Hogyan kezdjünk el munkát keresni?


alorinc # 2005.01.20. 13:27

Magyarország sajnos uram-bátyám ország ezt mindenki tudja a tudás másodlagos, tisztelet a kivételnek.

csut # 2005.01.17. 22:37

the b.c.: maximálisan egyetértek!

the big cat # 2005.01.17. 11:53

A tudás a legfontosabb, egyetértek, csakhogy a tudás nem csak a joganyag (vagy tágabban a szakma elmélete), hanem a szakmai fogások tudása, az a tudás, hogy hatékonyan alkalmazza valaki az elméletet, aminek részei a csut által említett képességek. Az elméleti tudás hiányát soxor nagyon hatékonyan lehet kompenzálni más irányú tudással. Nagyon gyakori, hogy kifejezetten vezető beosztásokban nem a legjobb elméleti tudással rendelekzők ülnek, mivel erre nincs is szükségük, elég, ha a megfelelő csapattal veszik magukat körül. És ez nem valamiféle kihasználás, a jó vezető kifejezetten arról ismerszik meg, hogy beosztottai szakamai tudásából a maximumot hozza ki, amit azok maguktól nem tudnának megtenni.

csut # 2005.01.16. 17:17

persze, hogy a tudás a legfontosabb, de ne felejtsd el, hogy a legjobb helyeken a legtöbbször nem a legnagyobb tudású emberek ülnek, és nem azért, mert "protezsáltak"...hanem mert a tudáson kívül rendelkeznek olyan képességekkel is, amivel esetleg a nagyobb tudású nem (határozottabb, strapabíróbb, jobb fellépése van, tehát "eladhatóbb" a munkaerőpiacon...) Ha ezek a plusz tulajdonságok nincsenek meg, "csak" a tudással mit sem ér az ember...!

Legislator # 2005.01.16. 15:03

A tudás fontos, a legfontosabb. Mégis, sok nagyon okos ember van állás nélkül. Mert a sok protezsált betolakodik elé (ez általában van így, a nemzetközi ügyvédi irodákban nem ismerem a helyzetet). Mindenki gondolkodjon el azon, hogy miért hívják Magyarországot a tehetségek temetőjének!


Sunshine after the rain.

dr.joci # 2005.01.14. 21:29

Tisztelt Chabba!Először is gratulálok Neked,hogy sikerült ilyen jól elhelyezkednek ismeretség nélkül!Valóban amint a Te eseted mutatja ilyen is van!Csak kár,hogy ritka mint a jó focista Magyarországon..."Nem ismeretség kell,hanem tudás...és akkor minden megy magától"(chabba)Erről a gondolatodról néhány megjegyzés jut eszembe,bántó szándék nélkül:Abban teljesen igaza van Kedves Chabba,hogy tudás kell!A többi részéről annyit,hogy Ön vagy nem itt él Magyarországon,vagy menthetetlenül naiv,sőt megkockáztatom "romantikus"! Szomorú tapasztalat,ezért mondhat bárki bármit! Tisztelettel:dr.joci

chabba # 2005.01.14. 18:47

Üdv!

Engem mindenféle kapcsolat nélkül vettek fel az egyik legismertebb nemzetközi irodába (nem filiálé). LLM nélkül, gyakorlat nélkül. Csak nyelvismeretem van... (hozáteszem, megyek LLM-re, de majd késöbb)

Nem ismeretség kell, hanem tudás... és akkor minden megy magától. Tapasztalat, ezért mondhat bárki bármit

kata001 # 2005.01.14. 11:13

Kedves Maple!
Köszi, hogy megosztottad velem tapasztalataidat. Megmondom őszintén, gondoltam erre a megoldásra is, de ismeretség nélkül elég nehéz külföldi irodába kerülni, hiszen akkor a helyi ország jogát isismerni kellene, ami meg ugye nálam hiányosság! épp ezért gondoltam arra, hogy előbb megcsinálom az LL.M-t, aztán talán külföldi iroda is szívesebben lát... vagy tévedek...? mert ismeretség nélkül 0% esélyt látok a bekerülésre!
üdv

Maple # 2005.01.14. 07:52

Kedves Kata001!

Nekem van személyes tapasztalatom a külföldön szerzett LLM diplomával és ezért csak azt tudom Neked mondani, hogy többet érsz azzal, hogy ha pl megpróbálnál elhelyezkedni külföldön egy ügyvédi irodában néhány hónapra, ahol megtanulod szakmai szinten nagyon jól az adott idegen nyelvet. Szerintem az LLM-diploma inkább csak jól mutat egy életrajzban, de az ott szerzett tapasztalatokat nem nagyon fogod itt Magyarországon felhasználni, hisz a legritkább esetben kell tisztában lenned pl az osztrák, holland vagy a német jog bizonyos területeivel. Az LLM-diplomát szért nézik egyes helyeken legfőképpen, mert összekötik a jó nyelvtudással. Márpedig ha pl tudnál egy osztrák ügyvédi irodában dolgozni, akkor

  1. szakmai is ragadna Rád rendendesen;
  2. sokkal jobban megtanulod a nyelvet, mint egyetemen, mert német anyanyelvü kollegák vesznek körül és németül dolgoztatnak, miközben az egyetemen kvázi csak ülsz és hallgatsz, és előadás után visszavonulsz a kolleszbe, ahol lehet, hogy a tárasid 90%-a szintén külföldi. Vagyis a diplomamunkád meg 1-2 vizsga kivételével nem nagyon kell németül erőlködnöd.

Tehát szerintem nem a posztgrad. diploma a fontos, hanem az, hogy profi szinten tudjál legalább 1 idegen nyelven, mert a nemzetközi irodák többségének többnyire erre van szüksége.

woodslave (törölt felhasználó) # 2005.01.13. 14:16

Persze én is azért irtam úgy, hogy a ki bevállalja. Ismerős, jóbartát -erre gondoltam.

ciceroka # 2005.01.13. 14:05

Igen lehet olyan is amit Woodslave ír, bár tapasztalatom szerint az ügyvédnek ebben semmi haszna nincs, neki az az igazi haszon ha még emellett dolgozol is valamit számára vagy többet fizetsz mint a havi járulék.

Illetve olyat is hallottam hogy az ilyen variációt csak rövid távon vállalják be (csak járulékfizetés a részedről, no munka) és csakis szívességi alapon, tehát kapcsolat...

woodslave (törölt felhasználó) # 2005.01.13. 14:04

csut: igy kell csinálni. Csak nem mindenki ilyen erős és elhivatott. Grat

woodslave (törölt felhasználó) # 2005.01.13. 13:10

Simán meg lehet oldani, havi 30 rugó.

  • a járulékok amiket fizetsz- plusz egy ügyvéd, aki bevállalja.
kata001 # 2005.01.12. 22:13

Sziasztok!

A témához: szerintem is fontos a nyelvtudás + a tapasztalat, de engem is elég sok helyről pattintottak le a gyakorlat hiánya miatt!

Más: van esetleg valakinek külföldön szerzett tapsztalata (LL.M, posztgrad, ilyesmi?) szívesen venném az infókat, mert most már ott tartok, hogy kilátástalanságomban inkább a további tanulást választom...viszont nem tudom, addig hogy lehetne megoldani, hogy menjen a jelölti időm!!!

Előre is köszi a segítséget!

csut # 2005.01.12. 21:53

sziasztok, végigolvasgattam a hozzászólásokat, és igazából egyetértek azokkal az előttem szólókkal, akik tényleg a nagy, sz*r magyar valóságot látják! én idén fogok végezni, és igenis már másodévesen foglalkoztatott a gondolat, hogy mi lesz, ha eljutok idáig! nem rinyáltam, azóta dolgozom , végiggüriztem a vizsgaidőszakokat is ennek eredményeképpen jól el tudtam helyezkedni (egy kanyi ismerős nélkül!, talán azért , mert volt bennem tenni akarás).már "csak" az államvizsgák hiányoznak...
szóval én azt mondom , aki nem tesz semmit, annak magától nem fog az ölébe pottyanni a lehetőség. én is kis irodában kezdtem, most meg egy keresk. banknál vagyok.
üdv.

woodslave (törölt felhasználó) # 2005.01.12. 11:47

legalább lehetőség lenne... Persze a nemz. irodához képest sz.. de oda nem sok embernek van lehetősége bekerülni. MOndjuk mostmár a közigbe sem.

Maple # 2005.01.12. 07:34

Persze, ha nincs munkalehetőség, akkor nagyon is megfelel a közigazgatás. Az, hogy a közig sz@r lehetőség-e vagy sem az csak a szakmai lehetőségeidtől függ. Én úgy gondolom, hogy ha 1 vagy több idegen nyelvet felsőfokú, illetve profi szakmai szinten beszélsz, akkor kár elmenned a közigbe aktákat tologatni 150 ezerért, ha adott esetben ezzel a tudással akár egy nemzetközi irodában ügyvédként megkeresheted a havi 500-600 ezret vagy akár az 1 misit a késöbbiekben.

woodslave (törölt felhasználó) # 2005.01.11. 20:20

..használni..

woodslave (törölt felhasználó) # 2005.01.11. 20:20

Ha nem tudod munkavégzési szinten használlni a nyelvet, akkor tényleg mindegy. Mondjuk ahol nem várják el a felsőfokú tudást ott jelöltként örülhetsz a minimálbérnek.
"de elmehetsz a közigazgatásba is ... mindössze nettó 200 ezer forintért"- de szép álom lenne. Úgy mondod, mint sz@r alternatívát... Vagy már jó régen benne lehetsz a szakmában, vagy még nagyon nem...

Maple # 2005.01.11. 14:40

……. de elmehetsz a közigazgatásba is, ahol sok helyen csak aktákat tologatsz egész nap és fájlokat mentegetsz a számítógépre, vagyis az érdemi munka = 0 és ezt havonta mindössze nettó 200 ezer forintért – persze feltéve, hogy ha már legalább főosztályvezető-helyettes vagy. Ha nem, akkor persze még kevesebbet viszel haza.

Maple # 2005.01.11. 14:33

Szerintem ezzel részben magad alatt vágod el a fát, hisz megfosztod saját magad attóol az esélytől, hogy felvegyenek. Az, hogy nemzetközi irodákban a nyelveket jól beszélő jelölteket csak fordítóként alkalmazzák az nem igaz. Persze sokat kell fordítani, de ha látják, hogy tényleg jó vagy, akkor érdemi munkákba is be fognak vonni (szerződések megszerkesztése idegen nyelven, tárgyalások lebonyolítása ügyfelekkel, jogi állásfoglalások megírása ügyfelek részére, stb.), hisz nekik is érdekük, hogy az ügyfél felé jól eladják az irodát. Közép-, illetve hosszútávon megint csak te profitálsz ebből, mert növeled az esélyedet arra, hogy esetleg szakvizsga után átvesznek mint ügyvéd. Ügyvédként nemzetközi irodában 500-600 ezer + Áfával indítasz, ami 2-3 év után lehet havonta 1 misi is. Szerintem ezért megéri 1-3 évig néhány fordítást bevállalni.

csokis # 2005.01.11. 14:20

Szerintem kifejezetten hátrány nyelveket beszélni pályakezdőként. Nekem az a taptasztalatom, hogy a több nyelvet jól beszélő friss diplomásokat fordítómunkára használják. Én viszont nem ezért járok jogi egyetemre, nem fordítani vagy tolmácsolni akarok, hanem szerződéseket írni, tárgyalásokra járni. Ezért inkább azt mondom, hogy nem tudok semmilyen nyelven normálisan, angolul meg tudom magam értetni, ha kell, de inkább nem. Ezzel persze kiesnek a nemzetközi irodák mint lehetséges munkahelyek, de igazából nem is vágyom rájuk.

Maple # 2005.01.11. 13:55

Nem is kell 5 nyelven felsőfokú szinten beszélni. Tudom, hogy a legtöbb hirdetésben 2-3 idegennyelvet preferálnak az ügyvédi irodák, de tapasztalatbóol tudom, hogy már akkor király vagy, hogy ha legalább 1 fontos idegen nyelven (pl. angol, német, francia, olasz, orosz) beszélsz, mert nagyon nehéz találni olyan jelöltet, aki tényleg felsőfokú (majdnem anyanyelvi szinten) nyomja az adott nyelvet és nem csak papírja van róla.

anné # 2005.01.11. 13:04

El is kezdtem, ne aggódj. Csak nem jutottam el 5 nyelven a szaknyelvi szintre, miután a szakmát később tanultam...

Maple # 2005.01.11. 12:31

.... vagy mégelőbb! ;-)