Bértranszparencia - azonos munkakörben azonos bér..?

Piqlet # 2026.03.12. 21:36

Kedves Fórumozók!
https://www.jogiforum.hu/…lasa-3-resz/
Az oldalon találtam a fenti cikket, így ezt olvasva és erre hivatkozva írom meg a történetem és várnék rá választ:

A problémám a következő: 8 éve vagyok a munkahelyemen, a kolléganőm csak 1 éve, ráadásul én tanítom be. Őt eleve magasabb fizetéssel vették fel tavaly, mint amennyit én akkor kerestem. Jeleztem a nem tetszésemet a vezetőség felé, akik emeltek ugyan a béremen, de még mindig nem annyit, hogy egyforma legyen a bérünk ugyanabban a pozícióban. Az új kolléganő február 1-én nyugdíjba ment, de maradt dolgozni. Majd felment további bérköveteléssel, azzal, hogy most már így a bruttójából kevesebbet vonnak, így kéri a fennmaradó összeget is! Úgy tűnt, mikor lejött, hogy sikerült további emelést kiharcolnia....miközben én - 8 év után!! - eleve már kevesebbet kerestem, ráadásul én tanítom be és felügyelek rá, mert folyton elront valamit....... linkeltem cikket, de kérdésem a következő: követelhetem-e ugyanazért a munkáért ugyanazt a bért?? Illetve főleg az lenne a kérdés, hogy köteles lenne-e a cég ugyanannyit fizetni forintra pontosan nekem azzal az összeggel együtt, ami neki a kevesebb levonás miatti többlet most?