1. kiegészítés: ha elegendően sok jegyet adnak el SZÁMLÁRA akkor lehet, hogy átlépik az áfamentes bevételhatárt, akkor év közben 2es áfakódú adóalanyok lesznek, kilépnek a KATAból onnantól jogosultak számlázni áfaalanyoknak, de nem biztos, hogy fognak is.
Cégre szóló számla kiállításának megtagadása
@vinnie
Na akkor egy gyors összefoglaló:
- az adóalany tud kiállítani számlát, neki van adószáma. A katás vállalkozó nem áfaalany, 1es áfakódú adószáma van.
- a katás vállalkozók csak magánszemélynek állíthatnak ki számlát. A kiállított számlán van egy rubrika a vevő adószámának. Ide a katások nem írhatnak semmit, a kata adótörvény miatt.
- a cég (áfaaalany) csak akkor tudja befogadni és cafeteria keretére munkavállalójának kifizetni, ha a számlan ő szerepel vevőként, a saját adószámával. Nem tudja azt a számlát befogadni, ahol az adószáma nem a rubrikában van, hanem a címben, a vevő nevében, megjegyzésben stb., mert az nem szabályosan kiállított számla.
- a navhoz bekötött elektronikus számlák a vevő adószámán keresztül lesznek összekapcsolhatók és ellenőrizhetők. Nincs az a hülye áfaalany, aki hajlanfó lenne bekockáztatni, hogy befogad egy érvénytelenül kiállított számlát.
vinnie,
Fifikás ötleted után, amint észreveszik, stornózni fogják a számlát. Helyreáll a világ rendje, ők maradnak katások, Neked nem lesz jegyed. És, ha még nem tették volna, beírják az ÁSZF-be, hogy csak magánszemélyt szolgálnak ki.
Ugyen nem gondolod komolyan, hogy a Te egy szem jegyedért feladják a Kata kedvezményeit?
vinnie
„ És ha valaki ezt úgy kerülné meg, hogy a webshop-ban mégis cég nevére tölti ki a számlát oly módon, hogy a név helyére a cég nevét írja, az adószámot pedig a cím végére biggyeszti? Az automata rendszer valószínűleg kiküldi email-ben a kért számlát, és akkor így elérheti, amit eredetileg akart, nemde?”
A céget meg megbüntetik és kihajítják a KATA hatálya alól, mert te makacsul mindenáron számlát akartál a cégednek.
@Kovács_Béla_Sándor
Így akkor nem értem eulimen hozzászólásában, hogy kinek az adószámával és mi lehet a baj. A koncertjegy számlája egy A4-es nyomtatvány, amin nincsenek kitöltendő mezők, csak sorban az adatok.
A munkáltatódnak? Neki nincs szüksége a KATÁ-s cég adószámára, mert nem kap tőle számlát.
@eulimen
Megnéztem a régebben elszámolt számláimat és nincsenek rajtuk dedikált mezők, csak a cég címe után egyszerűen egy Adószám: xxxxxx. Viszont jól értem, hogy a munkáltatómnak mindenképpen szüksége van a számlát kiállító cég adószámára is?
@vinnie
A számlán alapból szerepel a kiállító adószáma.
A számlát befogadó cég (munkáltatód) akkor tudjaelszámolni a számlát, ha azon a megfelelő mezőben szerepel az ő adószáma.
Nem valahol eldugva, hanem ott, ahol az adószámot kell írni. (le kell jelenteni a NAVnak is, többek közt ezért)
De oda a katás vállalkozó nem tud áfaalany adószámot írni ugyebár...
Persze próbálkozni meg trükközni lehet, csak biztosan te leszel a legjobban elképedve, amikor a HR-Pénzügy majd jelez év végén, hogy "nem jó a számla, mert az adószám..."
Világos, értem a leírtakat. És ha valaki ezt úgy kerülné meg, hogy a webshop-ban mégis cég nevére tölti ki a számlát oly módon, hogy a név helyére a cég nevét írja, az adószámot pedig a cím végére biggyeszti? Az automata rendszer valószínűleg kiküldi email-ben a kért számlát, és akkor így elérheti, amit eredetileg akart, nemde?
vinnie
„a 2022. július 18-án hatályba lépett, a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló 2022. évi XIII. törvény előírásai miatt kizárólag magánszemély részére állíthatunk ki számlát.”
Nagyon szépen leírták azt az okot, amiért nagyon sok vállalkozó 2022 őszén kikerült a KATA hatálya alól.
Ugyanis onnan kezdve kizárólag magánszemélyeknek állíthatnak ki számlát azok, akik maradtak KATA-s vállalkozók.
Ez a cég is feltehetően ilyen, innen kezdve hiába kérsz tőlük számlát a cég nevére, nem fognak tudni adni.
vinnie,
„Én nem vagyok kisadózó vállalkozó, hanem egy multi cég alkalmazottja.”
Nem is te vagy az, hanem a szervező (vagy az előadó, mindegy), márpedig ő a kisadózó (régen : kata) hatálya alatt csak és kizárólag magánszemélyeknek számlázhat. Fizesd szép kártyával a jegyet, azt lehet.
„Másrészt tényleg jogukban áll eldönteni a szerződésükre hivatkozva, hogy céges számlát nem állítanak ki?”
Persze. Egy szolgáltatást annak adják el, ahogy az ő feltételeikkel megfizeti valaki. Ez nem egy kötelező egyetemes szolgáltatás. Nem kell koncertre menned, ha neked így nem jó.
Tisztelt Jogászok! Egy koncertre szerettem volna jegyet venni úgy, hogy a számlát a cég nevére állíttatom ki, aminek alkalmazottja vagyok, hogy Cafeteria terhére vissza tudjam igényelni a belépő árát. Korábban ez már rengetegszer működött azonban most a jegyértékesítő elutasította ezt a következő indokkal: "Az esemény esetében a szervezővel kötött szerződés, valamint a 2022. július 18-án hatályba lépett, a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló 2022. évi XIII. törvény előírásai miatt kizárólag magánszemély részére állíthatunk ki számlát."
Én nem vagyok kisadózó vállalkozó, hanem egy multi cég alkalmazottja. Másrészt tényleg jogukban áll eldönteni a szerződésükre hivatkozva, hogy céges számlát nem állítanak ki?

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02