Ráépítés - túlépítés

osztap # 2026.01.03. 14:00

jogosult ráépítés történt (szerződés alapján),
Szerintem itt fogalmi zavar van. Miért:
5:70. § [Ráépítés]
(1) Ha valaki anélkül, hogy erre jogosult lenne, jóhiszeműen idegen földre épít

Tehát amit C épített az A telekre a megállapodás alapján, az nem a Ptk. szerinti ráépítés. Hiszen ő jogosult volt oda építeni. Akárminek is hívták azt a megállapodást, ami feljogosította rá.

C építkezése B telken ellenben túlépítés:
5:28. § [A jóhiszemű túlépítés]
(1) Ha a tulajdonos jóhiszeműen földjének határain túl építkezett,

Az 5:70. § Gárdos-Vékás-féle nagykommentárja szerint: „A ráépítés és a szomszédjogok körében szabályozott túlépítés között az az alapvető különbség, hogy míg a túlépítő a saját telkén építkezve veszi igénybe a szomszéd ingatlanát azzal, hogy a telekhatáron túl építkezik, addig ráépítés esetén az építkező teljes egészében más tulajdonát képező ingatlanra építkezik.

Fontos vizsgálni az építettető jóhiszeműségét, nemcsak a következmények miatt, hanem azért is, mert ha a bíró szerint a B telken mégis ráépítés történt volna, de az 5:71. § (1) két esete közül bármelyik megvalósult, akkor mégsem a ráépítés, hanem a túlépítés szabályait kell alkalmazni. Szóval, megvalósult-e az 5:71. § (1) esetei közül valamelyik?

Ancsa33 # 2026.01.03. 12:08

Osztap,

Ezzel indítottam a kérdést:
A és B telek két különböző személy tulajdonában.
“C” ember (tehát egy harmadik)
A telekre: ráépítési megállapodás, ezzel mind a telken, mind az épületen tulajdont szerzett, erre a telekre kapott építési engedélyt.
B telek: úgy került kivitelezésre az épület, hogy annak kb.10%-a ide átnyúlik.Tehát nem utólag történt bővítés.Ezt a telket a “C” ember 10 évvel később adásvétellel megszerezte.
Egyébként maga a felépítmény nincs önálló hrsz-en, ha ez számít valamit.
“C” eladta “A”-t, mondjuk “D”-nek, én a “B”-t örököltem.
Én azt mondom: hogy ugyan nem a szomszédos telek tulajdonosaként, hanem az épület tulajdonosaként túlépített.
Ő meg most azt mondja: az “A”-ra eredetileg jogosult ráépítés történt (szerződés alapján), a másikra pedig a Ptk-beli “jogosulatlan”. Tehát szerinte fogalmilag kizárt az, hogy az építettő túlépítsen.
Melyik az igaz?
Ennek megítélése szempontjából mindegy, hogy egyébként a fennmaradó telekrészlet mire használható. A jogkövetkezmények szempontjából lehet érdekes. Egyelőre annyi fontos, hogy ráépítés vagy túlépítés történt?

osztap # 2026.01.03. 11:02

Alapvetően arra vonatkozott a kérdésem, hogy ráépítés vagy túlépítés történt.

Akkor egészítsd ki a tényállást: (i) Melyik telek tulajdonosa építtette az épületet (a mostani tulajok, ha jól értem, mind csak jogutódai az építéskori tulajdonosoknak), (ii) melyik telken van az épület zöme, (iii) rosszhiszemű volt-e az építtető, vagy tiltakozott-e kellő időben az építés ellen a másik telek tulajdonosa, (iv) megosztható-e a telked az építési szabályok szerint, (v) az a része a telkednek, amin nem áll ez az épület, ésszerűen hasznosítható-e, mérete, alakja, útkapcsolata, építési szabályok, esetleges más rajta álló épületek, stb. figyelembevételével.

Megjegyzem, a Ptk. 5:70. § (2) szerinti ráépítésnél is kérheted a bíróságot, hogy a szomszédnak csak használati jogot adjon a földedre, ne tulajdonjogot. Ezt a bíróság kérésedre mérlegeli, nem kötelező megadnia. Erre vonatkoznak az utolsó kérdések fent. A bíróság akkor ítéli meg ezt, ha a kérésed nem tűnik joggal való visszaélésnek (leegyszerűsítve: a szomszéddal való kitolásnak).

Ancsa33 # 2026.01.02. 23:22

Osztap,

Köszi a választ!
Számomra érdektelen az összeg., nem egy hatalmas értékről van szó.
Persze, hogy neki értékes lenne.
Alapvetően arra vonatkozott a kérdésem, hogy ráépítés vagy túlépítés történt.
Ha utóbbi, akkor csak a rendeltetésszerű használathoz kell a földhasználatot biztosítanom. Eladnom nem kell, mert csak én kérhetem a túlépítés jogkövetkezményeit.
Viszont, ha ráépítés, akkor tulajdont szerzett, mert az épület jóval értékesebb.
Én alapvetően ezt a kérdést akartam tisztázni.
(A “vevőt” nem érdekli, hogy mi a helyzet a telekkel, a lényeg, hogy ne az enyém legyen, mert vele szemben már elvileg nem tudná érvényesíteni az iny-on kívüli tulajdonszerzést, ha itt valóban ráépítés történt.)

osztap # 2026.01.02. 23:12

Eladni azért adnám másnak, mert kifejezetten nem akarom, hogy az ő tulajdonába kerüljön.
Van rá okom bőven, hogy ne akarjak jófej lenni.

Értem, amit mondasz, de ez nem jófejség kérdése. Neki ér a telked a legtöbbet. Sőt, a bíróság is többre értékelné, mint a piac, mert a perben az üres, igénymentes telek értékét kellene megfizetnie, egy külső vevő pedig nem fizetne ennyit: ott az épület, és nagyon is van igénye a szomszédnak. Ha ezt a külső vevőd elől eltitkolod, ő joggal követel majd tőled árleszállítást, vagy akár elállhat az egész szerződéstől, és még kártérítést is követelhet.

Azt is végig kéne gondolni, hogy az átnyúló épület miatt a telked építésügyileg rendezetlen-e, azaz semmi új nem építhető rá jogszerűen. Erről érdemes lehet egy építészt megkérdezni.

Meg kéne egyezni a szomszéddal.

Ancsa33 # 2026.01.02. 22:05

Osztap,

Nem, azt semmiképpen nem gondolja, hogy ingyen szerezte volna meg, fizetne érte.
Elsősorban, jó lenne, ha csak túlépítésről lenne szó.
Eladni azért adnám másnak, mert kifejezetten nem akarom, hogy az ő tulajdonába kerüljön.
Mondjuk úgy, hogy az ő adásvétele elég érdekes volt. Van rá okom bőven, hogy ne akarjak jófej lenni.

osztap # 2026.01.02. 21:57

Már azon gondolkodtam, hogy gyorsan eladom másnak.

Miért nem a szomszédnak? Ugye nem gondolja a szomszéd, hogy ráépítéssel ingyen szerzett tulajdont a földeden? A föld értékét meg kell fizetnie Neked akkor is, ha megnyerné az ellened indítandó pert a föld tulajdonjoga iránt.

Ancsa33 # 2026.01.02. 21:47

Niki2025,

Friss tagként, én sem tudtam hová tenni ezt a “pusztító alpáriságot”.
De köszi a jelzést, először azt hittem, hogy csak engem boldogít.

Niki2025 # 2026.01.02. 21:43

Ancsa 33
Valóban. És aki nem rendszeresen használja az oldalt, hanem most regisztrálva egy fontos problémájához keres segítséget, milyen érzéssel olvassa ha ilyen választ kap a remélt jogi vélemény helyett? :-(

Ancsa33 # 2026.01.02. 21:35

Niki2025,

Köszi, borzasztóan zavaró jelenség.

Niki2025 # 2026.01.02. 21:34

Ancsa33
Sajnos hetek óta meg vagyunk áldva ezzel a pszichopatával, különböző nevek alatt kommentel hasonló stílusban .
Hagyja figyelmen kívül

Ancsa33 # 2026.01.02. 20:56

hovarejtselekel,

Tegye meg kérem, hogy nem itt bohóckodik.
Elbirtokolni saját tulajdont nehezen lehet.

Köszönöm!

Ancsa33 # 2026.01.02. 20:27

drbjozsef,

Egyébként az egészre akarja, mert nem osztható.

Ancsa33 # 2026.01.02. 20:25

drbjozsef,

Igen, ráépítéssel úgy gondolja, hogy tulajdont szerzett. Ha nem adom el, akkor emiatt perelni fog.

Először a túlépítéssel próbálkozott, mondtam, azzal nem fog tulajdont szerezni.
Legújabb álláspontja, hogy akkor ráépítés, mert megtudta, hogy alapvetően idegen telekre épült, ez a tulajdoni lapon nem látszott..

Már azon gondolkodtam, hogy gyorsan eladom másnak. Ugye, vele szemben, ha jól értelmezem, nem tudná érvényesíteni, hogy iny-on kívüli tulajdonos, mert jóhiszeműen és ellenérték fejében szerzett. Elővásárlási joga lenne a föld és épület elváló tulajdonjoga miatt, de elvileg csak akkor, ha az épület önálló hrsz-en lenne. Tehát ez így kivitelezhető lenne, csak ugye abba bele lehet kötni, hogy igénymentesen adtam-e el.

Vevőm is lenne és nem, nem én vagyok a szemét a sztoriban, van az egésznek előzménye, fogalmazzunk úgy, hogy “elég érdekesen” lett tulajdonos az emberke.

drbjozsef # 2026.01.02. 20:11

Ancsa33,

Ha az épület alapvetően az "A" telekre épült, a nagy része is azon a telken van, csak a telekhatáron valami okból átlóg, lényegében valamilyen telekhatár kitűzési probléma miatt (vagyis az epítő amúgy abban a hiszemben építkezett, hogy az a saját telke még), akkor az szerintem túlépítés. Annak a definíciója konkrétan ez.

Ha neked nincs követelésed, mi a probléma?
A szomszéd érvényesíteni akarja a telked egy részére a tulajdonjogát?

Ancsa33 # 2026.01.02. 17:59

drbjozsef,

Köszönöm a választ!

A következő miatt számít:

Az “A” ingatlannak új tulajdonosa lett adásvétel által.
A “B” ingatlannak örökléssel lettem a tulajdonosa.

Amit előbb nem írtam:
“B” teleken a “C” személy jóval az építkezés után tulajdonjogot szerzett adásvétel által (ide be van jegyezve ez a “házrész”, mivel “kivett lakóház, udvar a minősítés, más épület pedig nincs rajta), ezt örököltem én a “C”-től.

Az “A” új tulajdonosa szerint, az építkezés a 2 telken (egyszerre), “jogosult” ráépítő és “jogosulatlan” ráépítő kombinációban zajlott, tehát ráépítéssel tulajdonjogot szerzett a “B”-n, mivel a felépítmény jóval értékesebb.

Én meg azt mondtam, hogy a “jogosult” ráépítő, egyszerűen épülettulajdonosként túlépítkezett.
A Csehi-féle kommentárt néztem, a túlépítés különös eseteként csak azt említi, ha a már meglévő épület tulajdonosa bővít a szomszédos telekre.

A lényeg, hogy azt nyilván elismerem, hogy az épületrész az övé, de eladni nem akarom. A túlépítés jogkövetkezményeit pedig csak én kérhetném, de ezt nem akarom, mindössze biztosítom az épület rendeltetésszerű használathoz szükséges földhasználati jogot.

drbjozsef # 2026.01.02. 17:04

Ancsa33,

Szerintem túlépítés, a leírásod alapján.
Milyen szempontból számít ez?

Ancsa33 # 2026.01.02. 15:56

Tisztelt Tagok!

A következő kérdésben kérem a segítséget:

Adott “A” és “B” telek egymás mellett.
Az “A” telek tulajdonosa megállapodást kötött “C” személlyel, ő ezzel tulajdonjogot szerzett, nemcsak az épületen, hanem a telken is.
Viszont a felépítmény úgy került kivitelezésre, hogy a “B” telekre is átnyúlik.
Itt túlépítés vagy ráépítés történt?
Magának az épületnek nincs önálló helyrajzi száma, mindkét telekre be van jegyezve.

Köszönöm!