Albérlő költsége - e?

Boriska # 2026.03.01. 09:50

Szomorú örökös

Még annyit, hogy nem a férj tudta nélkül lett kiadva a lakás.
Sőt, hónapokig együtt kirándulásunk, programoztunk... Jó viszonyban voltunk.
Ők már többször elváltak. Nagy a vagyon, nyilván emiatt is tart ez még köztük. De ez az ő dolguk. Nem is tartozik rám.
A férfi elég jó hírnek örvendő szolgáltató, havi egyszeri ingyenes kezelésre is meghívott.
Tehát nem arról van szó, hogy az Ő tudta nélkül ingyen lakom a lakásban.
Ők szabtak árat, én kevésnek tartottam, de tartották magukat ehhez én meg így cserébe mindenki haját ingyen csinálom, de ezt sem akarták elfogadni. Hetente jönnek, nem havonta. Bár a férfi egy ideje már nem jön.
Havi 130 ezer fizetés meg havi 7-8 vágás, szárítás és havi 1 festés díja szerintem nem haszon nélküli lakhatás.

Boriska # 2026.03.01. 09:38

Szomorú örökös

A lakás a legkisebb gyermekük lakása. Ő huszonéves fiú, kényelmesebb neki a családi házban, nem akar külön lakásban élni. Ezért mondta, hogy tervezzek nyugodtan sokáig, Ő nem akar benne élni. Ő is a vendégem egyébként. De igen. Az apa a pénzkereső, a lakást is Ő vásárolta a fiúnak. A hölgy nem dolgozik a családban.
Nem is azzal van a gond, ha emelni akar.
Szóljon és emeljen.
De pár hónapja 50-70 érzékkel többet kér, arra hivatkozva, hogy magasabb lett a rezsi ..
Egy panelben nem lesz ennyivel nagyobb a víz vagy villany...
De mint írtam, nem is érdekel...
Így legalább már nem lesz kedvezményes a lakás , nem kell szarul érezném magam miatta, bár a fodrász díjak magasabbak lennének, ha felszámolnám őket, tehát nincs arról szó, hogy ingyen lakok...
A gondom inkább az ezen felüli random költségekkel van.
Mint pl. ez a klíma ügy is...

Szomorú örökös # 2026.03.01. 09:16

Boriska

Ők szerették volna, hogy költözzem oda, ne álljon üresen a lakás. A férj feleség viszonya romlik, ezért ilyen a férj viselkedése
Feltehetően a lakás az ő közös vagyonuk és az ismerős feleség ki sem adhatta volna a férj hozzájárulása nélkül.
Most pedig, hogy megromlott a viszonyuk, a férj végre hasznot szeretne látni belőle, ha már használni nem tudja.

Boriska # 2026.03.01. 09:09

eulimen

Igen, az új albérlet lenne a megoldás, már rajta is vagyok az ügyön, de a Balaton parton sajnos nehéz albérletet találni. Mindenki csak szeptembertől májusig adja ki a lakását , nyárra nyaralókat szeretne fogadni. Akkorra felfüggesztik a lakhatást.
Itt dolgozom, fodrász vagyok, reggel 6-tól dolgozom, mert a vendégeim egy része munka előtt, után tud csak jönni, így nem tudok messzebbre költözni, mert az utazás, már nem fér bele az időmbe, így is 4-kor kelek. Meg nem is szeretnék a környező falvakban lakni, városi lakáshoz vagyok szokva.
Nagyon köszönöm a korrekt válaszod és a segítő szándékod.

Boriska # 2026.03.01. 08:58

drbjozsef

Igen, ezt sajnos tudom. Köszönöm szépen a választ.
Ezt sem én akartam. Fodrász vagyok, ők a vendégeim, jó kapcsolatban vagyok a hölggyel és a gyerekeivel. Ezért ez valahogy fel sem merült. Ők szerették volna, hogy költözzem oda, ne álljon üresen a lakás. A férj feleség viszonya romlik, ezért ilyen a férj viselkedése...

Boriska # 2026.03.01. 08:52

Alapos

Természetesen sehol és nem én kértem, hogy kedvezményes legyen, sőt... Ők akarták. A hölgy a családból, mert évek óta üresen állt a lakásuk. A fiúknak vették, de a fiúk nem akar elköltözni tőlük.
A vendégeim, fodrász vagyok. Az egész családnak ingyen csinálom a haját, ezt én ajánlottam fel azért, mert nem akartam kedvezményt. Ezt sem akarták kezdetben elfogadni.
Hidd el, ezeknek a fodrász díjaknak az ára messze nagyobb, mint az Ő kedvezményük.
Csak ha a tényleges bérleti díjat nézzük, kedvezményes a balatoni árakhoz képest. Ilyen részletességgel nem akartam belemenni, mert ez nem tartozott a kérdéshez, de ha ezt is nézzük, nem is olyan kedvezményes ez az albérlet.
A kérdésem a klíma leszerelésének költségére vonatkozott.

drbjozsef # 2026.03.01. 05:57

Bérleti szerződés nincs, mert egy ismerősömtől bérlem a lakást.

Az baj. Több okból is, de így még érvénytelen is.

1993. évi LXXVIII. törvény
2.§(5) A lakás bérbeadásának érvényességéhez a szerződés írásba foglalása szükséges.

Alapos # 2026.03.01. 03:17

mert így is kedvezményesebb volt az albérlet az ismeredtségünk révén. Így legalább már nem az...

Hol van előírva,hogy egy kedvezmény örökké tartson ?

eulimen # 2026.02.28. 22:49

a rövid válasz: azonnal keress másik albérletet.
Most még csak kezdődik a zsugoriskodás, de szerinted hol lesz vége?

a kicsit hosszabb:
Állj a sarkadra, kérj számlát és kimutatást mindenről. Amiről nem mutat, azt ne fizesd (ez a rezsire, közös költségre vonatkozik)

A kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy ez tényleg az albérlő költsége?
6:335. § [Költségviselés]
(1) "A dolog fenntartásával járó kisebb költségeket a bérlő, a többi költséget és a dologgal kapcsolatos terheket a bérbeadó viseli."

A szigetelés és az ezzel összefüggő klímaszerelés egyébként a bérbeadó költsége. Annyi, amennyit mond, de neki kell állnia.
A kültéri egységek egyébként leálláskor visszatárolják a gázt, hülyeség ez is, hogy a leszerelés miatt elmegy valamennyi. A hosszú évek működése során persze diffundál a csövekből és elveszik valamennyicske, de ha korrekten csinálják a leszerelést, akkor abból önmagában nem lesz gázveszteség.

Boriska # 2026.02.28. 21:58

Sziasztok!

Jogi segítséget szeretnék kérni.
A problémám a következő. Második éve lakom az albérletben. Bérleti szerződés nincs, mert egy ismerősömtől bérlem a lakást.
Sajnos idő közben a férje átvette az ingatlan irányítását. Egyik hónapról a másikra közel 50 ezer forinttal több albérleti díjat kér, mondván, hogy a rezsi megemelkedett... Rezsi számlákat soha nem láttam, mindig fizettem, amennyit mondtak. Egy 10 emeletes panel lakás első emelete... Tudom, hogy nincs így, de ezen a havi 50 ezer pluszon nem akadtam fent, mert így is kedvezményesebb volt az albérlet az ismeredtségünk révén. Így legalább már nem az...
De most egy újabb költséggel állt elő.
A társasházat szigetelik, és akinek klímája van, annak saját költségen kellett leszerelni a klíma külső egységét a falról, a szigetelés erejéig, majd 3 hét múlva vissza. Azt mondta, hogy ez 130.000 Ft volt, így fizessem ki!
Ezzel kettő problémám van.
Az egyik, hogy beszéltem 2 lakóval, az egyiknek 45.000 Ft volt ez a saját költség, a másiknak 40.000 Ft.
Ezt mondtam neki, akkor azt mondta, hogy ez hülyeség, mert neki baráti alapon csinálta az egyik vendége, így a 130.000 Ft még olcsó is. Meg egy kis gázt is kellett visszatölteni, mert elment valamennyi a leszereléskor. Számla persze nincs, mert baráti alapon volt ennyi.
A kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy ez tényleg az albérlő költsége?
Nekem kell ezt kifizetni?
Köszönöm szépen a segítséget.