Munkaügyi ellenőrzés álltal feltárt hiánnyosságok megszüntet


Franciska # 2002.03.19. 08:57

És mit mondott, miért nem írja alá a munkaszerződést ? (Az ellenőrzés már lezárult, tehát ez nem lehet indok erre.)

Nem mindegy, mert lehet, hogy olyan dolgok voltak benne, (vagy olyan dolgok nem voltak benne), amelyek nem felelnek meg a tényleges munkafeltételeknek, vagy súlyosan sértenék az érdekeit, ha aláírná. Ha ilyen oka van a nem-aláírásra, akkor tárgyalni kell vele, és közösen kialakítani egy olyan tartalmat, amelyet már elfogad.

Ha a fenti eljárás nem segít, akkor feltétlenül ajánlom, hogy az elkészült munkaszerződést a munkáltató írja alá, és a munkavállaló aláírása helyett a szerződés aljára vezessék rá, hogy a munkavállaló a szerződés aláírását megtagadta, dátum, aláírás, tanúk. Vagy: külön jegyzőkönyvet is fel lehet venni arról, hogy a munkáltató eredménytelenül tett kísérletet a munkaszerződés megkötésére. Ezzel a munkáltató eleget tett törvényi kötelezettségének.

Munkaszerződés hiányában a munkavállaló a Munka törvénykönyve szerinti feltételekkel dolgozik (hacsak nincs a cégnél KSZ vagy munkaügyi szabályzat, mert akkor aszerint). Ezeket tehát ugyanúgy be kell tartani, a munkaviszonyát is csak az Mt. szerinti feltételekkel lehet megszüntetni. Így pl. nem lehet indok a munkaviszony megszüntetésére, hogy a munkavállaló nem írta alá a munkaszerződését (ez a joggal való visszaélés lenne).

Csórikám (törölt felhasználó) # 2002.03.09. 09:47

Sziasztok
Kérdésem a következő
Munkaügyi ellenőrzést követően a dolgozóm nem hajlandó munkaszerződést kötni mivel az ellenőrzést végzőnek úgy nyilatkozott, hogy nincs írásos szerződése, A szerződést az ellenőrzésről megszületett határozat után kívántam aláíratni a  minimális tartalmi követelményekkel.
Mivel nem volt hajlandó a szerződést aláírni megszüntethetem a munkaviszonyát és milyen feltételekkel
Várom segítő válaszaitokat .
Köszi