milyen végzettséggel lehet középiskolában tanítani


evagalajda # 2019.03.21. 19:07

Kedves Fórumozók!

Érdeklődni szeretnék, hogy nyelvvizsga hiánya miatt nincs diplomám (agrár-mérnöktanári)így csak gyakorlati órákat oktathatok. Azonban hallottam olyan lehetőséget, hogy ha 5 éves gyakorlatot tudok igazolni, akkor taníthatok elméleti órákat is. Milyen rendeleteben/törvényben van ez amennyiben létezik? Választ előre is köszönöm.

Péterpapa # 2013.08.15. 10:36

Üdv Fórumozók!
M.A. Okleveles politológus taníthat az új jogszabály szerint?

Nyicska # 2012.07.19. 09:35

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy főiskolai nyelvtanári végzettséggel, meddig lehet még gimnáziumban tanítani, érettségiztetni? Azt tudom, hogy jelenleg lehet, de valakitől azt hallottam, hogy ez csak egy bizonyos dátumig van így, utána itt is csak az egyetemi végzettség lesz csak elfogadható.

LexLuthor # 2008.01.25. 19:35

OK. Köszi az infót.
Ezek szerint így nem taníthatok.
Mondjuk ez érdekes, mert pedagógiailag nem ad többet a kiegészítő egyetemi informatikatanári szak mint amit kaptam a főiskolai számítástechnika szakon. Ellenben egy mérnök-informatikus képzés keretein belül jóval magasabb szakmai tudásra tehetek szert.
Na ebből is látszik, hogy olyanok szervezik a magyar oktatást akik nem értenek hozzá. És csodálkozunk, hogy úgy áll ahogy.

Lyonee # 2008.01.25. 18:04

közokt. tv.

17. § (1) Ha e törvény másképp nem rendelkezik, nevelési-oktatási intézményben pedagógus-munkakörben az alkalmazható, aki az e törvényben meghatározott felsőfokú iskolai (egyetemi vagy főiskolai szintű) végzettséggel és szakképzettséggel rendelkezik. A megfelelő felsőfokú iskolai végzettségek és szakképzettségek a következők:

  1. középiskolában a kilencedik évfolyamtól kezdődően a tantárgynak megfelelő szakos egyetemi szintű tanári, a művészetek, a testnevelés, a technika-gyakorlati foglalkozás tantárgyak esetén a tantárgynak megfelelő tanári;

(2) Idegen nyelv oktatására - minden iskolatípusban - alkalmazható, aki nyelvtanári vagy idegen nyelv- és irodalom szakos tanári végzettséggel és szakképzettséggel rendelkezik.

LexLuthor # 2008.01.24. 19:58

Sziasztok!

Tudna nekem valaki abban segíteni, hogy milyen pedagógus végzettséggel lehet középiskolában tanítani?
Azt tudom, hogy egyetemi végzettség kell hozzá, csak az nem világos számomra, hogy egyetemi tanári végzettség, vagy elég egy főiskolai tanári végzettség + egyetemi diploma. Természetesen szakos végzettség.
Tehát ha valakinek van pl. egy főiskolai számítástechnika tanári diplomája, és utána egyetemen szerez egy informatikus mérnöki vagy programtervező matematikusi, stb. diplomát akkor taníthat vele középiskolában vagy mindenképpen egyetemi informatika tanári diploma kell?