Hogyan kezdjünk el munkát keresni?


Asus # 2005.02.24. 14:44

Lesz ez még másképp is.Egyszer fenn,egyszer lenn.
Nem kívánok én senkinek sem rosszat,félreértés ne essék.
Aki soha egy pofont nem kapott sem a gimiben ,sem az egyetemen az kezd gyanus lenni,de nem akarok személyeskedni.

Öszintén kívánom neked,hogy ne találkozz olyan okatóval,aki majd összetöri az eszményképedet.

Banyamancs # 2005.02.24. 10:35

Dr.joci! Hálás lennék, ha nem sértegetnél.
Egy dolog ugyanis biztos: nekem van munkám (egyetemistaként is), így úgy tűnik, mintha én csinálnék valamit jól...

dr.joci # 2005.02.20. 19:44

Kedves Asus!

Már nem aktuális a dolog,ugyanis február 18. volt a pályázat benyújtási határideje!

Üdv:
dr.joci

Asus # 2005.02.20. 17:10

Joci,ha nem pályázod meg,küldd el nekem légykedves a lehetőséget emailben!

Köszi!

dr.joci # 2005.02.19. 13:00

Kedves Kála!

Köszönöm kedvességed,pontosan valami ilyesmi tájékoztatásra voltam kiváncsi!
Helyette Banyafej rendesen kiosztott,de látom más topicokban is játsza rendesen az arcát!
Azt hiszem akik ezen a fórumon tanácsért fordulnak másokhoz(akár szintén jog végzett emberként),nem egy ilyen nyomulós banyára vágynak:))

Üdv:
dr.joci

woodslave (törölt felhasználó) # 2005.02.11. 08:15

Felvettek már? Ha nem akkor mit agyalsz ezen? Pályázd meg, kezd el dolgozni, ha nem számít bele a szakvizsgában akkor is legalább tapasztalatot gyűjtessz és később nagyobb eséllyel válthatsz. Az otthoni ücsörgés sem számít bele a gyakorlati időbe és még nem is fizetik túl jól...

Kála # 2005.02.11. 06:10

Kedves dr. joci!
Nem akarlak kiábrándítani, de általában a humánpolitikusi munkakör nem kifejezetten jogi végzettséget igénylő feladatokból áll. Nyilván rá kell kérdezni, hogy a kórháznál pontosan mit értenek rajta, és hogy annak alapján elfogadható-e gyakorlati időként a jogi szakvizsgához. Ha a környezetemben lévő hasonló munkakörben dolgozók feladatait nézem, akkor nálunk ez nem állna meg - miután nem annyira jogi, hanem inkább a klasszikus munkaügyes feladatokat látják el. Viszont mi nem is kérünk jogi végzettséget, csak humánszervezőt, úgyhogy mindenképpen érdeklődni kell!

dr.joci # 2005.02.10. 21:20

Köszönöm szépen a kimerítő tájékoztatást!

Természetesen ismerem és használom a CD-jogtárat,és ismerem pontosan az 5/1991.(IV.4)IM rendeletet a jogi szakvizsgáról.
Mivel ott pontosan taxatíve fel van sorolva,hogy a joggyakorlati idő eltöltését mely szerv tanúsítja,ez a része teljesen világos!
Mivel egy kórházban dolgozó humán politikus gondolom "más jogi munkakörben dolgozónak"minősül és ennél a foglalkoztató szervezet vezetőjének kell igazolni,kérdésem arra irányult,hogy itt ki igazolhatja és ki lehet az instruktor.Hiszen az instruktori tevéknység nem mellőzhető a más jogi munkakörben foglalkoztattok esetében sem.
Továbbá az eddigi tapasztalatom azt mutatja,hogy a pályázat kiíróját különösebben ez a kérdés nem érdekli,hiszen számára nem fontos az én szakvizsgám.
Mellesleg "NAÍV"kérdésem csak arra irányult és azért bátorkodtam feltenni,hogy talán itt a fórumon találkozok olyan emberrel aki hasonló munkakörben dolgozik.
Mindenesetre Tőled igazi "banyás"választ kaptam:)

Banyamancs # 2005.02.10. 17:16

Ugye jól emlékszem rá, hogy végeztél az egyetemen, jogász szakon? Emiatt kissé meglep a kérdésed, hogy nem néztél még utána, mi kell a jogi szakvizsgához...

Több helyen is megtehetted volna, javaslom az 5/1991 IM rendeletet a jogi szakvizsgáról, amelyet megtalálhatsz a CD-jogtáron (ha neked nincsen, akkor könyvtár, vagy a volt sulid, ahova jártál, vagy akárhol, ha igazán jogász akarsz lenni, megtalálod a módját, hogyan juss hozzá!) vagy érdemes körülnézni a www.szakvizsga.hu oldalon is.

A munkakörről meg talán a pályázatot kiíró helyen kellene érdeklődni!

dr.joci # 2005.02.10. 15:37

Üdv Mindenkinek!

Az alábbi ügyben kérnék tanácsot:Egy városi kórház pályázatot hirdetett HUMÁNPOLITIKUS munkakörbe!
Végzettségként humánszervező vagy jogi diplomát kérnek.
Valaki esetleg tájékoztatni tudna arról,hogy ez a munkakör körülbel milyen feladatokról szólhat?
Szakvizsgához elfogadnák az ott töltött időt?

Tisztelettel:

dr.joci

Rafina # 2005.02.09. 16:02

Jó napot itt mindenkinek!
Az én történetem is cifra.
A jog a harmadik diplomám. Rendőrtisztként dolgoztam már évtizede, mikor két gyermek mellett elvégeztem az egyetemet.
A cégnél irányítói beosztásban dolgozom, ami nem egy titkárnői mentalitást igénylő munka, tehát eléggé megkeményített a szolgálat és az önérzetem is sérülékenyebb, mint 25 évesen volt.
A cégen belül még a szakvizsgához szükséges gyakorlati idő letöltésének megfelelő beosztást sem kapok. Cégen kívül pedig nem engedhetem meg magamnak, hogy minimálbéres munkát vállajak, mert a két gyerekemet egyedül nevelem.
Na erre varrjatok gombot és ne sírjatok, mert ebből is van kivezető út, bár még nem találtam meg, de rajta vagyok:-))

Legislator # 2005.02.09. 15:11

Kötél? Kés? Méreg? .(((


Sunshine after the rain.

dr.joci # 2005.02.09. 11:51

Én most már fél éve próbálok elhelyezkedni friss diplomás jogászként.Egyre inkább rossznak látom a helyzetet.Bíróságon és Ügyészségén fogalmazói állásra pályázat igen ritkán van,ha mégis akkor kb.70 ember jelentkezik egy helyre.Próbálkoztam már rendőrségen és a büntetés-végrehajtás területén is.A közigazgatás mindenhol telített,azt látom,hogy ahol esetleg mégis pályáztatnak egy köziges helyet ott feltételként min.5 éves gyakorlati időt kérnek.Ügyvédi irodában igazából nem szeretnék dolgozni,minimálbéren nem akarok tengődni.Viszont mivel más nincs,néha eljárok egy-egy állásinterjúra ügyvédi irodába(persze ha éppen nagy ritkán keresnek valahol bojtárt),de oda is egy helyre legalább tizen jelentkeznek.Nagy cégek,multik pályakezdőt nem igazán alkalmaznak.Közjegyzői pálya is reménytelennek tűnik.Szóval akkor mi marad még egyáltalán??

Üdv:dr.joci

Matusek_Piroska # 2005.02.04. 13:54

Sziasztok,

én 2003 nyarán végeztem a debrecenin levelezőn, és szeptemberben már volt munkám.
Igaz, nem rögtön jogászi.
Mivel tudok angolul, családi kapcsolataim viszont nem voltak, valószínűnek tűnt, hogy elsőre nem találok majd jogi munkát.
Így elmentem a Graftonhoz (személyzeti tanácsadó cég), hogy adjanak bármit, lényeg, hogy használhassam az angolom, és BANKban legyen (mert arra gondoltam, hogy ha ilyen naaaagy szervezetben később könnyebb profilt váltani, előre lépni).
1 hónap múlva már személyi asszisztense (= titkárnő) voltam egy kereskedelmi bank egyik igazgatójának, amikor is a szokásos titkárnői feladatokat láátam el, a kávéfőzéstól kezdve a telefonüzenetek átvételén keresztül az angol fordításokig. Szóval semmi felemelő, de adtam magamnak 3 hónapot, mert azalatt úgy is kiderül, hogy érdemes volt -e kompromisszumként nem-jogászkodni, vagy ez vakvágány.
Egyre komolyabb feladatokat bíztak rám, így adtam még 3 hónapot, és megvártam mi lesz belőle. Mivel egyre jobban megismertem a szervezetet, a (nem csak közvetlen) kollégákat, és ők is engem, amikor üresedés lett az egyik jogi szekcióban, jelentkeztem, és az ottani főnök nagy örömmel fel is vett. Azóta is boldogan élek, elismernek, stb., de ez már csak hab a tortán.
A LÉNYEG az, hogy ezek szerint az is egy lehetőség, hogy eleinte kicsit lejjebb adjuk/adjátok (miközben még pénzt is kerestek), és fokozatosan gyűjtitek a tapasztalatokat annál az intézménynél, amit kinéztetek magatoknak. Nekem így az elhelyezkedésem után fél évvel már jogászi munkám volt (van).


macsek

bicziandy # 2005.02.04. 11:08

2003-ban végeztem az Államigazgatási főiskolán Pesten, mint igazgatásszervező. Tolna megyében lakom, itt is kezdtem el állást keresni, ahol túlképzettségemre hivatkozva sehol sem kaptam munkát. A Munkaügyi Központban azt mondták rosszkor diplomáztam (leépítések a közigazgatásban) és inkább adjuk el a házunkat és költözzünk Pestre, mert itt biztos nem lesz állásom 1 éven belül!
Végül elvégeztettek velem egy pályázatíró tanfolyamot és jelenleg is akként dolgozom, miközben levelezős joghallgató vagyok Pécsen.
Januárban azzal fogadott a főnököm, hogy el akar küldeni, mert szerinte nem nekem való ez a munka és hogy nem termelem kia bérem(magánzó, én vagyok az egyetlen alkalmazottja és eddig ingyen dolgoztam neki mert a Munkaügyi központ az első 7 hónapban fizette a bérem és a járulékaim). Persze nem hagytam magam, tisztában vagyok vele, hogy nem rúghat ki mert 4*7 hónpra írt alá szerződést a Munkaüggyel "rólam" és csak úgy szabadulhat előbb, ha önként elmegyek különben vissza kell fizessen mindent!
Mellesleg kiderült, hogy összejött egy pályázatíró társammal akit szintén ki akar rúgni a munkáltatója, és a főnököm ki akart minket "cserélni" csakhogy a Munkaügy nem engedte!
Szóval elkezdtem állást keresni: közigazgatás, jog, pályázatíró, lassan már mindegy, csak innen szabaduljak! Persze továbbra is túlképzett vagyok, sőt, egyre inkább és sorba jönnek vissza az elutasító levelek! A főnököm meg úgy néz rám minden reggel, mint a piros posztóra, mert van pofám bejönni és megkeresni a kenyérre valót!

Legislator # 2005.02.04. 10:31

Cinikus gazemberek.


Sunshine after the rain.

dr.joci # 2005.02.03. 13:50

Üdv Mindenkinek!

Pár hónapja még optimista voltam,de most már kezdek elkeseredni!A legutóbbi állásinterjúmon egy ügyvédi irodában megkérdezték,hogy a minimálbér amit fizetnének(ha persze engem vennének fel a kb.15 jelentkező közül)nem okozna-e "kenyér"problémát számomra,ugyanis tisztában vannak vele,hogy nem lehet úgy megfelelő munkát végezni,ha közben azon töröm a fejem,hogy miből vacsorázok!!Piszkosul elkeserítő az ügyvédjelöltek helyzete!Persze tudom ezzel nem nagy felfedezésre jutottam...

Türelmes # 2005.02.02. 10:39

Sajnos nem tudok.Én.De az is megoldás ha az orvosit is elvégzed.Egyrészt mert pl. nekem vannak Pécsen orvos évf.társaim is(jogon),nem is egy,másrészt pedig legalább lenne méltó ellenfele Ábrahám Lászlónak. :o))))

Lim_ # 2005.02.02. 10:29

Sziasztok
Nem tudtok véletlenül valahol orvosi szakjogász képzést? Idén végzek a jogon és ez nagyon érdekelne, de ilyet még sehol nem találtam...

Türelmes # 2005.02.02. 07:24

Avita,a gyakornok-témához való eszmés,ötletes,és igen találó hozzászólásaimat megtalálod a gyakornok-topikban. :o)))

Avita # 2005.02.01. 16:03

Sziasztok!

A tapasztalatszerzéssel igazából az a baj, hogy nagyon kevés olyan ügyvéd van, aki a jelöltnek valóban a mentora. Az esetek többségében vagy feltalálják magukat, vagy vak vezet világtalant alapon egymást "okosítják".

Tudom, ez senkit nem vigasztal, de a helyzet az, hogy már az egyetem alatt el kell menni gyakornoknak, amit aztán be tudsz írni az életrajzodba - nem mellékesen pedig valami azért ragad rád a koszon kívül is...

Maple # 2005.02.01. 12:57

Az, hogy megpályáztál egy állást egy cégnél és ők nem vettek fel szerintem valahol teljesen érthető. Te sem várhatod el, hogy egy cég ügyvezetője eleinte ott álljon melletted és a szádba rágja a tudnivalót. Erre a cégeknek sem idejük, sem pedig pénzük.

Említetted, hogy megoldás lenne, ha mindenki külföldön keresne állást. Miből gondolod, hogy ez megoldás lenne? Külföldön ennyi munka van, hogy csak úgy dobálóznak vele a külföldiek után? Mézes tej folyik a patakokban és aranyalmák teremnek a fán? Na és magyar jogi diplomával milyen nagy lehetőségeket látsz külföldön? Mert én nem sokat.

pocokos # 2005.02.01. 09:49

ősmókus

Sziasztok!

Ma már rég nem lehet tudásalapú elhelyezkedésről beszélni - tisztelet a kivételnek -, sőt még a protekció sem segít sokszor. Uyanis ma Magyarországon sokkal többet jelent ezeknél a dolgoknál a rokoni kapcsolat. figyeljéltek meg, hogy pár év, vagy évtized múlva visszatér az ország az 1700-as évekhez, amikor csak azt kérdezték az emberről, hogy ki volt az apja, s annak mi volt a foglalkozása. Eszomorító a helyzet, már csak azért is, mivel így olyan emberek ülnek a legmagasabb pozíciókban, akiknek abszolút semmi szakértelmük nincs, míg akik rendelkeznének kellő szakértelemmel, azok olyan pályára kénytelenek terelődni, amelyhez semmi közük. És it jönbe a képbe az új jelszó: "lifelong learning", tanuljunk élethosszig. D ennek semmi értelme, mert pl. én most végzős joghallgató vagyok. tegyük fel - elég valószínűen -, hogy nem lesz állásom. és akkor jön majd a megmentő angyalka és azt mondja: "végezz el még egy egyetemet és akkor tárgyalunk". tehát tegyük fel, elvégzem a közgázt, és elhelyezkedem egy cégnél, mint könyvelő - ez nagyon durva példa -. de akkor könyörgöm, mia fenének tanultam 5 évig egy olyan szakon, amlyet soha nem tudok alkalmazni.
másik dolog az elhelyezkedéssel. megjelent kb. 5-6 évvel ezelőtt a 22-es csapdája. a minap felkerestem egy céget, hogy tudnának-e alkalmazni 5. év után. azt mondták, hogy nem, mert nincsen kellő (3-5) éves gyakorlatom. de könyörgök, hogy lenne, hiszen adott esetben azért megyek el dolgozni, hogy megszerezzem azt. vagyis csak munkanélkülieket termel az ország, holott vannak olyan ágazatok, ahol negatív termelés folyik emberből. gondolok itt pl. az agráriumra. ki fog elhelyezkedni egy olyan országban ezen a területen, ahol a gazdaságot teljesen kicsinálják, mondván: Magyarország szolgáltató ország.
A megoldás az, hogy vagy mindenki elkezd külföldön keresgélni állást - mert az országot eddig sem érdekelte, ha a tehetséges emberek más országokat hűgyarapítanak tudásukkal -, vagy próbál betagozódni egy olyan társadalomba, amely kezdi önnön tartalékait is felélni - úgy anyagilag, mint emberileg.
Csak ennyit szerettem volna elmondani.

Türelmes # 2005.01.27. 12:02
Sziasztok! Elnézést ha rövid írásom eltér a legutóbbi témától. 4.éves joghallgató vagyok és nem látom fényesen a jövőbeli elhelyezkedésemet. Sztem 2 lehetőseég van: vagy a közigazgatásban,vagy beszuszakolni magam egy ügyvédhez,bagóér
  • ez amugy is baromi nehéz,legalábbis ahol lakom,mert nagyon féltik a praxisukat és még gyakornoki állást is iszonyat nehéz volt szereznem.2ségbeejtő helyzet: vhogy beépülni a szakmába,lehetőleg oda,ami érdekel,megélni belőle.Elég kilátástalannak látom a dolgot.
Bocsánat ha teljesen mást irtam,mint az utolsó hozzászóló,de ha vki ismer Szfváron segítőkész,kedves ügyvédet,aki örömmel fogad nagy munkabírású ügyvédjelöltet,ne felejtse el nekem megemlíteni. :o))) Van még másfél évem a suliból. :o)
Sárinka # 2005.01.20. 14:19

"Szerintem az LLM-diploma inkább csak jól mutat egy életrajzban, de az ott szerzett tapasztalatokat nem nagyon fogod itt Magyarországon felhasználni, hisz a legritkább esetben kell tisztában lenned pl az osztrák, holland vagy a német jog bizonyos területeivel." Írja Maple.
Én kinnt voltam No-ban LLM-en, és úgy gondolom, hogy a külföldi jogot lehet, hogy tényleg nem fogod használni; viszont 1-1.5 év alatt rengeteg kapcsolatot, információt szerzel az adott országban, amit a későbbiekben, vagy akár a posztgrad. képzés közben is fel lehet használni. És itt arra is gondolok, hogy így pl. könnyebben bejuthat valaki az adott országban egy ügyvédi irodába vagy egy céghez gyakornoknak.
Szóval, én ha a sorrendet nézzük azt javasolnám: előbb LLM. aztán mikor már kinnt vagy, kereshetsz gyakorlati helyet is.