Egyetem Kereses (Melyik a legjobb) - Milyenek az egyetemek, tanarok, felvetelik.. stb


Scheifert # 2004.04.10. 08:09

A bolognai módszer igy két mondatban annyit tesz hogy a tantárgyakat szétszedik és nem párhuzamosan egymás mellett tanítják hanem mondjuk a polgárt tanulod 3honapon keresztül és akkor abban a 3 hónapban csak azzal foglalkozol illetve még mellé járulhatnak a kapcsolódó kiegészitő tárgyak és igy tömbökben tanulod sok gyakorlati órával megtűzve plusz tárgyaláslátogatások egy csomó és hasonló fini dolgok ez olasz országban ugy megy hogy a tömb végén vizsgázhatsz vagy akár utána is szoval elég szabad meg konfuz is!
Ja és kérem hogy senki ne kössön bele ebbe az ismertetésbe mert az idő és a hely hiány amiatt nem tudom kimeritően ismertetni a dolgot!

Scheifert # 2004.04.10. 08:02

Jó ok öntsünk tiszta vizet a pohárba mert már azt sem tudom hogy hol áll a fejem.
A szigorú követelményeket én nem ugy értettem hogy annyira örülök annak hogy minden vizsgaidőszakban fogyok 6-7 kilot az idegessegtől...Ezt én sem szeretem nem vagyok önsanyargató!
Csupán ugy értettem minden féle tudományos alátámasztást mellőzve és tényleg most a végletekig leegyszerűsitve hogy van ahol követelnek van ahol nem annyira erősen és ez ugyan sztereotip modon de rangsort eredményez az átlag emberek fejében és én ezt osztottam meg veletek bár már bánom...
Tök fölösleges volt mert csak olyan vitába bonyolódtunk amiben egyetértek veled mert nyilvánvaló számomra is hogy a mai magyar jogász képzés a béka segge alatt van.

the big cat # 2004.04.10. 07:43

Scheifert, ezt nem nagyon lehetett máshogy érteni: "Szerintem az hogy az iskola belekényszerít a tanulásba és kitapossák a beledet igen is a szinvonalához tartozik nem tul humánus de eredményes..."

Örülök, hogy mégsem ez a véleményed, de akkor nem értem, hogy mivel támasztod alá nagyon kategórikus véleményed az egyes egyetemek színvonaláról? mert eddig mindössze ezt hoztad föl érvnek.

Kovács Jozsi # 2004.04.09. 17:19

Miről szól a bolognai módszer?


bausan

Scheifert # 2004.04.09. 15:38

Kedves Big Cat!

Érdeklődve olvastam a soraidat ezek igy vannak amiket leirtál de a tudás strukturáltsága illetve az hogy a tanuló lásson a sorok között elsősorban rajta mulik mert kellő érdeklődéssel és egy jol felszerelt könyvtárral pótolni lehet ezeket a rendszer okozta hiányosságokat.(persze ezt az oktatonak kéne elvégeznie helyettünk) Én is ezt teszem nap mint nap kiegészítek és probálok átlátni.
Amugy szerintem is nyilvánvaló hogy ez a fajta oktatás nem vezet be minket az EU-ba sajnálom hogy ugy értetted hogy én e mellett állok ami ma működik a magyar jogász képzésben.Mostanába olvasgatok utána a bolognai modszernek számomra ez az ami megfelelő kiutat jelentene vagy ha más nem de egy alternativ megoldásnak nem rossz...

B.B. # 2004.04.09. 14:28

Big Cat, igazad van! Sokszor mondtam már (szinte senki nem értett velem egyet), hogy az elméleti megalapozásnál kezdődik a MEGÉRTÉS. De a tételes jog felsorolásainak betű szerinti visszamondatása sem éppen a gyakorlatiasság, mint ahogy azt képzelik sokan. Pont erről írtam egy másik fórumon tegnap.

Amúgy - ahogy hallom - a munkaerőpiac még mindig summa cum laude-mániás. Én meló mellett végzem a jogot, így nem túl rózsásak a jegyeim (legnagyobb esélyem a ritére van). Nem tudom, milyen esélyem lesz így (van egy közgazdász-diplomám is), de úgy érzem, az elméleti összefüggésekkel tisztában vagyok, és több valós jogesetet sikerült mostanában megoldanom vagy másoknak sikerrel tanácsot adnom. Az a baj, hogy szerintem utóbbi a kutyát nem érdekli, csak az oklevélen lévő minősítés...

the big cat # 2004.04.09. 14:12

Kedves Scheifert,

Elég siralmas, hogy még mindig vannak akik úgy gondolkodnak mint te, hogy a bemagolt struktúrálatlan tudás, és a hallagtók szellemi toprongynak nézése (mert ez pontosan az, amikor csak és kizárólag a visszaböfögést kívánják meg) adja egy egyetem színvonalát. Ez se nem hatásos, se nem hasznos, de kárpótlásul lezülleszt egy szakmát, kiöli a kezdeményező készséget, és elszakítja a szakma értékrendjét a való világ által megkövetelt értékrendtől.

A jogászság mai állapota Magyarországon ezt jól mutatja. A tudományos műhelyek jórésze csak ismételget, újra és újra rendszerez, a nyugat-európai eredméynek fordításához hozzátesz két mondatot és a sajátjaként adja elő, nem mernek hozzányúlni oylan területekhez elméleti rendszerező igénnyel, mint aközigazgatás vagy a pénzügyi jog, mert szellemi törpék ahhoz, hogy ezeket a lezüllött területeket rendbetegyék.

A joglakotás és a jogalaklmazás színvonala a hibák tömege és azok normálisként való elfogadása muatatja hová jutatta a te általad dicsőített hurkatöltőmódszeres oktatás a magyar jogászságot és vele a jogot.

(Persze mindig vannak kivételek, és is tudok szellemi műhelyeket, amelyek továbbra is, mindennek ellenére nagyon eredményesek)

Az EU jogot meg ugye nem csak külföldön kell alkalmazni, ha nem zavar május 1-től Mo-on közvetlenül hatályos lesz az EU joga, és a magyar joggal szemben lehet rá hivatkozni. Így ez atárgy a gyakorlati értékű tárgyak között kiemelkedő jelentőségű kellene leygen minden jogi oktatásban, és valójában már a jogági joganyagokon belül kellene oktatni, és nem kiszakítva a jogrendzser egységes szerkezetéből.

Azt viszont továbra is fennatrtom, hogy a jogbölcselet kiemelkedő fontosságú alapozó tárgy, viszont talán ez a legdurvábban lezüllesztett stúdium Mo-on. Gyakorlatilag még a stúdium történeti részét sem képesek átadni a tudomány hazai önjelölt apostolai, a legutóbbi nyugat-európai eredményeket pedig jól látható értetlenséggel szemlélik, és képtelenek megragadni a lényegüket, valamint plagizálják azokat.

A győri, miskolci, debreceni karokon meg meg lehet nézni nyugodtan atárgyak mellé írt neveket. Ugyanazok leszenk mint Pécsen, Szegeden meg Bp-en. Az okatatói karok öszefonódnak, több tanszék, mint oktató.

Fölösleges ezen vitatakozni, mert az hogy egy egyetem kemény vagy sem, nem dönti el a színvonalát, sőt valószínűbb, hogy az ott jó eredméynnel végzők a gyakorlati élet számára haszontalan ismeretekkel vannak tele, és fejlődőképességük is kisebb. Ez annak a következménye hoyg az egyetemi rekrutáció nem avaló élet által megkövetelt értékek mellett zajlik.

A magyar jogi oktatás színvonala általánosságban véve silány, és ennek még a pénzhiány sem lehet oka, hiszen a jogi oktatatás a legolcsóbb oktatatás.

B.B. # 2004.04.09. 12:54

Kedves Scheifert, gyakorló jogászok véleményét adtam vissza. Amikor a 240 órás szakmai gyakorlaton voltam, akkor mindenki a Miskolci Egyetemet dicsérte, és az ELTÉ-t tartotta a leglazábbnak. Persze lehet, hogy ez már nem időszerű, és azt sem csodálnám, ha az ELTE előre került volna, hiszen a saját bőrömön tapasztalom, hogy folyamatosan szigorodik az egész (a 8. félévi vizsgaidőszak előtt állok). Szerintem az eleje volt a leglazább, pontosabban a harmadik félév, a többiben mindig nagy volt a lemorzsolódás, főleg a legutóbbi, 7. félévben. Csak a szerencsének köszönhetem, hogy eddig nincs évcsúszásom, a jegyeim viszont piszok rosszak. Úgy érzem, nemcsak a tantárgyak tartalma miatt, hanem az egész kar hozzáállása ment el olyan irányba, hogy ritkítsuk ezerrel a hallgatói létszámot (ez a jelenlegi kormány elvárása).

Egyébként tök felesleges azon vitatkozni, hogy kinek az egyeteme a keményebb. Aki jó, az a kevésbé márkás egyetemet elvégezve is jó lesz, aki hülye, az pedig a márkásabbak elvégzése után is hülye marad (sőt, nem kizárt, hogy még hülyébb lesz :-)).

Scheifert # 2004.04.09. 10:13

Nem mondtam h. nem vagyok az csak ha tudatlan vagy akkor ne feltételezz mert a saját kényszerképzeteid rabjává válsz...
Ja és szerintem a Szerkesztőséget legkevésbé sem izgatja hogy mi mit irunk ide tekintve hogy a vélemény nyilvánítás szabad és ott vesztené értelmét az egész forum ha ők ezt korlátoznák...
Egyébként borzasztó az az arisztokratikus fölényesség ahogyan fenn hordod az orrodat mint valami professzor ugy probálsz oktatni példát mutatni és fitogtatni az erődet holott ezen a site-on te is csak egy IP-cim vagy egy valaki aki sok 1esből és 2ből áll.
Egyébként irj a mail cimemre szivesen elbeszélgetnék veled...

Leiterjakab # 2004.04.09. 09:12

Ha nem is jogász vagy, akkor meg kár ítélkezned a jogi karok felett.


Leiterjakab

Scheifert # 2004.04.09. 09:07

Pöffeszkedik az öreg isten haragja...
Csak megosztottam a nagy világgal a személyes véleményemet amit nem kell neked elfogadni amugy meg honnan gondolod hogy jogász vagyok????És hogy "A" vonalas egyetemre járok???

Scheifert # 2004.04.09. 09:03

Ja és miközben a német autópályán döngetsz az új BMW-del az irodába néha a parkolóba állj meg és olvass egy kis Reine Rechtslehre-t az tuti megnyugtat ja és szigorúan a német verzito ajánlom bár ha jol hallottam kiadták franciául és hollandul is ugyh. ne felejtsd el azokat is beszerezni tudod varietas delectat...

Leiterjakab # 2004.04.09. 09:03

Az A-vonalas egyetemen szerzett diplomában az a jó, hogy pöffeszkedve lehet beírni internetes fórumokba és lehet ócsárolni más egyetemeket.


Leiterjakab

Scheifert # 2004.04.09. 08:58

Kritizálta a halál a Te tudásodat hogy őszinte legyek nem is érdekel hogy te megtanultad e vagy sem azt a nyüves jogbölcseletet ja és néhány cimet én is be tudok pötyögni meg mellé azt hogy elolvastam de érted messziről jött emeber azt mond amit akar...
részemről itt pontot tennék a dolog végére mert csak felbosszantasz...
Most miért kell ezt úgy őszintén??Van egy általánosan kialakult kép egy egyetemről amit Te ugyse fogsz itt ebben a topicban megváltoztatni aláírom hogy Te a tanulós fajtából származol már csak maga a lap látogatása is azt mutatja hogy jobban érdekel a jogi téma mint egy átlag diákot!Ok légy boldog az Eu jogoddal menj külföldre dolgozz eu-s országban gazdagodj meg nemz sok gyermeket vegyél részvényeket fektesd az €idat hosszú lejáratú kötvényekbe vegyél motort és sport ocsit de akkor is egy "B"-vonalas egyetem marad Debrecen...

Leiterjakab # 2004.04.09. 08:54

Csak azért vitatkozok veled, mert olyan dölyfösen leírtál két egyetemet anélkül, hogy fogalamad is lenne arról, hogy mi van ott. De persze az előítéleteket nehéz levetkőzni, melyeknek a legfőbb okozója a tudatlanság. Kár rombolni viszont a fórumot a hozzászólásainkkal a Szerkesztőségnek már így is főhet a feje, hogy mikor kell közbelépni, nem áll szándékomban "tönkretenni" egyik kedvenc weblapomat, és most jobban elfoglal az új Gt.-koncepció, melyet Neked is ajánlok figyelmedbe, - ha nemcsak a jogbölcselet érdekel, hanem a polgári jog és "környéke" is, kedves Scheifert!


Leiterjakab

Leiterjakab # 2004.04.09. 08:44

Úgy emlékszem te kritizáltad a jogbölcselet tudásomat...


Leiterjakab

Scheifert # 2004.04.09. 08:37

Hát gratulálok a bezáratott egyetemed történetéhez valoban nagy mult az hogy valami nem működik éveken keresztül:)
A kurzor villogásábol pedig nem tudtam kiolvasni hogy Te ilyen hiper inteligens vagy(már ami a jogbölcseletet illeti de gondolom hogy minden másban ennyire otthon vagy) ne haragudj.
Csupán az a probléma hogy ilyen szinten személyesnek veszed a "támadást" ki vagy Te az egyetem PR menedzsere???
Rendben van hogy Te ügyes vagy tanulsz szépen okosodsz naprol napra...
Én ezt aláírom de ettől még nem lesz debrecen közép-europa 2dik legjobb egyeteme...

Leiterjakab # 2004.04.09. 08:21

Asszem az EU-jogot jobban lehet majd kamatoztatni az elkövetezendő évtizedekben, mint a jogbölcseletet, csak ezt nem mered magadnak se bevallani...


Leiterjakab

Leiterjakab # 2004.04.09. 08:20

Amúgy három hétig kéültem jogbölcseletre és németül kiolvastam a Reine Rechtslehre-t, mellesleg gyűjtöm, Moór, Somló és Teghze stb. könyveit. Csak ennyit a jogbölcselet tudásom hiányosságairól


Leiterjakab

Leiterjakab # 2004.04.09. 08:18

Hja... Debrecenben 1914 óta volt jogászképzés..:-) Ha nem tudnád! Arról nem én tehetek, hogy R.M. elvtárs-pajtásnak nem tetszetteka burzsoászakmák és septiben bezáratott egy-két képzési helyet. Mielőtt mondasz valamit nem ártana tájékozódni..


Leiterjakab

Leiterjakab # 2004.04.09. 08:18

Hja... Debrecenben 1914 óta volt jogászképzés..:-) Ha nem tudnád! Arról nem én tehetek, hogy R.M. elvtárs-pajtásnak nem tetszetteka burzsoászakmák és septiben bezáratott egy-két képzési helyet. Mielőtt mondasz valamit nem ártana tájékozódni..


Leiterjakab

Scheifert # 2004.04.09. 08:13

Kedves Leiterjakab!

Nem akartam elküldeni Miskolcot és Debrecent csak arra kérlek hogy gondold végig Győrt is mellé véve hogy milyen multra tekint vissza nálatok a jogász képzés(kb mint egy amerikai történelem óra a magyarhoz képest:) és hogy milyen nevek szerpelnek a tanrendedben a tárgyak mellett...
Ennyi no comment...
A jogbölcselet számonkérése valóban nem tul megnyugtató nálunk...De csatlakoznék big cathez ugyan is ha tudnád hogy mi képezi az anyagot nem irnál ekkora marhaságokat.
Olyan szubsztanciális alapelveket tanulhatsz meg ezen keresztül amik nélkül Te teheted el az Eu-jogos tudásodat a paplanod alá...
Mellesleg igen is az egyetemtől is függ a hallgató felkészültsége bár nyilván való hogy minden esetben a szubjektiv elem a domináns hogy te mennyire vagy elhivatott és mennyire veszed komolyan az iskolát.

Kedves Big Cat!
Szerintem az hogy az iskola belekényszerít a tanulásba és kitapossák a beledet igen is a szinvonalához tartozik nem tul humánus de eredményes...
Egyébként amiket irtál nagyon igazak csak én egy kicsit másképp látom.

the big cat # 2004.04.09. 04:59

Kedves Leiter kollega, ha maga bedunsztolja jogbölcselet vizsgáit, akkor én inkább nem bíznám meg a saját képviseletmmel, és az államot is óva inteném, hogy nevében vádat képviselni engedjen, valamint igen szeretcsétlenek lesznek azok akiknek az ügyében esetleg bíróként kell dönteni.

És hát, hogy az államelmélet hogy jön a jogbölcselethez... Szóval előbb mélyedjünk el bene, aztán fikázzuk...

Leiterjakab # 2004.04.08. 20:50

Kedves Scheifert!

Ha már ilyen kedvesen elküldöd Miskolcot meg Debrecent a fenébe, akkor legalább lennél szíves megindokolni, hogy szerint miért nem jó, vagy mitől ér a te egyetemed többet!?

Egyébként Debrecenben legalább (tényleg...egyhétig ksézültem reggeltől estig és a négyesért is meg kellett "verekedni") kemény az Európa-jog oktatás, és itt nem abból a szánalmas jogbölcseletből kell államvizsgázni, hanem Európa-jogból. A jogbölcselet (államelmélet-jogfilozófia-és-variánsai) nevű államvizsgádat meg tedd el befőttnek, dunsztold be és tedd be az ágyneműtartóba, mint a lekvárt mert körülbelül arra fogod tudni használni.

Egyébként meg nem az egyetemtől függ, hogy ki milyen felkészültésggel fog kilépni az egyetem kapuin, hanem egyéntől is függ. Az ELTÉ-n is el lehet lazsálni azt az 5 évet,és úgy kijönni, hogy egy nyamvadt jogesetet se fogsz tudni megoldani, és cserébe más egyetemeken is vannak elhivatott, szorgalmas és "űtőképes" hallgatók.


Leiterjakab

Kovács Jozsi # 2004.04.08. 18:35

Scheifert!

Bocs, de nem tudok másképp fogalmazni. Hülyeségeket írtál!!!!!!!!


bausan