredett... állítólag....
Lilee.. ááá... azt hagytam a végére. Kaptam egy 300 oldalas kidolgozást, de még lefűzni is küzdelem volt. Nem bírom magam rávenni.

szoja # 2010.03.07. 17:06

Sziasztok

Új regisztráltként most olvasgatom a hozzászólásaitokat.
Én április 19-i hétre jelentkeztem a vegyere, ez az első, így írásbelizni is fogok.
Kicsit megzavarodtam, ahogy olvastam az üzeneteket; én úgy tudom, hogy írásbelin a munkajog és a tb különválik. Nyugtassatok meg, légysz, hogy jól gondolom...

philmarlowe # 2010.03.07. 15:52

Üdv mindenkinek!
A 2010. május 01-i jogszabály-állapot szerint kigyűjtöttem a C rész összes kötelező joganyagát, az alkotmányjogi és közigazgatási jogi részben tételenkénti bontásban. Akit érdekel, a balint.jianchayuan@hotmail.com e-mail címre írjon, és ingyenesen átküldöm neki.
Jó tanulást!

lillee # 2010.03.07. 07:15

Kössz Leona01

lillee # 2010.03.06. 10:07

Thetys: :))))
Az EU-t már átnyaltad? ... Mert lenne egy kérdésem...
vagyis inkább kettő... :)))

Gyerekek ha valaki tudja, világosítson már engem fel legyenszíves:

1.) a Berlusconi ügy végső következtetése a közösségi jogra
2.) Ne bis in idem a Bíróság gyakorlatában.... (van egy ilyen alcím a dialóg kiadványban, de +mondom őszintén ami ott le van írva, nem értem... mert szerintem itt is csak arról lehet beszélni, ami ezzel kapcsolatban általános. Vagy el kell mondani, hogy mit csinál a Bíróság ha elé kerül az ügy?
Köszi mindenkinek aki most ezzel foglalkozik és válaszol...

Thetys # 2010.03.05. 16:54

Átnyaltam a Munkajogot! Undorító!!! Kellett nekem "okoskodni". Kedvenceim: Kollektív szerződés, szakszervezetek, munkaidő keret, munkaerő kölcsönzés. Aki ezt kitalálta...

drpony # 2010.03.04. 18:19

évicsibe,

szerintem a rosszindulatú biztost nem érdekli, hogy ez az utolsó vizsgád. A jóindulatú meg nem húz meg, ha látja, hogy tanultál.

lillee # 2010.03.04. 09:34

Évicsibe! :)))) Akkor Neked több már a tapasztalatod, mint pl. nekem... Lehetséges, hogy a teóriád jó, de szerintem maga a vizsga akkor is szerencsefüggő, hacsak nem tudod jobban az anyagot, mint a kérdező...
:)))

évicsibe # 2010.03.04. 08:31

Sziasztok,
nekem ez a következő és egyben utolsó vizsgám és felmerült bennem az a kérdés, amit úgy gondoltam, hogy feltennék a pórul járt kollegáknak:
hanyadik vizsgátok volt ez?
a kérdés indoka, mivel van egy olyan (lehet, hogy túl naív) gondolatom, hogy utolsó vizsgán - ha az eddigi eredményeid jók,- akkor csak nem vágnak meg

arvanzs # 2010.03.02. 15:09

Szia Lepti!
Én másnap reggel azonnal beadtam a pótvizsga jelentkezésemet. Azt mondta a hölgy, hogy április végére számítsak, tekintettel arra, hogy a 2 hónapot mindenképpen kivárják 2 vizsga között a szabályzat szerint kötelezően.
Te most milyen anyagból fogsz tanulni???

lepti # 2010.03.02. 09:26

Szia Arvanzs!

Én is így jártam, ahogy Te. Én az LÜ-n voltam, és nekem az alkotmánybíróságról jött az eu-som, de ő is csak feltett egy kérdést és csak a saját válaszát várta, nem segített. Az ombudsman eljárását kérdezte részletesen, elejétől a végéig elmondtam ami a két hasábosban van, de nem volt elég, aztán a semmisségi eljárás, de bármit mondtam csak kötöszködött végül az európai elfogató parancs. Nagyon gáz volt. A másik két vizsgáztatom rendes volt, sokat segített. Mondjuk hozzá kell tennem, hogy rengeteget tanultam, de úgy érzem nem jött ki a tudásom, leblokkoltam, kellett a rávezetés.

Azért nem is írtam meg mi volt nem akartalak benneteket paráztatni.

Gondolod, hogy április végére kapunk időpontot?

lillee # 2010.03.02. 00:56

Kedves Arvanzs!
Akkor Neked (mert közben megtaláltam a kérdéseidet :) ) a Lisszaboni szerződés reformszerződéséről kellett volna beszélni amit 2007. decemberében írtak alá?
A "közösség" helyett "Unió" meg hogy nem tartalmazza már az "alkotmány" kifejezést? ... És hogy a nevét megváltoztatta: "Szerződés az Európai Unió működéséről" ezt akarta hallani?