Nekem ezzel az egész ároktakarítási kötelezettséggel (de a járdák téli síkosságmentesítésével is) az a legnagyobb bajom, hogy teljesen életszerűtlen előírás.
Egy árok kitakarítása, pl. a gaz levágása szerszámokat (vagyis beruházást) igényel, ezen kívül sokszor nem is egyszerű dolog. Ha megsérülök, akkor így jártam? Ha meg megbízok valakit, akkor én fizetem a közterület karbantartását, miközben fizetek kommunális adót, meg szja-t, meg mindent. Ráadásul nem minden utcában, ház előtt van árok/járda, ezért ez a teher teljesen egyenlőtlen még ugyanazon a környéken is. Attól függ éppen hova méltóztattak árkot tenni. Sokszor amúgy teljesen értelmetlenül.
A téli síkosságmentesítés is teljesen nonszensz. És ha 12 órás műszakom van? Vagy éppen 24? Vagy máshol dolgozom, mert az ország jobban teljesít és helyben nincs munka? Az egész szabályozás a szocializmusból ered. Különösen most visszatetsző, amikor halom pénz elmegy közmunkásokra, aki ilyen munkák helyett az önkormányzat földjein termelnek (jó esetben, rosszban meg a polgármesternek robotolnak).
Külön szépség, hogy nekem kell karbantartanom az úttestig lévő részt, de ha úgy kívánja kedvük, akkor azzal a felkiáltással, hogy közterület, bármikor belerombolhatnak.
Milyen fórumon lehet kezdeményezni ennek az eltörlését? Van egyáltalán értelme, vagy úgyis lesöprik?