szakvizsga


kirobit # 2005.10.13. 12:10

Kedves Pasta!

nekem van egy szakdolgozatom regionális politikáról.

címe: Az Európai Unió regionális politikája és a keleti bővítés hatásai (2004.)

a PTE-ÁJK, szakokleveles politológus képzésen készült, jeles eredménnyel megvédve.

Kála # 2005.10.13. 10:08

Szia!

Én is kérdezek: ha azt hallod, hogy irodavezető, neked az ugrik be, hogy jogi munkát végez valaki? Nekem nem igazán, de nem is ez a lényeg hanem, hogy ha megkapod az állást, lesz valaki, aki igazolja, hogy az ott töltött időd alatt irodavezetői munkakörben jogi munkát végeztél az ő irányítása alatt?
Ha annyival jobb anyagilag és esetleg van valami előrelépési lehetőség jogi munkakörbe (ahol majd beszámít az időd) és úgy gondolod, hogy annyi plusz időt megér, nem gond ha csúszik a szakvizsga, akkor hajrá.

vanda24 # 2005.10.13. 09:02

Kedves Kála!

Köszönöm a válaszodat,én is így gondoltam egyébként,de ebben megerősítettél:)
Viszont,ha mégis megkapnám az szerinted lenne mód valahogy úgy megkötni a szerződést,hogy a munkakör megnevezése alapján elfogadható legyen a jogi szakvizsgához!?
Persze tudom,hogy ez is elég gázos,hiszen magasabb vezetőként mint irodavezető nem lehet mondjuk valaki jogi referens...
Nem is tudom ez csak egy dilemma,hiszen többet kereshetnék,de igazából tudom,hogy szakmailag szinte semmmit nem fejlődnék,hiszen egy ilyen irodavezetőnek legkevésbé konkrét jogi feladatai vannak!

Vanda

Kála # 2005.10.12. 12:35

szia!
Szerintem az IM rendelet ebben a kérdésben elég egyértelmű: "A joggyakorlat idejébe csak a jogi végzettséget igazoló oklevél megszerzése után jogi képesítéshez kötött főállású munkakörben töltött idő számítható be."
Vagyis, ha ez az állás nem jogi képesítéshez kötött (hanem bármely felső fokú megfelel) akkor nem számít be.

vanda24 # 2005.10.12. 12:30

Sziasztok!

Szakvizsgához szükséges gyakornoki idő beszámításával és annak elfogadásával kapcsolatban lenne kérdésem!
Ismerem az IM rendeletet a szakvizsgáról,de telefonon sokszor igen eltérő tájékoztatást tudnak adni..
Konkrét kérdésem:-lenne egy pályázati felhívás amely egy Kistérségi Társulás irodavezetői álláshelyéről szól

  • közalakalmazotti jogviszony,magasabb vezetőnek minősülő
  • Pályázat beadásának feltétele többek között:Felsőfokú végzettség,szakmai önéletrajz,erkölcsi,jogosítvány,saját tulajdonú gépjármű stb.

Jogi végzettséggel természetesen megpályázható az állás,de mivel nem jogi képesítéshez kötött a munkakör,szerintem nem fogadnák el a szakvizsgához szükséges gyakornoki időben?!
Esetleg más vélemény és ötlet,hogy lehetne ezt a kérdést megoldani,persze még messze nem az enyém az állás,sőt meg sem próbálom,ha nem számít bele a gyakornoki időmbe,ugyanis most van állásom amivel ketyeg az időm,de itt jóval többet kereshetnék:))
És egyáltalán van-e értelme szerintetek,hiszen egy ilyen munkakörben mennyit fejlődhet az ember szakmailag mint jogász?

Előre is köszi a válaszokat:)

pasta # 2005.10.04. 17:17

helló!
nincs valamelyikőtöknek regionális politikával kapcsolatos szakdogája, rendszerezett anyaga? magyar és angol nyelven is érdekelne!! minél előbb lenne rá szükségem!
nagyon köszönöm!

tuppence # 2005.09.29. 15:59

Sziasztok!
Trueblue: Én már túl vagyok a polgárin és most már a büntetőn is:-) Amit a szakvizsga.hu-n találtál kérdéseket, azok jók, nekem többet feltettek belőlük. De bevallom őszintén, egyszerűen nem emlékeztem rá már este sem, hogy konkrétan mit kérdeztek a vizsgán! Több mint 1 órán keresztül bombáztak rövid kérdésekkel, gyakorlatilag az egész anyagból. Anyagi jogból tőlem csak a Ptk-ból, eljárásból csak a Pp-ből (a felsorolásokat tudni kell!), viszont gazdaságiból kaptam koncessziós, egyéni vállalkozós kérdést is, úgyhogy abban ne reménykedjen senki, hogy a Gt és a Ct elég.

És 3 hét elég elvileg:-) Nekem is ennyi időm volt rá... ill. az írásbeliig pont ennyi, a szóbeliig 2 nappal több:-)

Kála # 2005.09.23. 06:58

Sziasztok!
Van valakinek infója, hogy honnan lehetne TB és munkajogi iratmintákat beszerezni (szakvizsgához)?

Trueblue # 2005.09.22. 14:02

Sziasztok!

Polgárival kezedek, már alig van időm, de igyekszem... aztán majd meglátjuk, hogy lehetséges-e mindezt 3 hét alatt megtanulni, vagy legalább is ennyi tanulással sikeres vizsgát tenni.

A szakvizsga.hu-n találtam néhány jellemző szóbeli kérdést.

Arra szeretnélek kérni benneteket, akik már túl vagytok a polgárin, hogy van egy kis időtök, legyetek szívesek írjatok nekem olyan kérdéseket, amelyek ezeken túl gyakran előfordulnak a szóbelin, ami számotokra emlékezetes, vagy amiben van egy kis furfang.

Sokat segítene, ha akár ide, akár a mailcímemre küldenétek néhányat

Előre is nagyon köszönöm és további sikeres felkészülést mindenkinek!

Nyolcvanegy # 2005.09.20. 11:39

Sajnos jól gondolod, nem nagyon számít bele, én azért is nem mentem rá, pedig a GKM és az FMM is visszahívott interjúra...

drpici # 2005.09.20. 07:46

Sziasztok!

Tud vki vmit arról, hogy ha a pályakezdő diplomások számára meghírdetett ösztöndíjas foglalkoztatás keretében dolgozom, akkor az hogy számít be a szakvizsgához? (Az Im rendeletben van egy ilyen mondat hogy: "...az ösztöndíj folyósításának idejét összesen legfeljebb 3 hónap...tartamáig lehet a joggyakorlat idejébe beszámítani.", de ez így elég gáz, ki töltene el akkor így 1 évet?)
Én is látom h voltaképpen válaszoltam magamnak, de bízom benne h vki azt mondja h rosszul gondolom. :)

Rexor # 2005.08.30. 15:08

Az EU jogesetek, illetve az EU intézményrendszerének nagyon jó összefoglalója van az EU honlapján, igaz angol nyelven, de személy szerint én ezt jónak tartom.

Dórus # 2005.08.25. 15:29

Sziasztok!
Ket-tel kapcsolatos kiegeszites olvashato a köv. honlapon is: http://www.uni-miskolc.hu/…ntargyak.htm
A kiegeszites ugy van megszerkesztve, hogy az egyes reszeknel csak az van kiemelve, ami elteres az Ae-hez kepest. Ez ugyan allamvizsgazoknak keszült (akik az iden allamvizsgaztak), de talan a szakvizsgazok is tudjak hasznositani...
Üdv. Dórus

Szidike # 2005.08.23. 08:03

Kedves Sorstársak! A Ket-hez nagyon jó összefoglaló anyagokat állított össze a Magyar Közigazgatási Intézet (www.mki.gov.hu), amik a honlapjukról letölthetők(pl. mely esetekben kell végzést hozni, melyek fellebbezhetők meg, stb.).

Én szeptemberre jelentkeztem be az első részből szakvizsgára, de csak novemberben tudnak fogadni. A kérdésem az lenne, hogy milyen a gyakorlatban a vizsga, mire érdemes a hangsúlyt fektetni a készülésnél.
Üdv. Mindenkinek

Kála # 2005.08.22. 08:46

Szerintem már eleve ott a logikai bakugrás, hogy ha egyszer soron kívüli eljárást ír elő a törvény, akkor hogy jöhet szóba hosszabbítás...

derill # 2005.08.18. 19:58

Egy kicsit hibás néhol:)

A KET 33. § (2) bekezdése értelmében kiskorú esetében az érdemi határozatot soron kívül kell meghozni, majd ezt a (7) bekezdés értelmében 15 nappal a vezető meghosszabbithatja. A „soron kívül”-t a hányadik napon lehet szerintetek meghosszabbítani, tehát hány nap a „soron kivül”?


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Kála # 2005.08.18. 08:49

Ja, itt a link: www.mki.gov.hu./közigazgatási továbbképzés/közigazgatási szakvizsga/tananyagok.

Kála # 2005.08.18. 08:45

Tuppence, az OK, hogy csak 18 tétel, de abban gyakorlatilag az egész Ket. benne van, kivéve az elektronikus közigazgatásról szóló részt :-)
De az tény, hogy a könyv nem minden esetben jelent érdemi többletet a jogszabályhoz képest.
Egy Áe.-Ket. összevetés van a közigazgatási szakvizsgára kiadott felkészítő anyagban is, a netről letölthető.

tuppence # 2005.08.18. 08:32

Drpici: jogi képesítéshez kötött főállású munkakörben kell eltölteni a gyakorlati idő 3 évét. Igazából az a lényeg, hogy papíron valaki leigazolja neked a gyakorlati idődet, amiben meg kell jelölni az instruktorodat is.

tuppence # 2005.08.18. 08:29

Az UNIO-s összehasonlítást is tartalmaz az Áe-vel, a kerszövös úgy emlékszem nem. Igazából mindkettő próbál értelmezni egy gyakorlatban még ki nem próbált jogszabályt, úgyhogy sok helyen csak más szavakkal átírva megfogalmazza mégegyszer... Szerintem a vizsgára elégnek kell lennie a jogszabálynak és az indokolásnak. Ezek a könyvek piszok vastagok:-) És a tájékoztató szerint a Ket-ből összvissz 18 tétel van! De én megnézném a helyedben őket egy könyvesboltban.

martex # 2005.08.18. 08:21

Köszönöm szépen a gyors válaszokat. Szerintetek melyiket érdemes megvenni? Egyáltalán szükséges belőle tanulni, vagy elég a CD jogtáron 32 oldalban megtalálható általános indoklás? - tekintettel arra, hogy alkalmazva még nem volt a Ket.
Mi a véleményetek?

drpici # 2005.08.18. 08:18

Sziasztok!

Azt szeretném megtudni, hogy a szakvizsgához szükséges 3 évet munkaviszonyban kell eltölteni, vagy megfelel az is, ha pl. megbízási jogviszonyban vagyok?
Sajnos az is felmerült, hogy ha nem találok állást, akkor csak papíron kezdeném meg a munkát, hogy ketyegjen a 3 év, ezzel kapcsolatban van bármilyen tanácsotok, mire kell odafigyelni, stb.
Előre is köszi a válaszokat!

tuppence # 2005.08.18. 08:16

Na nem is kell addig várni, megtaláltam a neten őket. Az egyiket az UNIO kiadó adta ki, Dr. Szabó Lajos - Dr. Gyergyák Ferenc - Dr. Darák Péter írta és A KÖZIGAZGATÁSI HATÓSÁGI ELJÁRÁS ÉS SZOLGÁLTATÁS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI a címe. 6700+ ÁFA... a másik a KJK-Kerszövös, amit Kála írt.

tuppence # 2005.08.18. 08:08

Nekem 2 Ket kommentárom van, mindkettő a mhelyemen... Ha ráér hétfőig, beadom a címét és a kiadóját!

Kála # 2005.08.18. 07:40

A közigazgatási eljárási törvény kommentárja - KJK KERSZÖV 4.560,- Vagy tankönyvboltban, vagy a netről is rendelhető, ha jól emlékszem.