Sziasztok!
Ez volt az első vizsgám (szerencsére sikeres 5,4,4 lett az eredményem:) )
Nekem is nagy segítség volt az itt közzétett tapasztalatok, ezért remélem tőlem mit kérdeztek.
szerintem az írásbeli amit húztam, nem volt nehéz.
Görög áp, aki a nemzetiségi tv hatálya alá tartozik, építési engedély kérelmet nyujt be az ingatlana szerinti község jegyzőhöz görög nyelven, ahol van nemzetiségi önk.
A jegyző elutasitja, mert a Kis Város Járási hivatal jegyzője (???) az illetékes, ahol nincs nemzetiségi önk. és ott csak magyar nyelven lehet benyujtani.
Én azt irtam hogy megsértette a nemzetiségi nyelvhasználathoz való jogot, mert a Ket-ben nincs feltételhez kötve a nyelvhasználat, illetve hatáskörét tullépve hozott döntést a jegyző, mert ő max csak átehette volna akkor is, ha el kell utasítani.
Hivatkoztam az Alaptörvényre, a Ket-re meg a nemzetiségek jogairól szóló törvényre.
Minden jogszabályt vittem ami a tételsorban fel van sorolva, lehet is használni, így nem volt túl nehéz.
Az írásbeli megoldásom jeles lett, nem is kérdeztek semmit, csak azt hogy fenntartom-e
A szóbelin nagyon rendes bizottságot fogtam ki. Egy hölgy aki munkajogot és tb-t kérdezett az Állami Számvevőszéktől volt, egy másik hölgy Eu-t kérdezett, meg egy úr, aki alkotmány-köziget kérdezte az Igazságügyi Minisztériumból volt.
segítőkészek voltak és arra voltak kíváncsiak, hogy mit tudok, és nem arra, hogy mit nem tudok.
rettentően ideges voltam, totál úgy éreztem kavarog bennem minden, nem tudok semmit, de amikor kérdeztek, akkor végülis sikerült válaszolnom. Bár szerintem elég alapdolgokat kérdeztek tőlem:
munkajog: törvény bevezető rendelkezései mit tartalmaznak, beszélnem kellett az általános magatartási követelményekről, azonalli hatályú felmondás, végkielégítés és sztrájk,
alkotmányból az első tételt kérdezte,
közigből az ügyfél fogalmát,
Eu elsődleges és másodlagos jogforrások,illetve az EU intézményeinek felsorolása, és ezek egymáshoz való viszonya, a hűségklauzulára volt kíváncsi.
semmit nem szószerint mondtam, úgy láttam, a kulcsszavakra voltak kíváncsiak.
Mindenkinek kitartást