Sziasztok!
Gondoltam egy kis hétvégi megnyugtatásképpen megosztom veletek a vizsgaélményemet. Tegnap voltam a Kúrián, kérdések:
Munka-TB:
- munkaszerződés elemei
- munkáltató kárfelelősségének alapvető szabályai
- mi a szolgálati idő, hogyan igazolják
EU:
- a Defrenne-ügy miről szólt és aztán emiatt a diszkrimináció, egyenlő bánásmód
- EU jog autonómiája, elsőbbsége, kapcsolódó jogesetek felsorolása
- állami kárfelelősség 3 feltétele, kapcsolódó jogesetek felsorolása, a Frankovich-ügy rövid összefoglalása
Alk-Közig:
- egyenlő bánásmód, diszkrimináció-tilalom nagyvonalakban + EBH (na ennek annyira nem örültem, de azért elbeszélgettünk róla, mint számomra a vizsgán kiderült lényeges, hogy a magyar jogtól életidegen a bizonyítási rendszere, mert ún. negatív bizonyítást követel az eljárás alá vonttól), egyébként az EU-s kérdés miatt kérdezett rá
- hatósági igazolvány, hatósági bizonyítvány (a bemutatott személyim miatt jutott eszébe)
Kb. 10 percet vizsgáztam, nagyon együttműködőek, kedvesek voltak, ha nem ment a dolog, akkor rávezettek (vagy legalábbis megpróbáltak) a helyes megoldásra.
Végül 4,4,3 lett, az utóbbi is teljesen jogos, finoman szólva sem volt a figyelmem fókuszpontjában az EBH a felkészülés során :)
Aktualitást nem kérdeztek.
EU-t Szalay-Mohay könyvből tanultam, a többit csak jogszabályból.
Ezzel én végeztem a szakvizsgákkal, összességében szeretnék mindenkit megnyugtatni, a legendákkal ellentétben én csak pozitív élménnyel jöttem ki minden egyes vizsgáról.
Én minden vizsgára kb 3 hetet készültem (napi 5 óra tanulás átlagban), olykor meló mellett kellett tanulnom.
A tapasztalatok: nem a vizsga a nehéz, hanem az odáig vezető út, mivel hatalmas az anyag, nehéz fejben tartani. Emiatt próbáljatok tényleg kizárólag a lényegre fókuszálni, a többit meg annyira vegyétek át, hogy, ha rákérdeznek akkor 1 mondatot tudjatok kinyögni. Persze aki csupa 5-ösre hajt az követhet más utat :)
Kitartást Mindenkinek!