szakvizsga


martex # 2005.08.18. 07:30

Nem tudja valaki, hogy a Ket. hez a Kilényi-féle kommentárnak mi a pontos címe és hol szerezhető be?
Köszi

Noémi71 # 2005.08.17. 14:41

Van itt valaki?

martex # 2005.08.17. 13:06

Arra mindenképp hasznos volt az előkészítő, hogy felfrissitse a témákat, mert így sokkal könnyebb - legalábbis számomra - nekiállni tanulni.

Kála # 2005.08.17. 12:43

Az Eu esetek nagy része benne van a Várnay-Papp-ban zanzásítva - az EU jogesetekről készült válogatás könyvekben (3 vagy 4 kötet) benne van az esetek szintén nagy része, de a konkrét határozat szöveggel, ami néhol annyira érthetetlen, hogy volt olyan eset amire majd egy órám ráment. Na, akkor váltottam a Várnay-Papp-ra.
A felkészítőről amit írtál az viszont nagyon gáz! A többi részt illetően legalább hasznos volt?

martex # 2005.08.17. 12:36

Én júniusban jelentkeztem be a C részből, mert tavasszal a szakvizsga-előkészítőn(ELTE) a közig. előadásokon azt mondták, hogy november 1. előtt nem fogják kérdezni a Ket-et és a szakvizsga-előkészítőn csak az Áe-vel foglalkoztunk.Szóval, nagyon érdekes...Mindenesetre bízom benne, hogy a törvény ismerete (Ket.) elegendő lesz a vizsgán.
Egyébként az IM honlapján én tettem fel ezt a kérdést és nagyon várom rá a választ!
Ami az Eu-t illeti, én a bírósági esetekre gondolok, amik a tételekben szerepelnek.

Kála # 2005.08.17. 12:26

Szia martex!
Én is a C részre készülök, nekem az EU rész tűnik elég megfoghatatlannak. Én a Várnay-Papp könyvvel próbálkozom - de őszintén szólva csak a tételsor szerinti részeire koncetrálva. Milyen Eu esetekre gondolsz?
Ami a Ket-et illeti, valaki pont most tette fel ezt a kérdést az IM honlapján, kíváncsi leszek, mit válaszolnak rá. Én a Kilényi kommentárt néztem a Ket. mellé (mivel másról nem is tudok, hogy lenne) - nem rossz, csak az Áe-hez képest szokatlanul nagy anyag.

Tuppence, a jogszabályok olyan ütemben változnak, hogy én is törekszem még a jövő szeptember előtt befejezni a vizsgát, külöben új Bv, Gt., Ptk. stb. De ezek szerint te is jó betábláztad magadnak az évvégét és a jövő év elejét :-)

tuppence # 2005.08.17. 12:17

A 2005/2006-os tájékoztató szerint a vizsga anyaga csak a Ket. ezért elvileg nem kérdezhetnék az Áe-t még összehasonlítás szinten sem... szerintem. De ha neadjisten a vizsgáztatónak olyan kedve van, hogy ilyen kérdést tesz fel, nagyon nem tudsz reklamálni... Õszintén megmondom, hogy én ezért hagytam utoljára (márciusra tervezem) a köziget.

martex # 2005.08.17. 12:09

Köszi szépen az infot.
Jelenleg a C részre készülök és ami leginkább aggaszt a közig. Szerintetek a Ket. megtanuláa elegendő? Vagy a vizsgán összehasonlítás várható-e az Áe-vel?
Másrészt nem minden Eu-s eset találhato az eur-lexen illetve a CD jogtáron sem.
Ti honnan szerzitek be ezeket?

tuppence # 2005.08.17. 12:04

Én az ELTE ÁJK-val szemben, az Egyetem téri könyvesboltban vettem meg a könyveket, ott a teljes sorozatot lehet kapni. De meg lehet rendelni a neten is a www.dialog-kiado.hu oldalról. Tényleg drágák... A Novissima sorozatot nem ismerem.

Kála # 2005.08.17. 11:23

Szia!
Ha itt az oldalom kattintasz a "könyv" fülre megtalálod ezeket a könyveket, meg az árukat is, de általában 3.500-4.500 magasságban mozognak.
Novissimából nekem csak TB van (mert az a dialógban nincs), de még nem néztem meg alaposabban.
Te melyik részre készülsz?

martex # 2005.08.17. 11:09

Sziasztok!

Én most hallok elöször a Dialog Campus-os sorozatról. Hol szerezhetők be és kb. mennyibe kerülnek?
Én a Novissima kiadó szakvizsga könyveiből készülök. Arról mi a véleményetek?
Üdv.:
martex

tuppence # 2005.08.15. 15:33

Sziasztok! Én szeptember 28-ra vagyok kiírva vizsgára és a múlt hét szerdáján kaptam meg az értesítést. Elsőnek polgáriból vizsgáztam, én arra 3 hét szabit vettem ki. Most büntetőből megyek. A Dialog Campus sorozatból az anyagi jogi részeket vettem meg, szerintem azok segítenek, de igazából tanulni jogszabályból kell, mert azt kérik vissza a vizsgán.

Kála # 2005.08.15. 08:48

Derill, küldtem e-mailt.

derill # 2005.08.15. 07:41

A gond az, hogy lehet könyvekből tanulni, de a jogszabályt kérik, a könyvekben pedig az sosem hatályos. Én két szakvizsgarészen tul vagyok, de jogszabályból tanultam, mégpedig kapcsolódó anyagos verzióból.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2005.08.15. 07:39

Kála: légyszi ha tudsz, küldj rám egy emailt, szeretnék Veled beszélni.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Kála # 2005.08.15. 07:30

Guiseppa: ha ez segít, akikkel én beszéltem, általában azt mondták, hogy egy hónapot szántak rá a felkészülésre, úgy, hogy mellette nem dolgoztak. Persze az tényleg rengeteg dologtól függ, hogy konkrétan kinek mennyi idő kell, de ez volt az átlag.

Vadmacs: nekem a Dialóg Campusos sorozat C blokkos része bejött - különösen az alkotmányjog segít sokat (az államigazgatási részét már nem néztem, mivel szeptembertől ugye a Ket.-et kérdezik), a munkajog sem rossz, de aktualizálni kell, mert a könyv kiadása óta sokat módosult az Mt. A Tb könyv csak az ELTE sorozatában van meg, de a gond ott is azzal lesz, a kiadás óta már módosult a Tb tv egy párszor.
Az áruk tényleg elég húzós, de az egyetemi könyvtárakban elég sok példány van, próbálj meg kölcsönözni.

praetor01 # 2005.08.15. 06:46

Bocsi! Tényleg nem kell szakvizsgázottnak lennie annak, akinek az irányítása mellett tölti valaki a gyakorlati időt. Legalábbis tényleg nincs benne a szakvizsgáról szóló rendeletben. Mondjuk a szöveg logikájából ez következne, dehát ennyit az egész szakvizsga mizériáról, meg annak értelméről. Mert ugye - ha már az orvosokat citáljuk ide mindíg példálózni - nehéz elképzelni, hogy a sebész szakvizsgára készülő jelölt a gyakorlati idejét mondjuk egy bőrgyógyász irányítása mellett töltse, vagy olyan orvos mellett, akinek nincs szakvizsgája. Ez az egész jogi szakvizsga a jelen formájában inkább egy minősítet államvizsga, amire a változatosság kedvéért ugyanúgy kell felkészülni, mint az egyetemi vizsgák bármelyikére, azaz magolva. Ez alól csak az írásbeli vizsga a kivétel.

Egyébként a rendeletben az sincs benne, hogy fell kell tüntetni az irányításért felelős személyt.

Ami Vadmacs kérdését illeti, az attól függ, hogy ki miből szeret tanulni. Ha valaki jogszabályokból szeret tanulni, annak felesleges megvenni a könyveket, ha könyvekből, akkor viszont a nagy többsége a könyeknek ajánlható.

Vadmacs # 2005.08.13. 20:49

Köszi Joci!
Szerintetek a tankönyvcsomagokat érdemes megvásárolni, amiket a szakvizsgához állítottak össze? Összeszámoltam: kb 30-40 ezer forint ha mindegyiket megveszi az ember.


Üdv néktek

derill # 2005.08.13. 18:34

giseppa: hülye kérdés, ez a felkészültségedtől függ, meg attól is, hogy mennyit vagy képes egyszerre befogadni. Nézd meg a tételsort és az anyagot hozzá. A polgári nekem kinyomtatva (kapcsolódó anyaggal) 5 vastag gyürüs dosszié volt. Ez ugy 5 ezer oldal. Ennek nyilván nagy részét tudod, felsorolásokat kell magolni, amire én képtelen vagyok szerintem. Tehát nekem sok idő. Aki magológép, annak kevesebb.

Egyébként ne izgulj, ha szeptemberre raktak be, akkor mostanában fogod megkapni.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

dr.joci # 2005.08.13. 14:27

Szia Vadmacs!

A www.szakvizsga.hu oldalon mindent megtalálsz ami a szakvizsgával kapcsolatban fontos!(+www.im.hu)

üdv:dr.joci

giuseppa # 2005.08.13. 13:25

Sziasztok!
Emgen elsősorban az érdekelne, hogy a szakvizsga előtt mennyi idővel küldik ki az értesítést a vizsga időpontjáról. A tájékoztatóban legalább 6 hét szerepel, de eddig én semmit sem kaptam, pedig szeptemberre jelentkeztem. Az egyik ismerősöm is erre a hónapra jelentkezett, de őt felhívták, hogy csak októberre fog beférni. Az internetről levették a névsort, telefonon nem lehet az időpont felől érdeklődni, ezért már egy kicsit izgulok mi lesz velem. Ráadásul a főnökömmel sem tudom a szabadságomat egyeztetni. Másik kérdésem, hogy polgárira mennyi idő kell a felkészüléshez, ha mellette nem kell dolgoznom? Köszi.

Vadmacs # 2005.08.13. 12:17

Köszi Derill!
A munkaköröm betöltéséhez elő van írva az állig főiskola vagy a jogi egyetemi végzettség és plussz a tanári diploma. Remélem ez így megfelelő lesz, ha végre rászánom magam. Igazából azt sem tudom hogyan kell elindulni intézni a szakvizsgát:-) Azt mondjátok meg hol lehet ennek utánanézni az IM rendeleten kívül.
Köszi


Üdv néktek

dr. Bubo # 2005.08.13. 08:58

A szakvizsga nagyrészt a vizsgáztatók jóindulatától függ és attól, hogy mennyire tudod határozottan mondani a megtanultakat. Én ugyan 3 éve szakvizsgáztam (írásbeli közig.-ből), de maradandó élményem volt az első szóbeli vizsga. A tanács elnöke az LB közig. kollégium vezetője, tagként LÜ közig. helyettes és 1 munkajogban jártas ügyvéd. Az első kérdés az adatok után az volt, hogy hol is dolgozom és mivel foglalkozom. Megneveztem azt a tárcát, ahol éppen jogszabályokat írtam, erre a LÜ-helyettes szeme felcsillant, mondván, "Szóval maguk azok, akik 5 napra küldenek anyagot véleményezni!" Azt hittem, ezek után kivágnak, de elég jó eredménnyel végeztem a vizsgán...

derill # 2005.08.13. 08:25

Elfogadják a jegyző igazolását, mert nem az számit, hogy neki van-e szakvizsgája, hanem az, hogy Te tényleg jogi területen dolgoztál-e. Nem baj, ha speciális, a szakvizsga ettől még sikerülhet, mivel az én tapasztalatom az, hogy igazából ugyanabból vizsgázol, amiből már a jogon egyszer vizsgáztál, azonban némi gyakorlatot is kérdeznek (jogeset). Esetleg nem árt, ha megkéred a gyámhivatalt (ha van nálatok), hogy egy-egy perre bemehess, hogy lásd, milyen az, és egy-egy ügyet megnézhess (főleg vagyoniakat). De enélkül is sikerülhet.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Vadmacs # 2005.08.13. 07:59

Sziasztok!
A véleményetekre vagyok kiváncsi: én is közigazgatásban dolgozom, novemberben lesz három éve. A terület: intézményirányítás és tanügyigazgatás. A jegyzőm jogász, de nincs szakvizsgája. Szerintetek a tőle kapott igazolást elfogadják majd anno, ha szakvizsgára jelentkezem? A másik félelmem az, hogy jelenleg túl speciális területen dolgozom ahhoz, hogy sikerülhessen a szakvizsga... Mit tanácsoltok?


Üdv néktek