Hogyan kezdjünk el munkát keresni?


woodslave (törölt felhasználó) # 2004.12.14. 15:03

Ezzel messzemenőkik egyetértek. Bár én is rinyáltam, és én sem gondolkoztam előre, de ebben teljesen igazad van Law.

Law1 # 2004.12.14. 14:37

..... és ezáltal talán kevesebben rinyálnának, hogy nincs munka.

Law1 # 2004.12.14. 14:35

Nagyon nehéz manapság elhelyezkedni az tény, de ez attól is függ, hogy mit tudsz felmutatni. Igazából nem az a fontos, hogy summa cum laude diplomád legyen és, hogy legyen papírod 3 felsöfokú nyelvvizsgáról. A kutyát nem érdekli. Ami igazán fontos az az, hogy tényleg felsöfokú szinten beszéld az idegennyelvet és az is nagy elöny, hogy ha külföldön szereztél munkagyakorlatot, illetve van egy L.L.M. diplomád. Ha ezeket nem tudod felmutatni és nincs protkód, akkor elfelejtheted a jól fizető nagyobb és nemzetközi ügyfélkörrel rendelkező irodákat. Marad a kis iroda, ahol legjobb esetben minimálbérért lehet gürizni.

Lenne Asushoz egy konkrét kérdésem:

Azt irod, hogy most végzel nemsokára. Ez a munkapiaci helyzettel kapcsolatos probléma azonban nem ma és nem tegnap alakult ki, hanem legalább már jó 4 éve fennáll és egyre komolyabb lesz. Másodéves korodban soha nem foglalkoztatott ez a kérdés? Soha nem gondoltál arra, hogy ez téged teljesen érinteni fog?

Amit végül is ki akarok hozni az egészböl az az, hogy valahol nem értem azokat, akik belevágnak vagy az elmúlt 2 évben belevágtak egy jogi egyetembe, de valahol nem is érdekli őket, hogy mi lesz ha majd végeznek. Ez a tipikus "majd lesz valahogy" hozzáállás. Aztán amikor befejezik az egyetemet, akkor jön a nagy pofára esés meg megy a rinyálás, hogy nincs munka.

Szerintem el lehet várni egy 19 éves felnőtt embertől, hogy mielőtt belevág egy szakmába megvizsgálja, hogy milyenek az elhelyezkedési lehetőségek. Szerintem ha a fiatalok nagy része ezzel a kérdéssel tényleg foglalkozott volna érdemben, akkor ma 60%-al kevesebb joghallgató járna az egyetemkre.

woodslave (törölt felhasználó) # 2004.12.14. 14:18

További tapasztalatok megozstása még inkább elvenné a kedved... Sokhelyről nem válaszoltak, elég sok helyen voltam személyesen, ahol 10 perc "szimpátiabeszélgetés" után nem feleltem meg, kevés hely volt, ahol tesztelték volna jogi ill nyelvtudásomat. Már én is eléggé letettem arról, hogy el tudok helyezkedni.

woodslave (törölt felhasználó) # 2004.12.14. 14:07

Szia Martina!

Ha nem multinál dolgozol, akkor könnyebb lenne ott lezsírozni, hogy ne legyél bejelentve. És akkor az ügyvéd be tud jelenteni. Mondjuk ilyen esetben Te fogod fizetni a járulékokat. Az megint más kérdés, hogy egy így letöltött gyakorlati idő után mit tudsz majd kezdeni a pályán... Közgazdászként inkább a másik vonalra összpontosítanék. Bár a szomszéd nője mindig zöldebb.. :-)

Asus # 2004.12.14. 13:40

Kedves Martina!

Ez igazi csapda-helyzet.
Sima jogászként szakvizsga nélkül nem sokra megy az ember.Már gondoltam arra is,hogy elmegyek Controller -nek az egyik céhhez havi 80ezer ért,de ahhoz nem kell a jogi diploma és akkor hogy lesz meg a 3 év gyakorlat?
Ha találnék egy ügyvédet,akinél papíron "ott" lennék,akkor meg nem tudok máshol munkát vállalni hivatalosan.
Hát ez baromi nehéz dolog.

Megértem,hogy nem szívesen hagynád ott és nagyon gondold át megéri-e vagy sem?

Próbálkozom.

Martina # 2004.12.14. 13:32

Én székesfehérvári vagyok, tehát itt és Budapesten próbálkozom, de hasonlók a tapasztalataim. Nekem ugyan még van vissza egy záróvizsgám, de próba szerencse. Valóban a legtöbb helyről vissza sem jeleznek. Az ügyvédi irodákban pedig annyit fizetnek, hogy abból nem lehet (legalábbis én nem tudnék) megélni. Közgazdász vagyok és jelenleg is ezen a területen dolgozom, ahol normálisan (?) keresek, de kellene találnom olyan helyet, ahol a gyakorlatmat le tudnám tölteni. Egy rendesen fizető hely után az ember nehezen szánja rá magát, hogy fél fizetésért 3x annyit dolgozzon. Még a sok munkával nem is lenne baj, inkább a megélhetéssel. A közigazgatásban is elég bizonytalan a helyzet. Hol leépítenek, hol felvesznek embereket. Néha elmegy a kedvem, akkor egy kicsit leállok a pályázgatással, de aztán újra kezdem.

Asus # 2004.12.14. 13:17

Kedves woodslave !

Köszönöm a hozzászólásodat,most kezdek szembesülni a valósággal.Annyit sem érdemel az ember,hogy válaszoljanak neki.
Ha emailben kell jelentekzni,mibe kerülne két sort válaszolni?Semmibe.........
Rengetegen vagyunk és egyre többen leszünk.Ma olvastam,hogy 224ezer hallgató van a felsőokatatásban,munka alig van valahol.

Várom a további ötleteket és tapasztalatokat!

dr.joci # 2004.12.13. 20:03

Szerintem is :))

woodslave (törölt felhasználó) # 2004.12.13. 14:00

Ja, vidéken meg a kilincselős módszer az egyetlen. Szerintem :-)

woodslave (törölt felhasználó) # 2004.12.13. 14:00

Attól függ hol keresel. Én Budapesten kerestem, fél évig tartott, legalább 100 helyre küldtem. Ahová ismeretség nélkül van esély bejutni, az egy ügyvédi iroda. Állami szektorban leépítések stb. sztem nem valószínű a bejutás, hacsak nem nyom be vki, de akkor nem indítottál volna topicot ez ügyben. Ha a pályán akarsz maradni, marad a jogi fórum állásbörzéje és önéletrajzok küldözgetése. Javaslom még hogy tedd fel álláskereső hirdetésed is.

Aztán sok szerencsét.

Asus # 2004.12.11. 20:22

Sziasztok!

Idén végeztem a Debreceni jogi karon,most kezdek el munkát keresni.
Szeretnék tanácsot kérni ezzel kap csolatban.Minden ötlet érdekel.
Érdemes e pl.beküldeni az önéletrajozot pl. egy önkormányzathoz?
Hogyan kerestek/kerestetek munkát?
Kicsit dagályos e hozzászólás,de leírtam amit gondoltam:-)