autópálya matrica - büntetés


drbjozsef # 2022.08.30. 10:50

dar, Verus58,

Tehát 3 nappal az 5 éves elévülés elött.

mit csináljak befizessem vagy már elévült.

Feltehetőleg nem évült el, még a 8 éves sem feltétlenül. Persze, biztosra senki sem tudhatja. Az elévülés nyugszik abban az esetben, ha a jogosult nem tudja érvényesíteni a követelését. Autópálya használati díjak esetén eleve ilyen időszak az, amíg lekérik az autó tulajdonosát, országok között ez néha hónapokig, évekig is eltart (hogy miért, és ez jogos-e ,az egy másik történet)

Én befizetném, de persze azt csináltok amit akartok.
Ha nem évült el EU-n belül nem nehéz végrehajtani, akkor 5x ennyi lesz a költségekkel együtt. Vagy járkálhattok olasz bíróságra és bizonygathatjátok, hogy ez már elévült. Az sem lesz olcsó szerintem.

dar # 2022.08.30. 10:34

2014.09 honapban tévedésböl felmentem a pályára olaszországban.
nyitva volt a sorompó.
8 év után kiküldtek 2022.07.honapban 113eur bírságot a NIVISECURE
mit csináljak befizessem vagy már elévült.

Verus58 # 2022.08.30. 07:14

2017.05.25.-én egy kapunál olasz országban nem tudtuk hova kell a kártyát bedugni,kiadott egy hosszú blokkot és kinyilt a sorompó.Az nap a kempingben elovasták a recepción,higy 1.80 eurot fizessek be.Másnap Milánoba be is fizettem a postán.
2022.05.22.-i dátummal jött a felszólító levél,higy fizessek 28 eurót.Tehát 3 nappal az 5 éves elévülés elött.
Sajnos nem találom a postai befizetést.
Mi lesz ha nem fizetem be.Sima levél érkezett már másodszor!

Szomorú örökös # 2022.08.24. 04:50

DiMa

A levont összeg miatt voltam abban a tudatban, hogy érvényes a matricám, ami nem volt az, mert a rendszámomat nem erősítettem meg.

Laikusként azt mondom neked, hogy nem az számít soha, mennyit fizettél ki matricára, hanem az, hogy érvényes volt-e. Nagyon oda kell figyelni, amikor a matricát megveszed, nem véletlen figyelmeztetnek benzinkúton is a vásárláskor. Én is jártam már úgy, hogy elírta a hölgy a rendszámot és én egyből figyelmeztettem rá, így nem lett rossz adatokkal matrica az autómra. Te a leírásod alapján kapkodtál és simán elkaszálnák a kivizsgálásodat a szolgáltatónál, megjegyzem lehet jogosan is.

Egy ismerősömet azért büntették meg, mert a matrica érvényességét túllépte. Egy konkrét napon még éjfél előtt lépett be az országba, ahogy jött hazafelé, viszont ahogy elmúlt éjfél, azután már nem volt érvényes az övé. És hiába jelezte, hogy ő még éjfél előtt lépett be az országba és folyamatában haladt hazafelé, fizetnie kellett. Nem éri meg, hidd el!

DiMa # 2022.08.23. 20:43

Külföldön élek, nyáron 3-4 hétre szoktam autóval hazamenni.
Az idén is így volt, indulás előtt megvettem a matricákat, Csehországba, majd azt hittem, Szlovákiába, de e helyett Szlovéniába., majd egy másik rendszeren Szlovákiába és Magyarországra. Azt hittem, a Szlovén matricén nem írom be még egyszer a rendszámot, de sajnos a magyaron nem tettem ezt meg.
A pénzt levonták a rendszerek mind a 4 matrica után, egyiket sem utalták vissza - de így, tudtomon kívül elég sokat autókáztam Magyarországon autópályán, e szerint érvénytelen matricával.
júli 24 én aug 18 között, a rendszerben aug 7-ig 6 alkalommal regisztáltak.
Felhívztam az autópályakezelőt, és ott azt mondták, kérjek kivizsgálást és a közben kérjek pótdíjmaximalizálást vagy vegyek éves matricát.

Ön mit javasol? A levont összeg miatt voltam abban a tudatban, hogy érvényes a matricám, ami nem volt az, mert a rendszámomat nem erősítettem meg.

A válaszát előre is köszönöm!

Majordomus # 2022.04.01. 19:07

Nem lehet jól kijönni belőle....

Szomorú örökös # 2022.04.01. 16:39

Jenei Laszlo

vásároltam 10 napos autopálya matricát....egyébként is max egyszer kétszer használom évente a pályát....Az elado ideadta amit én fel is ragasztottam a szélvédömre.

Már itt gyanúsnak kellett volna legyen. Ugyanis akárhol veszel magyar matricát, már csakis digitálisan kapsz, annak a nyugtája igazolja személyes ellenőrzéskor, hogy van érvényes matricád. És hát „felragasztani” sem kell a magyar matricát sehová már vagy ezer éve. Ha valóban egyszer-kétszer évente használod az autópályákat, akkor ezt bizony már régen tudnod kéne. Itt te hibáztál, nem a kutas és szerintem fizesd ki a büntit, mert nincs igazad.

drbjozsef # 2022.04.01. 11:27

Nézd, ő eladott valamit, te megvetted, és kifizetted. Megnézés nélkül.
Ha nem belevaló kapszulát veszel a kávéfőződbe, ha nem a lábadra illő cipőt veszel a cipőboltban, akkor ki a felelős?
Tudhatja az eladó, hogy te nem Ausztriába készülsz innen rögtön?

Jenei Laszlo # 2022.04.01. 11:02

Az aprikáció csak okézok hisz az adataim nem változnak.. De a kutasnak szerintem nem az első eladása. Illetve hogy adhat úgy ki számlát. Neki kellene tudnia a dolgokat ezzel foglalkozik ebb{l él. Szerintem felelősséget kellene vállalnia a dolgai után. Minden szakmában van felelősség. Vagy a kutkezelő k
ivétel?

drbjozsef # 2022.04.01. 10:45

Ez tényleg poén, hogy az applikáció kéri a rendszámodat, a kutas meg nem, és ez nem tűnt fel.
Van ez így. Úgy nevezik : tanulópénz. Lehetne több is, ha trombitarezet veszel aranytömb helyett...

Jenei Laszlo # 2022.04.01. 10:40

Itt a poén az hogy nem adott ellenőrző blokkot. Sem rendszámot semmi adatot nem kért. Az oké hogy énis hülye voltam de soha nem vettem kúton matricát. Online veszem de reggel nem működötz az aprikáció. Simán kifizettem és elköszönt az eladó.

wers # 2022.04.01. 09:14

gyanus is volt ezért elraktam a blokkot

Mintha rá is lenne írva, hogy 2 évig ajánlott megőrizni. Ha elolvastad volna akkor talán az is feltűnik, mit vettél.

Sajnos nincs esélyed. A kutas véglegesítés előtt mindig kéri ellenőrizni az adatokat, és a vevő nyomja meg a véglegesítő gombot.

(rendőrséget főleg ne zaklasd ezzel)

gerbera317 # 2022.03.31. 20:42

Na de hol figyel itt be a rendőrség?

Szomorú örökös # 2022.03.31. 19:03

Majordomus

Tök mindegy, hogy mit küld el a rendőrségnek, ugyanis azt ő már nem tudja bizonyítani, mit is kért a benzinkúton.
Nyilván ha személyes meghallgatásra kerül sor - amit erősen kétlek - a benzinkutas tagadni fog.

drbjozsef # 2022.03.31. 19:01

Teendő : legközelebb megnézni, mit vásárolsz. De ez máshol is ajánlott, teszkóban, lemezboltban, autószerelőnél.

Majordomus # 2022.03.31. 18:12

A dokumentumok fénymásolatát küldd el a rendőröknek a matrica fotójával együtt -gondolom még a szélvédőn van - hogy te ezt vetted,illetve ezt kaptad. Kéred a büntetést törölni.

Jenei Laszlo # 2022.03.31. 15:40

Üdvözlöm. Jenei lászló vagyok. A következö problémám lenne. 2022.03.12. én 6.10 kor tankoltam és vásároltam 10 napos autopálya matricát. Soha nem vettem még benzinkuton és egyébként is max egyszer kétszer használom évente a pályát. Az elado ideadta amit én fel is ragasztottam a szélvédömre. gyanus is volt ezért elraktam a blokkot meg minden ami a matricához tartozott. lényeg hogy 10 nappal késöbb jött a bünti. Felhivtam az ügyfélszolgálatot mondtam hogy vettem matricát de ök ezt nem látják menjek a kutra és kérdezzem meg. Kiderült hogy az eladó osztrák autopálya matricát adott.ami magyarországra nem jo. A kut nem ismeri hogy az eladó hibázott. A kocsi magyar én magyar. hogy kerültem én oda hogy külföldi marticát adjanak? Na most mi a tehendőm? Kószónóm

gerbera317 # 2022.02.13. 17:38

kaptunk egy követelésbehajtást
Nem hangzik túl hihetően. Nem lehet, hogy inkább egy felszólító levelet kaptatok egy követeléskezelőtől?

andimagyar # 2022.02.11. 11:54

Üdvözlöm!
2022.02.08.-án sima postai levélként kaptunk egy követelésbehajtást, miszerint 2019.08.03.-án fizetés nélkül áthajtottunk Olaszországban az egyik fizető kapun. Több, mint 2 év után nehéz lenne visszaemlékezni, nemhogy a kapunál kapott bizonylatot előkeresni. Egyben azonban biztosak vagyunk, hogy fizetés nélkül nem hajtottunk át egyik kapun sem. A nivi.it oldalán található egy fénykép a személygépkocsinkról hátulról, ez mennyire bizonyító erejű? A kép fekete-fehér, azonban feltűnt, hogy mintha a tolatólámpa világítana rajta és ekkor az egész család elkezdett gondolkodni, és mintha arra emlékeznék, hogy ahova először beálltunk automata fizetőkapu volt és nem tudtunk fizetni, ezért átálltunk egy másikba, ahol sikeres fizetés után áthajtottunk. Azonban mivel ennyi idővel később már nincsenek meg a bizonylatok tényleg nem tudjuk, hogyan bizonyítani. Egyébként azért sem értjük a felvetést, mert fizikálisan sem tudtunk volna egy lezárt sorompón sérülés nélkül áthajtani, arról meg feltehetően lenne több felvétel is. Ezenfelül a 13,56€-os díjszakasz, minden azóta felmerült költséggel együtt 33, 24€ lenne, melyet kézhezvételtől számított 30 napon belül kérik, hogy rendezzünk.
Érdeklődni szeretnék, hogy ilyen esetben mit lehet tenni?
Válaszát köszönöm!

gerbera317 # 2021.09.01. 15:09

@wers
Köszönöm.
@Ikrek
Ez szerinted: „Szerintem jogtalanul fenyeget bennünket a NÚSZ bírósági végrehajtással, felszámolással” micsoda? Egy internetes fórumon a segítségkérő posztodat egy valótlan állítással (gy.k.: 'jogtalanul') kezded? Jó, rendben: 'szerinted'. Így tényleg igaz: csak szerinted jogtalanul. A többit megtudtad werstől, meg tkp. tőlem is, ha végigolvastad a "trollkodásomat".

wers # 2021.09.01. 11:06

Rossz hírem van. Gerbera hozzászólása teljesen építő jellegű. Bár így utólag veszett fejsze nyele.

Tanulságként: Kérelmet tértis levélben kell benyújtani.
Érdemes egy ésszerű idő után érdeklődni, ha nincs semmi válasz.
Egy hosszabb idő után meg főleg gyanúsnak kellene lennie. Egy hivatalosan beérkező kérelmet el szoktak bírálni.
+1 a pótdíjat be kell fizetni időben, különben nagyon sokba fog fájni.

Ikrek # 2021.09.01. 10:32

Kedves drbjozsef! Mégha nem is kedvező számunkra a véleményed, köszönöm hozzászólásodat és megerősítésedet.

Kedves gerbera317, látom itt is felbukkannak a trollok. Jelentése: Internetes fórumokon vagy egyéb kollektív eszmecseréken szándékosan zavart, széthúzást keltő személy, provokatőr. Általában gyűlölködő megjegyzésekkel, személyeskedéssel [..]
Az építő jellegű hozzászólás jelentését is elmagyarázzam?

gerbera317 # 2021.08.28. 11:09

Szerintem kár Itt hisztizni. Először is: az autópályát nem fizetés nélkül kellene használni. Másodsorban pedig: a fizetési felszólítás FIZETÉSRE szólít fel, nem pedig ilyen-olyan kérelem előterjesztésére. S ha valaki mégis inkább a kérelmet részesíti előnyben, legyen már annyi esze, hogy azt nem email útján terjeszti elő.

drbjozsef # 2021.08.28. 05:50

Ikrek,

Számodra kevéssé építő jellegű, de : igen, joguk van.
Kaptál automatikus üzenetet, hogy megkapták az emailodat?

Ikrek # 2021.08.27. 19:05

Tisztelt Fórumozók!
Szerintem jogtalanul fenyeget bennünket a NÚSZ bírósági végrehajtással, felszámolással. Esetem, most kaptam 'Behajtás' levelet 2019.10.22 és 2019.10.25. jogtalan pályahasználatról, amelyek pótdíját nem fizettük ki.
Anno 4db pótdíj felszólítást kaptunk összesen, amire pótdíjmaximamlizálást kértünk email-ben a megadott email címre. Ügyintéző lediktált mindent a telefonban, hogy mit kell tenni. 2 db bírságot rögtön be is fizettünk. A csekket és egyéb dokumentunokat csatoltunk a kérelemhez.

Eltelt másfél év és most jött a hidegzuhany, hogy ők nem kapták meg a kérelmet, úgyhogy behajtják rajtunk a két pótdíjat. Azt is elmondták, hogy meghatározott file méretig tudja fogadni a rendszerük a levelet. Előkerestem nekik, mert megvan a levelezésem, nagyobb volt a méret az említettnél.

Jogosnak találjátok, hogy ezt utólag mondják meg, hogy másfél éve mire kellett volna figyelnem? Látszik a levelezésben a jóhiszemű intézkedésünk. Az ő informatikai hiányosságuk miatt szerintetek van joguk bármit is ezek után követelni, fenyegetőzni, ha nem felel meg a levelezőrendszerük kérelem fogadására? Előre is köszönök szépen bármi építő jellegű hozzászólást.