Bérbeadó felmondott

Gabi9967 # 2025.08.01. 09:52

Köszönöm szépen mindenkinek a hozzászólásokat, tanácsokat, különösképpen drbjozsefnek!

A kezdeti hirtelen sértődöttség, felháborodás után már nem szeretnénk ezt a történetet folytatni, keresünk más ingatlant.

Niki2025, igen, sztem ez indította el náluk a "kétkedést", hogyha valaki nem létezik a közösségi hálón, akkor az biztos titkol vmit, ergo bűnöző! Neked főőőleg nem adta volna ki :D még üzleti profilod sincs...

Szomorú örökös # 2025.08.01. 08:12

Kicsit OFF az alábbi történet, de a kártérítéssel kapcsolatban ide vág.

Anno egyszer engem vittek bíróságra rágalmazás miatt. Az ítélet természetesen az elkövetett tett súlyának megfelelő volt, túléltem. Mivel magánvádas eljárás volt, természetesen egy békéltető meghallgatás előzte meg, ahol én hajlandó lettem volna visszavonni a mondottakat, de ő ragaszkodott ahhoz, hogy munkából kieső időre járó kártérítés füzesek neki. Kár, hogy nem néztem meg előtte a hivatalos feljelentést, ugyanis a feljelentő munkanélküli volt az eljárás kezdetekor. Az lett volna neki baromi nagy égés, ha ez kiderül a bíróságon.
:-) :-) :-)

Szomorú örökös # 2025.08.01. 08:06

Ma már minden jogi kérdésre divatos szó lett ez: KÁRTÉRÍTÉS :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2025.08.01. 05:56

Kovács Béla Sándor :D hotel, ez jó!
Nem viccnek szántam.

De a doktor jól mondja: elálláshoz neked sincs jogod. Ha elfogadod a bérbeadó elállását, akkor nem szegett szerződést. Ha nem szegett szerződést, nincs jogellenes magatartás. Ha nincs jogellenes magatartás, akkor nincs kártérítés. (Túl azon, hogy akkor tulajdonképpen károd sincs.)

Niki2025 # 2025.08.01. 04:54

Nem normális világot élünk. Én nem használom a közösségi médiát, tudatosan. Nekem meg nem adta volna ki a lakást, mondván, hogy rejtegetek valamit? Oh my god ..

drbjozsef # 2025.08.01. 04:49

Gabi9967,

Persze ha te sem akarod birtokba venni már ezt az ingatlant, tehát a felek akarata egyezik, az lényegében a szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetésének felel meg, és akkor semmi nem illet meg.

El kell döntened, hogy akarod, és beleállsz, vagy nem, és továbblépsz. Köztes megoldás nincs.

Gabi9967 # 2025.07.31. 21:19

Niki 2025, social platformon játékot közvetít... nem a lakás találás itt a fórumon most a cél - persze fogunk másikat találni - hanem a kártérítés, kiesett idő, jövedelem...

Kovács Béla Sándor :D hotel, ez jó! írni is fogom a holnapi kísérőlevelemben a bérbeadóknak :D

nem szeretnénk már ezt az ingatlant birtokunkba venni, ugye érthető okokból... kinek kell egy ilyen, enyhén szólva bizalmatlan üzlettárs.
kár volt kiadni a social media adatainkat, csak üzleti céllal használjuk, persze művésznéven. Sztem arra rágtak be, hogy a magán nevünkön-vagy hogy is hívják :D - nem találtak sehol.
ahogy pl Taylor Swift magánprofilja sincs sehol :)

Gabi9967 # 2025.07.31. 21:10

Ha jól gondolom 3* szegték meg a szerződést:

1. Nem adják át az ingatlant
  2. Visszautalták a 2 havi kauciót
  3. A szerződésben ez áll:

" Bérbeadót megilleti a rendkívüli felmondás joga, ha a Bérlő írásbeli figyelmeztetés ellenére a havi bérleti díjat és a közüzemi költségeket nem fizeti meg."
Ugye ez ellentmond a Lakástörvény 25. § (1) és (5) pontjának, ami itt a fórumon már át lett tárgyalva...

Viszont, ha nem veszem át az ingatlant, akkor én is szerződést szegek, kártérítéssel élhetnek velünk szemben is?

Kovács_Béla_Sándor # 2025.07.31. 20:28

Az ingatlanos ebben nem tud segíteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.07.31. 20:27

Nem kell másik bérleményt keresned. Ha nem adja át holnap a kulcsokat, beköltözöl egy olcsóbb szállodába, annak az árát kártérítésként köteles a bérlő megfizetni neked. Mivel valószínűleg több lesz, mint a bérleti díj, simán beszámíthatod azzal szemben - ha egyszer birtokba jutsz. A birtokbajutás (a szerződés teljesítésének kikényszerítése) érdekében pedig azonnal indíts pert,

Niki2025 # 2025.07.31. 20:26

Gabi 9967
Élő adásban, telefonon? Miért, a tévénél dolgozik, betelefonálós műsorban?
Ha nagy a közönsége a social felületen, próbáljon ott keresni gyorsan új lakást, ha megoldódik akkor ez a seb is gyorsabban gyúgyul . Azért vannak még normális bérbeadók..
Holnapra sok sikert, legyen határozott és nagyon felkészült! Ne fenyegetőzzön, de legyen tudatos és magabiztos! Szurkolok!
( elnézést ez nem egy jogi válasz volt :-)

Gabi9967 # 2025.07.31. 19:39

Tisztelt drbjozsef

Köszönöm a magyarázatot, és az adekvát paragrafusok citálását!

A szerződésünkben ez áll:
" Bérbeadó 2025. 08.01-én bocsátja a bérleményt Bérlő birtokába, mellyel egy időben Bérlő az első havi bérleti díjat megfizeti. Felek megállapodása értelmében jelen bérleti szerződés kizárólag közös megegyezéssel, írásban módosítható."

Holnap reggel felhívom az ingatlan közvetítőt, és felvázolom az Ön által javasolt folyamatot, továbbá felkérem közvetítőnek. Legalább lesz tanú is a vitában.
Gondolom kártérítésként nem kérhetem az egész éves lakbért... (egy évre szóló határozott idejű szerződés)
Viszont holnaptól nincs megbízható lakhatás, időbe kerül új bérleményt nézni, sok kieső idő, tiktg, ilyesmit lehet kérni kártérítésként?
Illetve, hogy mentális stressz ért - és mindezt élő adás közben közölte, az "egész világ" szeme láttára a bérbeadó, ami a nézettséget, fizetőképes közönséget leredukálta. :(

drbjozsef # 2025.07.31. 19:14

Szerintem :

Ptk.
6:137.§ A szerződés megszegését jelenti bármely kötelezettség szerződésszerű teljesítésének elmaradása.
6:138.§ Szerződésszegés esetén a sérelmet szenvedett fél jogosult a szolgáltatás teljesítésének követelésére.

Ha pedig károd keletkezik a másik fél szerződésszegéséből :

6:142.§ Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a szerződésszegést ellenőrzési körén kívül eső, a szerződéskötés időpontjában előre nem látható körülmény okozta, és nem volt elvárható, hogy a körülményt elkerülje vagy a kárt elhárítsa.
6:143.§ (1) Kártérítés címén meg kell téríteni a szolgáltatás tárgyában keletkezett kárt.
(2) A szerződésszegés következményeként a jogosult vagyonában keletkezett egyéb károkat és az elmaradt vagyoni előnyt olyan mértékben kell megtéríteni, amilyen mértékben a jogosult bizonyítja, hogy a kár mint a szerződésszegés lehetséges következménye a szerződés megkötésének időpontjában előre látható volt.
(3) Szándékos szerződésszegés esetén a jogosult teljes kárát meg kell téríteni.

drbjozsef # 2025.07.31. 19:08

Hiába van szerződés, az akkor lesz érvényes, ha a bérleti díj is kifizetésre kerül.
Mondjuk egy hitelszerződés aláírásakor sem kapom meg ott az 50 millió forint hitelemet. Akkor az sem érvényes?

Lakást bérbeadni pedig nem kötelező senkinek sem. Nem tudjuk, hogy mi a valódi ok.
Persze hogy nem kötelező. Ezt úgy nevezik, hogy nem kötelező megkötni egy bérleti szerződést ha nem akar, nem kell megszövegeznie és ALÁÍRÁSÁVAL elfogadnia semmiylen szerződést.
DE HA MEGTESZI akkor mégis mi a fene okból ne lenne érvényes?

drbjozsef # 2025.07.31. 19:05

Gabi9967,

Az előbbi hozzászólások természetesen mind hülyeségek.

A szerződés természetesen érvényes. Mindkét fél elfogadta, aláírta. Az, hogy bizonyos fizetés későbbre van írva benne, egyáltalán nem számít az érvényesség szempontjából.
Egyoldalúan felbontani elsősorban a szerződésben lefektetettek szerint lehet, ha ott nincs szabályozva, akkor a Ptk. és a Lakástörvény vonatkozó passzusai szerint.
De ilyen, hogy mégse adják ki neked, olyan nincs. Ez jogellenes elállás/felmondás.

Menj el holnap, de ne egyedül, legalább két tanúval, és kérd az érvényes bérleti szerződésed szerint a kulcsokat.
Ha nem adják, akkor figyelmeztesd őket a jogkövetkezményekre, és ott vegyél fel jegyzőkönyvet arról, hogy a szerződésed ellenére nem adták át a kulcsokat, és írják alá, vagy ha nem írják alá, akkor a két tanú írja alá helyettük.

Gabi9967 # 2025.07.31. 18:45

Szomorú örökös

Akkor ezek szerint azoknak sem érvényes a szerződésük, akik nem fizetik mondjuk a következő hónapokat?
Nem fizetés miatt nem bomlik csak úgy fel egy bérleti szerződés.
Azt írásban kellene felmondani, a megfelelő jogi procedúrák szerint.
De a fenti gondolatok csak az én szomorú, megbántott agyam szüleményei...

Szomorú örökös # 2025.07.31. 18:41

Gabi9967

Hiába van szerződés, az akkor lesz érvényes, ha a bérleti díj is kifizetésre kerül.
Lakást bérbeadni pedig nem kötelező senkinek sem. Nem tudjuk, hogy mi a valódi ok.
Lényeg, hogy nektek nem adják bérbe, szóval lehet másikat keresni!
A kártérítést pedig felejtsd el, az sokszor egy jogi baromság, főleg ebben az esetben. Pont!
A kauciót azért kérjétek vissza, mert az nem jár nekik.

Gabi9967 # 2025.07.31. 16:57

még MIELŐTT megadtuk volna a social media elérhetőségeinket, szerdán telefonban már barátságtalan hangot ütöttek meg, és hirtelen le is tegeztek, beceneven szólítottak, előtte magázódtunk (ja, én vok az idősebb, és nőnemű)

Idővel mindig kiderülnek bizonyos dolgok. - persze, senki sem tökéletes, de magyarázatként csak átlátszó, félreérthető dolgokat mondtak.
A kérdésem arra vonatkozna, hogy érvényes-e a szerződés? Szerződést szegtek-e azzal, hogy visszamondták a bérleményt? Igényt tarthatok-e valamilyen kártérítésre?

Gabi9967 # 2025.07.31. 16:50

Zoltanuss
Múlt héten ingatlanos megmutatta a lakást.
Hétfőn (07.28) 1 órán át beszélgettünk a bérbeadókkal, ingatlanossal a lakásban, kedvesek voltak, szerződés aláírva.
Ma telefonon a bérbeadó visszamondta, holnap (aug 1)költöztünk volna!

Zoltanuss # 2025.07.31. 16:39

Az egy órás tárgyalás meglehetősen eltúlzott volt a részemről.

Egy mustra 3 -5 perctől 20 - 25 percig tarthatott.

Zoltanuss # 2025.07.31. 16:34

Idővel mindig kiderülnek bizonyos dolgok.

Amúgy pont a bérleti díj nem volt még rendezve, így talán vehetjük annak, hogy még nem volt a bérleti szerződés érvényes.

Anno amikor még lakást adtam bérbe, mindig megkértem az érdeklődőt, hogy többször is nézze meg.
Soha nem az első látásra adtam ki.

Amúgy a lakásbérlők egy része természetesnek veszi, hogy néha kettő - nagyjából egy órás -tárgyalás után eltűnik mint a kámfor.

Nyilván ez alatt olyan benyomásokat szerzett , hogy ő itt nem lakna akkor sem ha fizetnének neki.

Gabi9967 # 2025.07.31. 15:53

Üdvözletem, lakást szerettünk volna bérelni.
Megnéztünk egy lakást, aláírtuk a szerződést, ott volt a tulajdonos pár, az ingatlanos, kedvesek voltak.
Kifizettük a 2 havi kauciót, holnap mentünk volna átvenni a kulcsot, illetve az első havi bérleti díjat kifizetni.
A héten már barátságtalanul hívtak fel, kérték a social media elérhetőségeinket, hogy ("leinformálhassanak" bennünket?). Kézségesen megadtuk, utána ma felhívtak, hogy mégsem adják nekünk ki a lakást, mert "valahogy nem tetszünk nekik, nem bíznak bennünk". A szerződésben ez áll:
" Bérbeadó 2025. 08.01-én bocsátja a bérleményt Bérlő birtokába, mellyel egy időben Bérlő az első havi bérleti díjat megfizeti. Felek megállapodása értelmében jelen bérleti szerződés kizárólag közös megegyezéssel, írásban módosítható."
(Szerződés aláírva, 2 havi kaució kifizetve, az első havi bérleti díj holnap lett volna)
Érvényes a szerződés? Szerződést szegtek-e azzal, hogy \\\"visszamondták\\\" bérleményt? Igényt tarthatok-e valamilyen kártérítésre?
Köszönöm ha válaszolnak