Csak azért szólok hozzá, mert ha valakiket nagyon útálok, azok a biztonsági őrök. Direkt keresik a lehetőséget, hogy mikor lehetne valakibe belekötni és játszani a "keményfiút". Hihetetlen taplók és azt hiszik, hogy ők valakik (akárcsak a BKV ellenőrök). Nem mintha a rendőröktől el lennék ájulva, de ezekhez képest a zsaruk törvénytisztelő úriemberek. Ráadásul egy biztonsági őrnek az ég egy adta világon semmivel több joga sincs, mint neked, vagy bárki másnak. Pont egy nagy áruház péztáránál olvasgattam a biztonsági ellenőrzéssel kapcsolatos kiírást. (Ott legalább ilyen is volt.) A megfogalmazás nagyon hatásos volt, de ha figyelmesen olvassa az ember, rájön, hogy semmit sem tehetnek. Pl. a legkeményebb az volt, hogy felszólíthat arra, hogy mutasd meg a cuccodat. Felszólítani én is felszólíthatok bárkit bármire, de ez semmire sem kötelezi az illetőt. Ha megfog és nem enged el, az már a személyi szabadság korlátozása, ami pedig bűncselekmény! Nem tarthat vissza, ő egy senki. Hívhat rendőrt, az meg mire kiér, árkon, bokron túl vagy. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a Be.-ben van egy olyan bekezdés, hogy a bűncselekmény elkövetőjét a hatóság kiérkezéséig bárki visszatarthatja, de ehhez nyilvánvalóan bűncselekményt kellene elkövetni. Ami csak nyilvánvaló tettenérésnél lehet, vagy ha pl. látta a kamerában, hogy elteszel valamit. Az meg már csak hab a tortán, hogy az ilyen kisebb lopások, amiket ilyen helyeken elkövetnek, nem érik el a bűncselekményi értéhatárt, szabálysértésnél pedig még ez a joga sincs meg!)
Lehet, hogy hülye ötlet, de legközelebb, ha ne adj Isten ilyesmi előfordul, rendezz jelenetet, ne menj el vele egy lépést se, kezdj el segítségért kiabálni, még ott az eladótérben, így aztán tanúnak ott a komplett bolt. Szerintem ő is megrökönyödne és nem lenne olyan nagy fiú.
Ez még egy boltban elmegy, persze egy szórakozóhelyen más a helyzet. Többek közt ezért se megyek diszkóba, vagy olyan helyre, ahol biztonsági őr van, maradok inkább a kocsmáknál. Ezerszer biztonságosabb hely! :)