Gebasz munkaviszony megszűnése miatt


Franciska # 2002.06.19. 12:18

Válaszolok saját magamnak, mert épp most olvastam a BH 2002. 113.-at, amely szerint 'A felmondás jogszerűségét nem érinti és nem minősül rendeltetésellenes joggyakorlásnak, ha a munkáltató a feladatát költségtakarékosságból nem munkaviszony, hanem más jogviszony keretében kívánja ellátni.' Ehhez viszont az kell, hogy a munkavállalónak felmondjanak olyan indokkal, amely költségtakarékosságot (létszámcsökkentést) céloz meg. (Akox-nál nem ez történt.) Ha ez az indok valós és bizonyítható, akkor nem rendeltetésellenes joggyakorlás, ha a felmondás után megkínálják az illetőt egy megbízási jogviszonnyal, hiszen beleillik a költségtakarékosságba.

Franciska # 2002.05.03. 09:03

Ákos,
sajnálom, hogy még nem érkezett válasz olyanoktól, akik jól ismerhetik a köztisztviselői törvényt. Amennyire én láttam, a próbaidő alatt a köztisztviselők esetében is indoklás nélkül, azonnali hatállyal megszüntethető a jogviszony. Ezzel együtt természetesen megszűnhet minden olyan juttatás, ami a jogviszonnyal együtt jár. Megbízási jogviszonynál a Ptk. szerint ilyen juttatások nem illetnek meg - gondolom, ezért is nem akartad elvállalni. Az alapján, amiket írtál, én semmi törvénytelent nem látok, legalábbis így interneten keresztül. :-(
Ami elgondolkodtatott, az az, hogy valószínűleg ugyanazt a munkát akarták volna végeztetni veled megbízással, mint amit köztisztviselőként csináltál, tehát a megbízás egy bújtatott köztisztviselővé tett volna. Nem tudom, hogy ez támadhatóvá teheti-e ezt az eljárást (azaz követelhetnéd-e jogvitában a ruhapénzt, szabadságot stb.). Egyszer nálunk volt egy ilyen per - próbaidős elbocsátott dolgozónak megbízási szerződést kínáltak, erre perelt az elbocsátás miatt, hogy tulajdonképpen a munkaviszony folytatódna - de sajnos nem tudom, mi lett az ítélet. Meg egyébként is Munka tvkv. alapján zajlott, nem köztisztviselő volt.

akox # 2002.04.22. 14:53

Kedves Fórumolvasók/irók

A BM-ben dolgoztam mint köztisztviselő, és felsőbb utasításra minap megszűnt a munkaviszonyom, alá kellett írnom egy megbízási szerződést.
Ennek az a hátránya hogy vissza kell fizetni a ruhapénzt, vissza kell adni a bérletet. Szabadságot se kapok, betegállományba se mehetek.
És tanulmányi szabadságot se vehetek ki -júniusban vizsgázok-.
A megbízási szerződést pénteken közölték. Azt persze kihagyták hogy nem kapok szabit, és a juttatásokat is vissza kell adni. Csak annyit közöltek hogy döntsem el hétfőig, vállalom e a megbízási szerződést, ami fizetésemeléssel jár.
Namármost, ma úgy döntöttem hogy maradok a határozott idejű köztisztviselő kinevezésemmel. Erre közölték hogy vagy vállalom a megbízási szerződést vagy kereshetek másik állást.
Már pénteken tudták, hogy 2 választási lehetőségem van, ennek ellenére aláiratták velem a ruhapénzt, most fizethetem vissza...
Törvényes eljárás ez? Kérem segítsenek!
Ami még lényeges lehet, próbaidőn vagyok itt...
Köszönettel: Ákos