Visszafizetés tanulmányi szerződés szerint

doro # 2010.02.24. 12:22

Kérdésem lenne, hogy a tanulmányi szerződésben, tanulmányok befejtét követő ídőbe mi számít bele?
Tgyás, GYed, GYes,fizetésnélküli szabadág, táppénz, rendes szabadság? Vajon ha nem effektíve munkával töltőm az ídőt, hanem a fent nevezett valamelyikén vagyok akkor, hogy számt?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.05. 07:20

Csakhogy itt, ha jól olvasom, a felek egy megszüntető feltételt iktattak be a tanulmányi szerződésbe. Így pedig a munkaviszony - bármely okból történő - megszűnésével a tanulmányi szerződés is megszűnik.

végrehajtó1 # 2010.02.04. 22:35

Van egy Bh ami kimondja hogy a tanulmányiszerződést külön fel kell mondani.Tehát nem elég az hogy a munkaviszonyt megszünteti a munkavállalónak.Ha nem mondja fel írásban a tanulmányiszerződést akkor neki kell finanszírozni azt.
A konkrét eset az volt hogy elküldték az illetőt felmondtak neki).Ő továbbra is végezte a főiskolai tanulmányait és fizette a tandíjat utazást szállást stb stb..(számlákat el tette).
Majd le diplomázott, és felszólította a volt munkáltatóját hogy a a számlák alapján fizesse ki a költségeket.A volt munk.-tó nem hajlott erre.Ekkor munkaügyibírósághoz fordult és nyert.

nadina # 2010.02.04. 20:05

Tisztelt Fórum!
A következő kérdésekre szeretnék választ kapni.
Tanulmányi szerződést kötöttem egy céggel 3 évre, amiből még hátra van 2, valamint a képzésből egy félév áll még előttem.Valószínűleg gazdasági megfontolásból létszámleépítés várható.A cég a tanulmányi szerződésben foglaltak szerint minden költséget vállal, ami a képzéshez szükséges, illetve ami még lényeges pont lehet, hogy csak akkor mentesül a kötelezettség alól, ha a munkavállaló tanulmányait nem folytatja, vagy vmilyen szerződésszegést követ el.Mivel ez nem áll fenn, ők bocsájtanának el a képzés lejárta előtt, ilyen esetben kötelezhető-e a munkáltató a képzés további finanszírozására, mégha a munkaviszony meg is szűnik?Illetve befolyásolja-e a felmondás formája (rendes, közös megegyezés)mindezt?
Milyen szabályozás vonatkozik erre?Valamint tartalmaz egy pontot, amiben a következő áll: a munkáltató kötelezi magát a támogatás nyújtására, a munkaviszony fennállásának ideje alatt.Várom válaszukat.Előre is köszönöm.

kisrita # 2007.09.18. 19:10

Valaki?

kisrita # 2007.09.16. 11:15

Jut eszembe. És mi a helyzet a megelőlegezett diplomás bérrel? Az hogy számolják vissza?

kisrita # 2007.09.15. 15:32

De a GYED igen?

Annyi érthető hogy az össz rám fordított beruuházást, átlagolják és részarányosan vissza kell fizetnem. Tehát az lényegtelen hogy iskoal alatt voltam GYEDen. De mi van ha most mennék el ( persze előbb be kell indítani a babaprojektet)? Elképzelhető ilyenformán, hogy GYEDdel "kihúhzhatom" a maradék időt?

És szerinted mi a helyzet azzal hogy az egyik pontban "....dolgozik..." a másikban pedig "..alkalmazásban marad....."? Mondjuk vita esetén (legdurvább esetben munkajogi vita/per esetén)

Lyonee # 2007.09.15. 11:18

Lényegtelen, mivel ki van kötve, hogy a a GYES ideje nem számít bele.

kisrita # 2007.09.15. 08:53

Megnéztem én tüzetesen most ezt a szerződést, és lám:

az egyik pontban :"... a munkáltatónál dolgozik...

Majd pár pontttal lejebb: " a munkáltató alkalmazásában marad..."

Ilyenkor melyik megfogalmazás számít - mert a kettő nem ugynazt jelenti.

Elmondom, hogy nálunk nincs jogász, a cég maga ( adminisztrátor) írta a szerződést és valószínüleg a szóismétlést kikerülve történt a más megfogalmazás. De nekem nem mindegy, ugye.

Félre ne értsetek én nem akarok kukacoskodni, de sajnos nincs túl jó viszonyunk és annyira már ismerem a főnököt hogy csak arra számítok: nekiáll majd mindefélével fenyegetőzni stb. Ezért szeretnék nagyon tisztán látni. ( azóta nem "kedvel" amióta egy leltárfelelősségi vitában én kerekedtem felül a joszabályok segítségével de az ő mulasztása miatt)

kisrita # 2007.09.15. 08:17

De külön pontban van hogy:
"...... gyermekgondozási segély ideje nem számít bele.." Hát ha Gyes-en vagyok akkor eleve nem dolgozok - akkor mért kötötte ki külön?

Visszakeresés egyszerű lesz, mindenről számlát kellett vinni.
A 4 év támogatásból ő is csak 2-t támogatott, mert 2 évig nem dolgoztam - Gyed-en voltam. akkor ha ő 2-t támogatott, akkor én is csak 2-re vagyok kötelezhető? Vagy az már az én bajom, minek vállaltam akkor gyereket?

Lyonee # 2007.09.14. 18:24

"é4 vig a munkáltatónál dolgozik", dolgozik és nem jogviszonyvúban áll, szerintem csak a munkában töltött időt számíthatod.
Utazási költség, tandíj, tanulmányi szabadság, konzultációs napok, étkezés, stb ezek vehetők figyelembe. Ne aggódj, mert szerintem visszakereshetők azok az összegek, amiket rád költöttek.

kisrita # 2007.09.14. 12:05

Köszönöm a segítséget.
Tehát csak a vizsga és egyéb ( iskolalátogatás, stb) napokra számított juttatásokat kell visszafizetni, nem a teljes havi bért? Jól értem?
Ezt a mi könyvelőnkön kívül ki tudja még számolni nekem más könyvelő is? Csaka biztonság kedvéért....
A három évet csak említették - nem tudtuk ilyenkor is érvényben van -e.

kismókus # 2007.09.14. 07:38

Kisrita:

A 3 év elévülést ebben az esetben ne vedd figyelembe (nem releváns).
A Te esetedben a lényeg: szerződésben kötelezettséget vállaltál, amit teljesítettél 2005-ben: kézhez kaptad a diplomádat. Ekkortól számítódik a 4 év.

Visszafizetni az "akkori" átlagbéredet kell, konkrétan: a foglalkozások látogatására biztosított szabadidőre (ha volt ilyen) járó bért + a vizsgákra biztosított és ténylegesen kivett tanulmányi szabadságokra jutó bért -
  • és esetleg a közterheit is: ez utóbbi sztem munkáltatói döntés/hozzáállás kérdése, de ebben nem vagyok egészen bizonyos.
kisrita # 2007.09.14. 06:50

Valaki! SOS!

kisrita # 2007.09.13. 12:31

És elfeljtettem az előbb:
"....köteles átlagbérét valamint x pontban jelöltek visszafizetésére ha......... vagy más szerződésszegést követ el"

tehát nem csak diplomás és a másik bér közti különbözete hanem a teljes - mondjuk 6 havi ( vagy másfél évi) fizetésem?

kisrita # 2007.09.13. 12:21

Van példányom, idézek:

• " ....képzettséget szerez 2004 június 30-ig.....és ezt követően 4 évig a munkáltatónál dolgozik"

államvizsga megvolt 2004, - akkor kaptam a hivatalos igazolást az iskolától ( ott azt mondták ez arra jó hogy betölthessünk munkakört meg átsoroláshoz is(?) - ez így igaz?- amíg nincs meg a nyelvvizsga és vele együtt a diploma) rá egyévre nyelvvizsgáztam ezért a diplomát csak 2005-ben kaptam kézhez.

Akkor kértem szerződésmódosítást - persze nem történt meg - de mit is tehet a dolgozó? Szóltam többször de nem történet semmi.
Tehát 2004-től számolva jövőre lesz meg a 4 év- tehát fél év van hátra.
De ha 2005-ről számolom akkor másfél év. Ez a nem mindegy.
És az sem hogy:
kinézem a főnökből hogy beleköt abba hogy tulajdonképpen 2004 volt kikötve - igaz akkor már a 3 éven túl vagyunk ( az elévülési idő) ahogy te írtad.

a három napot is megnéztem - tan. szabi mely idejére távolléti dij jár.

És " ..gyermekgondozási segély ideje nem számít be.." - tehét a tgyás, Gyed igen? Ha jól értelmezem? Mert mondjuk ha most elmennék gyedre............és akkor már meg is van a 4 év a munkáltatónál

És mi van azzal a két évvel amit az iskola alatt töltöttem Gyed-en? Arra is fizeten kell? Hisz akkor nem kerültem semmibe neki ( nem bért kaptam hanem tb ellátást).

Kála # 2007.09.13. 11:51

Nem volt saját példányod a szerződésből?

Szállást térítették meg a vizsgánkénti 3 napot - ami ha jól tudom tv szerint jár.
Sajna nem jól tudod, a jogszabály szerint csak fizetetlen távollét jár, egyéb költség meg egyáltalán nem - így ha ezeket fizették neked, akkor az juttatásnak minősül.

Ha jól értettem, már valamennyi időt (egyébként mennyit?) eltöltöttél a munkáltatónál a végzettség megszerzése óta. Szvsz ezzel esélyed lehet arra, hogy csak az időarányos részt kelljen visszafizetned. Az Mt. 113.§ (2) bek. alapján a munkáltató hivatkozhatna lényeges kötelezettségszegésre, de ez a kötelezettségszegés már akkor bekövetkezett amikor eltelt a diploma bemutatására kitűzött időpont. Magyarán ha ez neki nem tetszett, már akkor követelhetett volna vissza mindent. Persze az Mt. szerint 3 év az elévülési idő - de egy esetleges jogvita esetén lehetne hivatkozni a munkáltató ráutaló magatartására. Na, jót filozofálgattam itt :-)
De tényleg jó lenne ismerni a szerződés szövegét is.

kisrita # 2007.09.13. 10:29

Az sajnos nem megy. Azért érdekel, hogy vajon az egészet vagy csak a le nem tölött időt kell kifizetnem. Mert nem mindegy.
Szállást térítették meg a vizsgánkénti 3 napot - ami ha jól tudom tv szerint jár. És megelőlegezték a diplomás bért. De a 4 évből 2-t tgyáson és gyeden voltam - erre az időre is vissza kell fizetni a bérkülönbözetet?
És ő küldött el, de nem tudom, hogy ezt hogy lehet bizonyítani így utólag.

Rexor # 2007.09.13. 08:40

Meg kellene nézni mit tartalmaz a tanulmányi szerződés. Főszabály szerint, ha felmondasz anélkül hogy a szerződésben foglalt feltétel teljesülne, akkor vissza kell fizetned a munkákltató által nyújtott támogatást (fizetett szabadság, tandij, stb.). Jobb ilyenkor közös megeegyezéssel elintézni a dolgot.

kisrita # 2007.09.13. 07:33

nem segítetek?

kisrita # 2007.09.12. 07:04

Segítségre lenne szükségem ismét.

Munkáltató kötött velem tan. szerződést melynek lényege:

• diploma megszerzése után 4 évet kell letöltenem.

Kikötötte a diplom megszerzésének időpontját is.
Viszont adott évben én csak az államvizsgáról tudtam bemutatni a hivatalos igazolást és rá egy évre nyelvizsgáztam és kaptam kezembe a diplomát.
Kérdésem ha most felmondok akkor milyen következményei lehetnek ennek.

• csak annyi hogy egy évvel későbbről számítják a 4 évet amit le kell töltenem -mivel szakvizsga megvolt
  • vagy hivatkozva arra, hogy adott időig nem mutattam be a diplomát - csak az igazolást a szakvizsgáról - vissza követelhetik a teljes támogatást , szerződésszegés miatt.

Előre is köszönöm a válaszokat

Keti0217 # 2007.07.17. 17:05

Szia Dr. Attika!

Köszönöm a gyors választ. Ezt a törvényt én is megtaláltam, de úgy gondoltam, hogy esetleg létezik még vmi konkrétabb törvény is a visszafizetési kötelezettségre.
Köszi a figyelmeztetést a társasági adóra vonatkozólag, de költségvetési intézmény dolgozójáról van szó, úgyhogy társasági adóalapot nem érint. :)

Dr.Attika # 2007.07.14. 14:15

A Munka Törvénykönyve (1992. évi XXII.tv.)
113.§ (2) bekezdése rendelkezése szerint a szerződést szegő munkavállaló a kapott támogatásnak megfelelő összeget köteles visszafizetni. A szabadság idejére folyósított munkabér az mindenképpen támogatás, dehogy az ezután kifizetett közteher is az, egy fogós kérdés. Ezt csak az estleges perben lehetne tisztázni.
Mindenesetre javaslom, hogy jelezze a munkáltató felé, hogy ez esetben társasági adó alapot is korrigálnia kell, így vélhetően nem vállalva a macerát el fog ettől tekinteni.

Keti0217 # 2007.07.14. 13:38

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni, abban hogy melyik tv-ben található, hogy a munkavállalónak milyen visszafizetési kötelezettsége van, ha a tanulmányi szerződésnek nem tesz eleget (megszünteti a munkaviszonyát). Pontosan arra lenne szükségem, hogy a tanulmányi szabadság idejére járó bruttó bérét kell visszafizetnie, vagy a munkáltató által fizetett járulékokat is vissza kell-e fizetnie?!
Segítségeteket előre is köszönöm.

Beabee # 2006.12.20. 11:42

:-) Köszönöm még egyszer.