Off - topic

TamasHungarian # 2011.11.11. 09:50

Igen, igen. Ez sokkal inkább egyfajta "elit-kérdés", amire megint azt mondhatjuk, hogy nem jogász-specifikus, hiszen nézd meg, már gimnáziumok között is milyen szakadéknyi különbség van a megítélésben, holott az eredményességet tekintve aztán nem lesz tulképpen semmmi különbség a végén.
És mégis oda vannak az "elit-gimnáziumokért", ahova kemény pénzekért és protekcióval lehet bejutni.

Összetett kérdés ez, én sem konkrétan a tudásanyagról beszéltem.

pazs # 2011.11.11. 09:38

Abban a nemzetközi irodában, ahol én voltam jelölt, a debreceni kivételével az ország összes jogi karát képviselte legalább egy jogász, ellenben pusztán a szakmai tudás alapján egyikről sem tudtad megmondani, ki hol végzett, úgyhogy én ezért nem szoktam egyetérteni, amikor bárki is rangsorolja a hazai karokat, hiszen úgyis csak az számít, hogy az adott ember mit hoz ki magából és az oktatásból. Tök mindegy, hol végzett.

Sherlock # 2011.11.11. 09:02

(Komoly) Ügyvédi irodákban szerintem azon van a hangsúly, hogy a macska megfogja az egeret, nem azon hogy cirmos legyen - legalábbis profitorientált "cégnél" hülye lenne nem a legjobbat felvenni. Ha meg azért vesz fel Károlist, Eltést, stb. hogy jókat diskuráljanak arról, hogy hogy vizsgáztak X.Y. professzornál és még mindig szemét-e... nos az megint csak a principális hülyesége.

Rexor # 2011.11.11. 08:47

Én sem veszekedek, csak a a véleményemet mondom el. Erre való a fórum :)

TamasHungarian # 2011.11.11. 08:43

Oké Rexor, rendben, én nem veszekedési szándékkal írtam, csak akkor ezek szerint eltérnek a tapasztalataink. Ennyi.

Rexor # 2011.11.11. 08:43

Igen igazad van kellenek az elméleti alapok, node ennyi? . Az nagyon gáz, hogy valaki 5 év agymosás után kikerül az egyetemről, és pl. fogalma sincs róla, hogyan fogjon hozzá egy cégalapításhoz, ha betévedne hozzá egy ügyfél ezzel a szándékkal (de fel tudja sorolni a taggyűlés kötelező hatásköreit, amit bebiflázott).

Rexor # 2011.11.11. 08:38

Kedves Tamás,

Azért írtam amit írtam, mert van tapasztalatom mindkettőből. Végeztem főiskolát és egyetemet is, de hogy teljesen őszinte legyek én nem éreztem nagy különbséget a "szellemiségben", de lehet hogy más máshogy látja.

TamasHungarian # 2011.11.11. 08:38

Na meg Rexor, tudom, hogy mostanában ez a fene nagy piacképesség és gyakorlat-orientáltság az első szempont, de én azért nem vagyok annak híve, hogy emiatt a komoly elméleti háttérből levegyünk egy cseppet is.

Egy biztos: más idők járnak mostanában, és sztem örüljenek azok az intézmények, amelyeket nem érint a bolognai osztott-osztatlan cirkusz, mert ez egy horror.

TamasHungarian # 2011.11.11. 08:34

Nézd, lehet, hogy igazad van, persze, csak azért mintha mégis látnék egy színvonalbeli különbséget főiskolai és egyetemi rangú intézmény között.
Nekem az maradt meg érdekes emléknek erről, hogy olvasgattuk vegyesen egy vagon szakdolgozat opponensi értékelését, és már úgy abból kitűnt, hogy melyiket írta főiskolai oktató és melyiket egyetemi. Pedig valahogy csak a stílus miatt volt az egész benyomás, de mégis bejött.

És most bocsánat, akit ez sért, de ... azért mégse mindegy. Még akkor se, ha ebben a mai rendszerben szinte eltűnnek a határvonalak (aki komolyabban benne van a felsőoktatásban, az szidja is keményen, és talán páran emlékeznek is arra a hírre, hogy egy elismert történész kijelentette, hogy ő márpedig nem hajlandó alapképzésben oktatni ... na puff).

Rexor, lehet h igazad van, de ha bele is sűrítenék 3 évbe a jogi képzést, azért akkor is egész más, hogy egyetemi szintű akkreditációs az az intézmény. Hidd el, nagyon más a szellemisége ám a kettőnek, sztem akinek van tapasztalata mindkettőből, az pontosan tudja, mire gondolok.

Rexor # 2011.11.11. 08:18

Tamás,

Nagyon nagyon halkan megsúgnám, hogy a jogi egyetem 5 évét is simán bele lehetne tenni 3 évbe, a maradék kettőben pedig lehetne dolgozni és gyakorlatot szerezni. Ebből a szempontból nem mondott hülyeséget a főiskolás.

Rexor # 2011.11.11. 08:15

Szerintem teljesen mindegy melyik jogi karról van szó. Amíg úgy is el lehet végezni az egyetemet, hogy a közelébe sem megy az ember az előadásoknak, addig egyforma mindegyik (az a minimális különbség pedig kb. annyit ér mint a díszítés a tortán).

TamasHungarian # 2011.11.11. 08:11

Hunfrakk, nem Neked szántam sértésnek!

Természetesen nem tudok ilyen hirdetést felmutatni, azok se hülyék, hogy ezt így leírják nyilvánosan, és én se véletlenül fogalmaztam úgy, ahogy. Ezzel együtt is hidd el, hogy konkrétan az igazságszolgáltatás egy szeletéből hallottam ilyet, mint kizáró okot, de ismétlem, ne gondold, hogy majd ezt írásba is adják! Mondjuk úgy, hogy amolyan hallgatólagos közmegegyezés volt a pályáztatók között.

Másik alkalommal, amikor ilyesmi témáról beszélgettünk egy társaságban, akkor az egyikük nekem szegezte a kérdést, hogy "na mégis mit gondolsz, vajon miért csakis Eltés jogászok vannak itt?"
És valóban nem volt egyetlen kivétel se a társaságból, aki máshonnan jött volna.

Mindennek ellenére én úgy látom, hogy ez az egész "hol végeztél?" dili már 3-4 év múlva eltűnik, és pl én magam se tudom, hogy a kollegáim melyik egyetemről jöttek, fel se merül ez kérdésként.
Amit annál inkább ellentétként látok, hogy az egyetemi-főiskolai diplomások között viszont van nagy feszültség. Na de valljuk meg, ez se véletlen, hát némelyik főiskola sokkal inkább showhivatal, mint felsőoktatási intézmény. De ez egy újabb történet már...

Ehhez csak egy aranyos storyt mesélnék:
Egyszer egy főiskolát végzett XY hatalmas mellénnyel nekem rontott, hogy az azért FŐiskola, mert bezzeg ők 3 év alatt elvégzik azt, amit az egyetemisták csak 5 év alatt képesek XDXD.
Na erre inkább már nem szóltam semmit. Azért aranyos, nem?

hunfrakk # 2011.11.11. 07:18

TamasHungarian:
Egy ilyen hirdetést mutass.
Nagyon nem így van, ahogy írod, sőt.

TamasHungarian # 2011.11.11. 06:57

Sherlock! Nagyon helyes! Csajoknak vonzó ám a hatalmas EGÓ egy fiúban, sőt, kötelező jelleggel egy fiúhoz tartozik, csak nem vallják be :)

TamasHungarian # 2011.11.11. 06:56

Jó hát ha itt tartunk, akkor nekem van a legnagyobb EGÓM, de ennyi erővel ismertem olyat, aki még csak a Pázmányra készült, de már el volt szállva magától, és becsmérelte az összes többi helyet :)
Jézusom, mi lehetett később? (azt már nem tudtam meg, de lehet h jobb is)

Mindenesetre -persze nem leírva, de mégis köztudottan, kimondva, kimondatlanul- nem egy helyet láttam, hallottam már, ahol jogászt kerestek, kivéve Pázmányost.

Hááááát, azért ennek is biztos meg van az oka.

De megint meg kell jegyeznem, hogy ez inkább a Pázmánynak szólt és nem a jogász végzettségnek, mert más karos/szakos diplomák tekintetében se igazán örültek/örülnek a Pázmányosoknak.

Sherlock # 2011.11.11. 06:48

Szerintem Én(nagy betű) vagyok a legjobban elszállva magamtól.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.10. 21:21

Hogy Mikinek jobbak a fiúk? Ez már csaknem egyértelmű. ;)

hunfrakk # 2011.11.10. 18:39

ez kétértelmű

Berényi Miki # 2011.11.10. 18:33

szerintem a fiúk jobbak mint a lányok...! a lányok mindig csak babáznak és nem lehet velük bújócskázni...! :)

hunfrakk # 2011.11.10. 18:20

pázmányos önsajnálata, önutálata viszont rémes szerintem

Impossible # 2011.11.10. 17:10

a hazai karok közti harc vihar a biliben

TamasHungarian # 2011.11.10. 16:33

Hát ha már itt tartunk, sztem az Eltések vannak a legjobban elszállva maguktól, és ez most nem jogász-specifikus jelenség, hanem úgy általánosságban. Megforultam pár egyetemen, én magam is mintha ezt érzékeltem volna.

Tudjátok mi a legjobb az egészben? Hogy mondjuk egy az egyben ugyan azok a Sotés meg Eltés oktatók vannak nagy arányban pl. a Károlin is, és mégis annak valahogy nincs meg ez az "elit-feelingje".

Legislatornak mondom, hogy a fene tudja, én ismertem a pécsi meg az eltés jogászokat is (egy részüket), de nekem pont fordítva tűnt akkor ez a maguktól való elszállás. De bizonyára csak egy benyomás.

cat981 # 2011.11.10. 15:04

bocs, leg helyett Leg-et akartam írni

cat981 # 2011.11.10. 15:02

héj héj leg, hol marad a mundér becsület? :) Ők is a kollégáid, a kutya fáját :).

"Elgondolkodtam, mennyiféleképpen neveztek a nickem után az elmúlt közel 10 évben.
legislatro
leg is lator
registrator
légizolátor"

légisátor. még ez is jó szerintem :).

Legislator # 2011.11.10. 13:37

Pécsnek? Tekintélye? És ugyan miért? Mert van egy egész akadémikusuk? Mondjuk abban biztos elsők, hogy ők vannak legjobban elszállva maguktól...

Sunshine after the rain.