Off - topic

Legislator # 2010.05.16. 10:56

Imp írta: "guba,

nem akarok Leg nevében nyilatkozni, de Leg köziggel foglalkozik, ami meg nekünk kínai, szóval nem csodálom, ha ebből a vitából kimarad."

Sőt Legnek talán a kínai jog sem mindig kínaiXD.

Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2010.05.16. 11:18

Kedves hunfrakk,

kicsit kiforgatottnak tűnik a ptk-val való érvelés...

másfelől az, hogy külön hrsz-on van nem támasztja alá a dologkapcsolat hiányát...

hogy merült fel benned ez a kérdés?:)

Kacsa11

hunfrakk # 2010.05.16. 11:22

Kedves Kacsa, ez a munkám, ilyesféle ügyekkel foglalkozom.

Tehát szerinted helyes az, hogy ez dologkapcsolat és azon belül alkotórész a pihenő?

Kacsa1111 # 2010.05.16. 16:45

Kedves hunfrakk,

nem. szerintem ott botlik meg a gondolatmeneted, amikor a közúti közlekedésről szóló törvény szerinti "tartozékot" ptk. szerint akarod értelmezni...

a dologkapcsolatra vonatkozó megjegyzést csak úgy mellékesen vetettem oda...gondolj arra, amikor a telek és a rajta álló épület külön hrsz.-on van...

Kacsa11

bajussz # 2010.05.16. 18:07

ma gondolkodtam el azon, hogy az ember menniyre szabályok közé van szorítva

nem csinálhatom, amit akarok.

a nagyokosok megmondják, hogyan élhetek

ez szívás

hunfrakk # 2010.05.16. 19:28

Kedves Kacsa!

Az szerintem is igaz, hogy akik a közúti közlekedésről szóló törvényben az értelmező rendelkezéseknél meghatározták, mi is az "út tartozéka", azok biztos, hogy nem a Ptk. szerinti alkotórész-tartozék fogalompárra és azok jelentésére gondoltak.

Ettől függetlenül a mi jogászaink azt mondták, hogy nem, a Kkt. rosszul mondja, mert a pihenőhely az nem tartozék, hanem Ptk. szerinti alkotórész.

Az a baj, hogy a pihenőhelyről semmi nem rendelkezik külön.

Telek (földterület) és felépítmény tulajdonjoga ha elválik, akkor lehetnek külön helyrajzi számon (ráépítés, földhasználati jog), és lesz két önálló ingatlanunk.

Az a baj, hogy nem kerülünk közelebb a megoldáshoz.

Miért lehetne itt alkalmazni a fődolog (autópálya)-mellékdolog (pihenőhely) felosztást?

Azt hiszem bemegyek Lábadyhoz az egyetemre.

Kacsa1111 # 2010.05.16. 19:43

Kedves hunfrakk,

miért akarod alkalmazni?

Kacsa11

hunfrakk # 2010.05.16. 20:06

Nem én akarom alkalmazni.
Jogászaink írták ezt le több hivatalos levélbe, mint állásfoglalást.
Ez az általános álláspont most ezen a szakterületen.

Azért írtam ki a kérdést, mert nem értek egyet ezzel az állásponttal és tanácsot kérek: mi lehetne a megoldás.

hunfrakk # 2010.05.16. 20:09

Grád tanár úr, Leg, Impi, KBS, guba, Ildi stb.

ha olvastátok alábbiakat, ti is mondjatok véleményt

Impossible # 2010.05.16. 20:16

hunfrakk,

Lábady némileg más nézetet vall, mint Jobbágyi vagy Lenkovics, mégis nagy becsben tartják. Szóval az ő véleménye is csak egy vélemény a sok közül. Valószínűleg itt sincs objektív igazság. Majd amit a bíróság igaznak mond ki, azt igaznak fogják tartani (csak mert így kell, és nem azért, mert így is van :D ). Res iudicata pro veritate accipitur. Ez van, ezt kell szeretni. :D

Véleményem szerint tartozék, mert van autópálya pihenő nélkül, és rohadtul jól használható is pihenő nélkül. A szabályozás előírhatja, hogy lennie muszáj, de ez olyan, mint a cipőhöz a cipőfűző (szerintem).
De miért nem szólsz inkább hozzá a motorfeldőléshez előbb? Most akkor az el van felejtve? Nemá! :D

Kacsa,

"az a gond az érveléseddel, hogy nem meggyőző, mivel az pusztán a szavak kifacsarása.
ha egy BH facsargatná így a szavakat, az persze más lenne…"

Amikor fizettetnem kell a biztosítóval, akkor fizettetnem kell a biztosítóval. :D Azaz ha azt a feladatot kapom, hogy érjem el, hogy a biztosító fizessen, akkor el kell érnem. Namost ha el kell érnem, akkor bármit meg kell tegyek az ügy érdekében (a jó ízlés határain belül :D ). Az szerintem tiszta sor, hogy 339. § alapján állhat fenn a felelősség, az már kevésbé, hogy fizetnie kell, nade ez ugye a feladat lényege. "ÜzemeltetéséVEL" az nem egyenlő az üzemeltetése soránnal. Erre így egy az egyben nem létezik BH. Max. az ügyemből BH lesz. :D Kár, hogy kirúgtak, kíváncsi lettem volna a fejleményekre.

Impossible # 2010.05.16. 20:46

Kacsa,

na még annyi az előzőkhöz, hogy az ügyvéd szerint azért kellene fizetnie a biztosítónak, mert a Korm. rendelet tételesen felsorolja, hogy mikor NEM köteles megtéríteni a biztosító a kárt, és a feldőlés nem szerepel a felsorolásban. (Szerintem ez gyenge érv, de azért nem rossz.) Az én csűrés-csavarásom is van ilyen szintű. Érted, fizetnie KELL...:) Amúgy meg az ügyvéd szerint 345. §, ami szerintem totális melléfogás, és 339. § (de ez mellékes).

hunfrakk # 2010.05.16. 20:54

Impi, a Lenkovics-féle Dologi jog és az Ingatlanjog Nagy Kézikönyve (Complex) szerint tartozék csak ingó dolog lehet.
Pihenő nélküli autópályát nem lehet építeni (tankolás, pihenés szükséges autózóknak).

Impossible # 2010.05.16. 21:14

hunfrakk,

az autópálya létezhet pihenő nélkül, a cipő viszont nem létezhet cipőtalp nélkül (mert az nem cipő). A szabály előírhatja, hogy az autópályához kötelező pihenőt építeni, de ettől még autópálya létezhet; cipő cipőtalp nélkül viszont nem létezhet, mert az úgy nem cipő, hanem egy pl. bőrdarab. Sokáig nem létezett pihenő, autópálya viszont létezett. Ez most egy többlet előírása. A cipőnél a cipőtalp nem többlet, hanem szükség.

Impossible # 2010.05.16. 21:24

És szerintem az önmagában nem indokolja a dolog alkotórész mivoltát, hogy nem ingó, még akkor sem, ha tartozék csak ingó lehet. Mellesleg haladjunk már a korral...

hunfrakk # 2010.05.16. 21:31

azért fontos ez a kérdés, mert ez lehet a döntő pont abban, hogy lehet-e magántulajdonban pihenőhely

országos közút-e a pihehely (ha az, akkor csak állami tulajdon lehet)

mit nézünk: a funkciót vagy az ingatlan-nyilvántartási bejegyzést (a művelési ágat, jelleget)

*

persze, hogy nem lételeme az autópályának a pihenőhely, de azért furcsa lenne ha Budapesttől Pécsig nem lenne pihenhely

(szerintem sem alkotórész - sőt, nem is tartozék - egyik sem!)

Impossible # 2010.05.16. 21:41

Olyan nincs, hogy egyik sem. Be kell sorolni valamilyen kategóriába ahhoz, hogy lehessen róla beszélni a jogban. Mivel önálló kategóriát nem hoztak létre a pihenőre, így kénytelenek vagyunk a már létező kategóriák közül választani a besorolását illetően. Akkor viszont szerintem inkább tartozék, mint alkotórész, és lehet magántulajdonban.

Impossible # 2010.05.16. 21:46

De ha alacsonyabb szintű jogszabály előírja, hogy nem lehet magántulajdonban, akkor nem lehet magántulajdonban (szerintem).

hunfrakk # 2010.05.16. 21:53

Csak a Ptk. és a közúti közlek.tv. az, amiből kiindulhatunk.

Ptk: országos közút - kizáról.állami tulajd.

Kkt. (47.§ k.) pont): út tartozéka: (...) pihenőhely

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

kérdés, hogy mellékdolog-e a pihenő egyáltalán

Impossible # 2010.05.16. 21:54

Meg azért az a helyzet, hogy a jogalkotó nem gondolhatott az űrutazás részletekbe menő szabályozására a paleolitikumban. :D

Impossible # 2010.05.16. 21:55

Az országos közúthoz írtak elő pihenőt, nem? A cipőnek meg mindig volt talpa, ha cipő volt.

Impossible # 2010.05.16. 21:59

Most akkor gondolj bele, az útjelző tábla is alkotórésze lenne az autópályának? Ugyanmár.

hunfrakk # 2010.05.16. 22:10

Az út tartozéka:

a várakozóhely, pihenőhely,

jelzőtábla, jelzőlámpa, segélykérő telefon, parkolójegy-kiadó automata, sorompó,

a zajárnyékoló fal és töltés,
hóvédő erdősáv, fasor vagy cserjesáv

valamint a közút határától számított két méter távolságon belül ültetett fa

nem ingó dologat írj!
itt két ingatlan esetleges kapcsolatáról van szó!

nem az országos közúthoz, csak a gyorsforgalmi úthoz (vagyis autópálya, autóút) írtak elő pihenőhelyet

hunfrakk # 2010.05.16. 22:11

(az "ültetett fa" kifejezésig amit írtam, az idézet a Kkt.-ből)

Kacsa1111 # 2010.05.17. 08:31

Kedves Impossible,

„ÜzemeltetéséVEL“ az nem egyenlő az üzemeltetése soránnal.

ezt már ezerszer elmondtad...csak azt nem, hogy ezt miért gondolod így...:)

Kacsa11

Kacsa1111 # 2010.05.17. 08:36

Kedves Impossible,

Olyan nincs, hogy egyik sem. Be kell sorolni valamilyen kategóriába

ahham...:)

Kacsa11