Visszafizetés tanulmányi szerződés szerint

the big cat # 2006.12.20. 11:38

Persze blöffölni mindig lehet.

the big cat # 2006.12.20. 11:38

Nem. A szakember szükséglet biztosítása kitételből nem következik, hogy másik munakkört kell adni. Ezt le kell szerződni írsában, és ha ez nem teljesül, az már szerződésszegés. Egyébként meg nem.

Beabee # 2006.12.20. 11:05

Köszönöm a gyors választ,ez valóban nem biztató. :-(

A 110. paragrafusból kiindulva, amely kimondja: "A munkáltató szakemberszükségletének biztosítása érdekében tanulmányi szerződést köthet." nem lehet esetleg megtámadni a szerződés érvényességét? Miért köttet a munkáltató tanulmányi szerződést, ha nem használja ki ezt a lehetőséget? Nem egyoldalú akkor így a szerződés? Vagy esetleg múlhat a vezető jóindulatán, hogy mivel nem tud ilyen munkakört biztosítani, elenged és így a fennmaradó részt is? Érdemes lehet esetleg egy ilyen "meggyőzésbe" belemennem?

the big cat # 2006.12.20. 10:13

Sajnos, semmivel nem tudlak biztatni. Vissza kell fizetned, és ha nem tudod, akkor rávezetik a kilépőlapodra, és a követekző munkáltatónál lefogják vonni, mint követelést.

Javaslom állapoodj meg egy ésszerű részletfizetésben.

Beabee # 2006.12.20. 09:12

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni.
Az alaphelyzet, hogy tanulmányi szerződést kötöttem a vállalattal, ahol dolgozom. Több, mint egy éve diplomáztam gazdasági mérnökként. Szóban, illetve a munkatársi beszélgetések során ígéretet kaptam, hogy megfelelő munkakört és ahhoz járó fizetést kapok. Ez az egy év alatt nem történt meg, sőt, a nekem "szánt" munkakörbe házon kívülről felvettek egy embert. Közben lehetetlen helyzetbe kerültem, mert napi 10-12 órányi munkám van és ezt már fizikailag sem bírom, így kénytelen leszek felmondani. A vállalat ragaszkodhat ahhoz, hogy időarányosan vissza kelljen fizetnem a fennmaradó részt, de erre nincs lehetőségem. Lehetséges-e valamilyen módon jogilag érvénytelenné tenni a tanulmányi szerződést?

A segítséget előre is köszönöm!

the big cat # 2006.11.28. 11:54

A kamat meghatározása nem egyértelmű, így a legalacsonyabb lehet csak a szóba jöhetők közül.

A kamatokat viszont természetesen az egyes támogatások igénybevételének napjától számolják, azza a legrégebbieken 4 év kamat lesz.

Christy # 2006.11.28. 08:20

Sziasztok!

Már 4. éve járok főiskolára, de jelenlegi munkahelyemen olyan elviselhetetlen lett a környezet, hogy nem csak a főiskola után eltöltendő +4 évet nem bírom ki, hanem a tanulmányokból fennmaradó fél évet sem.
De a felmondásnál már tisztában szeretnék lenni azzal, mit követelhetnek tőlem.
Tanulmányi szerződésemben az áll, hogy a cég fizeti a tandíj 50%-át, plusz a vizsganapokra fizetett szabadságot biztosít.
Tulajdonképpen a következő bekezdés tartalmával nem vagyok tisztában:
"A Munkavállaló szerződésszegése vagy a Munkavállalónak fegyelmivel történő elbocsátása esetén a Munkavállaló kötelezi magát a Munkaadó által kifizetett költségek és kamatainak időarányos megtérítésére. A költségek megtérítésének időtartama max. 2 év, a térítés egy összegben, vagy havi egyenlő részletekben történik. A kamat a mindenkori (OTP) banki kamat, és számítása a visszafizetés időtartamára és összegére vonatkozik."
Most pontosan mikortól számolják a kamatokat, és melyik OTP banki kamatláb lehet az irányadó?

A segítséget előre is köszönöm.

the big cat # 2003.10.16. 09:29

Nos utánanéztem. A GYED ideje nem fizetésnélküli szabadság, így arra jár a rendes szabadság, és így a szerződés szerint beszámít a visszadologozás idejébe.

A GYES ideje viszont fizetésnélküli szabadság.

Nuttin # 2003.10.16. 08:00

Köszönöm a segítséged.

Üdv, Nuttin

the big cat # 2003.10.15. 15:08

Hát most megfogtál.

Én úgy tudtam a GYES éd a GYED ideje fizetetlen szabadság, és így arra fizetett szabadság természetszerűleg nem jár.

De, ha a munkáltatód így számolja el, akkor hagyd meg hitében, és hivatkozz erre.

Nuttin # 2003.10.15. 12:43

A szerződésnek van egy ilyen mondata:

"A munkáltatónál munkaviszonyban töltendő idő tartamába a munkaviszony szüneteltetésének az az esete, amelyre a munkavállalót szabadság nem illeti meg, nem számít be."

Ellenben én úgy tudom, hogy a GYED időszakára szabadság jár, vagy ezt is rosszul tudom?

Ezt tűnik alátámasztani az is, hogy a 2 év GYED után a nejem 57 nap szabadsággal rendelkezik (23 nap az éves rendes szabadsága).

Köszi, Nuttin

the big cat # 2003.10.15. 12:34

A munkavállalónak a bruttó bérét, és ahhoz kapcsolódó költségeket is vissza kell térítenie, mivel a munkáltatónak ezen költségei merültek föl és itt aköltségek visszatérítéséről van szó.

A 2 év GYED nem számít be, mivel az fizetés nélküli szabadság.

ha kibúvót kerestek, akkor az értékarányosság lehet fogódzó, mivel a visszadolgozási követelménynek arányosnak kell lennie a nyújtott támogatással, márpedig, a legtöbb helyen a tandíjat és a jegyzeteket valamint az utiköltségeket is térítik, és ehhez kérnek azonos idejű visszadolgozást, akkor csak afizetett szabadságért nem látom arányosnak a követelményt. Viszont ezt csak perben érvényesíthetitek, ha munkáltató nem hajlandó megállapodni, és közös megegyezéssel felbontani a munkaszerződést.

Nuttin # 2003.10.15. 11:57

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni az alábbi kérdésben:
Feleségem tanulmányi szerződést kötött a munkáltatójával (egészségügy - kórház), melyben a munkáltató mindössze azt vállalja, hogy az iskolába járáshoz szükséges szabadidőt biztosítja, s ezen időszakra az átlagfizetését megkapja. Munkavállaló vállalta, hogy az iskola időtartamával megegyező ideig nem szünteti meg velük a munkaviszonyát, ellenkező esetben időarányosan visszafizeti a költségeket.
Két kérdésem merült fel. Az egyik, hogy ebben az esetben a munkavállaló időarányosan a kézhez kapott nettó összeget köteles visszafizetni, vagy a bruttót? A másik, hogy a szerződés szerint kötelezően munkaviszonyban maradas időtartamába beleszámít-e az a 2 év amit GYED-en töltött ebben az időszakban?

Köszönöm, Nuttin