Miért legyek ügyvéd??

ico2 # 2006.06.23. 18:02

A 2 vizsga és a NYELVTUDÁS teljesen más dolog a mai nyelvvizsgák szinvonalán.
Minden kis nyelviskola, egyetem saját kamu vizsgákat szervez és elfogadják a diplomához. (persze nem a Rigó utcára, ill. Goethe Inst. -ra gondolok, bár a konkurencia miatt jelentősen le kellett adni a szintet)

mancs # 2006.06.23. 16:30

ma minden egyetemi diplomához két idegen nyelvből kell vizsgát tenni. ennek fényében miről folyik itt a vita?

Helgacsajszi # 2006.06.23. 14:33

Kovács_Béla_Sándornak igaza van! Bár nem azt mondom, hogy nem kell idegennyelven beszélni, de inkább az alapokat kéne tudni, és csak utána fejleszteni a tudását, mert az sztem ciki, hogy nem tudja a jogot(ami a szakmája lenne), de anyanyelvi szinten tud beszélni angolul!
:)

Legislator # 2006.06.23. 12:46

Mit nmj kódex? Nekem egy sztárbíró mondta a szemembe, hogy külgazdasági Ptk márpedig nincsen.

Sunshine after the rain.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.06.23. 05:36

És milyen jól teszik! Mert találkozni ám ügyvédjelölttel, aki nem tudja, hogy büntetőügyben a megyei bíróság előtt nem járhat el védőként, vagy például egy rakatra való olyan bíróval is, akiben fel sem merül, hogy előhúzza a nemzetközi magánjogi Kódexet, külföldi elem ide vagy oda. Pedig mind elvégezték a jogot. És a fenti hiányosságokon nemigen segít, ha ugyanakkor anyanyelvi szinten nyomják a szuahélit meg a mandarin kínait.

Banyamancs # 2006.06.23. 03:50

Az alapvető, hogy az illető jogászi végzettséggel rendelkező álláskeresőnek jogi ismeretei legyenek és képes legyen a gyakorlatban alkalmazni, illetőleg megtanulni azt, hogyan kell ezeket alkalmazni és emellé nem árt, ha beszél idegen nyelvet. Vagy ez nálad nem az és külön ki kell emelni?

Valahol írtam éppen azt, hogy a komolyabb helyeken nem is nézik a jegyeket, hanem kipróbálják az ember tudását.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.06.22. 21:20

Érrtem: „Jó az, ha az ember tud valamilyen nyelvet.
Csak mintha az jött volna le a korábbi szövegeitekből, hogy ez fontosabb, mint a jogi ismeretek és gyakorlati alkalmazásuk színvonala. Kezdtem azt hinni, hogy az ügyvédi irodák valójában szinkrontolmácsokat és idegen nyelvi lektorokat keresnek ügyvédjelölt helyett.

Banyamancs # 2006.06.22. 20:40

Az átlagosnak nem, de a gazdag irodáknak elég sok ilyen ügyük van...

Amikor egyik biztosítónál dolgoztam, elég sokszor kellett németre fordítani ezt azt, szerződéseket, leveleket, akármit. Az angol meg nemzetközi nyelv, elég sokszor belebotlik az ember.

A cégnél is kellett már az angol tudásom, ahol dolgozom most, pedig ott 99,9%-ban magyar ügyfelek vannak. Jó az, ha az ember tud valamilyen nyelvet. Én most kezdtem el franciául tanulni, aztán még jön a spanyol is. :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.06.22. 19:16

Értem. ÉS mondd, egy átlagos ügyvédi irodának nagyon sok ilyen "nemzetközi gazdasági és egyéb kapcsolatból" eredő ügye van?

mancs # 2006.06.22. 16:33

nem a bíráskodás folyik idegen nyelven, de nem a perképviselet az egyetlen ügyvédi feladat. a nemetközi gazdasági és egyéb kapcsolatokban nem árt, ha az ügyvéd tud kommunikálni, sőt, esetleg okiratot szerkeszteni is valamilyen idegen nyelven.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.06.22. 16:10

profi szinten legalább angolul, németül, franciául vagy olaszul, de még jobb ha akár két idegen nyelven nyomod

Sok az idegen anyanyelvű bíró a magyar bíróságokon?

Helgacsajszi # 2006.06.21. 08:12

Ahha.....értem! Amikor ezt másnak is meséltem, hogy az ügyvédbarátunk ezt felajánlotta, akkor mindenki azt mondta rá, hogy ez nem jó(nem ezen a fórumon), és majd kivételezni fog, meg ilyenek!
DE...öö..nem tudom megfogalmazni, :) szóval nem olyan, ő igenis mindent megkövetel, ugyanúgy mint máshol, csak épp abban segít, hogy találjak gyakornoki állást! Most ezt nem azért írtam le, hogy ti ezt mondtátok volna, hogy kivételezni fog, meg nem jó, meg ilyenek!!!!!!

Banyamancs # 2006.06.20. 20:18

Helga: egyszer dolgoztam protekciós helyen, életem egyik legnagyobb tévedése volt, hogy oda mentem! :-) Persze adott sokat, mert megismertem a legjobb barátnőm, aki a munkatársam volt és megismertem két gusztustalan jogászt, így megtanultam, hogyan nem szabad viselkedni ezen a pályán! Tehát alapvetően mégis hálás vagyok érte! :-)

És ezzel nem mondom azt, hogy nem lehet jó egy ilyen hely, csak nekem nem volt vele szerencsém.

Banyamancs # 2006.06.20. 20:15

Sőt, a komolyabb helyeken "levizsgáztatnak". Többször voltam több órás interjún, kérdezgettek, kipróbálták a nyelvtudásom és még volt, hogy matekfeladatot is meg kellett oldanom. :-) (Mielőtt valaki kiakad, elég sok matek van az ügyvédi pályán!!!! Persze, nem a logaritmusos egyenletek kellenek.)

Helgacsajszi # 2006.06.20. 07:02

Szia!
Én nem azért mondtam hogy most van "protekcióm", de azért jó, hogy azzal már nem kell valakinek törődni, hogy keressen gyakornoki állást, hanem már adva van a lehetőség!!!
:)

Law1 # 2006.06.20. 06:22

Szia Ico2!

Kutyat nem érdekli, söt az sem, hogy summa cum laude leszel vagy rite abban az esetben, ha kompenzálod pl. profi nyelvtudással, esetleg külföldi tapasztalattal, stb. Persze sok iroda azt írja az álláshirdetésébe, hogy legalább cum laude, legalább ELTE; PTE vagy JATE, bla bla, bla. A rités pázmányos diplomáddal, amelyet 6 év alatt szereztél is el fogsz tudni helyezkedni, ha pl van egy LLM diplomá´d, voltál külföldön 1 évig és beszélsz profi szinten legalább angolul, németül, franciául vagy olaszul, de még jobb ha akár két idegen nyelven nyomod (ez mondjuk ritka).

ico2 # 2006.06.19. 22:41

A kérdésem nem illik ide, de gondoltam nem növelem a "hamar kifulladó" topikok számát eggyel :-)

A munkáltató szemében számít az, hogy valaki az egyetemet 5 helyett 6 év alatt végzi el?
Én most végeztem el a 2. évemet, nem csúszok, megvan mindenem 4-es 5-ös szintre, de jövőre 1 évet Németországban fogok tanulni, és a jogi tanulmányaim alatt szeretnék még egy évet külföldön tölteni.
Így viszont saját magamat "csúsztatnám" azzal, hogy a 3 évre való tárgyakat 4 évre osztom el. Így lenne az 5-ből 6...
Válaszokat előre is köszi.

Banyamancs # 2006.06.19. 22:21

Már egyszer-kétszer kifejtettem a véleményem, ami saját tapasztalat és a barátaimé. Nem kell protekció a jó állásokhoz és aki komolyan gondolja, az talál magának helyet. Mindegy, mi a végzettséged, ha csinálod és jó vagy benne, megtalálnak a lehetőségek.

Nem csak éhbért fizető rabszolgatartók vannak. Hogy néha benn kell maradni tovább? Van ilyen. De ha szereted a szakmádat, nem akkora probléma. Én is voltam már benn 22-23-ig a munkahelyemen. És mielőtt valaki belekötne, volt, hogy rendszeresen. De imádom ezt a szakmát! :-)

Nekem is mondták anno többen, hogy ez nekem való, de én nem hittem nekik. Aztán minden úgy alakult, hogy "muszáj" volt ide jönnöm. Nem bántam meg. Néha fárasztó, ez igaz. Néha legszívesebben bepancsolnék egy-két magát jogásznak tituláló gusztustalan embernek (mindegy, nő vagy férfi!), de vannak nagytudásúak, normálisak is ezen a pályán. Törekedni kell, hogy az ember olyan legyen. Az sem igaz, hogy csak csalással lehet elérni valamit ezen a pályán.

Helgacsajszi # 2006.06.19. 18:35

Hi-hi!
Nem baj, ha nem jön össze megyek az ABC-be!!!
:))))
Nehéz gyakornoki állást keresni? És mennyi deig vagy gyakornok??
Mondjuk, a szüleim legjobb ismerőse ügyvéd, és azt mondta, hogyha majd oda kerülök, majd nála gyakornokoskodhatok!
Ohhh......bárcsak igaz lehetne!

Law1 # 2006.06.19. 16:38

Helgacsajszi, mire te elvégzed a jogi egyetemet már nem az áll az állashírdetésekben, hogy : "ABC-be pénztárost keresünk érettségivel", hanem pénztárost keresnek jogi diplomával. :-)))

Viccet félretéve, amúgy elkeserítö, hogy az öreg Bánáti 3-4 hete nyilatkozott reggel az M1-en, hogy a jogi diplomával el lehet menni újságírónak, stb. Kvázi azt sugalta, hogy a jogi diploma már nem több mint egy emelt szintü érettségi.

Helgacsajszi # 2006.06.19. 14:27

Sziasztok! Én is ügyvéd szeretnék lenni, és tényleg nagyon jól hozzászóltatok a témához! Volt aki negatívan nyilatkozott a témával kapcsolatban, és ekkor eléggé rossz érzésem volt, de aztán írta valaki a teljesen másik oldalát, akkor pedig jó!
:)(amúgy még csak 15 éves vagyok, úgyhogy nem aggódok, MÉG)

P.G.L. (törölt felhasználó) # 2006.06.09. 08:52

A hozzászólás (és a felhasználó) törölve.

obsitos # 2006.02.14. 14:27

Jelenleg adva van a Bp. főváros és a 19 megyei közigazgatás. Az államaparátust évről évre egyre csak kurtitják, és ez még mondhatni érthető is. (Az elküldött emberek mennek amerre látnak...)

A 19 megyéből előbb-utóbb kreálnak 7 régiót: rengeteg hivatal megszűnik rövid néhány éven belül.

Na emberek már ma "helyezkedjen" aki tud, mert még cipóboltba eladónak is protekció fog kelleni hamarosan...

Én elhiszem amit Bovary a második bekezdésében leirt. És NAGYON sajnálatos az eset!

osnola # 2006.02.14. 13:40

Még egyszer nagyon köszönöm a hozzászólásokat, bár belvallom, most még kevésbé tudom eldönteni mi legyen,(még jó hogy van egy csomó időm) mert a jogi pálya negatív és pozítív oldalai ahogy így elnézem kb. egálban vannak!

"Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes."
(Albert Schweitzer)

Cola (törölt felhasználó) # 2006.02.08. 17:55

http://www.online.rtlklub.hu/hirek/hazank/?…

nem hiszem, h ügyvédeknél nagyobb lenne ilyen értelemben a probléma, mint más cégeknél...